úterý 14. května 2019

Pánské boty na léto


Jsou boty, které se dají nosit celoročně, a boty na společenské události a k formálnímu oblečení podle ročního období neměníme. Pak máme boty, které jen v létě nebo v zimě - a tady jsou ty, které oceníte v létě. Tak se nezapomeňte včas vybavit, protože v dnešní době je léto plné výprodejů a během srna už přicházejí podzimní kolekce, tak abyste byli vybaveni. Všechny fotky jsou ilustrační, stažené z e-shopu s dámskou a pánskou módou Spartoo. Občas tam nakupuji, protože mají docela velký výběr i v mojí nadměrné velikosti 47-48. ;)

 photo polobotky-Andr-spartoo_zps5xzcljbv.jpg
Dessert shoes André

Dessert shoes
Čeština pro ně výraz nemá, pokud se nepletu; jsou to kotníkové boty ze světlé přírodní usně. Na první pohled se může zdát, že vám v nich bude teplo, ale není, jejich nošení je velice příjemné a díky svojí univerzálnosti se hodí ke všemu. 

 photo polobotky-Barker-spartoo_zpscysdwzca.jpg
"Monky" Barker

Monk strap
Svojí formálností leží někde mezi oxfordkami a derby. Svoje jméno dostaly podle "mnišského pásku", protože tyto boty původně nosili mniši namísto obvyklých sandálů. Nedávno se znovu objevily jako módní a originální alternativa ke šněrovacím botám a můžete si je obout k obleku třeba do práce nebo na večírek, ale na opravdu slavnostní události si vezměte oxfordky. ;) Kristepane, hlavně je nenoste s jedním řemínkem nezapnutým. Před pár lety někdo vymyslel, že je to jako že kchůl, ale vypadá to hloupě. Jako kdybyste chodili s rozvázanými tkaničkami.

 photo mokasny-andr1-spartoo_zpsecgtmks1.jpg

 photo mokasny-andr2-spartoo_zpsmzkqowqa.jpg
Mokasíny André

Mokasíny
Poznávacím znakem je charakteristické prošití po obvodu přední části boty a měkká či členěná podešev pro větší pohodlí. Jedná se o volnočasovou letní obuv, a proto bývá nejčastěji zhotovena z měkké či broušené kůže, často křiklavých barev. Jim podobné jsou driving shoes, které mají namísto podešve malé gumové puntíky, aby pevně přilnuly k pedálům auta, což s botami s hladkou koženou podešví moc nejde. K obleku si je neberte, ale skvěle vypadají s džínami s úzkými nohavicemi či k letním kalhotám a blazeru. Obvykle se nosí bez ponožek.

 photo loafers-barker-spartoo_zps4v4fwqnf.jpg
Loafers Barker

 photo loafers-n.D.c.-spartoo_zpsuzwnvysz.jpg
Loafers n.D.c.

Loafers
Loafers jsou dnes vlastně jakékoli nazouvací boty bez šněrování a česky se jim vždycky říkalo střevíce. S příchodem globalizace a vlivu reklamy, která se s překlady či správným názvoslovím příliš nemazlí, se dnes používá spíše anglický výraz loafers, aby to bylo víc kchůl (viz můj článek o prznění češtiny). Původně to byla elegantní obuv často z hladké kůže či ze sametu s výšivkou, a nosila se jako domácí přezuvky nebo doma ke smokingu. Můžete se setkat s různými variacemi, některé jsou sametové, jiné kožené, další z broušené kůže a s ozdobným střapcem… Verze z lakové kůže se stuhou z hedvábného rrypsu se nosí ke fraku (dříve i ke smokingu). Ty sametové si nechejte na večírky nebo na doma do svého zámečku, v létě se obvykle nosí ty z hladké či broušené kůže.

 photo boatshoes-aigle-spartoo_zpsljxr1u2v.jpg
Boat shoes Aigle

Boat shoes
Často vypadají podobně jako mokasíny, ale mají gumovou podešev nezanechávající šmouhy se vzorkem podobným jako pneumatiky, a ozdobné nefunkční šněrování. Původně byly určeny pro jachtaře, aby neuklouzli na mokré palubě, ale brzy se rozšířily jako letní bota nejen v přímořských letoviscích. Hodí se na volný čas, k vodě, na dovolenou či garden party, jsou velice pohodlné, a "na ven" se hodí mnohem lépe než žabky. ;)


 photo tenisky-Converse-spartoo_zpsplxqv74d.jpg
Tenisky Converse

 photo tenisky-New-Balance-spartoo_zpsd6bhgo0o.jpg
Tenisky New Balance

Tenisky
Na léto jsou ideální plátěné tenisky. Jak výraz napovídá; původně se tenis hrál v bílých plátěných botách s kaučukovou podešví. V kožených vám bude teplo, ale pro chladnější dny jsou fajn. Jinak v parných dnech nosím rád ty z úpletu, jako jsou třeba Nike Roshe Run.

 photo espadrilky-Havaianas-spartoo_zpsinv8jqjc.jpg
Espadrilky Havaianas

Espadrilky
Velice příjemná letní obuv z plátěného vršku a jutové podešve. Jsou lehké, prodyšné, pohodlně, a příjemně se v nich chodí. Dnes existuje spousta variant; klasická varianta je ta s jutovou podrážkou, i když se tak dnes často říká jakýmkoli plátěnkám s tenkou podrážkou, které vypadají podobně.

 photo sandly-Dream-in-green-spartoo_zpsmpoteggl.jpg

 photo sandly-Dream-in-green2-spartoo_zpsvc8nrtww.jpg
Kožené sandály Dream in Green

Sandály
Názory na sandály se různí. Někteří tvrdí, že by je muži vůbec neměli nosit, a pokud ano, tak jen ve volném čase a u vody. Ale když ženy mohou nosit páskové sandály do společnosti, nevidím důvod, proč by je muž v jednadvacátém století nemohl nosit v létě - tedy ne do společnosti či na formální události. Samozřejmě se vyhněte těm trekovým z barevného nylonu, a sáhněte po kožených. Někteří návrháři se snaží zpopularizovat nošení ponožek v sandálech, což je podle mě jako kdybyste přes svetr nosili plavky (viz Supermana, který nosí slipy na legínách :D ). Buďto mějte letní obuv, nebo noste ponožky a uzavřenou botu. Ukazovat palce a paty v ponožkách na veřejnosti je bizarní.

 photo pantofle-Lacoste-spartoo_zpsxvnog6jg.jpg
Pantofle Lacoste

 photo abky-Crocs-spartoo_zpsri6x939j.jpg
Žabky Crocs


Žabky a pantofle
I když se teď módní průmysl snaží propagovat nošení pantoflí (dokonce je přejmenovali na "nazouváky" a podobně, aby to neevokovalo povalování se v pobryndaných teplácích u televize), hodí se jen na volný čas a na léto, a nosí se bez ponožek, Obzvlášť ty gumové a plastové. Pokud si je chcete vzít ven namísto sandálů, vyberte si nějakou variantu z kůže nebo třeba v kombinaci látky a kůže. Tím ovšem nemyslím Birkenstock, německou obdobu českých ponožek v sandálech. Nechcete snad vypadat jako náš prezident, když ve zdravotních botách vtrhl na audience u britské královny, že?

 photo pantofle-Geox-spartoo_zps1ipo4xgd.jpg
Pantofle Geox

5 komentářů:

  1. Nějaký nápad kde mají boat shoes vel. 48? Loake dělá jen 47 a ty mi jsou malé :-D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Napadá mě jedině F. L. Popper, jejich největší velikost mně sedí dobře, anebo objednat že zahraničí.

      Vymazat
  2. 48 nevím. 47 dělá ještě Shoepassion http://www.shoepassion.eu/mens-moccasins.html

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý den, chci se zeptat kolik máte párů bot a v jakých chodíte v létě. děkuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kolik mám párů přesně nevím, ale v létě střídá hlavně mokasíny a tenisky, občas sandály, a na volný čas nebo k bazénu žabky nebo pantofle. Polobotky v létě nosím jen k obleku.

      Vymazat