středa 15. května 2019

Dm drogerie markt Slovensko nabádá ke koupeli v žíravině


 photo dm-drogerie-markt-slovensko-ziravina-louh-hydroxid sodny_zpsirtuarwv.jpg

Vždycky jsem kritizoval špatné a chybné překlady, a třeba "Dm drogerie", jak se u nás této firmě říká, mně leze na nervy už dlouho, protože je to počeštěný německý název, kde je však jiný slovosled - v češtině říkáme napřed podstatné, a pak vlastní jméno, tedy Drogerie dm, takže je to jakýsi paskvil. Dále je tady jejich podivný slogan "Zde jsem člověkem, proto zde nakupuji". Abyste neřekli, že zase jen hejtuju, musím je pochválit za skvělou ukázku toho, jak se mění význam podle toho, zda sloveso být spojíte s prvním či sedmým pádem. Kouzlo sloganu, který je v originále parafrází slavného verše z Goetheova Fausta, který je v Německu všeobecně známý, se však překladem do češtiny ztratilo, a jen v zákaznících vzbuzuje dojem, že nákupem v ostatních drogeriích se z nich stává zrůda, a nejsou člověkem, popřípadě mu vůbec nerozumí, pokud rozdíl mezi spojení slovesa být s různými pády nechápe.

Ale zpátky ke strašlivé smrti ve vaně, ke které slovenská dm drogerie nabádá. Dnes jsem na Facebooku narazil na příspěvek dm drogerie markt Slovensko, kde se omlouvají za tiskovou chybu. V receptu na domácí výrobu soli do koupele ve svém zákaznickém časopise při překladu zaměnili Hydrogenuhličitan sodný za Hydroxid sodný. Detail, řeknete si. Ale ve skutečnosti to znamená, že namísto neškodné jedlé sody, která má patrně způsobit šumění koupelové soli, doporučují louh, tedy silnou a nebezpečnou žíravinu, která  už v malém množství způsobuje silné poleptání a rozklad tkání. Naozaj kúzolné, však? Mám dojem, že právě krystalky louhu zasypávali pachatelé mrtvoly v plechových sudech, které se před lety našly v jakési přehradě, aby uspíšili jejich rozklad.

Nejvíc mě dorazilo, že se fanouškům "omlouvají se za překlad" a dodávají, že "látka není určena pro kosmetické účely" - namísto obrovského varování, že jim poradili, aby se vykoupali v žíravině. To je dost černý humor i na mě. Zajímalo by mě, jak by postupovali, kdyby to někdo udělal...

Louh se v kosmetice používá; mám dojem, že při výrobě mýdla způsobuje právě to, že mýdlo mydlí a pění, a jinak se v domácnosti používá třeba při čištění odpadních trubek.

Pokud by vás přeci jen napadlo koupat se v louhu a v určitou chvíli jste si uvědomili, že nechcete dopadnout jako ve filmu Rozpuštěný a vypuštěný, opláchněte zasažená místa octem či octovou vodou, kyselina louh neutralizuje. ;)

Tak doufejme, že se zpráva dostane ke všem fanúšikom a čitatelom časopisu zmíněné drogerie, a že nás zanedlouho Lucie Borhyová za doprovodu tklivých tónů nebude informovat o tom, jak naši bratia dobrovolně lezou do nádrží žíravého roztoku. :) 

3 komentáře:

  1. Ono je i dost dobře možné, se jednalo o převzatý špatný překlad. :-( Viz kauza před pár lety: http://moderna.alchymistka.eu/2014/06/ako-som-bomby-do-kupela-s-hydroxidom.html a její zakončení: http://moderna.alchymistka.eu/2014/06/kauza-hydroxid-sodny-v-kupeli-uspesne.html . Tereza

    OdpovědětVymazat
  2. Chyba v prekladu slozeni = poradili zakaznikum koupel v ziravine? To je prakticky zalovatelne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No právě. A oni se jen omluvili za chybu v překladu. :D

      Vymazat