pátek 29. března 2019

Netradiční přehlídka Blažek podzim/zima 2019


 photo blazek_FW_2019_00_zpspsivsxwr.jpg

Asi jsem nebyl jediným, v kom přehlídka kolekce Blažek na příští podzim a zimu zanechala rozpačitý dojem. Spoustu diváků překvapilo, že byla strohá, minimalistická, monochromatická, a třeba téměř vůbec v ní chyběly pleteniny, tašky a další doplňky, kterými by bylo naznačeno, že u Blažka se každý muž dobře a vkusně obleče od ponožek až po čepici. To by si ale museli přečíst text, který ležel na sedadlech, a začalo to dávat smysl. Cílem bylo to, aby se divák nenechal nerozptylovat barvami a různorodým oblečením, ale soustředil se na kvalitu látek, střihu, a zpracování:

"Vysoká kvalita a dokonalé krejčovské zpracování bez kompromisů. Důvěra a obdiv k tradiční formě. Vlna jako princip, který přináší nejen hřejivost a pocit bezpečí, ale i odraz nových technologií. Poskytuje ochranu proti vnějším vlivům i konzumní společnosti. Funkčnost, životnost a praktičnost propojená s emocionální hodnotou. Uvědomělé vybírání nadčasových kousků vyznačujících se barevnou neutralitou a monochromatikou. Posedlost vlastním stylem podtrhující jedinečnou identitu a osobitý projev nositele."

 photo blazek_FW_2019_01_zpsoedgdxto.jpg

 photo blazek_FW_2019_02_zpss2iavrnl.jpg

Pravdou je, že v daném prostoru jakési půdy nebo čeho v OD Kotva modelové procházeli po mole ve vzdálenosti několik metrů od diváků, takže na první pohled těžko rozlišíte, zda vidíte tvíd nebo satén, natož tak abyste dokázali ocenit další detaily, a s tím Blažek nic nenadělá. Ale přesto mě zaujalo, jakým způsobem přehlídku pojali. Namísto obvyklého "tady je úplně všechno, co jsme tuto sezónu navrhli a vyrobili, a takto jsme to zkombinovali" byla středem zájmu vlna jako multifunkční materiál a její variabilní užití při výrobě různých typů oblečení, což sám schvaluji a vlnu doporučuji jako universální materiál na svetry, obleky, kabáty či šály; vlna hřeje a je odolná, a můžete ji nosit v podobě hrubého svetru, tvídového kabátu či elegantního uhlazeného smokingu.

 photo blazek_FW_2019_03_zpspndobqh8.jpg

 photo blazek_FW_2019_05_zpshqgxstep.jpg

Jak asi víte, nejsem jedním z těch, kteří by hleděli na nějakou podivnou výstavu a všechny přesvědčoval o tom, že tam "sice nikdo nic nevidí, ale musíte pochopit, co tím umělec zamýšlel", ale toto mně přijde jako skvělý nápad, vždyť Blažek vlnu kvůli jejím skvělým vlastnostem hodně používá, a tak proč z ní neudělat středobod celé přehlídky? Že se z ní dá ušít spousta různých věcí, které se hodí do různých stylů bylo na dokonalé krejčovské práci jasně vidět. Samotná autorka kolekce, skvělá návrhářka Jana Kuťková, o kolekci ještě před jejím uvedením řekla: "Prvním impulzem ke vzniku celé kolekce bylo severské malířství rané renesance, a to umělecká díla Hieronyma Bosche, jehož obrazy se vyznačují plností, nejsou na první pohled čitelné a vyzývají diváka k bližšímu zkoumání. Právě soustředění na detail umožňuje vidět dokonalé umělecké zpracování, ať už se jedná o malířství, či vrcholnou pánskou krejčovinu, kterou Blažek v českém módním průmyslu již sedmadvacet let úspěšně zastupuje." V tom s ní souhlasím, a myslím, že se jí to v kolekci a na přehlídce krásně podařilo vystihnout.

 photo blazek_FW_2019_06_zps7aqsqtag.jpg

 photo blazek_FW_2019_07_zpsbbintl1j.jpg

Ještě bych zmínil styling Jana Králíčka, který jsem u předchozích přehlídek vychvaloval. Zatímco v minulých sezónách ukázal nový způsob, jakým lze nosit formální módu, tady mně to připadalo jako zbytečná "inspirace" Balenciagou, Ablohem a aktuálním trendem devadesátých let, který měl zůstat v propadlišti dějin. Viz ty rybářské klobouky, které se mně nelíbily už když byly v módě když jsem byl dítě, a tady vypadaly jako pěst na oko, jako by kolekci měly dodat punc trendovosti, ale přitom se tam vůbec nehodily. Písařské návleky na rukávy nepůsobily jako "rebelský" doplněk, ale jako . Asi cílí na mladé, kteří se o módu začínají zajímat a nechtějí se vzdát svého "vlastního stylu podtrhující jedinečnou identitu a osobitý projev nositele" (což je ostatně také jením z poselství kolekce), a ti to možná uvítají. Ale já zůstanu věrný klasice, a pánské eleganci, jakou nám Blažek přináší.

 photo blazek_FW_2019_08_zpsutszxgnp.jpg

 photo blazek_FW_2019_09_zpslfigi4nz.jpg

 photo blazek_FW_2019_11_zpsc2cspgqf.jpg

Foto: MBPFW

1 komentář:

  1. Cha cha cha, fakt jsem se dobře pobavila. Konečně začali návrháři šít příšernosti i na chlapy. Kupodivu nejlépe vypadaly modely pro ženy na poslední fotografii. Díky, že pro nás píšete!

    OdpovědětVymazat