středa 20. února 2019

"Rasistický" svetr Gucci Balaclava


 photo Gucci-balaclava_01_zpssss7ruvc.jpg

Když jsem na Hypebeast.com uviděl titulek o rasistickém svetru Gucci, hned jsem si představil svetr s háknkrojci, Ku-Klux-Klanem a podobnými šokujícími motivy. Po shlédnutí fotky jsem však vyprskl smíchy. Je to holka s brýlemi v hnusném retro stylu, jaký je pro kolekce značky Gucci už několik sezón typický, oblečená v černém roláku s průstřihem na ústa ohraničeným červenými rty inspirovaný retro lyžařskými svetry (jak jinak). To je všechno?!

 photo Gucci-balaclava_02_zpswwg7mjb5.jpg

 photo Gucci-balaclava_03_zpsysfdp7zg.jpg

Kritici roláku v tom vidí blackface, tedy černošské líčení převážně bělochů z divadelních představení z 19. století, ve kterých pomocí stereotypů zesměšňovali černochy. Já v tom vidím jen černý retro svetr s rudými rty, jaké vídáte běžně na kabelkách, tričkách, mikinách a podobně; jako důkaz mě teď napadá jen košile návrháře Lukáše Lindnera, ale v tomto případě z toho žádné furore nebylo. Takových nášivek mají na Aliexpressu desítky druhů za Dolar a méně, a nevypadá to, že by to někoho vzrušovalo. A jak moc je povědomí o blackface rozšířeno či jak je toto líčení vnímáno mimo prudérní USA by mě také zajímalo.

 photo Gucci-balaclava_04_zps4zcsgyle.jpg

Všimněte si, že pánská varianta má rty tenké, zatímco dámská je má výrazné asi proto, že spíše než blackface mají značit nalíčení rtěnkou. Takže teď zakážeme všem kromě černochů používání červené rtěnky? Nebo se teď "bílé" rty budou smět malovat jen jinou než červenou barvou? Pak by také měli zavřít moji spolužačku ze střední, Kornélii Goldschmidtovou (chtěl jsem napsat "až by zčernala", ale to by asi nebyla šťastná volba), protože napodobováním aktuálních sestřihů a účesů Rihanny, kterou zbožňovala, a vlivem účinků přílišných návštěv solária v kombinaci s nadměrným používáním opalovacích krémů vypadala před maturitou jako Rihanna i bez toho, aby si obličej natřela krémem na boty, jako to dělali v divadlech v 19. století.

Špatné prý bylo také načasování - v Americe je totiž únor Měsícem černošské historie, respektive té afro-americké.

U nás v Čechách to asi vnímáme jinak, protože pravděpodobné jediným českým černochem, kterého většina z nás viděla, je Rey Koranteng a blackface jste asi nikdy neslyšeli, takže tady žádný rasový podtext nevidíme. Podle reakcí z Twitteru byli nespokojení hlavně černoši (což je pochopitelné). Tedy Afro-Američané, jak se jim teď v rámci politické korektnosti říká. Přirovnávali to k údajně rasistické klíčence od Prady, po jejímž shlédnutí jsem opět vyprskl smíchy, a pak jsem ještě narazil na fotky černouška v mikině H&M s nápisem "Coolest monkey in the Jungle", kde byste si řekli, že je dobře, že tam v rámci multikulturalismu vyfotili černocha, ale Háemko ji muselo po nátlaku nasraných lidí stáhnout z prodeje (a určitě ji spálili, což je super pro životní prostředí, že jo). 

V lednovo-únorovém čísle CS Vogue jsem četl zajímavý článek Martina Váši o tom, jak společnosti odmítá, když se někdo ve většinové společnosti (rozuměj běloši) inspiruje jinými kulturami - i když naopak je to v pořádku. Afro u bělochů je podle některých škandál, ale Martin pak adoruje černošku z přehlídky Comme des garcons na jaro/léto 2019 s peroxidovými vlasy, které vypadají diskutabilně i na běloškách, a ty jsou ovšem v pořádku. Podle mě to vypadá jako pěst na oko. Ale ne proto, že by byla černoška a měla "bělošské" vlasy. Ale protože to vypadá stejně blbě, jako když se křídově bledá žena se světlými vlasy obarví na černo. Ideálně má pak většinu času odrosty v barvě "pochcané slámy". Nebo jako kdybych si já se svým snědým tónem pleti a s hnědýma očima odbarvil vlasy do stejné barvy. Ovšem halloweenské masky v podobě čelenek Indiánů, jimž kdysi američtí přistěhovalci ukradli půdu, a koho nezabili, toho zavřeli do rezervací, jsem už několikrát hejtoval. I celý Halloween, když jsme u toho.

 photo Gucci-balaclava_05_zpsdilix96c.jpg

Gucci už se začátkem února omluvil a svetr stáhl z prodeje, takže půjde opět do spalovny. Tedy ne ten jeden, ale... Kolik myslíte, že Gucci vyrobí exemplářů od jednoho modelu? Divím se, že se k tomu ještě nevyjádřili ekoteroristé, a nezhejtovali Gucciho i Afro-Američany.

Co si o tom myslíte vy? Je to rasismus nebo v tom rasismus hledají jen ti, kteíř jej vidět chtějí? Nebo je to jen ošklivý svetr za 890 Dolarů, a stejný nevkus jako podobně drahá bižuterie s penisy od Saint-Laurent Paris?

12 komentářů:

  1. Cé je správně. Šeredný svetr. Nic víc, nic míň. :)

    OdpovědětVymazat
  2. Take souhlasim, neskutecne seredny.

    OdpovědětVymazat
  3. Podle mě jsou rasisté jen ti, kteří v tom rasismus vidí nebo hledají.

    OdpovědětVymazat
  4. V Gucci vyhodnotili, že sveter, ktorý vyvoláva pobúrenie časti verejnosti nie je z hľadiska marketingu dobrý a stiahli ho. Nič viac, nič menej. Nikto nič nezakazuje. A tá black face - asi je to ťažké vnímať v našom kultúrnom kontexte a treba sa zmieriť s tým, že v Amerike sú na to citlivejší. Viď aféra s karikatúrou Sereny Williams.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, vůbec nikdo nic nezakazuje. :D Nesmějí používat černou a červenou, protože jsou to barvy "černochů"? To si snad dělají prdel A s tou karikaturou to bylo úplně stejné. Jen hledají rasismus tam, kde není. Víš jak vypadá nerasistická, politicky a genderově korektní karikatura Sereny? Takto:

      Vymazat
    2. Kto im zakázal vyrábať ten rolák? Nebolo to náhodou ich rozhodnutie z dôvodu, že im prináša negatívne PR?

      Vymazat
    3. Nikdo jim to nezakázal, což ani nikde nepíšu. Takže kdo je nakonec ten špatný? Gucci vyrobil svetr s ústy namalovanými rtěnkou, a černochům to vadí. Proč?

      Vymazat
    4. Nikto nie je špatný. Gucci spravil niečo čo následne vyhodnotil, že bolo zlé pre PR a teda potenciálny zisk a tak to stiahol a ospravedlnil sa. Simple as that. Môžeme si o tom myslieť čo chceme, ale Gucci je firma ktorej primárnym cieľom je zarábať peniaze, nie napravovať americkú spločnosť podľa toho čo by sa nám v Česku páčilo, tak je to čo spravili úplne pochopiteľné.

      Vymazat
    5. Mně nepřipadá v pořádku, že by měl někdo stahovat oblečení z prodeje jen kvůli tomu, že je někdo nařknul z rasismu. V jiných barvách ten svetr či kukly stále prodávají.

      Vymazat
  5. Tahle maska černocha je teda řádná :) ale jak píše osoba nahoře .... rasisti jsou ti co v tom rasismus vyhledávají

    OdpovědětVymazat
  6. Myslím, že každého napadne, že by takový svetr mohl někomu přijít rasistický, hádám, že u Gucciho jsou citliví jedinci. Takže si myslím, že šlo o vzbuzení pozornosti - svetrů bylo jen pár, značka Gucci se oživila v myslích mnoha a všechno je v pořádku. Nebo existují podobné svetry téže značky i pro mě kavkazanku?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám dojem, že jej měli i v krémové/tělové barvě.

      Vymazat