pondělí 15. října 2018

Jak nosit rukavice


 photo klobouk-anytra-kabat-aquascutum_01_zpsyuzntlga.jpg

Známé pravidlo praví "černé rukavice k černým botám, hnědé rukavice k hnědým botám". Co se týče historie a etikety odívání, je to podivnost, která se objevila teprve nedávno, asi kvůli mužům, kteří nemají cit pro oblékání. Pravidlo bych poupravil na "hnědé rukavice či boty nenoste s černými rukavicemi či černými botami" a naopak. Nevypadá to dobře. Na druhou stranu, zmíněné pravidlo v některých vzbuzuje mylný dojem, že jiné než hnědé a černé rukavice snad ani neexistují, natož tak aby se měly nosit. Nebo že boty, opasek a rukavice (a taška, peněženka, a co já vím co) by měly být úplně stejného odstínu jedné barvy, jak dokazují hejty na mém blogu, když si k hnědému opasku vezmu krémové rukavice.


 photo bezovy-kabat-svetrdovecka-gant_02_zpshk4n2aij.jpg

Hnědé rukavice se vždycky nosily jen na venkově a k volnočasovému oblečení (a k hnědým botám), to ano. Ale černé rukavice se nosily pouze na pohřby a v období smutku, a běžně venku je nosilo jen služebnictvo a různí zřízenci. Obvykle se totiž k běžnému obleku nosily prací rukavice z jelenice, tedy semiše. Jedná se o vyčiněnou jemnou kůži vysoké lovné zvěře, ovcí nebo koz přirozeně světle nažloutlé barvy, a kromě rukavic se z ní dělají třeba bavorské lederhose. Anebo šedé rukavice, které se nosily k žaketu či redingotu a stresemannu, což na přelomu 19. a 20. a ještě před první světovou válkou nebylo nijak neobvyklé oblečení.



 photo kozesinov-limec-hneda-liska_07_zpsp5dkab7u.jpg

Černá s černou a hnědá s hnědou jsou tou nejbezpečnější volbou pro ty, kteří se v oblékání nevyznají. Kdysi existovaly tabulky, které přesně udávaly, jaké kombinace se hodí, a co k se nosí k čemu. A pokud chcete nosit rukavice, vlastně platí dodnes. Tedy kromě toho, že součástí sportovního oblečení je sako, nebo že na venkově se nosí tvídový oblek. ;) A semišové rukavice téměř upadly v zapomnění. 


 photo peacoat-blazek-rukavice-engelmuller_01_zpsfcjziawb.jpg

To ale neznamená, že byste se měli bát barev. K hnědým botám a doplňkům si vybírejte odstíny od tmavě hnědé, s červeným nádechem, měděné, přes světlou až po žluté - tak, aby to ladilo ke zbytku. Dobře vypadá také zelená a světlejší odstíny modré. U černé je to v podstatě jedno, klasickou volbou gentlemana dříve bývala krémová a šedá. Pokud si nejste jisti, najděte si na internetu tabulku či takový kruh, který vám ukazuje, které barvy se k sobě hodí, a které ne.



 photo letecka-bunda-gl_06_zpslmfft18c.jpg

Já nedám dopustit na dvě české firmy - známá Napa Dobříš a Engelmüller. Napa má poněkud děsivý e-shop a obvykle žádné zboží skladem, ale jejich rukavice najdete ve většině kožených galanterií, kde prodávají rukavice české výroby (třeba ten krámek v Soukenické). Engelmüller je celkem mladá firma budující na kdysi slavné značce koženého motoristického zboží, a podle mě to dělají velice dobře. Obě vyrábí u nás, a ručně. Napa má ceny dostupné pro každého, Engelmüller je poněkud dražší, ale cenový rozdíl je patrný už při pohledu na kůži rukavic, jejíž krásu a kvalitu musí poznat snad i amatér, a milovníci detailů jako já ocení rukavice se zapínáním či to, že textilní části rukavic na řízení jsou háčkovány ručně. Pak je tady slovenská firma GANE Leather, která šije rukavice a další kožené doplňky na míru.


 photo kozesinovy-kabat-rukavice-engelmuller_02_zpsl6ioeupk.jpg

Zatímco kdysi byly rukavice nezbytným doplňkem každé dámy i pána, a spíše než kvůli ochraně před chladem se nosily kvůli dodržování etikety, kdy bylo nevhodné ukazovat holé ruce nebo se jimi dotýkat ruky dámy, a jako ochrana přes špínou. Dnes jsou pouhým módním doplňkem a ochranou před chladem. Ale to neznamená, že nemají vypadat stylově, ne? ;)

10 komentářů:

  1. Pekny clanek ! Engelmuller spicka.

    OdpovědětVymazat
  2. Poučné. Ale co v případě kdy ke koženým botám a rukavicím musím vzít ještě tašku? A chci (mám nechtít?) koženou? Podle mě by barva bot a rukavic měla být stejná nebo alespoň čím podobnější, barva tašky pak jak je koho ctěná libost, ale jiná. Bez tašky ať jsou rukavice klidně jiné barvy než boty.

    Ja byste ku příkladu ladil boty, rukavice a tašku k tmavozelenému obleku? Právě to totiž trochu řeším.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mělo by to ladit. Já nemám ani hnědou, ani černou koženou tašku, ale mám červenou a tmavomodrou. Červenou nosím spíše ke kombinacím s hnědou, a tmavě modrou k černým nebo tmavě hnědým. K tmavě zelenému obleku by se podle mě hodila spíše hnědá kůže než černá, a pokud je opravdu tmavý, tak tmavší nebo rudohnědá. Rukavice by mohly být světlejší, pokud nemáte v podobném tónu, anebo si pořiďte zmíněné jelenicové rukavice, které se hodí téměř ke všemu. Naruší jednolitost barev, a nemusíte pak barvy tolik řešit. :)

      Vymazat
  3. Děkuji, ale... zkusím konkrétněji: oblek (na obrázku ještě v podobě látky), dvoje boty (střídám je) a taška - to mám a těším se tím, ale rukavice... Nevím jestli v barvě tan nebo rudohnědé, nebo spíš v barvě tašky, nebo dokonce obleku... Nehledě k tomu, že ve velikosti 10 -11, a řádně zateplené, je budu hledat asi těžko.

    https://shop.hfwltd.com/media/pieces/7637.jpg
    https://d1bwyguot0k3jj.cloudfront.net/yadt/inventory.ItemColourImage/image_new/original/99506765.jpeg
    https://s3-eu-west-1.amazonaws.com/robinsonsshoes/catalog/product/cache/1/image/9df78eab33525d08d6e5fb8d27136e95/m/e/mens_cheaney_tweed-r_shoes_twer_dark-leaf.jpg
    https://im9.cz/sk/iR/importprodukt-orig/1a7/1a76500cf24335c26365f09b7b389583.jpg

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si k tomuto vzal rukavice v barvě bot, i když oboje boty i taška vypadají celkem podobně. ;)
      Co třeba něco takového? Dokonce je mají ve velikosti 10 a s podšívkou z kašmíru.
      https://www.engelmuller.com/de/product/b-c-32c/

      Vymazat
  4. Děkuji, fotka trochu zkresluje, ty grensony jsou víc tan ("medové") než "karamel". Asi vezmu tyto https://www.glovesonhand.co.uk/wa/1/43/8446-Dents-Mens-Deerskin-Leather-Cashmere-Lined-Glove-with-Strap-Cork.html

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem teď nadšený z těchto! Ty by možná také mohly splňovat vaše požadavky. ;)

      https://www.engelmuller.com/product/i-l-17c/

      Vymazat
  5. Pokud as opravdu dobře pamatuji, a že jsem toho tak nějak porůznu na dané thema přečetl spoustu, černé rukavice se skutečně nosily jenom na funusy.

    Dává to sensus. Přes den nosili muži běžně oblek, k němu jelenicové rukavice, případně cuteway, a k němu šedé rukavice. Pokud někdo šel ve dne ve fraku, s černou vestou, tak k němu náležely vždy bílé glace rukavice.

    Na večer se oblek nenosil, na večer byl frak, či smoking, a k obojímu náležely, opět, bílé glace rukavice.

    Černé rukavice nenosilo ani četnictvo, výstrojní předpis stanovoval rukavice šedé, v případě slavnostních a společenských událostí bílé rukavice. Výstrojní předpis četníkům nařizoval nosit rukavice tam, kde to tehdejší mrav požadoval, tedy nemuseli je např. nutně nosit v lese, nebo na vesnici.

    Uniformovaný sbor stráže bezpečnosti (policie) měl rovněž šedé rukavice, případně bílé, stejně jako četnictvo.

    Armáda, za Rakouska, nosila šedé rukavice jako služební, bílé mimo službu, to jest k vycházkové, slavnostní a večerní uniformě. Prvorepubliková armáda měla rukavice hnědé (a bílé), leč nejsem si zcela jist letectvem, ti měli černé doplňky (střevíce, služební pás), maje modrošedý stejnokroj, ale myslím, že rukavice byly rovněž šedé (a, samozřejmě, bílé).

    Jen podotýkám, že vojáci z povolání vůbec civil nenosili až do Protektorátu, Regierungstruppe des Protektorat Böhmen und Mähren, to jest Vládnímu vojsku Protektorátu Čechy a Morava, naopak bylo zakázáno nosit stejnokroj mimo službu, no a vládní nařízení řešilo příspěvky na nákup civilního šatstva důstojníků.

    Černé rukavice ještě nosili kočí drožek a fiakrů, ale nikoli kočí panstva, někdy součástí livreje byly, ale ne nezbytně. U těch kočí je to pochopitelné, ony opratě nejsou čisté a i na hnědých rukavicích zanechávají nehezké stopy. Kočí taky nosili tvrďák, anóbrž buřinu, což byl taky, alespoň z počátku, dosti pracovní klobouk.

    Můži se, navíc, varovali černých a tmavých rukavic i proto, že by jimi mohli ušpinit rukavice žen. Na funus být, naopak, musely, a nevím, jak u nás, ale v cizině určité bylo nepsanou povinností nakoupit na funus dostatek rukavic, různých velikostí, pro ty, co jich neměli, aby nikdo na funusu bez vhodných rukavíc skutečně nebyl. A smuteční hosté je, obvykle, už nevrátili.

    Ale každá doba má své.

    OdpovědětVymazat
  6. Mužu se zeptat, kde jste koupil ty černé rukavice se zipem? Krásné sedí na ruce a vypadají moc dobre, jen bych zvolil vnitřní síti prstu. Díky za odpověď, Jan

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji, ty jsou od značky Engelmüller, a myslím, že je nabízejí dodnes. :)

      Vymazat