pondělí 16. července 2018

Jak vypadat (ne)stylově a česky na dovolené


 photo cesky-nevkus_01_zpsltv01qmj.jpg

Každý národ má svůj signifikantní oděv. U Francouzů je to proužkované tričko a baret, Rakušané a bavorští Němci mají lederhose a dirndly, Skoti kilt, a Češi mají tříčtvtrťáky a sandály v ponožkách, podle kterých je okamžitě poznáte v Chorvatsku i na Václaváku. V mém článku najdete tipy, kterak vypadat (ne)stylově, a jako správný Čech i na letní dovolené.

 photo cesky-nevkus_02_zps96yrvd49.jpg

S jistou dávkou nostalgie si romanticky představuji a věřím tomu, jak Britové milují královnu a královskou rodinu. Ať už je to pravda nebo ne, faktem zůstává, že je spousta lidí napodobuje, protože šlechta byla vždycky jakýmsi vzorem, ať už morálním či módním. A vždycky mně bylo líto, že u nás takové vzory nemáme. A pak se stal hlavou našeho státu slovutný Miloš Zeman, který dokonale představuje podstatu českého národa a symbolizuje hodnoty svých voličů. Rád pije a kouří, a na dovolené se prohání rozplácnutý ve svém člunu na rybníku kdesi na Vysočině a vypadá u toho jako ztělesnění důstojnosti a grácie. To chcete.

 photo cesky-nevkus_04_zpsshs0e5wo.jpg

Začněme tedy outfitem. Říká se, že universálním oděvem ženy jsou malé černé, které se dají nosit ke všem příležitostem. U Čechů jsou to tříčtvrteční kapsáče, vytažené zaprané ponožky a rybářské vesty. Evergreeny zůstávají barvy jako písková, khaki a maskovací vzor, hodobóžové tříčtvrťáky na nedělní korzo pod kolonádou nákupní zóny však mohou být také kostkované, a když chcete být jako švihák lázeňský, vezmete si triko bez rukávů s pekelným potiskem.

 photo cesky-nevkus_03_zps0rsa2wac.jpg

 photo cesky-nevkus_05_zpsxvwzinfo.jpg

Na nohy pak obujte hnusosandály či jinou trekovou obuv, se kterou hravě zdoláte všechny terény - dlažbu v Kauflandu, centrum Prahy i výšlap na Sněžku. Pokud se chystáte k vodě, do hospody či do Opery, kupte si v tržnici padělek Crocsů. A vemte si také šedé ponožky. Ono chvíli trvá, než budou ty bílé zaprané.

 photo cesky-nevkus_06_zpsjmiqimfu.jpg

O universálnosti a bezbřehé využitelnosti tohoto úboru svědčí tato fotka z premiéry Orfea v podsvětí v Hudebním divadle Karlín (tentokrát to není ironie ani sarkasmus, tato fotka je opravdu z divadla). K čemu košili s krátkým rukávem, polyesterový oblek z tanečních z doby před čtyřiceti lety a kabelku od Lojzi Vitóna z jeho holešovického butiku, když postačí český národní kroj?

 photo cesky-nevkus_07_zpsaxb0xh4g.jpg

Mullet, pekelný sestřih u nás známý jako vpředu byznys, vzadu párty, deka, na Jágra, či podle Wikipedie také jako "na řidiče autobusu", bych ani nezmiňoval. Myslel jsem, že už je passé, a že se jedná jen o záležitost lidí, kteří si zachovali svůj styl oblékání a vkus z mládí, třeba jako když váš děda jezdí v autě v klobouku, ale ne, spousta lidí k tomuto vede i svoje ratolesti. Ještě štěstí, že Dr. Guillotin světu představil onen skvělý stroj na pomoc proti špatným vlasům.

 photo cesky-nevkus_09_zpss0y7tho7.jpg

 photo cesky-nevkus_08_zpsemrnbogu.jpg

Nejpříhodnějším zavazadlem je igelitka. Ideálně z Kauflandu. nejen, že do ní zabalíte dostatek řízků a Braník v PETce či jídlo na celý den, které jste si odnesli ze snídaňového bifé, Blesk a další nezbytnosti, ale můžete si z ní vyrobit stylové plavečky jako paní Naděžda. Je jen otázkou času, kdy to začne prodávat Balenciaga.

 photo cesky-nevkus_10_zpsuji6gouu.jpg

Nezapomínejme na stravu. Mořské potvory jsou ohavnost a v restauracích je beztak draho, a tak je nutné vybavit se igelitkami plnými řízků, lepeňáků, paštik v hliníkových kelímcích a štanglí junior salámu. Přece u moře nebudete žrát nějaký mořský sajrajt. Výrobci igelitek i salámů navíc v létě pořádají různé soutěže, takže když se vám poštěstí, vyhrajete dostatek igelitek a salámu i na příští dovolenou.

Na závěr ještě jeden tip: Pokud nemáte příliš vyvinutý dávivý reflex, dovoluji si doporučit Mimibazar, který je studnicí všeho vědění kuchařského umu českých vařilek, a kde z kepuču, točeňáku, ajdamu, vušestru a starého pečiva či knedlíků dokáží připravit úplně všechny óbrmňamky od pizzy až po svíčkovou. Hlavně nezapomeňte všechno povegetit, jinak si manža či příťa nebudou čvachtat!

5 komentářů:

  1. Na tom je bohužel nejsmutnější to, jak je to přesný. Vesta+tristvrtaky+ponozky+sandale v lete. Lyzarska bunda+trekove kalhoty+pohorky v zime. To je proste realita ceskych mest, bohuzel. Chapu, ze kazdy nema chut sledovat modni trendy, ale mam pocit, generace dnesnich padesatniku a starsi, proste lidi odchovani komunou jsou proste ztraceni. Pravidelne vidam chlapky jak v teto "uniforme" vysednou z auta za mega nebo vic...neni to otazka nedostatku penez nebo toho ze jim nezalezi na nazoru ostatnich. Je to proste mezera ve vzdelani, vzdelani jak se oblekat vhodne k situaci. Zamerne nemluvim o stylu nebo vkusu, to uz je nadstavba.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přesně tak, není to o penězích. Nekoukají na to tak, že by byl někde problém.

      Vymazat
  2. Je smutné, že v dnešní době dostupných informací se pořád tolik lidí neumí obléct jako lidi.

    OdpovědětVymazat
  3. Mě přijde že stejně jako v jiných oblastech (sport, vaření, příprava na zkoušku), tak se i v oblékání uplatňuje Paretovo pravidlo, kde 20% námahy přinese 80% užitku. Zkrátka pokud chce člověk vypadat slušně, tak to nestojí tolik práce ani peněz. A dokážu nevěřícně zírat, když si někdo z kapsy takovýhle tříčtvrťáků vytáhne mobil za >20tis.

    OdpovědětVymazat