pondělí 11. června 2018

Jak gentleman nosí prsten?


 photo kozich-leopard-fur-coat_06_zpslub9tpky.jpg

Nosíte prsteny? Nebo jiné šperky? A přemýšlíte o jejich významu, a co symbolizují? Možná jsem jeden z mála, ale když vidím prsten či jiný šperk s určitým symbolem, přemýšlím, proč jej ten člověk asi má a co tím chce říct. Pak si uvědomím, že je mu to nejspíš úplně jedno, a že to dělá bezmyšlenkovitě, jako když si vaše osmdesátiletá babička koupí na tržnici fejk Vuittona nebo skejťáckých bot - vůbec neví, která bije a nenapadne ji, že by nad tím měla přemýšlet. Ale nám není osmdesát, že ne?

Prsteny a ostatními šperky (a vůbec různými znaky na čemkoli) dávali jejich nositelé vždycky najevo svoje bohatství, společenské postavení, náležitost k rodu či určitému společenství, a podle prstenu také poznáte, zda je osoba svobodná či v manželském svazku. Rukou a prstenu si každý všimne.


 photo seriky-mikulov_12_zpsvzlrdi8i.jpg

Dnes se zvyky, tradice a symboly potlačují ve prospěch prodeje zboží, marketingu a PR, protože kdybyste dbali tradicí a zvyků, nekupovali byste americké vánoční kýče, protože máme Ježíška, nekupovali si sezónní potraviny a jídlo celoročně, protože jíst v létě jitrnice a škvarky není normální a jíst v zimě čerstvé jahody je zhýralost, a co se týče oblečení, byli byste značně omezeni. Také by asi přibylo nevěst v šatech odstínů šedé se závoji z černého sukna, aby náležitě symbolizovaly svoji čistotu. ;)

To je svým způsobem smutné, protože v historii by vás třeba nošení nekřesťanských náboženských symbolů v křesťanské Evropě přivést na hranici, a celkem nedávno byli Židé označování Davidovou hvězdou, diskriminování a odváženi jednosměrným vlakem do Polska.


 photo tvidove-sako-ascot-tie_01_zpsy3nh4uld.jpg


Víte, co mně na dnešních časopisech o pánské módě chybí? Rady jak co nosit tak, aby to vypadalo elegantně, stylově a jak by to nosil stylový muž, a co říká etiketa a dobré způsoby, namísto obvyklých článků o tom, co je právě teď in, a co máte nosit, abyste byli in, co bylo in minulého půl roku, a v čem teď vypadáte jako idiot. Samozřejmě, že inzerenti mají z takových článků radost, ale já vyhledávám spíše informace o tom, jak vypadat klasicky, elegantně, a "jako gentleman". 

Rád listuji stránkami starších časopisů a knih, které pánům radily, jak se obékat dobře, elegantně, a vhodně ku příležitosti. Kde jinde se dnes dozvíte, jak se správně nosí klobouk? Nikde. Všude se píše jen to, jaký klobouk je tohoto půl roku nebo tři měsíce à la mode, a že nejvíc kchůl je, když si za stuhu strčíte obarvené peří ze slepice, a stáhnete si jej do týla, jako to celkem nedávno nosili jen santusáci. Chápu; když chcete nezaujatému muži prodat módu, musíte mu dát jasné rady, co a kde si koupit a jak to nosit. Ale uznejte, že sledovat módní proudy rychle se měnící za účelem vytvářet co největší profit pro prodejce, je náročné, a ne vždy pohodlné, a proto doufejme, že si najdete "svůj styl", který nebude podléhat měnící se nabídce obchodů. Já vám ve svém článku chci představit způsoby, jak pánské prsteny nosit a vypadat dobře, subkulturami se zabývat nebudu.


 photo kozesinovy-kabat-rukavice-engelmuller_01_zpspgm6n8nu.jpg

Obvyklým prstem pro nošení pánského prstenu je malíček. Na tomto prstu pánové vždy nosili prsteny s rodovými erby, znaky společností nebo ozdobné prsteny, kterými nositel něco vyjadřoval. Obvykle to býval jeden větší kámen, solitér, oblíbené bývaly rubíny, ametysty, smaragdy a hlavně za první republiky černé onyxy. Já mám jeden z bílého zlata s onyxem a diamanty ve stylu art déco ze 20. let z Dorothea, jeden ze žlutého zlata z rubínem z jednoho malého  starožitnictví ve Štěpánské a pár dalších s umělými kameny. Tak to doporučuje také časopis Monsieur ve svém článku z roku 1920. Menší kameny se hodí pro dámy a několik malých, ozdobně uskupených kamenů je také spíše dámskou záležitostí. Diamanty ve starožitnictvích moc nenajdete, protože ve větší míře se začaly objevovat až na konci 19. století, kdy byly objeveny velká naleziště v Africe, a jejich obliba stoupla až díky reklamní kampani ve 40. letech a v té době se prsten s diamantem stal nejoblíbenějším kamenem pro zásnubní prsteny. Přitom tak vzácný vůbec není, a jejich hodnota je vyhnána do výšin pouze reklamou. Pak se vyskytují také masivní prsteny s velkým kamenem nebo rastrem s několika malých, které mně evokují podnikatele v pastelovém krabicovém obleku, bílých ponožkách, hnusných mokasínech z devadesátých let.


 photo DSC_3338_zpsooajhyu6.jpg

Na čtvrtém prstu - prsteníčku - je zvykem nosit snubní prsten. Klasickou volbou je jednoduchý kroužek ze žlutého či bílého kovu, ale někteří lidé si je dávají zhotovit z oceli a už jsem se setkal s páry, které si namísto prstenu dali udělat společné tetování. To je krásné a romantické, ovšem v případě rozvodu asi nepříliš praktické. ;) Snubní prsten s kamenem u muže neevokuje jeho charakter - asi si to nikdo nespojí s tím, že by byl ženat.

Prostředníček je nejvýraznějším prstem a přesto na něm prsten obvykle nikdo nenosí; možná proto, že je těsně vedle prsteníčku a prsten by mohl překážet. Pokud na něm chcete prsten nosit, vyberte si výrazný, protože prostředníček je k tomu ideální.


 photo zamek-mikulov-zahrada_01_zpsbw5fh2xm.jpg

Ukazováček býval po staletí prsten, na kterém se nosily pečetní prsteny a prsteny se znaky a erby, než jej později nahradil malíček. Dnes je ukazováček asi nejpoužívanějším prstem, a tak zůstává prázdný.

Prsten na palci obvyklý není, alespoň ne v naší kultuře. Může být však alternativou, pokud už máte snubní prsten a další na malíčku. Asi to však chce zvyk.


 photo mbpfw-streetstyle-katejoie_03_zpshojso0vk.jpg

Dávejte si pozor, aby byly prsten nebo prsteny v harmonii s hodinkami či náramky - hodinky i prsteny na jedné ruce jsou příliš; noste prsten na druhé ruce než hodinky. Pokud máte více prstenů a hodinky, noste jeden prsten na ruce, na které nosíte hodinky, a dva prsteny na té druhé. Ideálně prsten ze stejného kovu jako hodinky či náramek (výjimkou obou pravidel jsou prsteny snubní a prsten na malíčku, který nosíte neustále).

Lepší než kvantita je kvalita, a na kolotočářské a háemkové prsteny zapomeňte. A pamatujte si, že rukou a prstenů si každý hned všimne, a tak si dávejte pozor, jaký prsten nosíte, a co jeho symbol znamená.

10 komentářů:

  1. Moc pěkný článek, děkuji. R. S.

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,
    a jak to je pokud máš prsten a těsnější kožené rukavice? Lze je nosit současně? :)
    A měl bych námět na článek. Zajímala by mě tvoje celé sbírka rukavic. Děkuji Jakub

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Záleží, o jaký prsten jde. Některé tak nosit lze, u jiných mám strach, že by se zadrhly...
      A díky za tip, na podzim něco připravím. ;)

      Vítězslav

      Vymazat
    2. Zajímalo by mě jestli to je pohodlné.

      Vymazat
    3. Ahoj, jsem tu úplně náhodou, ale navážu na první dotaz. Jak vybíráš rukavice (např. ze sekáče), myslím velikostně. Přítelkyně mi pořídila kožené rukavice (byly docela drahé), ale jsou velmi těsné. Nosím obyčejný kroužek (ze svatby), nevíš jak to vyřešit, případně nějaké typy? Velmi děkuji za odpověď. Jiří

      Vymazat
    4. Ahoj, ze sekáče mám pouze jedny rukavice, které nebyly nikdy použité, ale jinak je lepší koupit nové, protože rukavice se kupují co nejtěsnější, aby se přizpůsobily ruce nositele.
      S kroužkem jsem problém nikdy nemel (možná je lepší počkat, až se rukavice trochu "roztáhnou").

      Vymazat
  3. Když tak rád kritizujete např. redaktory v médiích za strašnou mluvu a špatnou úroveň psaného projevu, neměl byste mít ve svém textu chyby z učiva prvního stupně základní školy. A nenapsat..pánové vždy nosily!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Předpokládám, že inteligentního člověka napadne, že je to chyba z nepozornosti (původně jsme asi napsal "prsteny se nosily" a pak to upravil a "y" přehlédl), než že bych neuměl napsat příčestí minulé. Ale děkuji za upozornění.

      Vymazat
  4. Mě se to líbí. Ty prsteny vypadají velice elegantně :)

    OdpovědětVymazat
  5. Tohle zatím neodpovídá mojí finanční situaci. Ale až budu vlastnit veterána, anglickou usedlost a luxusní knírek, tak do toho jdu. Vypadá to dobře. Tom

    OdpovědětVymazat