úterý 5. června 2018

Jak na košile s krátkým rukávem?


 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_01_zpsfpjozi7d.jpg

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_02_zpspkybt7sa.jpg

Košile s krátkým rukávem je sporným kouskem oblečení - jedni ji milují, druzí ji nenávidí, protože v několika jako že gentlemanských článcích napsali, že je nevhodné ji nosit. No, je nevhodné ji nosit do společnosti, zejména pod oblek - košile s krátkým rukávem je oblečení na volný čas.

Dodnes vzpomínám na svoji první návštěvu Národního divadla. Dostal jsem lístky od známého mých rodičů, který tam měl předplacenou lóži s dobrým výhledem a vzal jsem si smoking, protože jsem chtěl být vhodně oblečený. Po chvíli do lóže přišel mladý pár, ona sukni a svetřík, a přes to mikinu s kapucí a obrovským logem Nike, kterou si pověsila na stěnu s rudou látkovou tapetou lemovanou zlatem. Ve vedlejší lóži seděla hlasitá skupinka - oba pánové měli havajské košile rozepnuté tak hluboko, že to vypadalo, jako by i oni měli svetr. Tehdy jsem ztratil svoji představu o kultivovanosti Čechů, když se ani na operu v Národním neumí obléci.

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_03_zpstc6dusmr.jpg

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_04_zps2qgfdh8a.jpg

A jistě znáte řidiče autobusů či venkovské bály, kde zejména starší pánové nosí košile s obrovskými, širokými krátkými rukávy, které končí u lokte a vešla by se do něj průměrná štíhlá žena. To je samozřejmě hrůza. Jakože gentlemani, mladí muži, kteří čtou knihy o stylu a na svoje spolužáky na střední hledí s despektem, protože nejsou dost jako že gentlemanští (přitom chodit do školy, kam většina chodí v džínách a tričku je jako pěst na oko a vůbec ne gentlemanství), by si samozřejmě vzali pouze košili s dlouhým rukávem, který by si procítěně ohrnuli podle jednoho z četných návodů na stránkách o pánském stylu, protože takové ohrnutí rukávu je hotový obřad a je za tím obrovská filozofie!

Ale co si myslíte? Že Lord Carnarvon nosil v Egyptě stejný oblek z těžkého tvídu jako při lovu jelena na Skotské vysočině jen proto, že byl "gentleman"? Na schůzky, do společnosti a pod oblek si košili s krátkým rukávem neberte, ale na volný čas si ji klidně vemte. Některé košile s krátkým rukávem bývají dole kratší, a tak se hodí je nosit nezastrčené, ale pokud je delší, zastrčte si ji, protože jinak to nevypadá dobře. 

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_05_zpsxx4ekljn.jpg

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_06_zpsaucxhtqh.jpg

Na léto je ideální bílý len. U mě na blogu se u každého příspěvku, kde mám lněné oblečení najde někdo, kdo mně to zhejtuje, protože len je velice mačkavá látka jako většina přírodních materiálů, a i když jej vyžehlíte sebelépe, po chvíli budete vypadat, že vás požvýkala kráva, a toto jsou outfity, které nosím, a ne focení pro časopis.

Bílá je klasika, a len je lehký, chladivý, a že se mačká? No a co, je to letní materiál na volný čas. Mám také několik vintage košil Yves Saint-Laurent pastelových barev, nějaké s kostkou a samozřejmě s "havajským" potiskem. Ty nosím snad jen k vodě. Rozhodně si je neberte do divadla. ;)

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_07_zpscfy4um41.jpg

 photo tyrkysove-kalhoty-pouzdro-givenchy_08_zpseanydner.jpg

Košili mám ze sekáče, kalhoty H&M, mokasíny jsem si kdysi koupil na Slevomatu (a jsou úžasně pohodlné - skvělá letní obuv!), a zvláštní radost mám z pouzdra Givenchy. Když jsem je - už je to snad deset let - viděl v časopise L'Officiel na fotce z přehlídky Riccarda Tisciho, hrozně jsem je chtěl, ale bylo docela drahé a všude hned vyprodáno. Ale pak se mně poštěstilo, a objevil jsem je na Ebay za velice výhodnou cenu. 

Na ruce mám svůj oblíbený letní náramek s kotvou české firmy Lavaliere a brýle Blažek, které miluji - mají nádherně modrá skla a díky UV filtru mám pocit, jako bych je ani neměl na očích, jsou jen velice lehce tónovaná.

1 komentář:

  1. Týmto článkom by sa niekoľko pánov mohlo ozaj inšpirovať :) Tiež niekedy nestačím sledovať, čo si ľudia do divadla dokážu obliecť. A ľan je skvelý materiál, mám niekoľko ľanových nohavíc a dokonca aj jedny šaty a i napriek tomu, že sa neskutočne krčí, v lete snáď neexistuje príjemnejší materiál. :D

    OdpovědětVymazat