pondělí 21. května 2018

Šeříky až bílé začnou kvést


 photo seriky-mikulov_01_zpss02gl8wa.jpg

 photo seriky-mikulov_02_zpsxk0funqa.jpg

 photo seriky-mikulov_03_zpslpwrn6uj.jpg

 photo seriky-mikulov_04_zpsa4vivi4t.jpg

 photo seriky-mikulov_05_zpsacafsrva.jpg

 photo seriky-mikulov_06_zpsuwljzkt8.jpg

 photo seriky-mikulov_07_zpsplggysiz.jpg

 photo seriky-mikulov_08_zpsftzsvwht.jpg

 photo seriky-mikulov_09_zpsx2vfxygm.jpg

 photo seriky-mikulov_10_zpssof33qop.jpg

 photo seriky-mikulov_11_zpsz6spqejg.jpg

 photo seriky-mikulov_12_zpsvzlrdi8i.jpg

 photo seriky-mikulov_13_zps0g5r9w8t.jpg

Šeříky jsou asi oblíbenými květy spousty z nás. Nejen, že krásně voní, ale jsou symbolem jara. Letos jaksi rychle vykvetly i odkvetly, ale s Katkou z blogu Malá štěstí jsme stihli udělat tyto fotky, které si myslím, že se povedly, co říkáte? 

O šedé se říká nebo dlouho říkalo, že je to barva obleků kancelářských krys, což je svým způsobem pravda, pokud je oblek tmavě šedý a máte k němu nudné doplňky, aby to odpovídalo požadavkům zaměstnavatele na uniformitu. Ale světle šedý oblek je podle mě příjemnou variantou nejen na léto, kdy je podle mě ještě hezčí, než dnes tolik rozšířené modré obleky. Tento je z lehké vlněné látky a kdysi jsem jej našel v sekáči. 

Šedá působí neutrálně, a proto si s ní můžete vyhrát podle toho, co si k šedému obleku vezmete. Na formální události je nejlepší (a nejbezpečnější) volbou bílá košile. V létě také vypadá nejlépe. Pokud máte oblek v tmavší šedé, vezměte si k němu třeba vínovou, modrou nebo černou košili, ale už to nebude působit tolik formálně. Pokud chcete casual style, obujte si bílé tenisky a třeba džínovou košili, na podzim vypadá šedé skvěle v kombinaci se zemitými barvami, třeba s vínovým rolákem. Ke světlé šedé se hodí hnědé boty jako tady na fotce, ke tmavší šedé tmavě hnědé, vínové nebo černé.

Kravatu mám ze sekáče, košile se zapínáním na manžetové knoflíčky je ze Smartmen.cz a je vyráběna u nás, kapesníček jsem si kdysi koupil v Le Premier stejně jako polobotky Loake, brýle jsou nějaké noname značky z malého obchůdku a art décový prsten z Dorothea.

"Slamák" vlastně není slamák, je vyrobený stejným způsobem jako panamy (takže je odolný, a nepromokavý) je od německé značky Mayser, a mám jej z Bella Hats na Národní třídě.

O manžetových knoflíčcích jsem nedávno psal. Tyto jsou také z jaboneckého skla, a dělá je firma Yabloglass z Jablonci nad Nisou v jedné z posledních továren na Hraničné a rodinné driketě (= dílně pro výrobu mačkaných skleněných knoflíků) na Horním Maxově. K výrobě skleněných knoflíků ještě dnes používají původní postupy, ale také nástroje – kleště, razidla a vzorníky dochované z meziválečného období, které pamatují poslední světovou slávu jabloneckého knoflíku. Jsou nádherné, co říkáte? :)

2 komentáře:

  1. Obdivuji pány, co vydrží v létě (ba dokonce v tomto počasí lehce nad 20 stupňů) v obleku, potažmo v saku, vestě, košili a tipuji ještě s čtvrtou vrstvou neviditelného trička. Já dnes chodil jen v tričku a košili a potil jsem se. Loni jsem si nechal ušít lehké letní sako bez podšívky, čili jen jedna vrstva látky a stejně se potím. Snažím se přejít z košil na obleky nebo aspoň sakovou kulturu, ale prostě si nedokážu zvyknout a necítím se v saku příjemně, když ho na sebe obleču, celý den se těším na návrat domů, až si to sako a košili budu moct sundat. Košile mám vesměs z T.M. Lewin a protože nejsem konfekční velikosti, několik košil mám ušitých na zakázku, všechny z bavlny. Nějaké tipy pro začátečníky "jak si zvyknout na sako"?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Chápu, také mně bývá hrozné horko. A to nejen v létě, ale i v zimě, protože místnosti jsou přetopeny. Proto se snažím v létě nosit saka a vůbec oblečení z prodyšných a lehkých materiálů, což je i tento oblek. Zkuste si pořídit sako bez podšívky na zádech - podšity bývají jen rukávy a přední díly, aby držely fazonu. Blažek je má běžně k dostání. Sako z lehké směsi vlny a třeba lnu bez podšívky je úplně něco jiného než bavlněné nebo těžší vlněné sako s umělou podšívkou ;) A u košil je také rozdíl v látce. Existuje lehký popelín a těžší bavlna. Těžší bavlna je elegantnější, ale také je v ní větší teplo. Navíc každý vnímá teplo individuálně. Já jsem jeden z těch, komu je horko i ve dvaceti stupních. :D V létě, kdy je opravdu horko, kolem třiceti, nosím sako jen tehdy, je-li to nevyhnutelné.

      Vymazat