úterý 9. ledna 2018

ZOH 2018 v Pchjongčchangu: Konečně olympijská kolekce, za kterou se nemusíme stydět.


 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_01_zpsqvfane6h.jpg

Alpine Pro je český výrobce sportovního a outdoorového oblečení, které je ironicky nejoblíbenějšího hlavně ve městech, u lidí, kteří očividně nesportují, a u lidí, kteří bydlí od přírody tak daleko a jezdí tam tak málo, že v tom vypadají asi stejně nepatřičně, jako kdybych chodil po Sahaře v kožichu. V posledních několika letech navrhovali kolekce pro naše Olympioniky. Protože XXIII. zimní olympijské hry v jihokorejském Pchjongčchangu nám začínají přesně za měsíc, podíval jsem se na jejich letošní počin.

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_02_zpscii3svmv.jpg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_05_zpsnnl5n5wx.jpg

Vzpomínáte na předchozí olympijské kolekce? Zatím to vždycky vypadalo tak, jako by Alpine Pro chtělo, ať se za naše sportovce stydíme, či ať raději fandíme Amíkům nebo Francouzům, kteří nevypadají směšně, nebo ať rovnou emigrujeme. V roce 2012 v Londýně museli naši Olympionici obout holínky, protože Londýn = déšť, a holínky jsou tudíž strašně fany, že jo. Pořád se někde psalo, jak je to vtipné, a jak se to všem líbí, ale líbilo se to asi jen autorům kolekce, protože nikdo jiný nic takového nenapsal.

Kolekce pro ZOH v Soči 2014 vypadala diskutabilně, ale spíš byla nehezká než hnusná, a až na chemlonové ušanky to nebylo ani příliš pekelné. Pak ovšem přišly letní hry v Riu 2016. Jak to vypadalo, posuďte sami kliknutím na můj tehdejší článek. Při pohledu na takový bizár jsme jistě nebyl jediným, koho napadlo, kdo je asi jejich dealer, a po jakých drogách je možné něco takového vytvořit.

Teď to však vypadá, že už návrhářům Alpine Pro drogy nikdo nepodává, a že pokud z nich byl někdo duševně chorý nebo mimo sebe, pracuje teď pro Demnu Gvasaliu. Po všech těch hrůzách Alpine Pro konečně předvedlo olympijskou kolekci, která není ohavná. Dokonce je na naše poměry - věřte tomu nebo ne - hezká!

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_03_zpsst51rcwu.jpg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_10_zps5gxyhmgr.jpeg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_06_zpsvmns9bd7.jpg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_07_zpssafcggtc.jpg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_08_zpsrwarntkx.jpg

Hlavním motivem je 100. výročí vzniku Československé republiky a české národní barvy. Číslo 100 se na oblečení opakuje, ale kromě košile to nevypadá nijak kýčovitě, oblečení je designově čisté a jednoduché (konečně) a kombinace modré, bílé a červené je slušivá.

Hitem je jistě vyprodaná "Raškovka", čepice s bambulí, jakou měl na hlavě Jiří Raška, když v osmašedesátém vyhrál ZOH v Grenoblu. Zimní bunda je oboustranně funkční a nabízí dvě barevné varianty, bílou a zlatou. Ta zlatá má připomínat vítězství Evy Samkové ze Soči v roce 2014, kdy si její team oblékl tehdejší bundy naruby, aby byla vidět zlatá podšívka. A ty podle mě hezké svetry jsou dokonce z bavlny, takže to není samá umělina. Snad budpu příště z vlny, ta hřeje více. Ale jedno po druhém, že ano.

Trochu mně to připomíná, minulé kolekce jiných států, ale na druhou stranu, pokud chcete jednoduchou zimní sportovní bundu, asi tam není moc co vymýšlet, a sám bych si také vybral něco podobného. Jediné, co mě trochu irituje, je Czech "republic". Ale to asi není úplně chyba Alpine, ale všeobecný trend. To musíme všem dávat najevo, že už nejsme... součást Rakouska-Uherska? Nebo čeho? Provincie Sovětského svazu? Nebo že máme demokratické zřízení (a přesto volíme to, co jsme před rokem 1989 museli, jen v bleděmodrém?)? Velká Británie tam také nemá uvedeno, že jsou Spojené království několika zemí, a kolik lidí ví, že Švýcarsko je spříseženství? Každému je to fuk. Já bych tam napsal prostě Czechia, jako to dělají všichni ostatní.

Jak se kolekce líbí vám? Podle mě je to konečně něco, co se nemusíme stydět si obléct, a dokonce je to hezké! :) Všechny kousky najdete v e-shopu Alpine Pro, i když většina je už asi vyprodaná.

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_09_zpsdj8h2rpr.jpg

 photo olympijska-kolekce-ZOH2018_04_zpsvvumrmo4.jpg

9 komentářů:

  1. Retro kousky jsou fajn vzhledove... svetr z bavlny je funkcne k prdu,mel byt z vlny a sam bych ho zvazil...ta bila kosile je kyc nejhorsi

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mám třeba naopak radši svetry z bavlny. Svetry z vlny hřejí podle mě až moc, jsou tedy vhodné na nošení ven do mrazu a na lyže - to je pravda. Svetr z bavlny je pak dobře nositelný i v interiéru...

      Vymazat
    2. V dnešní době přetopených místností ano. Ale zkoušel jsi merino vlnu? Mám teď dva nové svetry Live Sweaters, které jsou na omak spíše chladivé a hladké, ale venku hřejí a uvnitř je v nich příjemně. Mám tu v nich fotky pár příspěvků zpátky ;)

      Vymazat
  2. Po těch letech bídy s nouzí konečně kolekce, za kterou není člověku stydno.

    OdpovědětVymazat
  3. bookmarked!!, I love your website!

    OdpovědětVymazat
  4. Kolekce si mi taky celkem líbí. Jako hlavní problém vidím to, že zakázku na olympijskou kolekci dostává firma, která dělá vzhledově i kvalitou druhořadé sportovní oblečení.

    OdpovědětVymazat
  5. Víťo nemohl bys prosím představit olympijské kolekce i jiných národů? Jeden rok jsi takový článek napsal a byl moc fajn :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Přemýšlel jsem o tom. I když tehdy jsem to udělal proto, abyste viděli, co předvedli ostatní, a s jakou hrůzou přišlo Alpine Pro ;)

      Vymazat