pondělí 24. dubna 2017

Leopardí kožich



 photo kozich-leopard-fur-coat_01_zpseqzicxre.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_02_zpst1xxmdcv.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_03_zpsowhhdy6r.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_04_zpskrmxtnfz.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_05_zpsyhcchli5.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_06_zps51vbmriz.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_07_zpshmuhlagh.jpg

 photo kozich-leopard-fur-coat_08_zpsc7vd8ovc.jpg

Vždycky jsem chtěl nějaký exotický kožich. V tom, že kožešiny se muž nemusí bát, mě utvrdily fotky z módních přehlídek slavných značek a klasický britský módní dům Burberry dokonce ve svojí pánské kolekci na zimu 2012 předvedl kabáty se zvířecími vzory. Dlouho jsem procházel různé sekáče a vetešnictví, až se mně poštěstilo a našel jsem tento kabát. Prodejce říkal, že to bude nejspíš barvený králík a mně se líbil ten vzor, že je z pravé kožešiny, a že mně celkem sedí. Doma jsem se pak na srst díval zblízka a králík to určit není. A podle barvy chlupů ani nevypadá, že by byl barvený, takže se domnívám, že to bude skutečný leopard.

Předpokládám, že je tak ze 60. let, což snad zavře hubu i ochráncům přírody a veganům, kteří nevidí rozdíl mezi zabíjením tuleňů a nošením starého oblečení, a kteří mě tady tak rádi hejtují, protože se snažím využít oblečení z druhé ruky, aby je nemuseli sežrat moli. A přitom nosí oblečení a boty z polyuretanu a polyesteru.  Není snad lepší unosit vintage oblečení, než je vyhodit a na zemský povrch z hlubin země vyčerpat zkapalněné dinosaury a z nich pak vyrábět v přírodě nerozložitelné materiály? 

Minulý týden se ochladilo, v noci mrzlo, tak jsem si jej mohl ještě vzít na sebe, než bude ve skříni čekat na příští zimu. Leopardí kožich jsem si vzal přes smoking Hugo Boss, motýlek je Lanvin loves H&M a polobotky Geox, prsten mám ze starožitnictví.

35 komentářů:

  1. Já myslím, že je ještě starší. Z doby, kdy se na nezkapalněných dinosaurech proháněli Flinstounovi:)

    OdpovědětVymazat
  2. Ke smokingu bych si sice spíše vzal lakovky a oxfordky k tomu, ale jinak paráda.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já bych si je také vzal. Ale sehnat je ve velikosti 48 za přijatelnou cenu je snad nemožné.

      Vymazat
  3. Miluju leopardí vzor, takže těžká závist, krásný kousek :-)

    + co se mi ale líbí ještě víc, je ten prsten - super detail.

    OdpovědětVymazat
  4. Ta kožešina vypadá tak překrásně, že se ti nedivím, že je máš tak rád!

    OdpovědětVymazat
  5. Ahoj, nemáš prosím tip na nějaké dobré starožitnictví v Praze, kde mají hezké prsteny? :) Díky, Lucie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ahoj, jedno je v Žitné, hned jak se jde z Karlova náměstí. Je jich tam několik vedle sebe po levé straně a v jednom z nich mají ve výloze spoustu prstenů, odtud je i ten můj. Luxusnější mají pak v Dorotheu ;)

      Vymazat
  6. Na prvni pohled lehce sok, ale na druhy uz me to bavi. :) Jen poznamka k te kozesine - pochybuji, ze by to mohl byt fakt leopard, leopardi srst ma jinou strukturu, neni tak hebka a nadychana. Podobne typy kozichu byly velmi popularni v 80. letech a casto se vyrabely v Madarsku, nejcasteji z ovci kozesiny (chemicky se narovnava a dale upravuje).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ovce to určitě není a kabát je starší. Ja myslím, že je pravý, protože takto nabarvit každý chlup, aby měl několik odstínů či barev snad není možné, ne? A není stříhaný...

      Vymazat
    2. Mozne je samozrejme vsechno, podle fotek se da jen odhadovat... Ale zkus si dat do vyhledavace "mouton fur leopard" a porovnat fotografie. Ono nejdulezitejsi je stejne to, ze ten Tvuj kozich dobre vypada a padne Ti. :)

      Vymazat
    3. Díky za informaci, ale ten můj je úplně jiný, má kratší srst a špičaté chlupy :)

      Vymazat
    4. leopard to určite nebude, oblečenie z ohrozených druhov je zakázané predávať aj keď sa jedná o starožitnosť už pár rokov. Ale kľudne ži v ilúzii.

      Vymazat
    5. Tvoje tvrzení mě zcela odrovnalo. Věříš také tomu, že neexistují drogy, protože jejich prodej je zakázán? :D Na Aukru jsem našel tento kožich, o kterém prodejce psal, že prodává nějaké staré věci z úklidu půdy nebo co, a že "je z pravé kožešiny, ale ne z leoparda." Doma jsem se na něj podíval, a na leoparda to vypadá. Nebo z nějaké jiné podobně skvrnité šelmy, zase tak dobře se v tom nevyznám.

      Vymazat
    6. Doufám, že je sakra pravý, a věřím tomu, protože Vítek kožešinám rozumí. Nádherný kousek, závist:)! Kdo hejtuje vintage kožešinu, svědčí to hlavně o něm samotném, jak to má v hlavě srovnané. Prostě ta potvora byla kdysi zastřelena a rozhodně nezačne zase běhat jen proto, že se teď budeme stydět kožich z ní nosit :)

      Vymazat
    7. Byla by škoda jej vyhodit, je v krásném stavu! A věřím, že z leoparda je. Takto obarvit kožešinu přece nemůže být možné. :)

      Vymazat
  7. Jen ty rukavy! Jsou Vam kratke. Skoda. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To ano, ale u takového úlovku mně to ani nevadí :)

      Vymazat
  8. Proč ne, když do pekla, na pořádným koni a v hustým kožichu .)

    OdpovědětVymazat
  9. Nič proti kožuchom. Ale toto? Pristanú ti goliere, to vyzerá decentne, keď to kombinuješ s kabátom. Ale toto je už silná káva. Nie.
    A pravá kožušina z leoparda, to ako vážne? Dosť pochybujem. Nemôžeš vedieť všetko, alebo si už videl a dotkol sa leoparda, živého či mŕtveho?

    OdpovědětVymazat
  10. Čert vem ochránce zvířat, ale tohle se oprvdu někomu líbí ? Jako opravdu ? No comment

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že právě kvůli ochráncům zvířat a také kvůli lacinému oblečení s potiskem leoparda, jaké se prodává v tržnicích, se to tolika lidem nelíbí...

      Vymazat
  11. Ani britská královna tohle z etických důvodů od 60. let nenosí ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já nejsem britská královna ani nezastávám žádnou jinou oficiální funkci a nemusím dodržovat protokol ;)

      Vymazat
  12. Víte, ono ani nejde o to, že zrovna váš leopardí kožich je vintage a nový byste si nekoupil. Jde o to, jakou zprávu tím vysíláte a to je, že leopardí kožich je šik a v pořádku. Nechci nijak umenšovat ani přeceňovat Váš vliv, ale některé lidi to může ovlivnit tak, že pravé kožešiny jsou v pořádku. Což tedy zrovna moc nejsou. A věřte, nejsem žádný zelený fanatik a jinak Vám fandím.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kožešiny si kupuji v sekáči. Ano, líbí se mně, ale novou kožešinu z exotického zvířete uloveného ve volné přírodě bych si nekoupil, protože zabíjet ohrožená zvířata v pořádku není, ať už pro kožešinu, kly nebo maso. Myslíte, že si někdo přečtou můj článek a půjde si ke Kreibichovi dát ušít kožich za osmdesát tisíc? Kožešiny se u nás vyrábí a prodávají jen velice málo, protože není odbyt, a celý ten humbuk kolem kožešin mně v našich podmínkách připadá k smíchu a uměle vytvořený.

      Vymazat
  13. Nechala bych ho přešít, trochu zúžit směrem dolů, možná by o to šly pak nastavit rukávy. Poradila bych se v kožešnictví. Taky mám pár vintage kožešinových úlovků, ale musela jsem to nechat upravit

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To jsem fotil hned poté, co jsem jej dostal, rukávy jsem si nechal nadstavit kožešinou z lachtana, kterou jsem měl doma. Ale ta volnost mně vyhovuje. Vzhledem k tomu, že je jistě alespoň ze 60. let do něj nechci dále příliš zasahovat a je volný tak, že se pod něj pohodlně vejde oblek :)

      Vymazat
    2. Na výsledek se můžete podívat tady ;)

      https://www.instagram.com/p/BchPNpmDEX6/

      Vymazat
  14. Jaká je cena kožichu , díky horsetbloom@seznam.cz

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to starý kousek, takový se dnes už koupit nedá, leda v sekáči...

      Vymazat
  15. https://obleceni.bazos.cz/inzerat/95126976/Pravy-kozich-z-Leoparda--mozna-geparda-.php I když je to téměř nesehnatelná věc , dá se koupit jeden zde

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Za ty peníze... Kožichy ze druhé ruky není dobré kupovat přes internet. Většina píše, že je "málo nošený", ale je starý třicet nebo čtyřicet let, možná špatně skladovaný, a kůže je pak tvrdá a kožich se trhá.

      Vymazat
  16. Dobrý den,mám po babičce pravý kožich z leoparda, který chci nabídnout. Tak jsem hledala na internetu a narazila na Vaše stránky. Při pohledu na fotky jsrm si říkala, to je on 🙂

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Někdy se barvily jiné, levnější kožešiny tak, aby připomínaly něco jiného. Ale pokud máte pravý, tak máte štěstí. Asi jej hůře prodáte, protože nevím, na kolik si jich u nás lidé cení, i když je to dnes nesehnatelná vzácnost, protože dnes už se leopardi kvůli kožešině zabíjet nesmějí, a s novými kožešinami se nesmí obchodovat. Také záleží, v jakém je stavu. Snad byste lépe uspěla v zahraničí. ;)

      Vymazat