pondělí 10. října 2016

Znáte shirt stays?


 photo shirt-stays_01_zpsavmezsqu.jpg

Každého muže, který nosí košili, otravuje to, že se vytahuje z kalhot. Nevypadá to hezky a je nepřijatelné dělat to na veřejnosti. Kolem roku 1900 byli lidé ještě chytří a pod tuhou náprsenkou košile bývalo přišité poutko, které se připnulo k poslednímu knoflíku kalhot, takže košile držela na svém místě. Jednoduché, praktické a pohodlné. Dnes jsou v módě kalhoty, které se nosí posazené na bocích, takže by něco podobného ani nefungovalo, ale existují na to jiné pomůcky. 

 photo shirt-stays_02_zpsxtqbseug.jpg

 photo shirt-stays_03_zpsqhutkgcn.jpg

Před nějakou dobou mě oslovil autor projektu ShirtStaysže má v plánu začít u nás vyrábět shirt stays - takové šle, které udrží košili v kalhotách a zároveň zabrání ponožkám, aby se shrnovaly. A zda bych mu mohl pomoci a sdílet odkaz na jeho stránku, aby se o tom lidé dověděli.

Byl jsem pro! Už proto, že mě samotného zajímalo, jaké to je, nosit takové shirt stays, a zda opravdu fungují. Už jsem o nich slyšel, prý je ve Velké Británii a USA nosí hlavně vojáci, aby košile uniformy dobře seděla, ale nikdy jsem je neměl a nikdy jsem je u nás nikde neviděl. 

 photo shirt-stays_04_zpsuzupeawz.jpg

 photo shirt-stays_05_zpsvictmuhn.jpg

 photo shirt-stays_06_zpsxoocjncc.jpg

 photo shirt-stays_07_zpsmbodpaqs.jpg

Jsou to čtyři elastické "kšandy", jejichž konce se vždy připnou ke košili a k ponožce, na každé noze zepředu i zezadu. Tím je košile hezky natažena a neleze z kalhot, a zároveň brání ponožkám v tom, aby sjížděly z nohy (ještě jsem neměl ponožky, které by samy držely tam, kde mají). Buďto se nosí přímě nataženy na přední a zadní straně nohy, ale takto, jako vidíte na fotce, je to lepší a pohodlnější. Pokud byste si stejně nevěděli rady, je tady video, jak shirt stays správně nosit.

Velikost je universální, přizpůsobíte si ji sami podle potřeby, což je na jejich použití asi nejtěžší - najít tu správnou délku, aby byla košile napnutá, a aby byla stejná u dvou těchto "kšand" na každé noze :) Tím pádem se ale hodí pro každého - ať jste malý nebo vysoký. Měřím skoro dva metry a shirt stays by se daly ještě prodloužit. Nesmí být ale příliš volné - to by pak ztratily svůj účel.

 photo shirt-stays_09_zpsu2bkgqfp.jpg

 photo shirt-stays_10_zpsoitw8e4y.jpg

Tady je pro porovnání fotka před a po, i když zrovna tato smokingová košile asi nebyla příliš šťastnou volbou pro ukázku, jak shirts stays fungují, protože je poněkud volná, takže u pasu kalhot bude vždycky zmuchlaná, ale vidíte, že vepředu ani vzadu se nevytahuje :) Pod kalhotami nejdou vidět, ani u slim střihů, jak vidíte a vůbec nejsou nepohodlné, jak jsem si myslel, že budou. Sice si musíte zvyknout na to, že je máte na sobě, ale nijak vás neomezují v pohybu ani netlačí.

 photo shirt-stays_08_zpsbo8w0joh.jpg

Na sobě mám košili Marks & Spencer a ponožky a trenýrky Happy Socks z nové kolekce - s horkovzdušnými balóny, koupené na Urbanluxu :)

10 komentářů:

  1. Vypadá to zajímavě, ale stejně si nedovedu představit jak se nosí.

    OdpovědětVymazat
  2. Vypadá to efektivně. Zkoušel jste je mít na sobě celý den a případně de i pohybovat? Zajímalo by mě, jak se v nich tančí, když už budou ty plesy, že.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tanec jsem nezkoušel, ale předpokládám, že když zvládnou běžné pohyby (a není to žádná moderní novinka a výmysl hipsterských start-uperů, ale lety prověřená klasika, která se má nosit k formálnímu oblečení), zvládnou i tanec.

      Vymazat
  3. To som netusila, ze sa to este dnes pouziva. Vidim, ze aj muzi maju svoje vychytavky.

    Anna xoxo
    www.glamadventure.com

    OdpovědětVymazat
  4. Jak se v tom seda a zveda, musi se to natahovat a v sede tahnout vic, nedokazu si to predstavit. M

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. V sedě se logicky uvolní (protože noha není natažená). A pokud táhnou, musíte si je povolit ;)

      Vymazat
  5. Ty jo, tak to je vychytávka! Vidím to prvně, díky za rozšíření obzorů :-)

    + trencle s balónama... tak ty jsou mega, Víťo :D Za ně mega palec nahoru :)

    OdpovědětVymazat
  6. Tak určitě, košile z kalhot je faux pas, ale vyfotit se v trenkách na blog je ok, úplný anglický gentleman.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zase někdo kdo si myslí, že gentlemana dsfinuje oblečení? Možná byste si měl o skutečném gentlemanství něco zjistit a nezameňovat je za v současnosti módní trend a životní styl.

      Vymazat