čtvrtek 13. října 2016

Zrovuzrození rukavic Engelmüller


 photo rukavice-engelmuler_10_zpskqcxpr2t.jpg

Ferdinand Engelmüller založil svoji značku v roce 1865 a už za Rakouska-Uherska patřily jeho rukavice k luxusnímu zboží s pobočkami ve Vídni a Budapešti. Bez rukavic a klobouku tehdy žádná dáma ani pán nevycházeli z domu a v té době bylo jen v Praze více než dvacet výrobců rukavic.


 photo rukavice-engelmuler_08_zpskiqjzyk3.jpg

 photo rukavice-engelmuler_09_zpscmenein3.jpg


 photo rukavice-engelmuler_12_zpsmie9x0tf.jpg

Na počátku 20. století patřil Engelmüller ke špičce mezi motoristickým oblečením. Jízda automobilem nebyla tak pohodlná a automatická jako dnes. Vzhledem k náročnosti řízení a údržby se auty jezdilo spíše pro pro zábavu na vyjížďky, delší vzdálenosti se stále překonávaly vlaky. Motory byly hlučné, cesty prašné nebo blátivé a proto řidiči potřebovali oblečení, které je chránilo před větrem, vodou, prachem, blátem a chladem.

Automobil byl drahou záležitostí a proto si jej tehdy mohli dovolit jen ti zámožní a k tomu samozřejmě chtěli prvotřídní vybavení - dlouhé pláště odolné vůči prachu, vodě a větru, dlouhé kožené rukavice, pánové kožené kukly a brýle, dámy klobouky, závoje, či kukly s průzory ze slídy, v zimě kožichy z bobra či nutrie.

Kožené zboží a doplňky jako třeba řidičské čepice se štítkem dodával smetánce právě Engelmüller. Jejich rukavice nosila automobilová závodnice Eliška Junková nebo později za první republiky, kdy obliba automobilismu rostla, slavná česká herečka Lída Baarová.

Po okupaci v roce 1939 musel Engelmüller vyrábět výstroj pro německou armádu a jeho slávu ukončili - podobně jako slávu spousty dalších českých podniků - komunisté v roce 1948 zabavením majetku a spojením jeho někdejší firmy s národním podnikem Rukavičkářské závody Dobříš.


 photo rukavice-engelmuler_01_zps5k6itqc3.jpg


 photo rukavice-engelmuler_04_zps9xjpwtdz.jpg

Loni byla značka obnovena a vůbec bych se nebál říct, že navázali na tradici někdejší firmy Engelmüller. Nabízí několik kolekcí a v nich rukavice na běžné nošení, bez podšívky i zateplené, rukavice inspirované automobilismem a v kolekci Heritage najdete pár rukavic, které jsou přesnou kopií dochované rukavice (jako vidíte na historických fotografiích výše) z počátků firmy. Emil Engelmüller  je tehdy opatřil stahovacím páskem, aby dlouhá manžeta rukavice pevně obepínala ruku a neplandala ve větru.

 photo rukavice-engelmuler_02_zps5wusvt6k.jpg

 photo rukavice-engelmuler_03_zpsrl192inp.jpg

Nevím, zda dnes mají také původní logo nebo se jen inspirovali tehdejším designem - každopádně vypadá, že by klidně historické být mohlo. Hedvábný papír, ve kterém jsou rukavice zabaleny, zdobí maskovací vzor, který přinesl syn Emila Engelmüllera ze své vojenské služby u letectva v první světové válce, a který se stal typickým znakem rukavic Engelmüller. Krásné rukavice tak dostanete krásně zabaleny :)


 photo rukavice-engelmuler_05_zpsqkjpbifp.jpg

 photo rukavice-engelmuler_06_zps7n4jnoga.jpg

 photo rukavice-engelmuler_07_zpsxse18wmb.jpg

Rukavice jsou vyráběny u nás, z kůži z různých koutů světa. Zpracování je opravdu skvěle provedené do posledního detailu, a právě z těch malých detailů mám největší radost. Patentky zdobí vkusné logo, uvnitř rukavice je ručně vymalované číslo velikosti a razítko výrobce. 

Tyto světle hnědé rukavice Engelmüller T. N. 33 A z kolekce Grand Prix jsou replikou nádherných rukavic, které v roce 1933 nosil italský automobilový závodník Tazio Nuvolari. Jsou z jemné jehnětiny bez podšívky, končí u zápěstí, kde se zavírají patentkou, a na dlani mají dírky kvůli větrání. Už jste je na mně mohli vidět v letním příspěvku se světlým oblekem a slaměným kloboukem.

2 komentáře: