pátek 22. dubna 2016

Oudový Dunhill Icon Absolute


 photo dunhill-icon-absolute_01_zpsdumnghbd.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_02_zpslommxgjw.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_03_zpssp5euvjd.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_04_zpsqps7cpgj.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_05_zpsfylj4pkn.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_06_zpsctidmdky.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_07_zpsvmtiwvtu.jpg

 photo dunhill-icon-absolute_08_zpsiuk7ikif.jpg

Dunhill London v masivním kovovém, stříbrném flakonu vznikl na začátku roku 2015 a Dunhill Icon Absolute ve zlaté kleci následoval o něco později. Přesto, že jsou obě vůně naprosto rozdílné, zamiloval jsem si obě. A moje okolí také :)

Nový Dunhill Icon Absolute je "oudový" parfém (oudu se říká také agarwood - agarové dřevo). Správně by se to prý mělo psát "úd", ale "údový parfém" by asi každému evokoval něco úplně jiného.

Je to tmavé pryskyřičné dřevo získávané ze stromů rodu Aquilaria při infekční nákaze. Aromatická pryskyřice ve formě oleje vychází z obranné reakce na napadení hmyzem, po úderu blesku nebo po mechanickém poškození. Strom vylučuje do zraněných částí (kořenů, větví nebo částí kmene) ochranný olej, a ty se postupně stávají těžší a tmavě hnědé až černé. Zatímco před infekcí je jádrové dřevo poměrně lehké a bledě zbarvené, jakmile infekce postupuje, strom produkuje tmavou aromatickou pryskyřici v reakci na útok, což má za následek velmi husté, tmavé, pryskyřičné jádrové dřevo, které výrazně voní, a proto se používá jako složka kadidel a parfémů.

Dunhill Icon Absolute je dřevité kořenitá vůně, připomínající Orient, kadidlo a exotická koření. Oponu na scéně kompozice zvedá proslulý sicilský bergamot ve spojení s dobře známými kořeněnými nótami černého pepře.

Ty ustupují příjemně zklidňující trojici citrusu, dřeva a květinových tónů. Špetka kardamomu napomáhá uzavřít předehru a sebejistě otevírá první jednání. Následuje srdce vůně plné překvapivých tónů bohatého a zemitého šafránu v kombinaci se sametovou okázalostí černé růže a egyptského jasmínu. Společně jsou oslavou smyslů.

V závěrečném jednání vás tato esence mužnosti vrhne do pižmové náruče vzácného a kouřového akordu agarového dřeva (oudu). V kombinaci se smyslnou podobou tabákových listů a toskánské kůže zůstává po vůni stopa s hřejivou aurou hořko-sladkého dřeva.

Já v začátku cítím sladkost růží, ale nejvíce podle mě ve vůni dominuje pikantní pepř a agarové dřevo, tabák a pižmo. Je to krásná, exotická vůně se svěžími, aromatickými tóny, ale dřevitým základem. Silná, elegantní mužná vůně, kterou nosím ji spíše večer.

Přirovnal bych jej nejvíce ke Gucci pour Homme. Ale není tak silně zemitý. Nebo k parfémům Toma Forda, které stejně jako Dunhill Icon Absolute voní klasicky, starosvětsky, exoticky, dřevitě a kořenitě.

Seženete v parfumeriích Douglas nebo na Sensualite.cz., odkud jej mám já. Flakon 50 ml stojí 2.500, 100 ml pak 2.970 korun.

2 komentáře:

  1. Tak ten bych chtěl už jen kvůli tomu krásnému flakonu! :D

    OdpovědětVymazat
  2. Pro mne velké zklamání. Flakón úžasný, ale něco mi v té směsi exotiky začalo během dne vadit. Pro mne tedy zůstane favoritem terre d'hermes pure parfum, pokud neznáte - určitě vyzkoušejte! :-)

    OdpovědětVymazat