pondělí 4. dubna 2016

Otevření Barbour v Praze


 photo barbour-opening_01_zpsnm2mtzxm.jpg

 photo barbour-opening_13_zpsdpbjdzgv.jpg

Když se řekne Barbour, vybaví se asi každému jejich klasická bunda z voskovaného plátna, která vystihuje vše, co tato tradiční britská značka spojuje: klasické střihy, nedbalou eleganci a odolný kvalitní materiál. Není divu, že ji nosí sama britská královská rodina a značka Barbour se již od roku 1974 pyšní patentem dvorního dodavatele. Pražská prodejna Barbour v nákupní galerii Myslbek funguje nějakou dobu a před dvěma týdny ji přijela navštívit Dame Margaret Barbour, pátá generace této rodinné firmy.

 photo barbour-opening_02_zpsu8azrvwx.jpg

 photo barbour-opening_03_zpsfet8fywy.jpg

 photo barbour-opening_04_zps8ra8xeht.jpg

 photo barbour-opening_05_zpsevkbesa0.jpg

 photo barbour-opening_06_zpsvspipwoh.jpg

 photo barbour-opening_07_zpslmiqmjup.jpg

 photo barbour-opening_08_zpsd0zrw8md.jpg

 photo barbour-opening_09_zpsqyq1spid.jpg

Barbour začal v roce 1894 vyrábět svrchníky z voskovaného plátna, které díky tomu byly nejen nepromokavé a větruvzdorné, ale také prodyšné, takže si je oblíbili lidé na venkově a začali je nosit na ven a do přírody - na hony, rybaření, jízdu na koni, pikniky, zahradničení a další aktivity. Ten správný anglický výraz je outdoor (= mimo dům, tedy venku), ale s tím zacházím opatrně, protože u nás se outdoor rovná oblečení z červeného nebo fosforově zeleného polyesteru a goretexu, kostičkovaným kalhotám a evokuje vodní sloupce a nepoužívání deodorantu. Oproti českému pojetí tohoto slova Barbour vypadá elegantně. 

 photo barbour-opening_10_zps0afatsbz.jpg

 photo barbour-opening_11_zpstvhmsyja.jpg

 photo barbour-opening_12_zps2sqylctx.jpg

 photo barbour-opening_14_zps0atzpeol.jpg

 photo barbour-opening_15_zpsiymauvkw.jpg

 photo barbour-opening_16_zpsg4lb0cme.jpg

Barbour dlouho dělal jen klasické britské outdoorové oblečení, ale pře pár lety se značka dočkala modernizace, takže se teď těší oblibě široké veřejnosti i u mladé generace a oblečení Barbour (podobně jako volnočasové oblečení jiných značek) můžete běžně vidět ve městech nebo v kombinaci s formálním oblečením. 

3 komentáře: