pátek 4. prosince 2015

Recept na tradiční anglický vánoční pudink


 photo anglicky-vanocni-pudink_01_zpsk8gu9wyy.jpg

Anglický vánoční pudink Už několik let jsem chtěl vyzkoušet anglický vánoční pudink, ale vždycky jsem si na to vzpomněl až na Štědrý den kolem půlnoci, kdy jsem se podíval na facebook a zjistil, že spousta mých kamarádů jej připravila, zatímco já opět zapomněl. V pondělí jsem si ale řekl, že už je nejvyšší čas, pokud to chci stihnout. Podle tradice se vánoční pudink připravuje neděli před začátkem adventu – potřebuje totiž čas, aby se uležel. Čím déle, tím lépe. Rodina se sejde, každý těsto zamíchá a něco si přeje. Pak se do hmoty vhodí mince, a kdo ji u štědrovečerní večeře najde, tomu se jeho přání vyplní.

 photo anglicky-vanocni-pudink_02_zps9lcmmmc8.jpg

Recept vypadá složitě, protože obsahuje spoustu přísad a musí se dlouho připravovat v páře, ale vlastně je to celkem jednoduché. Alespoň ta příprava. Pudink letos dělám poprvé, tak výsledek uvidím až 24. prosince :) Receptů jsem našel spoustu, v češtině žádný, u kterého bych měl jistotu, že jej autor vyzkoušel a ne jen přeložil. Kupodivu byly docela rozdílné, co se množství jednotlivých přísad týče, některé někde vůbec nebyly, v dalších se zase objevovaly další... Tak jsem si pár z nich vybral, zkombinoval, a tady je recept, podle kterého jsem postupoval.

Budete potřebovat:

450 gramů rozinek, sultánek a sušeného ovoce (meruňky, brusinky)
50 gramů vlašských ořechů a mandlí
Menší jablko
30 g kandované pomerančová kůra
Kůra a šťáva z jednoho pomeranče
Kůra a šťáva z půlky citrónu
Sherry, tmavé anglické pivo (Stout) a brandy (nakonec jsem tam dal asi 0,4l)
100 gramů mouky
30 gramů strouhanky
100 gramů třtinového cukru
Půlku čajové lžičky koření: skořice, muškátový oříšek a rozdrcený hřebíček
Na špičku nože prášku na pečení
80 gramů másla (a na vymazání formy)
2 vejce

Formu na pudink – třeba nerezovou misku o obsahu 1,5 litru – s okrajem
Alobal, papír na pečení, šňůrku
Veliký hrnec s poklicí, do kterého se forma s pudinkem vejde
Víčko od zavařeniny nebo podšálek

 photo anglicky-vanocni-pudink_03_zpsmup1gb7a.jpg


Den předem si přichystejte ovoce. Protože jsem se rozhodl dělat pudink z ničeho nic a večer, rozhodl jsem se pro Tesco, protože tam většinou všechno seženu (a mají dlouho otevřeno). Objevil jsem tam pytlíky po 100 nebo 200 gramech s různými druhy rozinek, různými sušenými plody a ořechy – ideální na vánoční vaření a pečení.

 photo anglicky-vanocni-pudink_04_zpskgbgqxkk.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_05_zpsgxwqodgk.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_06_zpsrh1nmlyr.jpg

Rozinky a další sušené plody a kandovanou pomerančovou kůru nasypte do misky, přidejte jablko, oloupané, bez jadřince a nakrájené na malé kostky. Ostrouhejte kůru z citrusů a odložte ji na stranu. Pak z nich vymačkejte šťávu a nalijte do misky, přidejte sherry, tmavé pivo a brandy, zamíchejte a zalijte s tím ovoce. V každém receptu uváděli jiné množství, většinou by to ale nestačilo – ovoce má být celé ponořené, aby přes noc tekutinu nasáklo a změklo. Nakonec jsem tam musel nalít více než tři deci. Zbylé pivo a sherry popíjejte během přípravy.

 photo anglicky-vanocni-pudink_07_zpsbclb9g9q.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_08_zpsamhnxzxy.jpg

Protože jsem věděl, že ráno nebudu mít čas a puding budu muset dát co nejdříve na plotnu, nachystal jsem si rovnou ostatní suroviny – do jedné misky jsem dal mouku s kořením, strouhankou, mandlemi a ořechy, ve druhé jsem měl třtinový cukr s citrusovou kůrou. Z chladničky vytáhněte půlku másla a 2 vejce; máslo ať změkne a vejce ať mají stejnou teplotu (aby se vám pak směs nezdrcla). Všechno přetáhněte folií, mísu s ovocem mějte v chladu.

 photo anglicky-vanocni-pudink_10_zpsbuo2d54d.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_12_zpsbmkrrkry.jpg

Druhý den si připravte dva kruhy z pečicího papíru: jeden malý na dno misky, druhý větší na zakrytí a pomažte je máslem. Vymažte máslem formu a na dno vložte menší kruh papíru tak, aby namazaná strana směřovala dovnitř mísy.

 photo anglicky-vanocni-pudink_09_zpsudoesfnd.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_11_zps9ue7ffkx.jpg

Cukr s máslem umíchejte do hladka, přidejte vejce. Vejce vždycky rozbíjím zvlášť do misky, kdyby byla zkažená – ať pak nemusím vyhazovat celou směs. Přidejte mouku s ořechy, strouhankou, mandlemi a ořechy, a nezapomeňte na trochu kypřicího prášku. Zamíchejte a přidejte namočené ovoce i se zbylou tekutinou, opět promíchejte. Nenechte se odradit tím, že to vypadá jako pomyje nebo zvratky, děláte to správně.

 photo anglicky-vanocni-pudink_14_zpsnfop8ban.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_15_zpsbq9dhylv.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_16_zpspjeffrgw.jpg

Vzniklou hmotu vlijte do formy a uplácejte, aby uvnitř nezůstaly vzduchové bubliny. Přikryjte druhým kruhem papíru, pomazanou stranou na těsto. Připravte si dvojitou vrstvu alobalu a uprostřed udělejte sklad (protože pudink trochu nabyde). Zadělejte alobal kolem okraje misky a pevně zavažte šňůrkou.

 photo anglicky-vanocni-pudink_17_zpsdlohauyc.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_18_zpsqo1vxgzh.jpg

V rychlovarné konvici si dejte vařit vodu. Postavte hrnec na malý plamen, na dno dejte víčko nebo podšálek (aby se forma s těstem nedotýkala dna hrnce a nepřipálila se) a zalijte horkou vodou asi do 1/3 výšky pudinkové formy. Přiveďte k varu a pak ztlumte a pomalu nechejte pobublávat. Takto pudink připravujte asi čtyři až pět hodin v zakrytém hrnci. Občas kontrolujte, zda je v hrnci dostatek vody – bude se odpařovat. Já mám hrnec oválný, takže se z něj forma vytahuje dobře. Pokud máte kulatý hrnec, několikrát poskládejte z alobalu širší pruh dlouhý tak, aby přesahoval přes okraje hrnce. Strčte jej během vaření pod formu, okraje nechte přesahovat přes okraj hrnce, a pak formu s jeho pomocí snáze vytáhnete ;)

 photo anglicky-vanocni-pudink_19_zpsboflqtsl.jpg

Po pěti hodinách by mělo být hotovo. Vytáhněte z hrnce formu s pudinkem, sejměte z ní alobal a pečicí papír a nechte vychladnout. Až zchladne, přikryjte ji novým alobalem, pořádně zabalte potravinou folií a dejte do chladu uležet až do Štědrého dne. Během těch čtyř týdnů se pudink pěkně uleží a změkne.


 photo anglicky-vanocni-pudink_20_zps3t0ptvno.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_21_zpspexxtbqe.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_22_zpsknalgp2c.jpg

 photo anglicky-vanocni-pudink_23_zpszjk6fhgd.jpg

Dvě hodiny před podáváním opět připravte vodní lázeň a pudink přikrytý alobalem v ní hodinu a půl ohřívejte. Poté vyklopte na předehřátý talíř. Tradičně se podává ozdobený snítkou cesmíny a před podáváním si v kastůlku ohřejte trochu vodky, ohřejte krátce na plotně, zapalte, a polije jí pudink. K tomu si nalijte desertní víno, třeba slámové nebo portské. Dobrou chuť! :)

16 komentářů:

  1. tohle někoho zajímá?

    OdpovědětVymazat
  2. to bych se divila. Spíš si vemte, že komentáře k vaším článkům jsou nulové

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina lidí komentuje odkaz na facebooku, kde článek sdílím, tak jako je tomu u jiných stránek. Když něčemu nerozumíte, buďte tak laskava, a nevyjadřujte se k tomu.

      Vymazat
  3. No mě to třeba zaujalo, protože tento typ pudinku mě vždycky zajímal, ale jsem na tom podobně jako Vítek v minulosti :) Ovšem když vidím tu složitou přípravu a jak to vypadá (zvratky a pomyje :D Asi si nechám zajít chuť a radši udělám pěkný vaječný koňak :) Víťo, máš můj obdiv, že ses s tímhle tak babral. Doufám dáš vědět, jak to ne-chutnalo, zatím mi všichni tvrdili, že anglický pudink je hnus a nejhnusnější že je ten vyrobený přímo v Anglii :D A začínám tomu i věřit.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že je to o chuti ;) U nás na něco takového nejsme zvyklí, takže nám to nechutná. Ale já mám ten pudink rád, tak jsem jej zkusit, a uvidím, jak se povede :)

      Vymazat
    2. Je to již rok od vaší diskuse a já hledám jeden z mnoha receptů na tento pudding. Není možné, aby nechutnal... tahle Víťova varianta obsahuje samé chutné suroviny, ...a neobsahuje ten původní hovězí lůj (nahrazen máslem). Hned zítra jej začnu připravovat a jsem si jista, že nám bude chutnat :-) Monika

      Vymazat
    3. Máte pravdu Moniko, já ho taky letos vyzkouším. Receptů jsem taky našla hromadu, ale tenhle se mi líbí nejvíc. Samé dobroty, to nemůže dopadnout špatně :-) Drahuše

      Vymazat
    4. Já jsem těch receptů našel také hromadu, ale šel jsem zlatou střední cestou a od každého vzal něco a něco upravil... A povedlo se, už dvakrát :)

      Vymazat
  4. Dnes jsem ponorila susene ovoce a chci podekovat za krasne napsany recept, jiste to bude dobrota! Veronika

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Není zač, snad bude chutnat! :) Můj už odpočívá v chladničce.

      Vymazat
  5. Supr napsáno i nafoceno. Pamatuji si můj první ochutnaný britský puding na Vánoce v anglii. Byla jsem mladé střevo a nechápala jsem, co těžkého na tom je, že s tím tak nadělají 😊. "Ta" věc nevypadala jako něco, co by vzdáleně připomínalo puding. Ale byla jsem zvyklá na neschopnost britek vytvořit v kuchyni něco dobrého krom selfie tak jsem ochutnala. Pro český jazýček nemusí být ta chuť na první dojem ohromující. Ale když mu dáte šanci v zimní večer třeba někde u krbu s rodinou... Dojde Vám, že v tom je pointa těch chutí. Prostě pak všechno je jak má být 😊 když pominu vzhled a šílené crcání s přípravou. Je to prostě dobrota, která Vám servírovaná ve správné teplotě a vhodnou chvíli přiroste k srdci 😍 krásné svátky všem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky za hezký komentář! :) Dal jsem si s tím (focením) práci, protože ne každý je takový fanoušek šílené britské kuchyně, pudink je u nás jen ta hrůza z pytlíku, a recept na vánoční pudink vypadá hrozně složitě, ale myslím, že není, a doufám, že to tak vyznívá i ve článku :) Jen to prostě není česká "litá buchta", ale když si to člověk připraví, odměnou mu bude božská chuť, která je prostě nepopsatelná. Myslím, že toto je vrchol britské kuchyně :D

      Vymazat
  6. Dnes jsme ho s dcerami udělaly, kombinací tohoto a anglického receptu. Jsem zvědavá, jak to bude 25.12. chutnat :-).
    The recipe will make two 1kg puddings. Ingredients as follows:
    🍇 250g raisins
    🍇 250g currants
    🍇 185g sultanas
    🍊 150g mixed peel
    🧈 250g suet or vegetarian suet
    🍞 250g breadcrumbs
    🌾 90g flour
    🎄12g mixed spice
    🥚 2 whole eggs
    🍬180g demerara sugar
    🍺 275ml beer
    🍹 40ml dark rum
    🥃 40ml brandy
    🫖 If you don’t want to use alcohol, you can substitute for orange juice or cold tea.
    On Christmas Day, reheat your pudding in a bain-marie for 3-4 hours. Remove from the basin using a rounded knife or palette knife, flip out onto a plate, garnish or flambé and serve with brandy sauce and cream.

    OdpovědětVymazat