pondělí 11. května 2015

Demagogická propaganda odpůrců kožešin


 photo kozesinova-propaganda_zpskhg2qu0c.jpg

Zdroj fotografie: www.obrancizvirat.cz
Na zmíněné video se podívejte na stránkách TN.cz

Koncem března jsem v Televizních novinách TV Nova viděl dramatickou (jak jinak) reportáž o kožešinových farmách. Lucie Borhyová dramaticky ztlumila hlas, nasadila tragický výraz a já jsem přemýšlel, co se zase mohlo stát. Že by gurmánský exkrementátor Láďa Hruška zemřel na infarkt poté, co navštívil Grand Cru a zjistil, že uvařit jednu porci podobného jídla by stálo více než 3 koruny, i kdyby kaviár nahradil kozími bobky a foie gras shnilým Gothajem z kontejneru? Nebo se snad paní Novákové zaběhl kocourek Šourek, který navíc kulhal, takže všech dvanáct obyvatel Dolní Lhotky včetně tříleté Carmenky (která k tomu exkluzivně poskytla svoje vyjádření) drží hluboký smutek a v desetiminutové reportáži vyzývá k celostátnímu pátrání?

Ne, tentokrát nám za doprovodu obvyklé tklivé hudby pustili záběry z kožešinové farmy, kde se o chovaná zvířata špatně starají. A samozřejmě hned vybízeli k podpisu petice za zákaz kožešinových farem. Ano, týrání zvířat je špatné. Ale je zvláštní, že pořád všude ukazují špatné podmínky jen na kožešinových farmách. To, že kožešinová zvířata trpí, ví každý, protože to ukazují v médiích. Jakoby snad slepice ve velkých chovech, prasata či krávy měly sluníčkový život. Byli jste někdy v hale, kde se chovají slepice snášející vejce? Jsou jich tam stovky či tisíce, v malých klecích a je tam nesnesitelné horko. Malé vylíhnuté kohouty zabíjí, či spíše hází živé do drtičky, protože kohouti vejce nenesou, takže jsou k ničemu. A víte, že kravám odebírají telata, aby nepila jejich mléko, a pak je dojí stroje?

Ale to nám neukáží, když hned na to následuje recept na nějakou šlichtu toho následníka Ládi Hrušky, do které se přidávají vejce, mléko a maso zvířat, která žijí nebo až donedávna žila (asi v radovánkách?) namačkaná v obrovské hale, kde čekala na smrt. Ale co by asi diváci řekli, kdyby jim Lucie Borhyová naznačila, že jsou bezcitná hovada, protože jí vejce, mléko a maso? Zvířata chovaná kvůli masu, mléku nebo vejcím trpí stejně ta chovaná kvůli kožešině. Je snad rozdíl mezi tím, jestli v nevyhovujících podmínkách chováte trpící slepici, krávu, norka či lišku? Zvíře trpí a pak umře. Vážně si myslíte, že se mu lépe trpí a lépe umírá s vědomím, že bude po smrti nejen staženo z kůže, ale i snědeno.


 photo Untitled 2_zps8muerg31.jpg
15 mrtvých kuřat v kyblíku z KFC versus kožich z 11 stříbrných lišek.
Jak často jíte maso a jak často si kupujete kožich? Kdo je tedy větší vrah?

Tady ta démonizace kožešin mě uráží. Jako kdyby vám ve zprávách řekli, že jste zrůda, protože nosíte kožešinu zvířete, které trpělo. Ale že jste zrůda, protože konzumujete vejce, mléko a maso nikomu neřeknou, protože to by naštvalo diváky, v případě verbujících aktivistů by to mohlo odradit potenciální nové členy, kteří jí maso a nosí kožené výrobky, ale kožešinu odsuzují. Asi trpí jen kožešinová zvířata, zatímco ostatní zvířátka se mají fanfárově a maso a vejce asi vyrábí pan Tricatel ve své továrně. Za takovou propagandu by se nemusel stydět ani Joseph Goebbels s Leni Riefensthal.

Ptal jsem se jedné blogerky-veganky, která toto video sdílela na svých facebookových stránkách, proč nebrojí i proti zneužívání jiných zvířat než kožešinových a jen mi potvrdila to, co říkám: „… když tu sdílím více proveganská videa, lidi se uzavřou. Proto si myslím, že je třeba začít tímhle, co se dotkne i lidí, kteří jedí vejce, sýry, maso…“ Takže aby vegani dosáhli svých cílů, začnou hejtovat kožešinu a snaží se do toho zapojit i ty, kteří pokrytecky schvalují špatné podmínky chovu zvířat na maso, které spolu s dalšími zvířecími produkty konzumují, ale špatné podmínky chovu kožešinových zvířat jim už vadí. Protože zabíjet krávy a slepice je v pořádku, ale zabíjet kožešinová zvířata je fuj. A já pak musím poslouchat nenávistné komentáře k mému kožešinovému límci z druhé ruky od někoho, kdo si zrovna z chladicího pultu vybírá maso, které před chvílí přijelo z jatek, kde zvíře v agonii pomalu umíralo na vykrvácení.

Zvířata a jejich produkty lidstvo nepřestane jen tak z ničeho nic konzumovat, tak proč se militantní vegani namísto pokryteckých urážek nezaměří na to, aby měla zvířata lepší podmínky? Zákazem se nic nevyřeší. Je to jen propaganda, jejímž účelem je získat stoupence. Jakmile ochránci zvířat vyřídí lidi, kteří nosí kožešinu, vrhnou se na vás, kteří sice kožešinu nenosíte, ale jíte maso a vejce, pijete mléko a nosíte kůži. Nejsem vegan, jím maso, vejce a další zvířecí produkty, nosím vlnu, kůži a kožešinu. Ale jsem proti takovému ohavnému zacházení ve velkochovech. Navíc kožešina ani maso zvířat, se kterými se špatně zacházelo, nejsou kvalitní ani dobré.

Zvířat na maso se ročně zabije asi 60 miliard, těch na kožešinu 100 milionů. Takže kdo je podle vás větší vrah? Ten, kdo denně konzumuje maso, vejce a mléko? Nebo ten, kdo si párkrát za život koupí límec z kožešiny nebo kožich? Ta liška zemřela úplně stejně jako to kuře, jehož křidýlka se prodávají v těch velkých kýblech v KFC. K výrobě kožichu je potřeba 11 stříbrných lišek. Ve velkém kyblíku v KFC je 30 křidýlek, tedy 15 mrtvých kuřat. Když se kožešinový límec někomu přestane líbit, dá jej do sekáče nebo jej někomu věnuje. Když se vám zkazí maso, vyhodíte je. Na límec stačí dvě lišky, kuře má dvě křidýlka. Kolik křidýlek jste si minule dali vy? Dobrou chuť!

52 komentářů:

  1. Nejspíš by šlo argumentovat, že účelem zvířat na maso je uspokojit primární potřebu, zatímco kožešinová zvířata se zabíjejí z rozmaru; na druhou stranu je třeba se zamyslet, jestli je naše potřeba jíst přednější než potřeby zvířete, když máme možnost výběru (jíst něco jinýho než maso). To samý ovšem platí i o kožešině, že.
    Každopádně vážně dobře napsáno a souhlasím, že kožešinovej průmysl vesměs funguje jako obětní beránek (ironie slovního spojení). Těžko říct, jestli je to způsob, jak se postupně prokopat k většímu problému nebo jak od něj naopak odpoutat pozornost.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přesně to jsem chtěl říct. Proč je zabíjení zvířat kvůli masu v pořádku, ale kvůli kožešině už je strašné a lidé, kteří kožešinu nosí jsou zrůdy a vrazi? Kolik kožichů si člověk za život koupí? A kolik sní masa? Vždyť je přece jedno, jestli chováte a pak zabijete prase nebo lišku. Zvíře žije v zajetí a pak stejně umře.

      Vymazat
    2. To je ale pěkná kravina. Maso dnes dospělý člověk zas tak moc nepotřebuje k životu (přibližně asi tak jako tu kůži nebo kožich na odívání) a i kdyby ano, tak v 10x menší míře, než se dnes běžně konzumuje :-)

      Vymazat
    3. Anonyme, mohu prosím vědět, proč dospělý člověk DNES zas tak moc maso nepotřebuje? A prosím, řeči o náhražkách ze sóji apod. neberu jako argument. Náhražka zůstane vždy jen náhražkou..
      Dík.

      Vymazat
    4. odkedy sme na tomto svete, tak sme omnivora, ani herbi/ani carnivora. omnivora. vsezravci.zerieme (pardon) maso, zelelninu, oriesky, ovocie, proste vsetko. tak preco ist proti prirode.. ze dospely clovek nepotrebuje maso? a z coho chces zit? samozrejme, ak clovek VIE, tak sa daju vsetky exencialne AMK nahradit aj zeleninou, strukovinami, orieskami atd, ale chcela by som vediet kolko percent vegetarianov vobec vie, na co AMK telo potrebuje.. najvacsi bullshit ever...

      Vymazat
    5. 25 let jsem žádný živočišný produkt nejedl. Žiji bez nemocí a jsem velmi aktivní sportovec. To, že umíme maso jakž takž zpracovat, neznamená, že ho potřebujeme.

      Vymazat
    6. mam poruchu metabolizmu, jest len ovozel mi dela problemy. skusila som raw vegan, vegan...je strasne mat problemy s jedlom. najviac mi vyhovuje ryby sea food zelenina. trocha ovoce. maso obcas. budete ma atakovat? mam umret? pretoze jest len zeleninu a ovoce je spravne? chcem byt len vegan, ale nejde to.

      Vymazat
    7. Bla bla: tak to do budoucna počítej s kloubníma náhradama:)

      Vymazat
  2. V prvním odstavci jsi skvěle vystihl úroveň zpravodajství TV Nova. Výborně jsem se pobadil, díky! :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý, souhlasím téměř se vším :) Nad podobnými tématy týkající se Homo sapiens sapiens přemýšlím často... Jsme zvláštní rod, na jednu stranu dokážeme vytvářet trvalé, umělecké hodnoty na stranu druhou se vraždíme, válčíme a další příšernosti....A bohužel se to v průběhu staletí vůbec nezlepšuje. Kdo ví co bude dál...

    A dávám palec nahoru za kožešiny ze sekáče.

    L

    OdpovědětVymazat
  4. V něčem máš určitě pravdu, na druhou stranu se ale to kuře nebo kráva zpracuje narozdíl od lišky celé. Navíc liška je mnohem ohroženější druh.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ty lišky se nechytají ve volné přírodě (většinou), ty lišky se chovají. A není pravda, že se zbytek těla nevyužije. Krmí se jimi ostaní zvířata, člověk není tak hloupý, aby vyhazoval něco, do čeho vrážel peníze a energii, aby to vyrostlo v dospělé zvíře a pak si vzal jen tu kožešinu.

      Vymazat
  5. Smekám..perfektní článek a především perfektní téma. Když jsem si vloni koupila kožešinovou vestu začala jsem se jejím původem zabývat až když mi přišla poštou z Číny, která je pověstná kritickými podmínkami pro jakákoliv zvířata. Měla jsem ze sebe tak špatnej pocit, že jsem ji měla na sobě asi dvakrát za sezónu a jednou se mi hned podařilo potkat uvědomělou slečnu, která mě v tramvaji začala rozhořčeně osočovat z vraždy a teatrálně mi nabízet ať příště raději vykuchám plyšáka a použiju jeho kožíšek. Stála jsem jak přimrazená, styděla se a ani mi nedošlo, že slečna měla na nohou kožený glády..co asi měla k obědu..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no ono s těma botama... ony často nejsou kožené, jen to na první pohled nepoznáte...a třeba to byla veganka... Nehledejte si pro sebe alibi. To z Vás to špatný svědomí nesmeje..:-)

      Vymazat
    2. No ono, kdo je větší vrah... ty lišky za svůj krátký život asi nějaké to maso taky snědli, takže ta rovnice s kožichem a KFC vyjde asi jinak. Jinak s tou vege bogerkou souhlasím. Je třeba začít vždy od nejmenšího odporu. Samozřejmě, že ochráncům nejvíc vadí masný průmysl. My ale nemáme páky jak to dostat do médií. Jávěřím v to, že když budou na ústupu kožichy, na řadu příjde další a další odvětví. Lidi si potřebujou zvyknout a svůj okruh soucitu postupně rozšiřovat. Ženská, nebo černošská práva se zlepšovala taky krok po kroku. Tak buďte rádi alespoň za tuto evoluci. Vždyť bez ní by tu byli ještě gladiátorský zápasy, nebo natahování na skřipci.... Nebojujte s ochráncema, bojujte proti zlu ve společnosti ! :-)

      Vymazat
    3. Já s tím nesouhlasím, je to jen hnusná propaganda. Lidé nechtějí vzít na vědomí, že jíst maso je "špatné"? No tak si najdeme někoho jiného, do koho se budeme strefovat!

      Vymazat
    4. ...a pro co jste..? Je podle Vás reálné zakázat všechno týrání, nebo zbytečné umírání naráz..? Nebo je lepší alespoň něco..testování kosmetiky na zvířatech, drezůra zvířat v cirkusech, kožichy... anebo to všechno nechat tak jak je..žádný posun dopředu..?..žádný vývoj..? Protože když nehneme s masem, nemá cenu ten zbytek..?

      Vymazat
    5. Pointa mého článku je způsob, jakým způsobem ochránci zvířat či média presentují lidi, co nosí kožešiny oproti lidem, kteří používají produkty zvířat, která trpí a umírají úplně stejným způsobem jako kožešinová zvířata. A proto je odporné vybrat si jako oběť své nechutné kampaně jen někoho z těch, kteří stojí za smrtí zvířat. A co se týče týrání, jeho důvodem není chov zvířat jako takový, ale špatný způsob, jakým jsou zvířata chována.

      Vymazat
    6. ten problém není ale u ochránců zvířat, ale v médiích..
      Ochránci zvířat nedělají rozdíly, to dělá masožravá majorita v médiích. Prorazit tu bariéru je asi nemožný...Opravdu se ochranáři zaměřují primárně na produkci masa. Proti kožešinám je méně aktivit, zato jsou více vidět...bohužel..:-( Co tedy navrhujete..?

      Vymazat
  6. Článek super, palec nahoru. Ono tohle neoblíbený téma málokdo na blogu rozebre. Možná i proto, že každej je tak trochu pokrytec. Asi se všichni shodnem na tom, že se nám týrání zvířat nelíbí, ale kdo bude brojit proti kožešině, na toho se vytáhnou kožený boty, pásek...nebo právě ty křidýlka z KFC. Upřímně ale taky vidím o chlup menší zlo v kožešině ze sekáče, než třeba v litru mlíka....

    OdpovědětVymazat
  7. S hodně věcmi souhlasím. Ale za mě nezazněli dvě důležitá témata.
    1) pokud by se opravdu všichni stali vegany, tak bude problém všechny lidi uživit pouze z rostlinnných zdrojů a šlo by to na úkor životního prostředí. Rostlinná zemědělská výroba totiž ohrožuje přírodu ve velkém a vede k vyhynutí nejen živočichů, ale i mnoha rostlinných druhů... Takže to aby začli všichni jíst jen rostlinnou stravu, také není řešením pro zachování přírody, životního prostředí jako celku. K zamyšlení je i množství oblečení. Na pěstování bavlny je nutná větší plocha kvůli zvyšujícím se nárokům na možství nebo větší výnos polí, kterého se určitě nedosahuje ekologickým zemědělstvím...
    2) Výrobky z kůže, kožešin, peří apod jsou v současné době nahrazovány výrobky vyrýbenými z umělých materiálů (především ropy). Vegani si nechtějí koupit kožené boty, ale koupí si koženkové boty, které byly vyrobeny z ropy a dalších chemických sloučenín (co třeba takové lepidlo?). Pro tuto botu sice netrpěla kráva nebo vepř v zajetí, ale výroba chemických věcí opět ohrožuje zvířata a rostliny v tzv. volné přírodě. Navíc tyto boty vydrží mnohem méně než kvalitní kožené boty. Obdobně je tomu i v případě dalších výrobků ze zvířat: kožich vydrží prakticky celý život, koženková vs. kožená bunda.

    V současné chvíli je podle mne tedy nejdůležitější boj za tzv. udržitelnou módu a nejen módu. Takže kupovat kvalitní věci, které vydrží dlouho a vyhnout se tak ničení životního prostředí.

    A otázka k zamyšlení. Kdo z vás odpůrců kožešin si kupuje vejce od nosnic v halách nebo bio vejce a ne levnější vejce od nosnic v klecích? Víte vůbec jaký je v tom rozdíl?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. opět dezinformace..je to stále dokola..:-/ Je jasně spočítáno, že země uživí daleko více vege lidí.. Mrkněte na internet,..je tam toho plno. Když se zamyslíte, logicky zjistíte, že než to zvíře přibere kilo masa, musí sníst několik kil rostl.stravy. Většinu totiž spotřebuje pro chod vlastního těla..Takže je to navíc neekonomické a neekologické.
      P.S. Vajíčko z klece jsem si nekoupila minimálně 15 let..:-)

      Vymazat
    2. Tak to bych chtěl vidět ty výpočty. Obilniny výnos kolem 5 t/ha, soja 3 t/ha... Postni odkaz, rád se na to podívám. Ale jestli je to někdy někde někdo četl... Hlavně je na udržení vývážené stravy množství různých plodin, které se vesměs v našem pásmu ani nepěstují. A doprava je určitě taky bio...
      Nejde to brát takto jako jednotlivé izolované faktory, že spasíme svět tím, že přestaneme jíst maso a budeme si kupovat umělohmotné oblečení. Čím bychom měli začít je zbavení se dnešní spotřební ekonomiky. Nekupovat tuny zbytečného nekvalitního oblečení, domácích potřeb, nábytku, elektroniky, neobalovat každou lentilku zvlášť do tun plastu, ale omezit plýtvání a recyklovat.

      Vymazat
    3. Plně souhlasím s udržitelnou módou, recykluju, snažím se bojkotovat co nejvíc obalů, v zásadě nekupuju nic, co dlouhodobě nevyužiju.
      Na druhou stranu mě baví, jak argumentuješ tim, že kdyby se všichni členové lidský rasy živili jen rostlinnou stravou, bude to na úkor životního prostředí. A čím se podle tebe živí ty miliony zvířat na maso? Ty rostlinnou stravu nevyžadujou? Nejde jen o to, že přestaneme jíst maso, ale že přestaneme chovat a týrat ty zbytečný kvanta hospodářskejch zvířat.
      No abych nevyzněl jako zlej vegan, věsměs bych i mohl souhlasit; problém neni v tom, že jíme maso, ale že ho zaprvý jíme moc a že NÁS je moc, tudíž bychom se měli zabývat daleko kontroverznější otázkou, a ta zní: jak zmenšit lidskou populaci.

      Vymazat
    4. Rozpor je mezi výživností rostlinné stravy versus živočišné. Živočišné produkty jsou obecně mnohem výživnější. Trávicí systém býložravců je mnohem efektivnější a jsou schopni získat živiny z rostlin u kterých člověk nepochodí nebo z toho bude mít minimum.
      Existuje spoustu teorií o tom, jestli je člověk původem býložravec nebo není. Já osobně si myslím, že člověk vznikl jako všežravec a to mu umožnil rozvoj.
      Veganství nefandním, zastávám názor, že strava má být pestrá. Nevyžaduju maso každý den. Zabité zvíře se dá využít beze zbytku celé, ale měli bychom mu po dobu života vytvořit rozumné podmínky pro život. Bohužel se všechno za honem po zisku zvrhává.
      S tím, že nás je mnoho naprosto souhlasím. Je to stejné jako přemnožení jakéhokolikv jiného druhu, vždycky vede k nerovnováze a problémům. Ve vyspělých zemích už původních obyvatel ubývá, ale co v ty ostatní?

      Vymazat
    5. Bod 1) je mnohokrát vyvrácený nesmysl, je to přesně naopak, zemědělsá plocha nedostačuje zejména kvůli živočišné výrobě, koukněte třeba do Meat atlasu od OSN. Živočišná výroba je mnohem více energeticky náročná - pokud srovnám dovezené kokosové mléko a kravské mléko Kunín, pořád z toho to dovezené rostlinné vychází lépe, protože k tomu Kunínu patří vždy náklady na energie nejen týkající se krmiva (mléčné krávy se většinou opravdu nepasou na louce) a jeho dovozu, ale též náklady spojené s chodem kravínu, "péčí" o zvíře, likvidací odpadů, metanem apod. Nehledě na to, že si můžete snadno udělat doma výborné mléko třeba z českých lískových či vlašských ořechů nebo vloček a odpadne vám i ten dovoz.
      Co se týče bodu 2) ani tam to není tak jednoznačné. Současná produkce kůže má k ekologičnosti velmi daleko, podívejte se třeba na internetu na průmyslový "leather tanning", který znečišťuje obrovským způsobem. Dá se najít ekologičtější kůže (i když těžko v běžných obchodech), ale stejně tam se dají najít i ekologičtější + eticky přijatelnější materiály včetně syntetické kůže (koukněte třeba na Brave gentleman).
      Chápu, že to je takový selský rozum - mléko z kravičky pasoucí se na vesnici je ekologičtější, než dovozové (rostlinné) potraviny a kůže z ní je lepší než umělá hmota z ropy. Je to ale bohužel zjednodušený a v dnešní době korporací a při současné podobě zemědělské výroby zcela nepravdivý pohled. Stačí si jen najít relevantní informace, získat poučený přehled a sám se pak rozhodnout, co stojí za to podporovat.

      Vymazat
    6. Učte masožravce, kterým človek od počátku byl, aby jedl jen stravu rostlinného původu.. Achjo, to je pořád dokolečka dokola. A ne, naše planeta neuživí více lidí, když budou jen na rostlinách..dnešní rostliny, aby uživily těch 7mld lidí, jsou geneticky upravené, výnosy jsou několikanásobně vyšší než ve své původní formě, o to ale také několikanásobně více devastují půdu a okolí, kde se pěstují, proto se používají chemická hnojiva a další sra*ky, aby ty geneticky zmutované rostliny vynášely to, co vynášet mají. Je to bludný začarovaný kruh, z kterého je velmi těžké utéci.

      Vymazat
    7. Člověk je původem plodožravec.
      A ty kecy o uživení planety raději pominu. Nevíte o tom nic.

      Vymazat
  8. Připomíná mi to moment, kdy poměrně velká skupina demonstrovala před MacDonaldem, byl to protest proti špatným podmínkám chovu jatečních zvířat. Pokud teda pominu, že asi tři měli z toho mekáče kolu, nedokázali mi odpovědět na to, proč nejdou prostestovat například před jatka či na místo, kde to má smysl. ministesrtvo, parlament.... Prostě jim ten mekáč připadal lepší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Víte kolikrát já byla protestovat před ministerstvem..? na hranicích při převozech zvířat,...? Vy jste narazil zrovna na tyto, ale jinak o aktivitách víte pramálo..

      Vymazat
    2. Koupili si kolu a pak šli protestovat? Proč lžeš? Sám by ses ani neodvážil nikoho na nic zeptat.

      Vymazat
  9. Nejlepší článek! Vtipné a trefné, se vším naprosto souhlasím. Lepší mít kožich a kožené oblečení, které vydrží léta než ty ropné umělotiny na jedno použití. A ať přestanou žrát maso, když odsuzují kožešiny.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vězte, že lidé, kteří proti kožešinám protestují, maso, mléko a vejce zpravidla nejedí. Bohužel protesty proti masnému a mléčnému průmyslu vy nevidíte, protože nejsou pro média tak atraktivní.

      Vymazat
    2. Vidím, že z mého článku jsi pochopil/a jen to, že v médiích neukazují protesty proti masnému a mléčnému průmyslu. Alespoň něco...

      Vymazat
  10. Moc hezky napsaný článek. A teď je tvoje svědomí ok? Moc hezky použita sofistika k obhájení tvé lásky ke kožešině. Jednoduše jsi poukázal na chyby jinech a ty jsi v pohodě, ha ha . Kožich se dá vyrobit i umělý. Maso na nakrmení hladových ne. A vegani prominou. Viděli jste se někdy v zrcadle? Některé vitamíny a stopové prvky, které jsou důležité pro náš organismus, jsou jen v mase! To je fakt. Takže maso je důležité jíst. Tím nemyslím KFC a jiné fáást foody. A tyhle bláboly o týrání zvířat... Nekoukat na NOVU!!! A jen k těm KFC kýblům, 30 křídel - KFC je půlí, takže nechcíplo 15 malých, nebohých kuřátek :-) ale jen 7,5 :-) A ty, chlape, nemusíš nosit pravé kožešiny abys byl IN a COOL, jsi hezkej a super jak jsi tak neblbni s těmi zvířátky chovanýma jen na parádu. Radši si dej pořádnej stééjk, to totiž má smysl. Neber to jako rejpnutí, jen jsem cítil potřebu se taky vyjádřit. A vega a ty druzí, pokud nejíte zvířátka tak je nejezte, ale neotravujte s tím nás masožrouty:-)

    OdpovědětVymazat
  11. Tak sis obhájil (podle mě dost primitivním způsobem) svou oblibu v kožešinách, a co teď? Snad nám tu nevykreslíš takové hrůzy a pak netknutě nic neučiníš pro zlepšení?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To se pleteš, protesty a kampaně proti velkochovům jsou, jenom je nevidíš, protože se nezajímáš. Aktivisté vyvíjejí nesmírné úsilí, investují do toho svůj čas a peníze (někdy i zdraví), aby zvířatům pomohli. Ať už se jedná o otevřené záchrany, adopce slepic zbědovaných vaječným průmyslem, protesty proti společnostem, které převážejí zvířata na pokusy atd.
      Poukázáním na pokrytectví druhých nepřestáváš být spoluvinným na tom, co se zvířatům děje.

      Vymazat
    2. Můj článek je o tom, že zatímco lidé nosící kožešiny jsou presentováni jako vrazi, konzumace masa, kvůli které umírá mnohem více zvířat, je všeobecně pokládána za normální a dokonce ti, kteří ji maso, kožešinové farmy odsuzují. Ale velkochovy, ze kterých pochází maso, jsou jim ukradené. Jak těm, kteří maso z nich konzumují, tak médiím.

      Vymazat
  12. Víťo,
    zajímavé, že jste narazil na problém, který se teď v oblasti práv zvířat hodně řeší. Na jedné straně stojí tzv. Animal welfare a single issues campaigns, např. ta, kterou zmiňujete, a na druhé tzv. abolicionismus, který propaguje komplexní přístup k věci, tj. veganství. Jak správně píšete, AW a SIC mohou být často pokrytecké, ale co hůř, obvykle nikam nevedou, protože reálný dopad toho, že se např. slepcím zvětší o nepatrný kousek klece je na život zvířat prostě nulový. Slepice je pořád brána jako věc bez nároku na cokoli (natožpak svobodu) - pouze jako objekt, který je navíc nutné vytěžit s vidinou maximalizace zisku. Oproti tomu abolicionismus navrhuje přistoupit k věci komplexněji a na zvíře přestat nahlížet jako na věc, se kterou si můžeme dělat doslova co chceme, a snažit se jí brát spíše jako samostatný subjekt, který má vlastní svět, vlastní život, prožívá složité emoce a příbuzensné či skupinové vazby apod.
    Navíc v momentě, kdy je zřejmé, že (alespoň v západních společnostech, kde je všeho dostatek) konzumujeme maso jen kvůli zvyku, se věc dostává do polohy život zvířete, cítící bytosti vs. moje momentální chuť na zmrzlinu či stejk. Navíc v situaci, kdy k těmto jídlům existují zcela uspokojivé alternativy (zkuste třeba v Angelattu výbornou kokosovou či čokoládovou zmrzlinu).
    Napsal jste to pěkně a je mi trochu líto, že přestože to (alespoň povrchně) vše víte, i tak jsou vaše závěry jiné (včetně podpory utrpení zvířat ve velkochovech návštěvou různých restaurací), ale co se dá dělat. Koukněte třeba alespoň na stránky/blog Brave Gentleman. Je tam pěkně vidět, že k zájmu o luxusní pánskou módu lze přistupovat i bez podpory toho utrpení kdesi v temných halách za zavřenými dveřmi.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý a trefně napsaný článek. Pobavilo mě vykreslení zpravodajství TV Nova..přesně to odráži většinovou mentalitu našeho národa. Bohužel.
    No a problém kožešin jsi vystihl přesně. Ale je jednodušší prskat na těch pár lidí, co si koupí kožich, který stojí majlant, než na tu obrovskou většinu, co se živí masem geneticky zmutovaných a ve velkochovech utrápených zvířat..

    Michael
    www.ontheleaf.net

    OdpovědětVymazat
  14. Trošku mimo, Vítku. Za sebe můžu říct, že většina odpůrců kožešin z úplně stejných důvodů nejí maso, nekupuje kožené boty, apod..

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já mluvím o těch, kteří jí maso a nosí kůži, ale vlivem této propagandy odsuzují pouze kožešiny.

      Vymazat
  15. Co je člověk člověkem, tak jí maso a obléká kožešiny. Tak to prostě bylo, je a bude. A vegani se můžou třeba stavět na hlavu, stejně s tím nic neudělají.
    Lepší než plivat špínu na masožravce by bylo jít na jatka a do velkochovů a osobně se přičinit k lepším životním podmínkám zvířat. Hezký den všem.

    OdpovědětVymazat
  16. A kde furt berete ty militantní vegany? Neviděla jsem takového ani na fotce, to jsou většinou lidi velice tolerantní snad ke všemu a až moc, z těch, co znám jako skutečné, nevirtuální postavy... že lidstvo zlikviduje tuto planetu i vlastní živočišný druh, je fakt, takže osobně myslím, že podobné diskuze už jsou v podstatě bezpředmětné. Jak správně uvádíš, případně i vážení diskutující uvádějí, lidstvo stejně nepřestane. A že se někde vyrojí nějaká menšina, to nic neznamená.

    OdpovědětVymazat
  17. protoze militantni vegani nechteji zviratum zlepsit podminky pred tim nez je zabiji, chceme aby se nic z toho nedelo! tedy zadne zivocisne produkty, zadne!!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nemyslíš, že lidé nejvíc škodí zvířatům tím, že zabírají stále větší prostor, ničí jejich přirozené prostředí, jezdí dopravními prostředky a podobně? Proto vegenstvi moc nechápu...

      Vymazat
    2. Ted michas jabka s hruskama, jedna vec je zit se zviraty v harmonii a dalsi vec je zrat je.

      Vymazat
  18. Lidé se ke zvířatům chovají s nepokorou, jako k (ne)živé hmotě, ať už se jedná o krávy, kuřata nebo lišky. U zvířat chovaných na maso se před týráním zavírají oči, protože nakrmit člověka je přece vyšší princip. Zabít zvíře pro kožich a zabít zvíře proto, aby se lidé mohli nezřízeně ládovat masem bez ohledu na to, jestli to odpovídá, nebo neodpovídá jejich skutečným potřebám je stejně nízké a konzumní. Pokud už bez kožichu nemůžete žít, neshazujte alespoň fakta, že zvířata žijí v nevyhovujících podmínkách. V podstatě jenom ukazujete prsten na druhou stranu a říkáte: Ale podívejte se, oni přece dělají něco mnohem horšího.

    OdpovědětVymazat
  19. Nejde o to, jestli považujeme zvíře za tvora nebo za věc, ale lidé zkrátka konzumovat maso potřebují a to se bohužel bez trochy utrpení pro zvířata nikdy neobejde. A stejně tak je to s kožešinami – nejde o žádnou marnivost, ale o prvotřídní materiál, používaný už od pravěku. Argumentuje se právy zvířat, ale z hlediska zvířete není žádný rozdíl, na co bylo využito – proč tedy na maso ano a na kožešiny ne? Samozřejmě kožešiny jsou pro „ochránce“ nejsnadnější terč. Ale vyčítat někomu, že má na sobě „mrtvá zvířata“, je ubohé. Osobně kožešiny ani moc nenosím, ale ani s koženou aktovkou, páskem, botami atd. atd., nemohu jiným vymlouvat kožešinu. Jestli někdo upřednostňuje „práva zvířat“ před svými vlastními právy a je veganem, je to jeho volba, ale nemůže to vnucovat ostatním.

    OdpovědětVymazat