úterý 8. července 2014

Levandulová limonáda


 photo levandulova-limonada_01_zps71a42cc6.jpg

Levanduli asi většina z vás zná jako vůni mýdel, náplň pytlíků proti molům či fetiš a modlu bydlenek, které své paneláky neuměle "vylepšují" stylem prováns - právě levandule je symbolem Provensálska. Možná ale nevíte, že se dá používat i v kuchyni. Levandulí se dá ochutit krém, želé nebo ozdobit moučník. Ale také se z ní dá připravit skvělá, osvěžující limonáda.

 photo levandulova-limonada_02_zps3dd2b992.jpg

Do kastrůlku nasypejte trochu cukru a natrhejte levandulové květy, zalijte vřící vodou, zamíchejte, ať se cukr rozpustí, a nechejte několik hodin (třeba přes noc) odstát, aby se levandule vyluhovala. Pak to zřeďte s vodou tak, aby vám to chutnalo, přidejte led a přidejte citronovou šťávu. Podle receptu by měl být ten nákev temně fialový a přidáním citronové šťávy zesvětlit do růžovofialova. To se mně nepovedlo, limonáda byla nakonec žlutá, ale chutnala krásně po levanduli. A takové osvěžení v těchto horkých dnech jistě oceníte :)

11 komentářů:

  1. Levandulový sirup miluju .)
    Podle fotky obsahu kastrůlku to tak nevypadá, ale výsledná barva se zdá, jako bys vařil sirup i se stonky. Přesně takhle mi zežloutl mátový sirup, když jsem neotrhala jen lístky, ale vařila celé stonky s lístky. Nebo zkus příště nevařit květy, ale prvně svařit cukrový sirup a až tím pak květy přelít. Já postupovala takhle a sirup byl krásně růžovofialový, trošku do červena.

    OdpovědětVymazat
  2. Připíšeš prosím množství? (Kolik stonků, kolik gramů cukru jsi použil a kolik ml vody se to má zalít)?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dělal jsem vše od oka - květů (tedy celých těch "vršků") asi hrst, cukru asi dvě polévkové lžíce a vody trochu, pak jsem to naředil a dochutil citronem podle chuti...

      Vymazat
  3. Píše se vylouhovat nikoliv vyluhovat. Jinak chválím originální nápad. Ahoj Pavel

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlas - vyluhovat. Nevim, kde fešnista přišel na to vylouhovat. Ale tak on je známý tím, že kromě dobrého vkusu má i špatnou češtinu. Nebo ne pane fešnisto? a pokud tento příspěvek neuveřejníte, jen potvrdíte, že jste zbabělec. Dory

      Vymazat
    2. Podle ÚJČ jsou správně obě varianty. Zajímavý článek k tomu je tady:
      http://www.rozhlas.cz/plzen/jazykovykoutek/_zprava/luhovat-louhovat-louzit-vyluhovat-vylouhovat-vylouzit--443136

      Vymazat
  4. Víťo, ty máš vždycky tak kráásné sklo, podnosy atd...kde to bereš?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Něco mám po babičce, něco si kupuji na Aukru, Ebay nebo různě po vetešnictvích a blešácích... ;)

      Vymazat
  5. Já dala levanduli do pečeného čaje, ale co z toho bude, zjistím až v zimě....

    OdpovědětVymazat