úterý 28. ledna 2014

Češi na Olympiádě v Soči. Holínky vyměnili za nevkusné umělé čepice


 photo olympionici-soci-2014_02_zps6813e719.jpg

 photo olympionici-soci-2014_01_zpsbef37492.jpg

Když se poprvé objevily fotky oblečení, které budou Češi nosit na slavnostním zahajovacím ceremoniálu, sdílel je někdo z mých přátel na Facebooku. A když jsem koutkem oka zahlédl tu überfunkční bundu, chemlonovou jakože kožešinovou čepici a odkaz na stránky oblecenisoci2014.cz, omylem jsem četl "oblečení pro socky".


 photo olympionici-soci-2014_03_zps0b80dbf8.jpg

 photo olympionici-soci-2014_04_zpsdf35e523.jpg

Ne, není to tak strašné, to jen moje nepozornost. Ale také to není žádné terno. Za kolekcí stojí, stejně jako za tou z letních Her v Londýně, česká firma Alpine Pro. Podle mě vypadá kolekce až příliš funkčně, uměle a bez nějaké invence. Tedy kromě toho "originálního" nápadu s jakože kožešinovými čepicemi. Říká se přece "zima jak v Rusku", kožichy nosí Rusáci, bla, bla, bla. Ani není divu, že si nás pak Amíci pletou s Rusy. Ale možná je to méně trapné než nápad z Londýna, ke kterému přeci neodmyslitelně patří klišé, že tam neustále prší, a kam sportovce vybavili gumovými holínkami. V tom Rusku alespoň zima bude.

Jako oblečení pro zimní sporty, budiž. Myslím, že vystihuje vkus Čechů a Alpine Pro jde jistě o reklamu a o to, aby se oblečení prodávalo. A média nám u letní Olympiády v Londýně tvrdila, že byla kolekce vyprodaná. Ale toto má být oblečení na slavnostní zahajovací ceremoniál. Podívejte se na ostatní země. Rozdíl mezi slavnostním oblečením a tím na sport je na první pohled znát. Jen se děsím, kdy tu bundu potkám na nějaké události, která vyžaduje společenský oděv. Jo, a ještě bych málem zapomněl na inspiraci Alfonsem Muchou a jeho první Československou známkou. Chudák pan Mucha se teď jistě v hrobě obrací. Mně to připomíná míč, který jsem měl jako malý. Byl z průsvitného plastu, ve kterém byly barevné kousky.

Mimochodem, ten kluk v modré čepici na druhé fotce mi připomíná Snowborďáky a dobu, kdy mi bylo patnáct - tehdy byla taková čepice hrozně kchůl.


 photo olympionici-soci-2014_06_zps0ce083d4.jpg

 photo olympionici-soci-2014_07_zpsba3127c9.jpg

 photo olympionici-soci-2014_08_zps3f4aa0d4.jpg

Třeba takoví Američané. Oblečení pro ně opět navrhoval Ralph Lauren a podle mě je to sportovně elegantní oblečení, které bych ve volném čase rád nosil. Ostatně i zbytek kolekce vypadá velice vkusně a nositelně i někam jinam než na lyžovačku do Špindlu, kde beztak ani není sníh. Proč taková nemůže být i ta česká kolekce?

Nejsem kdovíjaký fanoušek sportu, ale přece jen jsou to olympijské hry, velká událost, která se koná jednou za čtyři (nebo dva, chete-li) roky, a která by měla národ přimět k tomu, aby fandil svým sportovcům. Takový Američan dá najevo svoji hrdost svetrem s americkou vlajkou - tím stejným, jaký nosí olympionici.

Já můžu akorát tak napsat hejt, protože olympiádu - respektive to, co jí předchází - vnímám především jako velkou reklamní kampaň Alpine Pro na oblečení, které je vhodné jen na sjezdovku a nikam jinam. Byť je to oblečení pro slavnostní ceremoniál. Čechům je to ale stejně jedno, stačí se podívat kolem sebe. Jestli jste v Praze nebo v Peci pod Sněžkou, ne plese nebo se psem na procházce, lyžařská bunda to jistí. Na poslední fotce je oblečení od Nike, ve kterém mají olympionici bojovat o medaile. Jednoduché a hezké.


 photo olympionici-soci-2014_09_zps271295bd.jpg

 photo olympionici-soci-2014_10_zpsa4ae67bc.jpg

Francouze obléká Lacoste, jak jinak. Nahoře vidíte elegantní sportovní oblečení na zahajovací ceremoniál a přebírání medailí, dole pak oblečení na samotný sport. Stejně jako u Američanů bych nosil obojí s radostí, protože obojí je velice povedené. A nádherné. Ta šedá bunda (či prošívané sako?) je úchvatná. Za mě nejlepší!


 photo olympionici-soci-2014_11_zps90fa1f02.jpg

Švédský team olympioniků i paralympioniků obléká H&M. Tento řetězec už uvedl na trh (i na ten český) podobnou kolekci sportovního oblečení, takže jejich záměrem je podobně jako u Alpine Pro, aby se kolekce prodávala. Ale myslím si, že H&M předvedlo mnohem lepší práce než Alpine Pro.


 photo olympionici-soci-2014_13_zps701e4721.jpg

Pro Německo vytvořil kolekci Bogner. Možná trochu příliš barevné a lyžařské, ale odpovídá to stylu značky a ty bundy mají pořád lepší střih než ty od Alpine Pro.


 photo olympionici-soci-2014_12_zpsf5065c66.jpg

Rusko vypadá... rusky. Kožichy tak trochu jako kompars pro moderní verzi Mrazíka. Kožešiny, přezdobenost.. Pokud jste někdy v Pařížské potkali Rusku, vypadala nějak takto. Tedy pokud na sobě právě neměla růžovou sametovou teplákovku. Ale ten hnědý a modrý model uprostřed vypadá (na první pohled) dobře.

Už se zase těším na svoje drahé haters a jejich komentáře typu "olympiáda není o módě". To, že si na slavnostní ceremoniál takové události s více než stoletou tradicí vezmete oblečení vhodné na sjezdovku není móda, ale styl, vkus a nějaké manýry. Byť je to sportovní událost. Ostatně vzato, národy se tu mají presentovat. A jak se tak dívám kolem sebe, asi se nám to s Alpine Pro daří... Byl bych ale mnohem raději, kdybychom se presentovali světu podobným způsobem jako Američané nebo Francouzi.

Co na oblečení našich olympioniků říkáte vy? Které oblečení vede u vás? Je Alpine Pro správná volba?

46 komentářů:

  1. Proč píšeš kchůl? Zdá se ti to cool? Karin

    OdpovědětVymazat
  2. Chemlon nechemlon. Dulezite je, ze se dnes na fotkach nevyskutuje botox!!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Chápu, že se ti to naše oblečení nelíbí, ale hledáš chybu, tam kde není. Copak za to může značka Alpine? Vzdyť ta je zaměřená přesně na takovéhle oblečení, težko ti půjde navrhnout a ušít vlněný kabát, který nikdy v jejich nabídce nebyl :D Možná hledej chybu v českých značkách, které nebyly schopny takovouhle akci sponzorovat, např Pietro Filipi, tam by ses zřejmě dočkal jiných kousků.

    OdpovědětVymazat
  4. mne sa pacia ceske bundy asi najviac! tie zlate detaily su fajn lebo neznasam presivane bundy a tie skafandrove bundy co maju Amici, no comment.

    OdpovědětVymazat
  5. Největší hnus: Švédi
    Nejlepší: Frantíci
    Druhé místo: Češi

    OdpovědětVymazat
  6. skafandrová bunda USA je top spolu s Lacoste bielymi teplákmi!
    Bogner je uplne hrozné!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. ten bogner ani mna nechytil veru ..na cechoch ma celkom seru tie boty nechutne a ta ciapka zo snowboardakov je tiez dost mimo :D

      Vymazat
  7. Naprosto ti musím dát zapravdu. Už minulá kolekce mě poslala do kolen a tahle to sice nepřekonala, ale taky mě skoro položila. To zpropadené čecháčkovství tak strašně nesnáším. Copak když je něco teplého a sportovního tak to automaticky musí být šusťákovka? A nejhorší je, že se to fakt většině národa líbí a jsou schopní v tom jít třeba i do divadla, protože přece nebudou mrznout v kabátu......jasně mrznout v umělém kabátu za tisícovku budou vždycky.
    Alpine mě nezajímalo jako obchod už předtím, ale těmahle hrůzama se u mě dostalo do pomyslného pekla a pokud nebudu muset, tak tam nevkročím. Výrok obléknout se přiměřeně dané situaci by se měl vtloukat do hlav už na školách.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takoví, jako jsi ty a autor, do hlavy nikomu naštěstí nic vtloukat nemůžete. Radši bych vás zabil, než abyste mému dítěti měli říkat, co je podle vás správné. Zrůdy.

      Vymazat
    2. Jediný, kdo je tady zrůda jsi ty, protože nemáš ani základní vkus :D

      Vymazat
  8. Taky myslím, že největší problém skýtá to, že český tým obléká Alpine pro. Tohle je prostě jejich styl.. nebudou jiní, protože se orientují na průměrného českého zákazníka, který má jistou představu o tom v čem chce lyžovat :) Mě se naopak líbí, že se Alpine pro drží svého (ne)vkusu a nehraje si na něco co není.
    Takže problém bude spíš jinde - proč tuhle zakázku oblékat naše olympioniky dostalo právě Alpine pro.

    OdpovědětVymazat
  9. Pro mě je naše kolekce naprostá katastrofa a vedle ostatních budeme vypadat, jako bychom si na ceremoniál odskočili z nejlevnější české sjezdovky bez sněhu. Amerika, Francie, opravdu úžasné co se týče designu a vhodné pro pro takovou příležitost a Švédsko také min. o deset tříd výš než my.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Souhlas. Cesko katastrofa (ale zas tam nebudou jedini, Nemci slapou na paty)
      Totalne padam z Francie, ja snad budu kvuli tomu obleceni fandit jim

      Vymazat
  10. Náhodou, mi se ta ušanka líbí :o))) ale když se koukám na kolekce ostatních zemí (zvlášť na zahajovací ceremoniál) tak je to celkem ostuda - to je fakt. Win

    OdpovědětVymazat
  11. A mně se to docela líbí! Jasně, asi to mohlo být elegantnější, když je to na slavnostní ceremoniál, ale připadá mi dost přehnané tu kolekci kvůli tomu označovat za hnusnou. Jak už tady bylo několikrát zmíněno, ujala se toho firma, co vyrábí oblečení na sport, a zůstala prostě věrná svému stylu. Mohla to navrhnout jiná firma a vypadalo by to jinak - ale nenavrhla. Ta naše bunda je náhodou super! Ta německá hrůza vedle ní, mimochodem, nemůže ani stát. Jinak, to, že jsou NĚKTEŘÍ Češi schopní jít v lyžařské bundě do divadla, podle mě nemá nic společného s tím, jak vypadá kolekce letošních českých olympioniků...

    OdpovědětVymazat
  12. Jinak bych ještě chtěla podotknout, že třeba ten svetr se sobama je úžasný, ale pochybuju že v něm v TV někoho uvidím. Už jsem to pozorovala při minulých olympiádách. Při oficiálním představení spousta super kousků, ale ve skutečnosti jsem v tom pak nikoho neviděla v průběhu her (a nemyslím tím ty speciální kusy na zahájení) ale i různé variace ostatních.... Narozdíl ti naši olympionici nosí vše co většinou bývá představeno. Ovšem ráda se budu mýlit...

    OdpovědětVymazat
  13. Nemecka kolekce mi prijde priserna, ale naprosto. Nejvic se mi libi Frantici a ta nase...ujde. Nejhorsi urcite neni. J.

    OdpovědětVymazat
  14. Ten míč jako ty si taky z dětství pamatuju..Kolekce od Bogner mě tedy nepříjemně překvapila. Americká nebo francouzská kolekce jsou nádherné, ale jak už bylo zmíněno výše, Alpine-Pro toto nikdy nevyrábělo, mají prostě klasické oblečení na zimní sporty. To, že v tom v ČR chodí půlka populace celou zimu, je věc druhá..

    OdpovědětVymazat
  15. Krásně napsáno! Naprostý souhlas!:)

    OdpovědětVymazat
  16. Myslí, že tahle kritika Soči kolekce Alpine pro (narozdíl od té z Londýna) není až tak oprávněná.
    Na zimní olympiádě se na žádné velké formality z hlediska oblékání sportovců nehraje a funkce má prioritu. Je pravda, že ty umělé čapky nejsou moc podařené,ale plandajcí kšandy jsou zas in :)
    Hlavně u jiných zemí nevidím taky žádné zázraky. Třeba ty alobalové bundičky a černé elasťáky u USA jsou pravdu fuj. Pro Němce zas tvořil hipík na extázi, což je hrozné hlavně proto, že to nereflektuje vůbec nic německého(znak, vlajka, symboly, odkaz k minulosti, prostě nic)
    Naopak nejvíc se mi líbí americký peacoat s červeným pruhem a turistické boty s červenýma tkaničkama...to se fakt povedlo.

    OdpovědětVymazat
  17. Francouzské úbory u mě vedou! Akorát ten druhý obrázek Francie není oblečení na sport, ale na předávání medailí. Každý sport mívá svůj vlastní specifický úbor, v tomhle u mě letos jednoznačně vede lyžařská kombinéza Mexika: http://twitchy.com/2014/01/27/forget-team-usas-cosby-sweaters-check-out-mexicos-ski-uniform/
    A ještě poznámka k Londýnským gumákům, my nad nimi, ale několika mým známým z Francie se strašně líbily a přišlo jim to do Londýna jako skvělý nápad.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jenze nasi se v tomhle obleceni budou v klidu pohybovat i v prubehu olympiady.
      Zatimco frantici se okamzite prevleknou.
      Kdyby tohle udelali nasi, byla by tu sahodlouha diskuse, jak se promrhalo 2x vic penez.

      Vymazat
  18. Mně se strašně líbí Francie, což už je trošku ohrané klišé. Docela se mi zamlouvají i americké kabáty a svetry se soby (ačkoli je i na ně prý hromada kritiky), co se mi zdá otřesné jsou jejich propínací svetry, které vypadají velmi... eh... šíleně. Za pozitivní zmínku ještě stojí kabáty Kanaďanů pro oficiální ceremoniály.
    P.

    OdpovědětVymazat
  19. Přijde mi, že ta naše česká móda vlastně odráží povahu a charakter národa, bohužel. Jak by někdo řekl, jsme sto let za opicemi, ty by si na hlavu nikdy takovou beranici nenasadily!

    OdpovědětVymazat
  20. Vítku, rád bych Vás pochválil za to, že užíváte slova preSentovat. Je to staromódní, ale milé. O to větší smutek ve mně vzbudilo slovo olympiáda s velkým O. Opravdu jsem myslel, že potom, co jsem Vám vysvětlil předešlé chyby, že se napravíte. Bohužel zjevně ne. Pavel.

    OdpovědětVymazat
  21. Ta modrá čepice, teplá kšiltovka s možností vyndat "klapky" na uši, je to nejlepší, co pro sport na zimu znám ( myslím z kategorie čepic) :-).

    OdpovědětVymazat
  22. Mne zaujalo Nizozemsko: http://www.fashionmagazine.com/society/2014/01/22/sochi-2014-uniforms/slide/sochi-2014-uniforms-netherlands/

    a česká bunda se dostala i do výběru toho nejlepšího (nejhoršího): http://www.theguardian.com/fashion/gallery/2014/jan/23/strangest-winter-olympic-outfits-in-pictures

    OdpovědětVymazat
  23. Na druhou stranu taky to mohl dělat Rejoice nebo UAX! :)

    OdpovědětVymazat
  24. Vítku... a jak vidíte šance našich sportovců? Kdo myslíte, že přiveze zlatou nebo medaili vůbec? A komu budete fandit?

    OdpovědětVymazat
  25. Ta beranice mi připomíná takové ty chlupaté čepice z tržnice s růžovými králičími oušky. Naštěstí bez těch uší, ale ani tak se mi nelíbí.

    OdpovědětVymazat
  26. Moc ti to tu sluší, Víťo!!! Tak vidíš, sice zkritizovat olympijský úbor umíš, ale sám v něm vypadáš dobře. Ha Ni

    OdpovědětVymazat
  27. Aby nebylo jen kritiky, tak ten rolákový svetr se sobi je náhodou fajn :) jen škoda toho ''POLO'' nápisu...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Teď koukám že je to kolekce Amíků... :D
      Tak nic...

      Vymazat
  28. Mě se to líbí a nevím, proč by na zahájení největší sportovní (ne módní!) události - olympiády nemohli jít sportovně oblečeni. Chudák frantík vypadá, že bude pěkně mrznout v tom bundo/sáčku, pokud to teda nedoplní o pořádnou šálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, nevím. Dnes jsem v televizi slyšel, že je tam přes pět stupňů nad nulou... :)

      Vymazat
    2. já teda slyšel 4 stupně nad nulou. Tom

      Vymazat
  29. Sice nevím, kdy mezi rokem 1924 a 2014 uběhlo "více, jak sto let", ale kdyby jsi viděl co na sobě nakonec na ceremoniál ti Američané měli, jsem si jistá, že by i tvá očividná zaujatost vůči dokonalosti pana Laurena byla značně otřesena. Byl to kýč.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem olympijské hry jako takové, ne jen ty zimní. Na ceremoniál jsem se nedíval a vůči Ralphu Laurenovi nijak zaujatý nejsem. Hodnotil jsem oblečení podle fotek a informací dostupných v době, kdy jsem článek psal.

      Vymazat
  30. Po zahájení mohu konstatovat, že beranice opravdu mohly být nahrazeny nějakou hladkou třeba fleecovou čepicí a spadlé kšandy si asi mohli odpustit, ale jinak to působilo pěkně. Národní barvy k tomu dozajista patří. Ale na druhou stranu, po prvotním nadšení "vohozu" Francouzů, Francouzi vypadali děsně vyblitě....béžovo šedá masa lidí,prostě celkově to hezky nevypadalo. Amíci na mě teda taky tak skvěle už nepůsobili...

    OdpovědětVymazat
  31. Tady se na čepice plive a jinde se to líbí :)....http://ftw.usatoday.com/2014/02/sochi-olympic-opening-ceremony-outfits-best-worst-dressed/

    OdpovědětVymazat
  32. líbí se mi, jak ten buzerant maže mé komentáře, protože ví, že jsem měl pravdu. Fuck u!
    btw, ještě jednou tedy, nesportuješ, nepochopíš funkční oblečení - nekomentuj tedy, co není tvá parketa a běž si obléct na sjezdovku svůj úúúžasný fialový smoking.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. funkční oblečení může být i pěkné a vkusné. tím, že někomu nadáváš do buzerantů jsi udělal debila akorát sám ze sebe :D

      Vymazat
  33. http://bostinno.streetwise.co/2014/01/23/ugly-olympic-outfits/#s_sochi-winter-olympics-czech-ski-jumping-team-uniforms_s
    ha ha ha

    OdpovědětVymazat