čtvrtek 29. listopadu 2012

Proti kožešinová propaganda




Když jsem toto video poprvé viděl na Facebooku, tak jsem si říkal, že je to zase jen nějaká kravina plná informací vytržených z kontextu, která má oblbovat náctileté, kteří ještě nemají vlastní názor, tak se nadchnou pro to, co zrovna někde frčí. Ale když jsem viděl reakce, a že už to sdílí i lidé, o kterých jsem si myslel, že dokáží sami přemýšlet, tak jsem si řekl, že je to asi dobře  udělaná propaganda. Myslím, že nad tímto videem a reakcemi, jaké v lidech vzbuzuje (soudě podle internetových diskusí), by zaplesal, pochvalně kýval a  po rameni poklepával i odborník na propagandu a "osvětu" Dr. Goebbels.

Proč všichni tolik brojí jen proti kožešinám? Jistě, určitě někdo bojuje i proti chovu zvířat na maso. Ale když většina lidí maso jí a kožešinu nenosí, tak přece nepůjdou sami proti sobě a nebudou požadovat zákaz chování zvířat pro maso, že jo.

Zvířata chovaná pro maso žijí ve stejných podmínkách jako kožešinová zvířata.  S tím rozdílem, že norci a lišky jsou rychle zabiti výfukovými plyny nebo elektrickým proudem, zatímco zvířata zabíjená pro maso jsou více či méně omráčena ranou do hlavy, pak je jim proříznuto hrdlo a umírají na vykrvácení. Kdo někdy viděl zabíjačku, tak ví, jak taková smrt probíhá. Jak sebou zvíře v agonii cuká, řve, a jak dlouho trvá, než naposledy vydechne.

Kožešinové zvíře chované v zajetí by zemřelo, kdyby bylo puštěno na svobodu, protože je zvyklé na chov v zajetí a neumí si zajistit potravu. Podobně jako kuřata, prasata, psi nebo koně, když už tu ochranu zvířat chcete brát tak vážně. Tato zvířata byla domestikována. Sice dávno, ale také to byla divoká zvířata, která člověk zajal a začal chovat pro svoje potřeby. Ale jak se zdá, to nikomu tolik nevadí. Nebo protestujete i proti chovu koní, dostihům, držení zvířat v zoo nebo v cirkuse?

Jak často si kupujete kožešinu? A jak často jíte maso? Aha. Tak si uvědomte, kolik zvířat umírá kvůli masu a kolik kvůli kožešině, a co z toho si kupujete vy. A ne, umělá kožešina nikdy nenahradí tu pravou. Co kdybyste přišli do restaurace a oni vám řekli, že ten hovězí steak je ze sóji? Vypadá jako hovězí steak, ale není to ono. Mimochodem, nechoďte na mě s tím argumentem, že zvíře na maso se spotřebuje celé, a u kožešinového se vše kromě kožešiny vyhodí. Z tuku norků se dělají krémy na tělo, pleť či na boty a ze skeletů se dá vyrobit masokostní moučka.

Proto mi připadá hloupé, jak někteří brojí proti kožešinám a argumentují právě tím, jak kožešinová zvířata trpí. Přitom se cpou masem a nosí boty z kůže zvířat, které trpělo úplně stejně. A jestli už zemřelo kvůli masu nebo pro kožešinu je přece jedno. Bylo chováno za účelem zabití. A ať už zemřelo z toho či onoho důvodu, bylo to pro vaši (naši) potřebu. Tak o co vám jde? O to, že všichni zabíjíme zvířata, ale ten váš důvod se vám zda lepší než důvod někoho jiného? Aha, to opravdu dává smysl.

Takže pokud jste proti chování zvířat pro kožešinu, jste vegetariáni? Jste proti zoologickým zahradám? Proti chování domácích mazlíčků? Proti chování koní, proti dostihům? Proti cirkusům? Proti akvarijním rybám? Proti rybaření? Proti vejcím od slepic chovaných na farmách? Pokud říkáte, že umělá kožešina dokáže nahradit tu pravou, dali byste si raději sóju nebo jinou náhražku než kus hovězí svíčkové? Jestli ne, tak jste u mě pokrytci.

146 komentářů:

  1. naprosto s tebou souhlasím. sice nejím maso, ale odmítám nosit jiné než kožené boty (kabelky, rukavice, bundu) a pár kožešinových kousků také vlastním (jeden králík a jedna liška).
    mluvíme o týrání zvířat a nemluvíme o ekologii. ráda bych podotkla, že budu mít raději kožené (ale ok, kráva nebo ovce se spotřebuje celá) a kožešinové oblečení, které vydrží několikanásobně déle a je z obnovitelných zdrojů, než plastové. navíc kolik kožešin (kůže) si spotřebitel, který není úplný šílenec nic nemá, za život koupí?

    OdpovědětVymazat
  2. já teda s Vítkem souhlasím, většina lidí co to dala na fb jsou normální konzumenti masa, brojí proti kožichům, ale přitom se vesele ládují mase...lehce pokrytecké nemyslíte ?

    OdpovědětVymazat
  3. pokrytectvo niektorych ludi je jedna vec, ale podmienky na kozusinovych farmach su druha. Nemiesaj to dokopy, lebo prve nijako neznizuje hrozu toho druheho.

    OdpovědětVymazat
  4. zeru maso, nemam nic proti kozesinam
    ale pokud jsou chovana zvirata tak, jak je na videu, tak je to spatne
    kdyz uz masove nebo kozesinove farmy tak by mely ty zvirata mit nejaky rozumny podminky i zpusob smrti

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, to je také pointa článku. Spoustě lidí vadí podmínky, v jakých jsou chována kožešinová zvířata, ale podmínky, v jakých jsou chována zvířata na maso, které tito lidé konzumují, má každý víte kde...

      Vymazat
    2. To není pravda, že je to lidem jedno, jen o tom zrovna nepojednává video, o kterém jde v článku. Zkus se nejdříve lépe informovat, než něco začneš vypouštět do světa .) Stejně jako lidi brojí proti podmínkám na kožešinových farmách, brojí i proti podmínkách na jatkách, v mlékárnách, slepičích farmách, proti podmínkám, ve kterých žijí zvířata, na kterých jsou testovány léčiva či kosmetické produkty... Jde jen o to se porozhlédnout, ne se slepě zabývat jednou věcí a tvrdit, že ty ostatní neexistují .)

      Noxy

      Vymazat
    3. Zvláštní... Když si párkrát za rok vezmu (v České republice) svoji kožešinu, která je z druhé ruky, tak na mě lidi přihlouple hledí, smějí se nebo dokonce křičí "chcípni, zrůdo" a podobně. Nakupovat potraviny chodím mnohem častěji, ale nikdy jsem si nevšiml, že by něco podobného probíhalo u regálu s vejci, mlékem, či u chladícího pultu s masem. Ty ano? Chápeš už, co chci říct?

      Vymazat
    4. Jestli to nebude spis tim, jak v tom vypadas, nez ze to je kozesina ;-)

      Vymazat
    5. Přinejmenším lidi, kteří tuhle akci začali, jsou vegani nebo alespoň vegetariáni. To, že se zaměřili na kožešiny je jednoduché, protože zamezit chovu kožešin jsou lidi nakloněni, zamezit chovu zvířat na maso ne.
      V dnešní společnosti je skutečně zbytečné nosit kožichy, protože taková zima u nás není a skutečně můžeme kožich nahradit jinými materiály (myslím z funkčního hlediska). Jinak na kožešinách krom funkčnosti nic nevidím, hezké to moc není, lidi v tom vypadají divně. Ale chtějí-li skutečně kožich proto, že se jim líbí, tak si ten jeden nebo dva kožichy klidně můžou pořídit umělé, protože je to jedno, ono ani ten chov těch zvířat není zrovna eko, chcete-li se hájit tím.
      I když s tebou částečně souhlasím, taky se mi to zdá trochu pokrytecké, tak jsem ráda, že lidé nejsou ÚPLNĚ lhostejní. Lepší něco něž nic.

      Vymazat
  5. s Vitkom na 100% suhlasim. dobre napisane. good job!

    OdpovědětVymazat
  6. Hm, cele to pusobi jako predehra nez nas Vitek potesi svym novym kozichem. Vitek vi jak si pripravit publikum. :-)

    OdpovědětVymazat
  7. Vítku, opravdu bavíš... "bezbolestně zabiti elektrickým proudem". Jedna perla za druhou. A co když je JÍST základní fyziologická potřeba? V Maslowově pyramidě je hlad vedle žízně hned na prvním místě. Chov a zabíjení zvěře na maso je normální. Chov zvěře na to, abys mohl nosit norkový kožich, patlat si na pleť jeho tuk a psát nám o tom na svým blogu není normální. Díky za reakci

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já myslím, že základní fyziologická potřeba je přežít a tím se dostáváme k ošacení a kožešinám...

      Vymazat
    2. myslíš, že lidé, kteří si koupí kožich ještě bojují o přežití?

      Vymazat
    3. A lidé, kteří jedí maso, snad o přežití bojují? A vegani jsou jen novinářská kachna?

      Vymazat
    4. No... ano? Jak dlouho přežije člověk krmený od narození pouze rostlinnou stravou? A může mít děti? Jak dlouho ty děti vydrží? (já to nevím, ale řekla bych, že moc dlouho ne)

      Vymazat
    5. Tím komentářem jsem chtěla vyjádřit, že je nosit pravý kožich je na stejné hranici normálnosti jako jezení masa. To, že některá zvířata žijí ve špatných podmínkách je věc jiná - měli bychom se zaměřit spíš na lepší zacházení se zvířaty.
      Přítelova rodina doma chová králíky na maso. Ráda se s něma chodím mazlit, protože jsou neskutečně roztomilí. Ale na smetaně je mám taky moc ráda. A kdybych měla peníze, tak si z těch kožešin nechám něco udělat. Dělá to ze mě zlou osobu?

      Vymazat
    6. Samozřejmě souhlasím s tím, že by se chovatelé (nyní spíše výrobci)měli více zaměřit na etické chování ke zvířatům. Já jsem zase chtěla vyjádřit, že globální a dlouhodobé veganství je na rozdíl od globálního a dlouhodobého užívání kabátů neudržitelné.

      Vymazat
    7. panebože tak tohle mě vážně pobavilo.. jak dlouho přežije člověk krmený od narození pouze rostlinnou stravou? a může mít děti... jaj dřív než někdo něco takovýho řekne, měl by si o tom něco zjistit.. Můžu ti říct že takovej člověk kterej je na rostlinné stravě vydrží klidně i dýl než ten kterej je na živočišné ;) protože naše tělo je zasáditý a tím, že jíme maso (kyselinotvorná potravina - kyselina močová), tak svoje tělo zakyselujeme, což pro něj není vůbec dobrý, potom se nám ta kyselina močová usazuje v kostech a kloubech a za několik let z toho nic dobrýho být nemusí, navíc s šíleným množstvím masa, který lidi v tuto dobu konzumují... takže pro naše tělo jsou mnohem lepší a zdravější zásadotvorné potraviny, mezi něž patří ovoce, zelenina.. prostě rostlinná strava.. prostě vegani můžou mít děti, ty děti žijí normálně dlouho a klidně i dýl než ostatní, a tipnu si že většina veganů se stravuje lépe než ty, takže bych se zamyslela než řeknu něco takovýho

      Vymazat
    8. Lidstvo už dávno pokročilo na úroveň, ve které je schopno zcela vyřadit živočišné výrobky ze svého jídelníčku i šatníku, jen tak pro úplnost. (Maso jím. A nějaké kožené boty možná taky doma mám.)

      Noxy

      Vymazat
    9. MK: To myslíš vážně, že dlouhodobé veganství je neudržitelné? Prosim tě, než začneš takový hovadiny vypouštět do světa, zjisti si o tom něco. Kdo se má takovými bludy prokousávat? Děkuji.

      Vymazat
    10. MK: Čas ukáže, že konzumace masa v dnešním množství neudržitelná. A než vypustíš z pusy nějaký blábol, zjisti si o tématu něco víc, protože povídáš naprosté bludy.

      Vymazat
  8. uplne chápem čo si chcel povedať a to video je proste hrozné :(

    OdpovědětVymazat
  9. Chápu, že někdo (vegetarián) nemusí vidět rozdíl mezi zabíjením pro maso a pro kožešiny. zaráží mne však to krásné zdůvodnění: vyfukovy plyn, kožešiny, krém a skelet na masokostni moucku. jojo, škoda, že už to nejde i jinak, že jo: oblečení potřebným, vlasy do matrací, tuk do mýdel... demagogie? Stejná jako tenhle post.

    OdpovědětVymazat
  10. Ano, som vegetarianka, ale kozusinu a kozu si aj tak kupim. kozene topanky proste dlhsie vydrzia a su aj v konecnom dosledku ekologickejsie ako umeliny co vyhodim po jednej sezone. je smutne ze zvieratka trpia, ale tie plne second handy kozuchov este viac. preto mam jeden jediny kozusok odtial a som spokojna, ze aspon je noseny, ked uz tie zvery zomreli...
    :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Strááááášně pokrytecké! To rovnou můžeš jíst maso a být ráda, že je snědeno, když už zvířata umřela! :-D fakt logika. Btw zdraví vegetarián též.

      Vymazat
    2. no hele, moc neřešim tvůj názor, jsem zvědavá, co tahle diskuse zachrání, bud rád/a, že máš ten zlatý čas tohle řešit, já letmo nakouknu na tento blog a vidím, že se tu hodně lidí nudí a jelikož ráda diskutuji, tak jsem velice zvědavá, k čemu tohle vede, pevne nervy!

      Vymazat
    3. Jen takový detail: Né každý vegetarián musí být z přesvědčení. Někdo jenom nemá rád maso. Třeba já znám několik vegetariánů, co maso -prostě nemají rádi-, ale ani jednoho, co by to dělal z morálních důvodů.

      Vymazat
    4. To je také možnost. I když se mi zdá zvláštní, že by někomu nechutnal vůbec žádný druh masa :D
      Ale pořád lepší než "vegetariáni", kteří jí "jen kuře a ryby", ale jinak jsou "vegetariáni". Ti jsou k smíchu.

      Vymazat
    5. http://cs.wikipedia.org/wiki/Vegetari%C3%A1nstv%C3%AD ;-) MR

      Vymazat
  11. Naprosto souhlasim, pekne jsi to shrnul. Spousta lidi ma rada kozeny boty, steak si da taky (skoro) kazdej, ale kozich?! Je to pokrytectvi, nic jineho, spojene mozna jeste s tim, ze ne kazdy si kozich muze dovolit.
    Pekne napsany clanek, jen tak dal:)

    OdpovědětVymazat
  12. už to nehul, ty zvirata nejsou chovany za ucelem zabiti, ale za ucelem ziskani jejich kozichu, se nekdy podivej na videa, kde prijde parta zfetovanejch lovcu a zacne jebat cepinama do tulenu a urezavat hlavy mladatum medvedu, zabit zvire pro maso je pro me ospravedlnenim toho zabiti, ale zabijet mladata zvirat pro to aby nakej magor se pk mohl promenadovat v jejich kuzi je nechutny

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Článek je o zvířatech chovaných v zajetí. Pokud vím, tak tuleně ani medvědy nikdo pro kožešinu nechová.

      Vymazat
  13. Takže jde tedy o formu, nikoli obsah?
    b

    OdpovědětVymazat
  14. já myslím, že nejsme ani Inuité, ani nežijeme na Sibiři nebo v jiné polární oblasti a tudíž nošení kožichů a potažmo zabíjení zvířat není otázkou přežití, ale spíše honění si vlastního ega a to se mi dost příčí ...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslíš, že je třeba také rozlišovat mezi tím, jestli si někdo kupuje každý rok dva kožichy z exotických zvířat, protože "na to má" a "honí si vlastní ego" anebo jestli má někdo kožešinou šálu a jeden kožich na zahřátí, když je venku velká zima? Házíš všechny do jednoho pytle.

      Vymazat
    2. prvně děkuji za reakci.

      uznávám, možná házím všechny do jednoho pytle, ale existuje přece tolik jiných materiálů, které dokáží člověka zahřát naprosto stejně, možná i lépe než kožešina a při jejichž výrobě žádné zvíře netrpělo.

      Vymazat
    3. Velká zima - myslíš těch -15 pár dní v roce?

      Vymazat
    4. A vieš v čom je ešte teplo? V lyžiarskej bunde.

      Vymazat
    5. Tu bych nevyužil, protože tak často nelyžuji. A bývá mi zima i v jiných situacích, než při lyžování, pokud víš, co mám na mysli.

      Vymazat
  15. Teda musím se smát jak ti pořád uniká pointa. Bez jídla by si zemřel, ale zemřel by si bez norkového kožichu? Vždyť nežijeme na Antarktidě proboha, nejsme ani Inuité a věřím, že bez kožichu to jde zvládnout, ne? Když vidím někoho v pravé kožešině, neřeknu si, jak je ten člověk stylový, fashion (O co asi většinou jde, ne?) atd., ale jak je nechutný a neohleduplný. A věřím, že hodně lidí je na tóm stejně.....Pro takovou módu nenajdu pochopení.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, kožichy jsou módní, ale podle mě je to oblečení, které nejlépe zahřeje.

      Jinak si myslím, že člověk by přežil i bez masa. Díváš se i na lidí nakupující nebo pojídající maso jako ne neohleduplné a nechutné? Aha. Pro lidi s takovým přístupem jako ty nenajdu pochopení.

      Vymazat
    2. No vidíš, někomu zas přijdou nechutné a neohleduplné (k planetě) ty umělé kožichy. Není nic lepšího než zasírat svět umělinou pro nány, co si někde koupí kožich a hned jak vyjde z módy, tak ho vyhodí.

      Vymazat
  16. Naprosto s Tebou souhlasím, nevidím důvod proč bych měla být ta špatná, když si koupím pravou kožešinu. Já mám pravou lišku, celou od hlavy k ocasu a když jsem ji ukázala na blogu, tak to byl článek s nejvíce negativními komentáři, už se těším až si ho opět vezmu. A mimo to, co si o sobě myslí vegetariáni? To, že nejí či nemohou jíst maso, neznamená, že to jsou nějací dobrodruhové, vždyt' rostlina má taky život, nebo ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. On je rozdíl mezi tím, když si oblečeš normální kožich, kožešinu vs. celé zvíře. Působí to jako kdyby měl ten člověk na sobě mrtvolu (zvířete).

      Vymazat
    2. "rostlina má taky život" nejhorší argument proti vegetariánům EVER! Má snad rostlina nervový systém???

      Vymazat
    3. To se totiž ani za "argument" považovat nedá...k pláči ubohé.

      Vymazat
    4. A: však ano, člověk snad jí zvře živé? tka hlavně, že jsme měli bůček, steak a jiné blbosti, kožešiny nikdy, proč ne že jo...

      Klára: chceš mi tu snad naznačit, že pokud jde o část živé přírody bez nervového systému, tak jejich život není cenný? a vůbec, tohle nemělo rozhodně být použito proti vegetariánům, ale další komentář pod tímto článkem. Samozřejmě, pokud jsi to tak pojala, tak se tedy předem omlouvám, ze nedorozumění...

      A: ano, tím, že se člověk bude hádat, určitě posune situaci dál, jakpak chutnala večeře?

      Vymazat
    5. Eva, tak ty si tejto debate nasadila korunu. Ja sa nejdem hádať, ani debatovať o kožušine a mase. Mňa len fascinuje ten argument "rostlina má taky život" a tvoja reakcia na Kláru...no nemám slov.
      Ak nemáš 12 rokov, alebo nefetuješ, tak by si sa mala nad sebou vážne zamyslieť. Normálne mi je trápne aj za teba.
      "chceš mi tu snad naznačit, že pokud jde o část živé přírody bez nervového systému, tak jejich život není cenný?" OMG, I dont want to live on this planet anymore...
      K.

      Vymazat
    6. No vidíš, tak aspoň víme, kdo tady nemyslí, že?
      Z tvého komentáře se nedozvídám nic nového, jen ctrl+c a ctrl+v z mé reakce a pár pseudostěrů a několik rádoby připomínek co mě mělo urazit, ale to se bohužel nestalo, hah a to je vše.

      Vymazat
    7. Eva, tak když už jsi u téhle blbosti s rostlinami, uvědom si, že ten tvůj steak sežvejkal až 10x víc rostlin, než bys snědla jen v podobě rostlinné stravy. Tedy, vegetarián (i kdyby byla pravda tvoje smyšlenka o rostlinách) ublíží až 10x méně rostlinám než masožravec. Takže než vypustíš něco takového z pusy, zkus zapřemýšlet, mozek máme od toho!

      Vymazat
  17. Kdo říká, že kabát zahřeje stejně jako kožešina, tak kožich asi nikdy neměl na sobě.

    OdpovědětVymazat
  18. já vím že se tu řeší jak je hrozně pokrytecký že ty lidi řeší kožichy, ale neřeší zabíjení zvířat kvůli masu... ale uvědomte si, že pokud člověk chceš řešit jednu věc tak opravdu není v lidských silách bojovat proti všemu co se na to nabalí. To by pak člověk chtěl upozornit na to že tyhle zvířata chovají v hrozných podmínkách a aby nebyl pokrytec musel by bojovat i proti chovu zvířat na maso, maso vůbec nejíst, bojovat proti týrání zvířat, pro jistotu žádná zvířata nechovat aby ho někdo náhodou nenapadl, že je týrá, nesměl by si kupovat žádné věci, protože co kdyby byla vlastníkem i firma která vlastní i něco spojeného s týráním zvířat a tak dále.

    Vím ale, že Vítkovi a dalším, kteří jsou zcela přesvědčeni o dokonalosti a vytříbenosti svých názorů, nemůžete vnuknout ideu, že i názor jiných je dobrý a tak je to vlastně jen výkřik do tmy... jen mě pobavilo jak by člověk, pokud má potřebu se proti něčemu ozvat, měl vlastně bojovat za všechno s tím spojené a nebo držet hubu....

    já osobně jím maso ráda, mám kožený diář, boty i kabelku, kožich nemám

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Opravdu jim tak záleží na osudu zvířat nebo jsou to jen pozéři? Vždyť většina těch lidí jen sedí před počítačem a anonymně nadává do zrůd těm, co nosí kožešinu, zatímco se druhou rukou ládují z kyblíku z KFC. Tak ať drží hubu úplně, ne? Kážou vodu a pijí víno.

      Vymazat
    2. Souhlasím, chtěla bych zachránit celý svět, ale nejde to :) snažím se o ty věci, které můžu sama změnit a které ne. Vím, že asi nebudu nikdy úplný vegetarián (i když sója není špatná když se dobře upraví :D a maso jím příležitostně). Zajímám se o potraviny (maso i vejce), které kupuji a odkud pochází. Necítím se být pokrytcem, i přes to že tedy nejsem vegetariánem a jedny boty mám z kůže. Není mi lhostejný osud zvířat, která žijí ve špatných podmínkách a jsem proti jakémukoliv týrání zvířat. Kdyby si člověk koupil jeden kožich a měl ho celý život, tak by se to dalo možná pochopit...jenže v dnešní době je tu silný diktát módy a mnozí mu podléhají, aniž by cítili jakýkoliv soucit se zvířaty, která na tento diktát doplatila. A to je špatně. A ta poznámka o té propagandě, nechápu že vás netrápí více jiná témata než problematika kožešin a kterým by jste věnoval samostatný článek. Chápu...na módní blog spíše patří ty kožešinky (smutné)..

      Vymazat
    3. To Vítězslav: moc zajímavá diskuze, sejít se všichni diskutující a mít po ruce bodné, sečné, střelné či jiné nástroje, to by byla řežba (klidně i bez nich) :o Horší než u chudáků zvířat.

      Vymazat
  19. Rozhodně by si ta zvířata zasloužila důstojnější život. Ale ve srovnání s tím, co děláme téhle planetě, jak ji drancujeme konzumem (...) mi to připadá jako miniaturní problém. Svým způsobem jsou kožešiny lepší. "Ekologičtější" - je to prostě přírodní produkt vs. nějaká umělina (energie, voda do výroby, spotřeba materiálu, doprava přes celý svět, vznik odpadu...).

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Promiň, nevšimla jsem si, že jsi už napsal/a něco podobného jako já, neměla jsem aktualizovanou stránku. Ekologie by v globálním měřítku měla být důležitější.

      Vymazat
    2. A máme tady ekoterrorismus :) Ve společnosti, kde alfou a omegou je zisk, se nic ohleduplného nekoná a konat nebude.

      Vymazat
  20. Takže co? Kožich je špatný, protože umřelo zvířátko. Jíst maso je špatné, protože umírají zvířátka. Prostě cokoliv, co souvisí s mrtvým zvířátkem, je špatné. Ale napadlo někoho, že továrny na výrobu syntetických materiálů (a všechny ostatní) zase zatěžují životní prostředí takovou mírou, že se může stát, že za pár let třeba nebudou už vůbec žádná zvířátka?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. hmm tohle je pohled na vec, ktery casto si myslim lidi uplne vynechavaji...dopad nahrazek na zivotni prostredi. Ostatne i pestovani soji ma devastujici ucinky na ecostystem. Proste cele je to velmi komplexni tema ale je to takova politicka debata myslim, ze tezko nekdo presvedci druhou stranu o opaku.

      Vymazat
    2. Problém je úplně jinde, máme zdroje i technologie, kdy by výroba mohla být ekologická a člověk nemusel být vraždící predátor ani ničitel všeho a všech okolo (bohužel většina lidí má v těchto oblastech naprosto nedostatečné a zcestné informace) Ale pokud se nezmění systém (maximalizace zisků hlavní motor veškerého dění a běžný člověk slepý otrok systému), nikdy se nic nezlepší, naopak. Naše generace ani našich dětí nebo vnuků se ještě žádných pozitivních změn nedočká, je to hudba daleké budoucnosti, člověk je neuvěřitelně zabedněný (myšleno obecně, na nikoho zde konkrétně) Naše éra bude jednou zmiňována jako odstrašující příklad barbarství. A to pouze za optimistického předpokladu, že lidstvo jako druh zůstane zachováno. Čímž si nejsem tak jist

      Vymazat
    3. toto je najtrefnejsi prispevok aky som za poslednu dobu celkovo na internete precitala, pretoze tato planeta ide do zahuby, ludia zabijaju pre potesenie jeden druheho a aj zvierata, nicia zivotne prostredie, zavidia si navzajom , chcu stale viac ( a byt stale lepsi a lepsi,krajsi, aj za cenu akou sa plati zivot(kozuchy, kozmetika a sladkosti testovane na zvieratach..)..no nie len to, to co sa ludskym zapricinenim deje s nasou planetou, tou, ktora je nasim domovom je smtne) mat to, co ma druhy a to velakrat za vysoku cenu.
      moralne hodnoty su v uzadi coraz viac. prevazuje chamtivost a chtic nad skromnostou a vdakou za to co mame a dostave.
      Skutocne, zdroje su tu , taktiez aj technologie, informacie a poznatky su kazdym dnom o cosi dalej.
      ludia, si jednoducho nevazia prirodu, ostatnych ludi a v neposlednom rade seba samych.
      hadky su zbytocne, lepsie je zamysliet sa uprimne nad problemom a snazit sa konkretne pre vec nieco urobit.

      Lucia.

      Vymazat
  21. Navíc smrt je prostě součástí života, přírody, přírodního koloběhu. Co asi zvířata dělají v přírodě? Asi se jen nesluní, že. Bojují o přežití, soupeří mezi sebou (o zdroje, partnera, úkryt,...). Nejsou to žádní pitomí domácí mazlíčci (domestikovaná zvířata ztrácí něco ze svého chování) nebo roztomilá zvířátka v zoo.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ale zvířata, narozdíl od člověka, nevraždí z rozmařilosti, to je naše doména. Tím neříkám, že na fungování přírody je něco pěkného, ovšem zvěř nemá možnost daný stav reflektovat, narozdíl od člověka, a chová se tak čistě instiktivně. Žel pro většinu "pokrokového" lidstava platí - místo mozku z xy kostku ...

      Vymazat
  22. Tohle video je nechutné. Stejně jako všechny ostatní manipulační spoty.
    Osobně žádnou pravou kožešinu nevlastním, stačí mi ta psí, kterou mají rodiče vystavenou u krbu. Bůhví, kde se vzala. Občas, když si k ní lehne náš pes, je mi z toho trochu divně. :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. psiu kožušinu? že ti nie je trapne to vôbec napísať. narodiť sa do takej rodiny, kde sa vystavuje kožušina zo psa, tak sa asi obesim.

      Vymazat
  23. Podle Vítězslavovy logiky a logiky jeho souputníků tedy člověk, který jí maso, nesmí třeba opovrhovat člověkem, který týrá zvíře? Tím mám na mysli třeba zapalování koček, bytí psů až do krve a jejich následné topení, týrání koní hladem a všechny ty milé příběhy z černé kroniky, které se dějí? Má si tedy říct, že je to nehezké chování, ale mám kožené boty, takže pokračujte?

    OdpovědětVymazat
  24. Milý Vítku,
    to, že lidi rád šokuješ a vyvoláváš v nich záporné reakce už k tobě tak nějak patří. Většinou i v tom opěvování prvorepublikového života a stolování na stříbře a křišťálu člověk najde zajímavou myšlenku. Určitým způsobem i chápu, že vzít si místo vlněné šály liščí pacičky dodá člověku punc vyšší vrstvy. Ovšem názor: " Většina lidí maso jí a kožešinu nenosí, tak přece nepůjdou sami proti sobě a nebudou požadovat zákaz chování zvířat pro maso. " je naprosto scestný. Jak může inteligentní člověk jako Ty nechápat rozdíl mezi chovem na maso a na kožešinu?! Můžeš se odvolávat na funkčnost kožichu, ale jde jen o vzhled. Já prostě nevěřím, že by sis oblékl kabát z kuřecího peří místo sobolí kožešinky, i kdyby bylo prokázáno, že zahřeje mnohem víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto souhlasím.
      snad se tu Váš komentář udrží.

      Vymazat
  25. Já bych chtěla jen podotknout, že tohle video je opět (jako všechna ostatní videa s touhle tématikou) přehnané. Oukej, někde to natočit museli, ale logicky zvíře chované na kožešinu musí mít tu kožešinu v pořádku, jinak ji nikdo nekoupí, takže okousané nohy, ocasy a vykousaná místa na kůži rozhodně nejsou standardem, to samé vybavení, ve kterém jsou zvířata chována. Vím o čem mluvím, můj otec už 10 let chová činčily, na kožich a ta zvířata se ani vzdáleně nepodobají tomu co jsem viděla v tom videu. A to že jim není ani rok? Bohužel, starou srst nikdo nechce, že.
    A podmínky ustájení hospodářských zvířat chovaných na maso jsou na tom podobně, pokud je zvíře v psychické nebo fyzické nepohodě, bude menší užitkovost, a to nikdo nechce. Samozřejmě se najdou výjimky, ale vesměs je to dnes ošetřeno i legislativně a standardy jsou kontrolovány KVS.

    B.

    OdpovědětVymazat
  26. Nechci nikoho přesvědčovat o mém názoru takže doufám že nikdo nebude přesvědčovat mě, ale na tom, že maso- živočišné proteiny- jsou potřebné minimálně v období vývinu je prostě fakt. Zato kožešiny jsou otázkou.. dobře, ne ega, ale dejme tomu pohodlí.. Takže když se bavíme o tom abychom všechno neházeli do jednoho pytle tak to nedělejme ani s tímhle.. určitě se nedá srovnávat jídlo se symbolem 'luxusu' v oblékání.. Tím neříkám, že bych si nikdy žádný kožich nekoupil, jen si nemyslím, že je kožich pro tělo stejně důležitý jako jídlo.

    http://theinfiniteheaven.blogspot.cz/

    OdpovědětVymazat
  27. Nechtěl by k tomu něco napsat Robo? Vynechat ty opalene svaltnatce, kterým pořídil bederní roušku z hermelinu,aby nevzbudil nevoli Velkého cenzora, a nějak někomu ukázat jak je mimo, zvlášť když to jinak nechápe? Dnes je ho tu velmi třeba.

    OdpovědětVymazat
  28. Ahoj Vítku. Řeknu Ti to takhle - líbí se, jak se oblékáš, působíš inteligentně a sympaticky. Několikrát jsem se Tě tu i zastával. (tím chci naznačit, že nepatřím mezi skupinku tvých hejtrů.) V tomhle s Tebou ale zásadně nesouhlasím. Chov za účelem obživy a okrasy je velký rozdíl. Lidé jedí maso už od pradávna - nejenže jim chutná, ale obsahuje i látky, které lidské tělo potřebuje a které jim to sojové jednoduše nedá. Navíc také můžeme říct, že maso je prostě a jednoduše součást potravního řetězce.
    V podstatě je pravda, že kožešiny se také používaly jako oblečení už od pravěku, ale rozhodně za jiným účelem - teplo. Řekněme si upřímně, myslím, že s falešným kožichem se dá také chodit. V tom se od masa liší tím, že nám žádné životní potřeby neukájí.
    Naopak ale s tebou souhlasím v tom, že i se zvířaty na těchto ,,farmách pro jídlo" se zachází opravdu hrůzně a mělo by se s tím něco dělat.

    Šimon N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nutnost získávání proteinů z masa je jen předsudek a výsledek propagandy mastného průmyslu. Mimo to v dnešním chemo-masu je všechno jiné, jen ne to tzv. nezbytné - především obsahuje toxické a karcinogenní látky. Mňam.

      Vymazat
  29. S Vítkem souhlasím!
    Ale no ták....vždyť ty věci jsou zabíjeny velmi lidsky. Podle mě žijí i v prostorných klecích.
    Toto video je dle méh názoru udělané na počítači. Souhlasím s Terezou, že ty věci svým způsobem očekávají svojí smrt a jsou s ní smířené. R.

    OdpovědětVymazat
  30. Ha, zajímavý sociologický experiment.

    Taková skrumáž argumentačních přemetů, logických faux-pas, neschopnosti ověřit informace, které vydávám za jedinou pravdu, to vše v rebelsko-lingvisticko-pseudošlechtickém hávu a s třešničkou v podobě tepání a oslovování naprosto nedefinované skupiny "pokrytců", se hned tak nevidí.

    Doufám, že vydání závěrečné zprávy doprovodí happening v showroomu H-M, kde Víťa za recitování Kritiky čistého rozumu v originále, bezbolestně zplynuje pár norků, potře se jejich tukem, počne kroužit na jízdním kole, aby za nejvyšší rychlosti stal se obřím norkem a dokázal tak obnovitelnost zdrojů!

    Baru

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    2. Díky za navrácení příspěvku původně adminem smazaného. Baru

      Vymazat
  31. Drahá Baru,
    to,že že esteticky založený student germanistiky propaguje splynování, neznamená, že ho musíte urážet. Pochopte, že pro ty věci je taková smrt vykoupením. Nevím proč by se měl někdo omezovat a nosit nějaké odporné bundice a anoraky z levného materiálu, když může využít těch věcí a koupit si z nich kožich,který zahřeje nejlépe. R.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. + zplynování, pochopitelně

      Vymazat
    2. Drahý Anonyme,
      doufám, že se lidstvo dostane do fáze, kdy bude zvěř jedno plemeno pěstovat pro maso, další pro naší kůži, pak pro mozek, protože je přeci tak chutný a držet nás namačkaný v klecích, jako to udělal Hitler židům.

      Vymazat
    3. Je to jen přirovnání. Nepřála bych to nikomu..a stejně je tomu i u zvěře.

      Vymazat
  32. Svět patří nám, drahá Baru! R.

    OdpovědětVymazat
  33. Jsem vegan (už dvacet let) a s článkem souhlasím. Člověk, který kritizuje něčí kožený vohoz a přitom se láduje prasetem, je prostě idiot. Týrání je týrání, smrt je smrt. Zvíře prostě trpí a je mu jedno, jestli ho někdo bude nosit, jako zimní oblečení, nebo si ho dá k večeři.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lišky a ty další věci, co jsou v tom videu, si plně uvědomují, co je jejich životní poslání a jakým způsobem se má jejich život naplnit. Jsou klidné a displinované. Protože věří, že zemřou za správnou věc. Chápou světořád svoje postavení. Jsou známe i případy, kdy tyto volně žijící věci dobrovolně následují lovce, protože věří, že musí zemřít za správnou věc, byť samozřejmě poslední dny neprožijou v hotelu Ritz. Zplynování je v tomto případě spíše luxus.Já osobně mám vícero kožichů, kožených bot a mohu s čistým srdcem říci, že je vlastně ani nenosím. Ale mohu také říci, že jsem si jistý, že mám ze svého postavení oprávnění tyto krásné kožichy pořizovat, i když jen za cenu toho pocitu. R.

      Vymazat
    2. Teď vidím R., ze nejsi ta ale ten! A asi tě znám! Tomu veganovi jsi to napsal správně. Vitku, snad nás nesmazes, jak jsem psala, kozichy mám taky moc ráda a zvířata sama mi jsou celkem fuk. takže já pokrytec nejsem.
      Sandra.

      Vymazat
  34. Milá R., jak uz psala Tereza, i ja si myslim, ze ta zvířátka umírají docela ráda, mnohdy se ani moc nebrání. Mně teda většina z nich přijde dost odpornych, tak by mi to bylo jedno, i kdyby jim to vadilo, ale takhle se cítím nějak.... lepší,hihi. Akorat na kožichu je mám ráda, ten mne zahřeje a to je moc dobře. navic pak vypadam jako Adina Mandlova, což byla jedna moc chic herečka, trochu kurva, hihi, ale nic neelegantniho by si nevzala. Takze myslim, že chov těch zvířat je ok, ja navic maso jejím, ráno půl jogurtu, k obědu rajče a večer jen džus. Ale včera jsem měla maki s lososem. Ale ryba se nepočítá, ne?
    Jo, taky si myslim, že rady umírají děti v Africe. nedávno jsem to viděla v televizi a měly takové krásné velké smířene oči. Jen měly hrozně velká břicha, to bych nechtěla.
    Ale zpátky ke kozichum, aby někdo nerekl, ze jsem off topic. hele, lidi, vzpamatujte se, kdyby kozichy byly tak špatné, tak je přeci nenosí nebo nenosilo tolik lidí, ne?
    PS: sorry za háčky a čárky, neumim tu pořádně nastavit opravy, na to jsem úplně blbá.
    Sandra

    OdpovědětVymazat
  35. Žijeme v hnusné, totálně deformované a úchylné společnosti, takže ani jedno nebo druhé by nás nemělo překvapovat! Autorem oné vysoce civilizované společnosti je člověk, který kopíruje jiné, univerzálně nastavené prasárny, které se vznešeně pojmenovávají, ačkoli vznešeného na nich není zhola nic. Článek je v podstatě jen takové plácnutí do vody. Nic ve zlém. Ale co vylezla z jeskyní lidská dvounohá příšera, zlo se jen zvětšuje, ať už ho působíme druhým nebo sami sobě, výjimek je nemnoho. Můžeme to přejmenovávat a skrývat, jak chceme, člověk je nestandardní predátor. Lepší už to nebude, celé dějiny je to stále stejné - změna pouze v technologii, podstata zůstává.

    OdpovědětVymazat
  36. Ano, jsem proti kožešinám. Ale jen některým.... Příjde mi krutý, chovat zvířata jen pro kožešinu. Něco jiného je, když se využije celé zvíře. Jím maso, ale vybírám si maso zvířat z malých farem, žádné velkochovy. Jím vejce, ale klecová nekupuji. Nosím ráda kůži, ale ta je z hospodářských zvířat jako hovězí nebo ovčí. Ani proti kožešině z králíka nebo ovce nic nemám. Ale lišku nebo norka si nikdy nekoupím. Taky tady ale nechci tvrdit, že moje chování je správné a jiné špatné. Jen se snažím chovat podle svého vlastního nejlepšího svědomí. ;-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud vím, i norek se využije celý...

      Vymazat
    2. Správně, taková norčí paštička, či liščí terinka se pravdidelně objevuje na stolech nejednoho strávníka :D

      Vymazat
  37. ,,Norek chovaný na farmách by zemřel, kdyby byl puštěn na svobodu, protože je zvyklý na chov v zajetí a neumí si zajistit potravu."

    Norek by nemusel zemřít, kdyby ho nikdy do zajetí nevzali. Maso jím a vím, v jakých podmínkách jsou zvířata chována, ale maso potřebujeme k tomu, abychom přežili. Na co potřebujeme kožešiny? Na to abysme byli cool oblečení? Je to zbytečnost. Mimochodem Vítku, vejce se dají koupit i z biofarmy :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejsem vegetarián, ale argument, že maso potřebujeme, abychom přežili, je naprosto zcestný.

      Vymazat
    2. ano. je opravdu zcestný

      Vymazat
    3. klasicky alibismus mrchozroutu;)

      Vymazat
    4. Ano, je zcestný. A vegetariáni a vegani jsou toho důkazem!

      Vymazat
  38. zkusím ti jen nastínit rozdíl mezi zvířaty na maso a na kožešiny.
    Můj pes žere maso z jiných zvířat, ale nenosí jejich kožešinu-nemůže snad nesouhlasit s přístupem ke zvířatům chovaným na kožešiny? A žádný kecy o tom jak i pes může být vegetarián. Většina zvířat je ze své podstaty masožravec, ale nikdo není taková zrůda aby nosila cizí kožich. Kožich patří tomu komu narostl a ne tomu kdo si ho koupil....
    Anna

    OdpovědětVymazat
  39. To, co píšeš, je obludná demagogie. Ano, i pro mě je člověk, kterej brojí proti zabíjení rozkošnejch norečků a chvíli nato si dá vepřovej řízek, idiot. To se prostě jinak říct nedá. Ale ty neútočíš na pokrytectví. Ty si chceš obhájit svoji zálibu v kožešinách a plivnout do tváře těm, kdo tě pod jedním z minulejch článků kritizovali. Takový chování je hodný člověka nízkýho, rozhodně ne inteligentního a kultivovanýho, za kterýho bys sám sebe tak rád považoval.

    Jdi do p... olitiky.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vitku, jo! Šup do politiky, budu tě volit... (Jak tady mám vytvořit symbol srdíčka?) Jinak to video je fakt ošklivé, akorát ten límec, co má ta slečna, ten je boží, určitě je krásně heboučký! Dej sem rychle zase nějaké hezké oblečení, ať si spravím oko! K.

      Vymazat
  40. Je vidět, že o tom nic nevíš a že nejsi moc vzdělaný, tak se drž hadříků, řeš, co si zítra vezmeš na sebe a nesnaž se poučovat a soudit ostatní. Aspoň že máš názor... Měj se hezky, Aneta.

    OdpovědětVymazat
  41. Kožešina je ozdoba, je to jako kdybys mlékem plýtval a pil mléko jen jednou za týden a trochu, je v tom rozdíl, i když je to pořád mléko... dosaď si cokoliv

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ozdoba je možná jako pruh na kapuci. Ale kožich nosím, když je mi zima a ne abych se jím "ozdobil".

      Vymazat
  42. Bol si niekedy na farme alebo na družstve? Videl si ako sa chovajú kravy, ovce, kone? Ak nie - tak si to zisti - ak áno, nechápem ako to môžeš porovnávať s tým, ako boli chované zvieratá na videu...
    Totálne, ale totálne, obmedzený, hlúpy, neobjektívny názor! A tá argumentácia - na smiech... ...mirka

    OdpovědětVymazat
  43. Nechci bejt hnusná...(ale budu) si DEBIL. člověk co tohle řekne je pro mě prostě hlupák. Takže ty si v pohodě s tím, že si patláš na ten svůj ksichtík něco kvůli čemu trpí zvířata? okey to ji teda borec.
    já vegetariánka sem , kožešinu ani zabíjení zvířat pro kožešiny, maso a užívání na testy neuznávám. Jestli o tom něco víš, tak lidi kdysi dávno v pravěku se taky permanentně necpali masem. říká ti něco pojem agrární revoluce? to je chov za účelem pěstování si - ano i chovu ale to nemění nic na tom, že se bez masa žít dá.
    mimochodem viděl si někdy zabíjačku? to zvíře se nejdřív zastřelí, takže de facto vykrvácí až po smrti. něž začneš kafrat, tak si o tom něco zjisti.
    co se chovu v zoo týče to není žádný týrání - díky tomu přežijou i ohrožený druhy, a jsme zpátky u toho, které vybil kdo? člověk.
    bože fakt mě tohle dokáže vytočit, a hlavně to když si ubožáci jako ty myslí, že tomu rozumí a že asi budou ´´na VÝŠI´´ když si oblíknou norka a ještě v tom vypadají jako blbci.
    tak se nad sebou (pro svý dobro) zamysli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. souhlasím :) Jen se obávám, že tvůj komentář zde dlouho nevydrží :D

      Vymazat
    2. Ano, zabíjačku jsem nejednou viděl. A zvíře umírá až na vykrvácení.
      Mě zase vytáčí, když si někdo myslí, že všichni, co nosí kožešinu, to dělají, aby byli "na výši".

      Vymazat
    3. Tak mi ale řekni proč si tedy kožichy kupují lidi třeba v ČR? Asi aby tady během naší kruté zimy a 5 cm sněhu v městě neumrzli, že?

      Vymazat
    4. zvíře umírá po použití jateční pistole. Já Vám tu Vaši fancy-vintage pózu ani nevěřim. Je to spíš navoněná bída, pane Ivičič. Lea

      Vymazat
    5. "JATEČNÍ PISTOLE. Jateční přístroj pro omračování jatečních zvířat":

      http://www.reznickepotreby.cz/cs/pro-porazeni/337-jatecni-pistole-matador-ss3000.html

      Tady to můžete i vidět v praxi. Buďto je prase nesmrtelné nebo se mýlíte.
      http://www.stream.cz/uservideo/64307-zabijacka-nevhodne-pro-deti-a-mladez

      Vymazat
    6. podle zákona se nejdříve omračuje (pistole) a poté zabíjí (vykrvuje) a zvíře umírá na vykrvácení,na všech jatkách v čr i na domácí zabijačce, thats all.

      B.

      Vymazat
    7. okay, zas na druhou stranu kdo z vás je schopnej říct jak moc to zvíře po kulce cítí/necítí. To už je potom jenom slovíčkaření.
      no ale tak by mě zajímalo, milý Vítku, proč teda lidi ty kožichy nosej. hlavně neříkej, že proto, aby bylo teplo. Protožě umělej kožich hřeje stejně jak mrtvý zvíře.

      Vymazat
  44. A to si ze mě děláš prdel nebo nebo opravdu myslíš vážně? JE sice fakt, že maso nejím, do cirkusů a zoo chodit domítám a jsem proti nim stejně jako proti kožešinám. Ale možný když zapojíš svou hlavičku, tak zjistíš, že jíst se prostě něco musí, ale v době, kdy je na trhu XY věcí, co tě zahřejou, tak proč kvůli tomu zabíjet zvířata? Ano, když se pustí zemřou, tak co takhle to udělat tak, aby se vlastně nemusela ani narodit? A myslím, že takový kožich není ani pěkný. Pardon, ale chodit oblékaný v něčem co kvůli mě trpělo a zemřelo, opravdu ne. Ale tak je to tvoje věc, tvoje demence. Každý má jinší uvažování, jinší hranice, jinší styl, takže tak. Tímhle si mě hodně zklamal! To, že jsi na sobě občas tu kožešinu měl, jsem nějak přetrpěl, ale za tohle, co tu píšeš si zasloužíš zavřít do té klícky, stejnou péči jako mají ti norci a nakonec stejně usmrtit, aby si tě mohla nějaká panička našít na límec od kabátu.

    OdpovědětVymazat
  45. Nozím kožešiny a budu je nosit. Lidé je nosili vždycky. Upřímně řečeno, spíš mne zajímají podmínky, v nichž žijí někteří lidé. Věřte mi, že proti tomu se ti norci mají docela fajn. Jenže ono je vždycky lepší volat proti něčemu jednoduchému. Chovat norky lidštějí po nás nebude chtít vyšší daně, ani osobní angažovanost. Zlepšení podmínek lidí, z nichž mnoho celý život poctivě pracovalo, ano.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. a proč nezlepšit oboje? někdo pomáhá tam, jiný zase jinde. mělo by se zlepšovat všechno. tak se angažuj tam, kde uznáš za vhodné, ty lidumile.

      Vymazat
  46. Já teda na zabíjačce byl. A ty prasata se střílely do hlavy, fakt poctivé headshoty. O nějakém vykrvácení nemůže být řeč.
    Řezník

    OdpovědětVymazat
  47. Nó, já vám nevím, když se tedy oprostím od etiky, tak kožešiny z čistě praktickýho hlediska považuju v našich krajích za zbytečnost a to jsem bydlela v místech, kde bylo v zimě -20 stupňů. Vlněnej kabát zahřál dost.

    OdpovědětVymazat
  48. Jakou energii vám může dát maso ze zvířete takto chovaného?

    OdpovědětVymazat
  49. člověk je všežravec. Tedy jí i maso. Vegetariáni, kteří maso nejedí, si bílkoviny musí doplňovat jiným způsobem a pečlivě si hlídat, aby měli všeho dostatek. Když tedy člověk jí maso, pak je racionální využít zvíře celé, čili nejen maso, ale i kůži. Zvířata, ze kterých člověk využije kožešinu, se nejedí. Tedy je to využití pouze pro ten kožich. Kožešiny potřebuje nosit člověk, který bydlí na Sibiři, nebo na Aljašce, kde teploty klesají v zimě opravdu nízko. A i tam se dá využít i jiných materiálů. Člověk, který nosí kožešinu v těchto končinách, činí takto pouze z důvodů, že si v tom připadá luxusně. Nemá to naprosto žádný racionální důvod. To, jak se zachází se zvířaty, chovanými na maso, je jiná kapitola. Ale nejlepší obrana je útok, že?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. člověk není všežravec. http://maso.skrabalek.cz
      bílkoviny nejsou žádný problém. například sója jich má dvakrát víc, než hovězí. to samé platí i o všem ostatním. stačí se vzdělávat.

      Vymazat
  50. Pravda je taková,že ani vlněný kabát vás nezahřeje tak, jako kožešina. A kdo říká že jo, nikdy ji neměl na sobě.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no jo, ale až taková zima aby člověk MUSEL tady v našich končinách nosit kožešiny tu není, takže tady se opravdu jedná spíš o módu. Winnie

      Vymazat
    2. To by se dalo i o rejoickách a trekovém oblečení ve městě. Zvláštní, že to vám nevadí, ale kožešina ano?

      Vymazat
    3. Vítku tvá reakce je úplně z cesty. Rejoicky žádnýmu ochranáři zvířat nevadí, protože narozdíl od kožešin pro ně žádný zvíře ani neumřelo. A jestli správně čtu, tak to je to, o co tu celou diskuzi jde!

      Vymazat
    4. Tak si ještě jednou přečti, čím Winnie argumentuje.

      Vymazat
  51. Obdivuju tě, že to sem napíšeš, já bych nikdy nepsala o věcech typu četl jsem....viděl jsem....jedna babka povídala.....realita je možná trochu jiná.....musíš v tom pracovat, abys věděl.....

    OdpovědětVymazat
  52. Myslim že to je sice pravda, ale za 1. maso je přece jenom pro člověka důležitější než nějaká paráda!! A za 2. přece jenom by bylo lepší kdyby si každý choval zvířata na maso sám jako to bylo dřív, aby nemuseli trpět v hrozných podmínkách v kravínech, prasečárnách atd..o jatkách ani nemluvě..ALE přece jenom, MASA se lidi prostě nevzdají!! Já osobně maso moc nejím, jen opravdu vyjímečně..ale nekupuju ho! Když už tak opravdu z nějaké farmy kde vím že bylo tomu zvířeti dopřáno vše potřebné k spokojenému životu...A zamysli se!!! My přece neříkáme že nám to je jedno že se zabíjí zvířata pro maso?! Ale bojujeme i pro jiné věci, které jsou eště o moc zbytečnějšíí!!! Nežli maso..

    OdpovědětVymazat
  53. no, čekala jsem dneska víc haterů:D

    každopádně, pořád se omílá norek....kožichy jsou špatný, kdo je nosí je satan a měl by se zabít proudem

    kožichy jsou ale veskrze eko-friendly, zatěžují prostředí mnohem mín než výroba náhražek, záleží samozřejmě taky na zvířeti...pořád tu opakujete, že oblíct se není tak důležitý jako jíst...a co třeba kožich z králíka? králíci se chovají hojně a překvapivě se chovají pro maso, má se pak ten kožich vyhodit?

    fakt mám ráda zvířata, ale většina fanatických odpůrců jsou lidi z měst, co znají ze zvířat zblízka jenom svoji kočku a z tý si asi kožich dělat nechtěj...ale jak to chodí na vesnicích, že tam se dbá na to, aby se ze všeho zužitkovalo co nejvíc, o tom vědí prd

    pragueneedsmorestyle

    OdpovědětVymazat
  54. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  55. Nechcem vobec zacinat diskusiu o spravnosti jedenia alebo nejedenia masa a rozdielu v smrti a tyrania zvierat pre maso ci oblecenie. Chcem vam len nieco ukazat o com som pocula uz davno a myslim, ze k tomuto clanku sa to hodi. Je to nemecka znacka, ktora vyraba modne dolnky z kozusiny - takzvanej "ekologickej" alebo "politicky korektnej" (ak take nieco existuje) Lisky z ktorych je kozusina pouzita ziju po cely svoj zivot vo volnej prirode, majitel firmy ich odkupuje az po ich naslednom odstrele z dovodu premnozenia. Ich "kolekcie" su preto vzdy limitovane a v malom pocte, dokoca maju aj takzvany "Full-Body-Concept" pre spotrebu celeho tela zvierata. Takze ja osobne si myslim, ze ak kozusinu, tak len takuto.
    http://www.friendlyfur.de/index.php

    OdpovědětVymazat
  56. Já teda maso nejí, nicméně nejsem 100% proti kožešinovým farmám. ALE - zvířatům by se měl zajistit odpovídající životní standard, stejně tak zvířatům chovaným na maso!
    Bohužel v obou případech to jsou spíše výjimky...

    OdpovědětVymazat
  57. Nejsmutnější je, kolik takových norků a činčil musí být usmrceno na jeden jediný kožich! Z jednoho norka nebo činčily je dost kůže tak akorát na kapsu! A to by si, podle mého názoru, měl člověk uvědomit.

    OdpovědětVymazat
  58. Mám rád lidi, co tvrdí, jak se ubližuje zvířatům atd. A pak jdou do obchodu a koupí si ty nejlevnější vajíčka z klecového chovu, protože se jim prostě nechce připlácet! Tak to mi přijde trochu pokrytecké :)

    OdpovědětVymazat
  59. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nejde tu o zákaz kožešinových farem, ale o způsob jejich práce resp. životní úrovně těch zvířat! Snad by jste chtěli, aby s Vámi takto někdo zacházel? Nejsem proti steakům ani proti kůži, ale o způsob získávání.

      Vymazat
    2. OK můžeš začít u sebe, kupuj maso z biofarem a podobných eko-friendly malo/bio-chovů, cena mas je tam přibližně dvoj/troj-násobná, než u běžné produkce, když tohle začnou dělat všichni lidé, masová produkce zmizí.

      Vymazat
  60. Niečo na tvojom názore je pravdivé a brať ti ho nebudem. Ale kožuchy NIE sú k životu potrebné, NEDAJÚ človeku energiu na prežitie, áno sú teplé ale tu v našich končinách naozaj nie sú tak neznesiteľné zimy jak na sibíre napríklad, kde sa tie kožuchy aj patrične využijú. Potravinový reťazec nepustí a my sme na jeho vrchole. Nikto nás neje , nikto si z nás nerobí mastičky. Preto to je tak jak to je. Preto si neuvedomujeme bolesť tých zvierat. Prečo sa tie zvieratá na kožušinu zabíjajú tak skoro? Prečo ich nemôžu vo voľnej prírode nechať odžiť ich vlastný život a potom z nich spracovať kožuch? Bolo by to jedno, veď účel (teplo, ktorým sa všetci tak obraňujete) by bol splnený , nie? Ale prečo to tak neni? Lebo staré zviera tú kožušinu nemá tak peknú, lesklú a dobre vyzerajúcu, však? A sme tu. Pri fashion. A neobraňujte sa teraz že ani staré mäso by nikto nechcel. Zdravie, fungovanie človeka a vzhľad je niečo úplne iné. Toť môj názor.

    OdpovědětVymazat
  61. Pokud jde o ničení přírody, jsou umělé hadry vyráběné někde v Číně polo-otroky a dětmi v chemických továrnách (z ropy a kdoví čeho) daleko horší, než věci přírodního původu jako je třeba v Evropě kvalitně zpracovaná kůže nebo kožešina.
    Podmínky chovu jsou ovšem věc druhá a s tím by se něco dělat mělo, ale dobré podmínky chovu musí někdo (spotřebitel) zaplatit a už vidím jak by stejní lidé co kritizují chov hospodářských zvířat řvali, kdyby kuře nebo vepřové stálo třeba 300,-/kg protože to by přibližně byla cena, kdyby ta zvířata byla chována v podmínkách domácí venkovské farmy...

    OdpovědětVymazat
  62. Jíst maso a oblékat pravý kožich v dnešní době kdy už jde jen o modu...To přeci nelze srovnávat.Maso jist je prirozene...To chapu,kuze z hospodarskych zviřat,ktera uz padla za ucelem masa by zuzitkovana byt mela.To ano.Ale nevidim jediny duvod proc by se mely chovat a zabijet miliony zvirat,ktere se chovaji pouze pro kozich.Hloupe nany ho stejne za kratkou dobu vyhodi,jelikoz to podleha jen mode.Chovat zvirata a zabijet jen pro kozesinu je odporne a zrudne !!! Jsem zasadne proti prevym kozesinam !!!

    OdpovědětVymazat
  63. http://action.peta.org.uk/ea-campaign/clientcampaign.do?ea.client.id=5&ea.campaign.id=1537

    OdpovědětVymazat
  64. Tak toto prajem všetkým "súcitním" debilom...

    OdpovědětVymazat
  65. Absolutně souhlasím s Vítkem. Na nošení pravých kožichů není nic špatného, je to stejné jako nošení kůže. Zvířata trpí, ať už jsou zabíjena pro to či ono. Většina z nás však konzumuje maso a užívá kožené věci - nemůžeme kožešinovou módu odsuzovat, když si pochutnáváme na prasatech a telatech z velkochovů a k tomu vesele nosíme obuv, pásky či bundy z jejich kůží. Člověk je zkrátka predátor a využíval zvířata pro své odívání odjakživa. Koneckonců, zvířeti je asi jedno, jestli položí svůj život kvůli masu nebo jen kvůli kožichu. A věřím, že pravá kožešina je jako přírodní materiál co do kvality s umělinou nesrovnatelná.

    OdpovědětVymazat