úterý 28. srpna 2012

Styl a Kabo



Photobucket

Styl a Kabo. Veletrh, který se dvakrát do roka koná na brněnském výstavišti jistě není nutno představovat. Tento rok jsem se tam konečně vydal a měl z toho smíšené pocity. Asi jsem měl příliš vysoké očekávání, ale šlo především o veletrh pro maloobchodníky, kteří zde od výrobců nebo velkoobchodníků nakupují zboží do svých obchůdků. Některé věci byly příšerné, jiné mě velmi zaujaly. Každopádně musím pochválit skvělou organizaci, ochotu akreditačního centra a personálu výstaviště, včetně uklízečky toalet, která mne s úsměvem pozdravila. Ale zpátky k oblečení.

Photobucket

Hned při příchodu jsem uviděl něco, co bych na takovém veletrhu, ani nikde jinde, vidět nechtěl. Šátky jakože od Diora a měli tam i kabelky od Vitóna. Teda ne fejky, ale takové ty "jakože vuittonky" potištěné podobnými květy jako pravá kabelka, přičemž a ucha byla z PVC. Asi jako tašky Dulce a Gabarra se stejným fontem jako ty od známého italského dua. Ale byl tam obrovský frmol, tak mi bylo hloupé fotit to. Mimochodem, překvapila mě nedůvěřivost  a jistá neochota vystavovatelů.
"Mohl bych si vyfotit váš stánek?"
Nedůvěřivý výraz a úsečné "Proč?"
Ukázal jsem paní novinářskou akreditaci a podal navštívenku. "Chtěl bych o vás napsat na svém blogu, protože mě vaše zboží zaujalo."
"NE!"
Její kolegyně: "No, my nevíme, jestli Vám to smíme povolit. To byste musel počkat na šéfovou. Přijďte tak
 za tři hodiny, to už tu bude."
To je od Vás hezké, pomyslel jsem si, ale za tři hodiny už budu v centru obědvat. "Děkuji. Na shledanou."


Photobucket


Celkově mě veletrh, co se nabídky týče, poněkud zklamal. Byla tam spousta věcí, které neurazily ale nenadchly, německá obuvní značka Gabor měla krásný stánek s hezky vyrovnanými botami, ale také tam byla spousta "kolotočářské" módy, o které se tak často píše na Módním pekle. 

Ale na šel jsem i věci, které mne velmi zaujaly. Jako třeba župany jihočeské firmy Texsr výše. Ten s tím šálovým límcem nalevo je nádherný a vyroben z tlustého měkkoučkého materiálu. Vůbec jsem nevěděl, že jde u nás něco takového sehnat.

Photobucket


Součástí veletrhu byla i výstava klasických kousků dámského šatníku od první republiky až po osmdesátá léta.


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

Pan Vácha z Dobříše předváděl šití rukavic. Rukavičkářský obor u nás prý už neexistuje, takže tradice se dědí. Stále používají staré stroje a dámy rukavičky šily na starých singerech. Kromě několika klasických modelů byly k vidění především rukavice s různými vzory a texturami, některé jakoby vypadly z pohádek. Nejvíce mne zaujaly rukavice z králičí kožešiny a ty vedle s tečkovanou texturou.


Photobucket


Photobucket


Photobucket

A opět Dobříš. Napa Dobříš. Tentokrát jsem se ocitl v rukavičkářském nebi.  Ta široká skála materiálů, vzorů a barev! Hladká jehněčí kůže. Telecí kůže. Americký jelen. A tak jemné a měkké! Jak se řekne česky buttery leather? Zimní rukavice s beránčí podšívkou. Ze skutečného beránka, ne polyester.  Kratší i delší. Rukavice pro řízení auta. A s přezkou. A s knoflíkem. S knoflíkem! Vždyť rukavice s knoflíkem nikde nemají! A přitom  díky knoflíku tak dobře drží na ruce, anebo je můžete nechat rozepnuté a mírně ohrnout a vypadá to elegantně, ale zároveň ležérně. A ty barvy! Bílá, krémová, světle žlutá, tmavě žlutá, okrová, světle hnědá, cognacová, skořicová, červenohnědá, čokoládová, různé odstíny šedé, zelené... A to byly pánské rukavice. U dámských je výběr stylů a barev ještě daleko širší. Už mám vybráno asi tucet párů, ale budu se muset umírnit, protože nemám dvanáct rukou. A i když mají rukavice za skvělé ceny, při takovém množství by se to prodražilo. Na rukavice se podívejte na jejich webu, koupit si je můžete na Kvalitní rukavice.cz nebo E-rukavice.cz.

Photobucket

Hezké, že? Kromě kalhot této krásné barvy a semišových kotníkových bot měl jen jednoduchou bílou košili. Vypadalo to skvěle a podle mého to byl asi nejstylovější člověk, kterého jsem tam potkal. Ne, nebyl to Čech. Byl to zástupce značky Gabor z Německa. Jak jinak.

Taky nosím nátělník když je horko, a to onen den opravdu bylo. Úmorné horko, dusno a slunce pálilo. Ale propadl bych se hanbou, kdybych měl na Styl a Kabo vkročit v nátělníku a žabkách. Spousta lidí na to ale kašlala...

11 komentářů:

  1. asi nutně potřebuji ty rukavice z teletiny ... fakt nutně , takže děkuji za odkaz na stránky a fajn článek :)

    OdpovědětVymazat
  2. Těch posledních pár vět mi připomnělo Fashion Crossroad, který se konal v Ostravě. Byla to ukázka ručně vyráběného oblečení, šperků, sem tam i něco jiného. Většina lidí přišla oblečená ve sportovním, obešli stánky s tím, že výrobky jsou drahé a jediné, co je doopravdy zaujalo bylo pivo. Velmi mě to zklamalo, také z pohledu vystavujícího. Mám pocit, že by se teorie oblékání a slušného chování měla učit již na základní škole. Potom bych snad i přestala vídat džíny v divadle.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já věřím, že džíny v divadle přestanu vídat jen v tom případě, že si vypíchnu oči...

      Vymazat
    2. :DDDD To máš asi pravdu.

      Vymazat
  3. Nevěřím, podle mého jsi tam byl nejstylovější člověk ty.

    OdpovědětVymazat
  4. Diky moc za ten tip na rukavice. Mel jsem na zimu vyhlidle nejake od znacky Dents, ale tyhle jsou cenove prijatelnejsi a vypadaji kvalitne.

    OdpovědětVymazat
  5. Mám z toho tak nějak stejné pocity. Když jsem tam vešla a viděla "rádoby něco, co napodobuje" šla jsem do kolen a přišlo mi to směšné. Ale je pravda, že jsem objevila i hodně stánků s kvalitními věci (především obuv a kožené kabelky). Snažíme se, ale myslím, že to pořád ještě není tak nějak ono...
    Hezký den!

    OdpovědětVymazat
  6. Z odstavce o rukavicích úplně sálá adrenalin a vzrušení :) Bílá, krémová, světle žlutá, tmavě žlutá, uááá :DD supr!

    OdpovědětVymazat
  7. Ty boty na posledním obrázku vypadají fantasticky.

    http://www.czechswagger.com/

    OdpovědětVymazat
  8. Tie rukavice vyzeraju fakt cool. Wish I was there. Osobne som si minulu zimu z Napa shopu kupil dvoje dierkovane soferske - cierne a konakove. Sedia ako uliate a vyzeraju fantasticky. Ovela pohodlnejsie a jemnejsie ako tie od Dents a ovela lacnejsie ako Dunhill. Ine obchody radsej ani nespominat, ziadne cisla - vzdy len S/M and L/XL a tak aj sedia na rukach. Len sa divim ci je po takych krasnych kuskoch dopyt. Vsak u nas si ludia daju na ruky hociaky pytel. Takze len do toho pani! Uz sa tesim na tvoj vyber a fotky - vzdy ich perfektne doladis k outfitu.

    OdpovědětVymazat
  9. jako v Brně se žádny extra styl čekat nedá to už jsem si zvykla každopadně veletrh musel být zajímavý :)

    OdpovědětVymazat