středa 16. května 2012

Boy London



Photobucket
Foto: Martin Janas, blankfoto.com

Po tričku značky Boy London jsem toužil už dlouho. Pořád jsem je vídal na fashion blozích nebo je nosili hudebníci... Až jsem konečně zjistil, co je to za značku. A v dubnu jsem si je přivezl ze Selfridge's v Londýně, protože na internetu je neustále vyprodané. Má pohodlný střih a je z příjemného materiálu... Co na něj říkáte? :)

Dodatek 21.5.:

Aby bylo jasno: Ta orlice odkazuje na Třetí říši, ale říšský znak paroduje - namísto věnce s hákovým křížem drží logo značky. Absencí hákového kříže tedy samotná orlice jako taková symbolem nacismu, není - jinak by asi nebyla ve státním znaku Rakouska či USA, ne? A někteří pořád dokola omíláte důležitost toho, na kterou stranu je ta orlice otočená - k tomu si přečtěte článek na Wikipedii. A ne, nejsem naivní. Myslíte, že mi nebylo jasné, jak by na to mohli lidi na ulici reagovat? Jen jsem myslel, že bych to mohl osvětlit aspoň tady na blogu. To by si to ale aspoň někdo musel přečíst, že? ;)

54 komentářů:

  1. já na to říkám, že jsi germanista každým coulem.
    http://4.bp.blogspot.com/_nu9IPI9bqyg/SoBL4ioTAQI/AAAAAAAAA2Y/JcHQbDl16zs/s1600/nazi+eagle.gif
    nějakej anarchista, komunista nebo punkáč ti dá přes ústa, venku bych radši nahodila svetr;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Detail - tohle není německá orlice (aktuálně stále součást oficiálního státního znaku, tak kde je problém), ta se dívá doleva. A na nacistickém znaku je problém spíš hakenkreuz, ne? ;-) Ale je fakt, že to O je dost vtipně umístěné... Jinak to tričko se mi docela líbí, ale na velké obrázky a nápisy moc nejsem.

      Vymazat
    2. Přesně tak, Shraven. Lidí vidí orlici a hned myslí na nacistické Německo, přitom si neuvědomují, že orlici má Německo ve znaku doteď, podobně jako Rakousko, USA, a že problém byl v hákovém kříži.
      A Julie, vážně si myslíš, že bych se vyfotil na blog v něčem, co je protizákonné a ještě k tomu něco, co propaguje nacismus, navíc když to znám ze školy? :D
      A když už jsme u toho, tak Boy London má znak Třetí říše zesměšňovat - tím, že orlice namísto věnce s hákovým křížem drží písmeno názvu značky. Dokonce jsme se o tom bavili s jednou profesorkou na berlínské FU - není na tom nic závadného. Jen mi poradila, abych se v tom raději nepromenoval před Bundestagem, že by to někdo mohl brát jako provokaci :D

      Vymazat
    3. tak jako upřímně, 90% lidí nezajímá, jestli se orlice díva doprava nebo doleva - v tomhle budou vidět na první pohled nacistickej symbol (a že původně taky byl, ta značka z něj vychází) a vzhledem k tomu, že nejsi Rihanna, ale pohybuješ se po českejch ulicích, tak bych tvým místě zvýšila ostražitost, abys náhodou někde nedostal přes hubu :D

      Vymazat
    4. Ehm... co je špatné na orlici? Jak jsem říkal, orla mají ve znaku USA, Rakousko, Německo... Znakem nacistů byl hákový kříž. Ten držela v pařátech orlice, která byla a dodnes je znakem Německa. Když o tom nic nevíš, tak se k tomu nevyjadřuj... ;)

      Vymazat
    5. no, očividně o tom nevís nic ty :))) resp. nechápeš pointu tý značky, kdy tenhle motiv měl opravdu odkazovat na nacistickou orlici, ne na nějakou orlici, ale právě na ni - a tak ji v tom zcela správně lidi i viděj
      jestli ty ne, tak je problém na tvým přijímači

      whatever, na ulici bych s takovým trikem prostě byla opatrná - dobře míněná rada :D

      Vymazat
    6. Já vím, přečti si, co jsem psal výše. Odkazuje na ni, ale jako taková znakem nacismu není... ;)

      Vymazat
    7. Už vidím jak to takhle vysvětluješ nějakýmu anarchistovi co tě bude chtít zmlátit na ulici... Přece jen jsme v Česku.

      Vymazat
    8. Toto je vážně smutná konversace... "Nenos to, protože jsou všichni tak nevzdělaní dementi, kteří by tě mohli zmlátit, protože to tričko prostě nechápou..."

      Vymazat
    9. já jen říkám, že mi ta orlice evokuje třetí říši (a evidentně nejsem jediná), takže bych v tom tričku byla raději ostražitá.
      a jak jsi sám řekl, má na nacisty dokonce odkazovat, tak nechápu, proč se divíš, že ji v tom vidím. navíc současná německá orlice vypadá poněkud jinak.
      a nikdy a nikde jsem neřekla, že propaguješ jakýkoli totalitní režim, jen jsem chtěla upozornit na co, co mi to připomíná, pokud to tebe nenapadlo. (protože když jsou věci mé, často mi to nenojde. takhle jsem nosila triko "stop pollution" a všichni, kdo neuměli anglicky, si o mně mysleli cosi nepěkného, ačkoli mě vůbec nenapadlo hledat v tom něco jiného než znečišťování oceánů.. na vysvětlenou)

      Vymazat
  2. Dobré rukávy ;) Ale také v černé barvě s bílým potiskem by nemuselo být špatné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To tričko má universální velikost a rukávy jsou rovné a celkem široké, tak je nosím ohrnuté ;)

      Vymazat
  3. Že v Selfridgů nabízí určitě lepší a originálnější kousky a jiné..lepší značky/ neznačky, které ani nepotřebují propagaci nějákých varietních umělkyň... nemyslím to zle... jen prostě to triko mi příjde absolutně nudné.. tu značku vůbec neznám /vůbec se za to nestydím..a to jsem docela London maniak:D/ to bych si raději koupil bílé bavlněné triko kdekoliv..černou barvu na textil a vytvořil bych triko hodné prezentace na "módním"blogu:)

    OdpovědětVymazat
  4. Normální tričko, ale propaguje ho Rihana. Gratuluju, jsi součástí MTV stáda

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rihanna není první, kdo ho propaguje, už se mi líbilo předtím. (Poprvé jsem ho viděl asi u Pelaya: http://www.katelovesme.net/2010/05/all-laced-up-and-ready-to-go.html). Nejsem ani její fanoušek, abych se inspiroval jejími kreacemi. A když někdo z MTV nosí nějakou značku, tak je hned špatná? Jinak musím uznat, jak mě fascinuje, jak dokážete negativně a jedovatě okomentovat i celkem jednoduché bílé tričko a všechny házíte do jednoho pytle :D
      Mimochodem, uniformy německé SS navrhoval Hugo Boss. Takže kdo teď nosí tuto značku je teď podle tvojí logiky nácek? ;)

      Vymazat
    2. Mě zase fascinuje, že tě ještě dokážou takové reakce překvapovat. Tričko, které většině lidí asociuje Třetí říši, je prostě kontroverzní a bude vzbuzovat reakce. A ne všechny budou zrovna sluníčkové. A je uplně jedno, kam se orlice dívá. Mimochodem dneska si můžeš nechat třeba vytetovat hákový kříž a prohlásit se za buddhistu s tím, že to s hakenkreuzem, jak ho známe my, nemá nic společného. Co si o tobě ale většina lidí pomyslí? Jinak tenhle komentář nemyslím zle, spíš aby ses nedivil těm reakcím, je to přirozený:)

      Vymazat
    3. Asi máš pravdu... Já jen že někdo viděl v nějakém americkém filmu tu orlici a najednou je podle něj každá orlice ta nacistická... :)

      Vymazat
    4. Tento komentář byl odstraněn autorem.

      Vymazat
    5. Swan: Hakenkreuz je ale o dost jiná liga než orlice. Ta je prostě součástí aktuálního státního znaku normální demokratické země. Nebo je snad kvůli orlici podle téhle logiky celé Německo plné nácků? Ano, demagogický debil (viz příklad s útočícím anarchistou) se najde všude a nepřekvapilo by mě to, ale to bych si nesměla vzít ani tričko s potiskem třešní, protože je má pořád ve znaku KSČM - co kdyby mě nějaký rozvášněný antikomunista propleskl?

      Vítězslav: S tím Bossem mě to vždycky bavilo :-P

      Vymazat
    6. Shraven: Ale já nemluvila o tom, že ho za to někde propleskně demagogický debil, ale o reakcích tady v diskuzi a o tom, že se tomu Vítek tak podivuje. Je to prostě jasná asociace. Jinak já to tričko vůbec neodsuzuju a moc dobře vím, co orlice značí, mě o tom nemusíš poučovat.

      Vymazat
    7. Swan: S tím demagogem jsem narážela na anarchistu ze začátku diskuse, už nevím, kdo to psal. A tu asociaci samozřejmě chápu, ale taky doufám, že normální člověk než někoho odsoudí podle trička, tak se zamyslí a nebude jednat podle okamžité asociace. A jestli to vyznělo jako že tě poučuju, omlouvám se, jen jsem se snažila podepřít a osvětlit svůj názor, toť vše.

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. Strašně dlouho toužm po zajímavém nebo zábavném článku na Tvém blogu, asi to vzdám!

    OdpovědětVymazat
  7. ty si uz na Svehle ako doma, co? :)

    OdpovědětVymazat
  8. Jen bych ještě podotkla, že někteří lidé, extremněji smýšlející, si to spojí....
    Nacistická tradice
    zas o slovo hlásí se
    přináší ten pocit
    absolutní moci
    hajlující pravice
    svastiky a orlice
    je to coby chtěli
    je čas je čas
    je čas nejvyšší čas
    čas tomu čelit

    OdpovědětVymazat
  9. jezisi uplne super tricko mas :) moje Boy London som si zamilovala uplne <3

    OdpovědětVymazat
  10. Tak díky aktuální fotce už vím, koho mi tak připomínáš (ale samozřejmě v mladší verzi :) Neznáš rakouského herce jménem Manuel Rubey? (S orlicí na triku to nemá co dělat) Máte občas hodně podobný výraz, třeba zrovna zde :) I ty roztomilé ďolíčky ve tváři. Ale máš lepší účes, Rubey místy děs, zvlášť když má kudrnaté vlasy. Majka
    http://diepresse.com/home/leben/383551/index?gal=383551&index=3&direct=&_vl_backlink=/home/leben/lifeball/355823/index.do&popup=
    http://www.stefanmoser.com/wp-content/uploads/2010/01/26012010.jpg
    http://derstandard.at/3104542?sap=2&_slideNumber=11&_seite=

    OdpovědětVymazat
  11. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  12. K orlicování:

    Ono je, Vítku, jedno, jestli s nazzi souvisí jen trochu, jen zleva, nebo jen zezadu. Prostě nějak jo. A lidi, co to nemaj naštudovaný (a nežijou v chýši na Bahu-Bahu)- a i ti, co to naštudovaný maj - v takovýhle orlici vyplesklý na hrudi budou vždycky vidět trochu toho Hitlera. A na tobě je, jestli chceš vyvolávat souvislosti, nebo ne.

    Příměr: Je to podobný, jako bych nosila na klopě žlotej trojuhelník, jen s trochu jinym poměrem stran, než byl ten jude. Taky to nebude "ten pravej", že.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je to jak u blbejch na dvorku. Víťo, asi seš nácek:XDDD lidi si v Česku pletou pojmy z dojmy.

      Vymazat
  13. Aky skandal pre jednu orlicu :D vo mne osobne orlica nevzbudzuje nic nacisticke, mozno preto ze viem ze nemecka orlica je symbol prevzaty este od antickeho Rima, teda povodne to bola rimska orlica, Nemecko si ho prisvojilo za cias Rimsko-nemeckej rise ako odkaz na pokracovanie tradicie rimskeho cisarstva, USA zas maju v symbole orla a toho btw ukradli severomerickym indianom :) svet je plny symbolov, len obcas treba poznat ich pravy zmysel :) a to tricko je jednoduche ale pekne:) N.

    OdpovědětVymazat
  14. To není pletení pojmů s dojmy, to je prostý fakt. Inspirace nacistickou orlicí je zřejmá. Není orlice jako orlice a tahle je krom otočení hlavy téměř totožná. Ono když chce tedy za každou cenu provokovat tak prosím, ale je to asi jako vyšitý áčko na bundě - taky to nemusí znamenat anarchistickej symbol, ale bude to tak bráno. Holt někdo může provokovat stylem/nadáním a někdo musí takto...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdybych viděl někoho s áčkem vyšitým na oblečení, tak mě anarchista nenapadne ani za nic. To spíš mi to připomene Šarlatové písmeno (mimochodem supr knížka :D) :)

      Vymazat
  15. Víťo, je sice pěkný se tady dohadovat, co tvou orlici odlišuje od té nacistické, ale nejspíš ti nějak uniká pointa toho všeho. Lidi se tě tady snaží upozornit na to, abys byl připraven na reálnou šanci dostat na ulici do držky. Nevím, jestli jsi žil doteď někde na Marsu, ale takový optimistický a sluníčkový pohled jaký na to máš, je dost naivní. Už vidím, jak někomu kdo tě kope do hlavy vysvětluješ, že se tvoje orlice nedívá doprava, ale doleva a tudíž je všechno v pořádku. Já nemám nic proti provokaci, ale na to, abys mohl provokovat tímhle stylem, musíš býť buď takový ten "i don't give a fuck" týpek (což evidentně nejsi), nebo si to musíš umět obhájit. Ať se potom nemusíš cítit sám před sebou jako blbec, až se budeš sbírat z podlahy. A anarchisti by nemuseli být zas až takový problém při tvém vzrůstu, protože většinou to jsou jen podvyživený děcka. Být tebou, tak si dávám bacha na setkání s nějakým nařachaným straight edge hárdkorářem, to by sis to triko za 35 liber taky mohl tahat z p*dele. Není to myšleno zle, ale tohle je svět, ve kterém žiješ ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já jsem myslel, že jsem to jasně řekl ve čtvrtém komentáři... Zjevně někteří myslí, že jsem to stále nepochopil...

      Vymazat
    2. Přes hubu by dostal leda od nějaký posranýho čecha. S pointou a se stylem to tu bude vždycky na nejnižší úrovni.

      Vymazat
  16. souhlasim, ackoliv si nemyslim, ze jsi nacek, tak mi to proste nacky asocijuje. to mas jako se se srpem a kladivem, taky jsou to jen nastroje, ale vsichni si hned vybavi Sovetsky svaz.

    OdpovědětVymazat
  17. Jsem asi slepá nebo blbá, ten obchod jsem hledala všude a nikde jsem ho nemohla najít. absolutně ti ho závidím!

    OdpovědětVymazat
  18. nevim, nic moc, je to jenom tričko, ale tak každý máme své sny, hodně štěstí

    OdpovědětVymazat
  19. Mikina je divná, tohle triko je good - moc good..

    OdpovědětVymazat
  20. Boy London je suprová značka, takže dávám +

    OdpovědětVymazat
  21. trcko je super, tak isto ako tvoj styyyl=)

    OdpovědětVymazat
  22. nejlepší!!!
    můžu se zeptat na velikost, kterou sis koupil? ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když jsem si je kupoval, byla jen jedna velikost - universální

      Vymazat