čtvrtek 17. května 2012

Slaměný klobouk



Photobucket

Pánové, nosíte klobouky? Já jsem chtěl nějaký slaměný na léto, ale u nás jsou k dostání asi dva druhy a ty mě nebaví, tak jsem si v Londýně u Lock and Co. koupil tento, který u nás prostě nejde sehnat. Co na něj říkáte? A jen tak náhodou, ví někdo, jak se tomuto klobouku - straw boater - říká česky?

40 komentářů:

  1. Odpovědi
    1. A já pořád co se mi to vybavuje:) Máš úplnou pravdu, Saturnin jak vyšitý :))

      Vymazat
  2. super! taky potřebuju slamák ale nějak nemůžu sehnat ten správný...

    OdpovědětVymazat
  3. Myslím, že se do společnosti nehodí. Přijde mi to jen jako snaha na sebe upozornit za každou cenu, ale jestli obdivuješ O. Pavelku a zmíněného J. Suchého, možná posměšky okolí vydržíš...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byval to "sportovni" klobouk, kdysi se nosival na volny cas, sport. V zahranici neni nijak zvlastni, tady hned kazdy mysli jen na Havelku a Sucheho. Ten komentar me neprekvapuje. Co jineho cekat? Stejne jako to tricko Boy London s orlici... Nekde jste to videli a hned to s necim asociujete... Achjo!

      Vymazat
    2. Ano, býval. Teď je jiná doba a společenský úzus je takový, že se tohle nenosí. Dřív lidé nosili dřeváky, lněný haleny nebo onuce, budeš to nosit? Asi ne...

      Vymazat
    3. U nás se nenosí, ale třeba v Anglii ano. Jinak by se tam asi neprodával, že?

      Vymazat
    4. Víťo, vůbec se nenech takovými komentáři rozhodit. Individualita se v Česku běžně trestá. Byla bych skoro nervózní, kdyby se někdo takový neozval :)
      Jinak dřeváky, tuším, zaznamenaly loni celkem okázalý comeback, uvidíme, co ty haleny..A klobouk je samozřejmě skvělý!

      Vymazat
    5. Jé já mám taky takovej,koupila jsem si ho loni ve slevě za libru a hrozně ráda k němu nosim šatičky jako Hanka ze Starců na chmelu:) A nemyslim si,že protože to nebylo poprvé předvedený na loňskym fashion weeku, tak by to mělo bejt zapovězený. Popravdě to je teda pěkně stupidní názor:D

      Vymazat
  4. Já ho znám jako "loďáček", ale většinou teda patřil do dětské garderoby. :)

    Anička

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Býval to klobouk na volný čas/sport, nosili jej muži i malí kluci a téměř stejné, většinou však se zakulacenými hranami nosívaly i ženy a dívky. Dodnes je v Anglii nosí školáci jako součást školní uniformy...

      Tady jsou nádherné ilustrace J.C. Leyendeckera:

      http://farm6.staticflickr.com/5018/5446697235_b806ac70e9_o.jpg

      http://farm5.static.flickr.com/4062/4459030779_b6d122116f_o.jpg

      http://www.flickr.com/photos/mamluke/3792962014/lightbox/

      Vymazat
  5. Připomněl mi lodě a kníhu Tři muži na lodi.). Taky se mi zdá, že ho nosí gondoliér, nebo ne? Ale je hezký, takový bych chtěla.).

    OdpovědětVymazat
  6. Už to úplně vidim...a už taky vidím svůj komentář, až sem dáš svou první fotku. Švihák lázeňský zapomenutý v první republice. No....já ti nevim Vítku.

    OdpovědětVymazat
  7. jee ten je najviac pašácky !

    OdpovědětVymazat
  8. chystam se na panamu
    jinak sehnat se da:
    http://obchod.anytra.cz/pansky-slameny-klobouk/d-59839.htm?pos=18

    OdpovědětVymazat
  9. jeeej, genialny! budes ako z tych starych filmov... co muzi na titanicu by si dali <3

    OdpovědětVymazat
  10. Stejně s ním budeš vypadat jak piča.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já si ho můžu sundat. Ale ty s tím, že jsi debil, nic neuděláš ;)

      Vymazat
    2. Proč hned reagovat sprostě. Vítku Vítku....

      Vymazat
  11. tenhle klobouk je super ,zajímalo by mě jak bude vypadat na hlavě ))

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Bude to vypadat, jako by Vítek šel na maškarní nebo na nějakou tematickou párty. V to obchodě, kde to koupil, měli určitě spoustu skvělých klobouků, jenže fashionisto si vybral tento bizár.

      Vymazat
  12. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  13. ten klobouk je kouzelný :-) ještě fotku s tebou ať víme jak ti sluší :-)

    OdpovědětVymazat
  14. Mám úplně stejný z F and F. Z loňské kolekce, ve slevě asi za 60 kč. K mým rozevlátým květinovým šatům super, ale na muži si to seriózně představit neumím. Tak jsem zvědavá na nějaký outfit, třeba přesvědčí o opaku... ale bude to chtít hodně citu, aby to nepůsobilo směšně.

    OdpovědětVymazat
  15. Mám pocit, že něco takového vyprodukovalo H&M a nosí ho každá druhá blogerka. Díky sestře se nám doma povaluje společně s espadrilkami už cca 20 let :)

    OdpovědětVymazat
  16. Tak Vám nějak nevím Vítězslave, k čemu to budete nosit? Připomíná mi to slamák Dick Van Dykea z Mary Poppins, ale ten k tomu měl odpovídající stylový vohoz. M.

    OdpovědětVymazat
  17. Tomuhle slamáku se říká žirarďák- podle jednoho rakouského kabaretiéra Girardiho z konce 19. století, který jej nosil.

    OdpovědětVymazat
  18. Tak už mě někdo předběh, ale opravdu se mu řiká žirard (popřípadě a i žirarďáček :D). Na netu se sehnat dá, a to tady: http://www.eko-produkty.cz/produkt-26044/pansky-slameny-klobouk-se-stuhou-zirard.html (možná se trošku liší)

    OdpovědětVymazat
  19. Jééé.... Slamáky a klobouky všeobecně jsou super... Rád bych zažil období První republiky... Kdy byli všichni jako ze žurnálu a i klobouk byl běžnou součástí oděvu... Já mám klobouky moc rád.. Bohužel mám velkou hlavu a nemůžu si je tím pádem kupovat v obchodech mé cenové kategorie:D ...ale i tam občas mají moji velikost...I tento je super... minulý týden jsem viděl jednoho mladíka ve stejném... měl kostkovanou červenou "flanelku", ustřižené jeany, dock shoes a koženou brašnu... :) btw. nemáte někdo doma zbytečnou buřinku?:)

    OdpovědětVymazat
  20. Po česky to je žirard, žirardek, žirárdek, žirarďáček. (podľa knihy Dejiny odívaní - od empíru k druhému rokoku)

    OdpovědětVymazat
  21. Je skvělý ! Já tenhle taky hledám

    OdpovědětVymazat
  22. Odpovědi
    1. Podobný (dámský) jsem viděl v H&M a pokud vím, ještě ho tma mají ;)

      Vymazat
  23. Tak presně takový se dá koupit v kloboučnictví na Újezdě (kousek od Helichovky). Jestli se nemílím, tak je český. Materiál je 100% sláma a stojí xca do 4 stovek.
    Mám ho a jsem s ním naprosto spokojen.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak na ten se zajdu podívat, protože pochybuji, že tvrdý, ručně vyrobený klobouk ze slámy, který vypadá stejně jako tento, stojí jen 400. Třeba Tonak dělal podobný, ale měkký, neměl stejný tvar, a po několika málo nošeních se začal rozpadat ;)

      Vymazat
  24. Klobouku se česky říká "žirard"

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, po těch letech už jsem na to také přišel. :)

      Vymazat