sobota 3. prosince 2011

Berlínské sekáče


Photobucket
Colours. Foto: Eva Schön

O Berlínských sekáčích se toho povídá hodně. A jaké teda jsou?

Už jsem obešel několik sekáčů, protože jsem se samozřejmě musel přesvědčit na vlastní pěst. Asi i největší je Kleidermarkt, který má v Berlíně čtyři pobočky. Do té na Friedrichstraße 114a a na Neue Schönhauser Straße 19 ani nechoďte – jsou předražené kvůli turistům, kterých je kolem spousta.

Kousek od Nollendorfplatz, v Ahornstraße 2 stojí Garage. Musíte dávat pozor na ulice, protože Nollendorfplatz je kruhové, je na něm spousta přechodů a semaforů, takže se napřed dobře podívejte, abyste se trefili do Einemstraße (nalevo od toho rohového obchodu s autodíly), Ahornstraße je pak druhá odbočka doleva a pak už uvidíte osvětlenou ceduli. V Garage se mi líbil sortiment nejvíc. Dají se tam najít i vintage saka značek jako Balmain, Hugo Boss, Pierre Cardin, spousty košil, i dražších značek, trička, vzadu je věšák plný baloňáků, vesměs nositelné kousky a normální velikosti a odnesl jsem si odtud několik kousků. A mají tam stylově oblečeného prodavače :) Dámskou sekcí jsem se jen prošel, ale myslím, že se tam dá dobře nakoupit. Sandra objevila bundu Bogner v perfektním stavu asi za 7 Eur.

Photobucket
Garage. Foto: Eva Schön

Photobucket
Sekáč na Mehringdammu. Foto: Sandra z Boo needs new shoes

Pak bych vám doporučil jet na U-Bahnhof Mehringdamm a pěšky se vydat po hlavní ulici doleva (po pravé straně je hřbitov). Budete míjet sekáč (jehož jméno jsem zapomněl), kde se dají najít hezké dámské i pánské věci, velký výběr skvělých sak a kabátů, vintage, i nové džíny s visačkami (třeba Calvin Klein za 60 Eur). Pokračujte dál, druhá odbočka doleva je Bergmannstraße. Tam potkáte hned několik vetešnictví, které jsou plné bižuterie, šperků, kožichů (od 30 Eur!) a kožešinových doplňků, najdete v nich i porcelán, sklenice, tašky, … Prostě všechno možné. Hlavně musíte SMLOUVAT! Smlouvat, smlouvat, smlouvat! Většina těch obchodů patří Turkům a když se na u něčeho zeptáte na cenu, začne ji snižovat, dokud se nedomluvíte. Se Sandrou jsme si v jednom z nich koupili hromádku bižuterie za deset Eur a nedávno mi tam nutil porcelánovou pannu, kterou mi chtěl namísto za původních 80 Eur prodat za 30.

Photobucket
Bergmanstrasse. Foto: Sandra z Boo needs new shoes

Pokračujte dál a ve dvoře domu číslo 102 (určitě si z ulice všimnete drogerie DM) je obchod Colours. Mně osobně se moc nelíbí. Nejvíc mě irituje, že se nikdo neobtěžuje roztřídit oblečení na dámské a pánské, takže než vůbec najdu něco pánského, natož tak ve správné velikosti, může mě trefit šlak. Zajímavá je ale hromada džínsů, které stojí… myslím 2 Eura? Kromě spousty Levisek můžete najít i DKNY, D&G, Calvin Klein, Tommy Hilfiger, … Jsou tam ale spíš menší velikosti, takže já jsem si tam nikdy nic nekoupil. Pak tam mají spoustu kožených a plátěných bavorských krojových sak (ale bohužel žádné Lederhose s „padacími mosty“), dámské kožené kalhoty a docela slušný výběr pánských kabátů – především ale baloňáky. Saka tam také mají, ale divné, staromódní střihy a velikosti. Kožešinové doplňky si tam nekupujte. Nejsou v dobrém stavu a jsou předražené. Radši jděte na Bergmannstraße nebo na Ebay.

Photobucket
Colours. Foto: Eva Schön

Jak v Garage tak v Colours mají věšáky s cenami za jednotlivé kusy či za druh oblečení, ale také sekci, kde se oblečení a doplňky prodávají na kila (za € 14,99). Ceny za jednotlivé kusy jsou poněkud dražší, protože ti prodavači tomu rozumí, ale také to ještě nemusí být žádné terno. Takže se vám asi nestane, že byste narazili na sametovo-hedvábný kabát Escada nebo na nový vlněný svetr Ralph Lauren za 80 Korun, jako se to stalo mně v jednom malém sekáči na Moravě. Musíte mít hodně času a chuti se v tom oblečení přehrabovat, zkoušet, a hledat a hledat!

Pak jeďte podzemní dráhou na Frankfurter Tor. Za shlédnutí stojí už bývalá Stalin-Allee, dnešní Karl-Marx-Allee, s nádhernými budovami obkládanými okrovými kachlíky. V jednom z těchto domů na rohu hned u východu z U-Bahn stojí pětipatrová Humana, která už z dálky hlásá, co prodává. Ceny jsou srovnatelné s Garage nebo Colors, ale je taková… čistější, trochu mi připomíná omšelý obchod z nějakého totalitního filmu :D A hlavně: oblečení je tu v lepším stavu, přehledně rozděleno a byl jsem překvapený, když jsem našel třeba sako Burberry ve výborném stavu za 20 Eur nebo kalhoty k žaketu za 8! Dámské oddělení vypadalo také dobře a úplně nahoře mají kousky ze 60. let nebo starší a také všelijakou veteš (knihy, sklenky, porcelán) tento sekáč určitě doporučuji!

Spousta dobrého oblečení se dá koupit i na blešácích. Ten nejznámější je v Mauerparku, jak už jsem psal, a tak jsem navštívil ten na Straße des 17. Juni. Ten se koná v sobotu. Když pojedete například S-Bahn 7 směrem na Wannsee, vystupte na Tiergarten a blešák uvidíte přímo z nástupiště. Kompletní seznam berlínských trhů si můžete stáhnout TADY.

Za laskavé poskytnutí fotek děkuji Sandře z Boo needs new shoes a Evě Schön :)

12 komentářů:

  1. Ja som v Berlínske sekáče šancu otestovať nemala, keďže som v Berlíne nikdy nebola, ale rada by som a určite sa mi tento článok bude hodiť, vďaka za skvelé tipy!


    GIVEAWAY whatluciadid.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Proto jsem jej také napsal. Doufám, že někomu pomůže :)

    OdpovědětVymazat
  3. bože tam by som si vybrala!

    GIVEAWAY on my blog
    karissaworld.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  4. Terezko, ten jsem si jen zkoušel, ale tobě by určitě slušel :)

    OdpovědětVymazat
  5. Prosim Tě, ta kabela, co máš na fotce s kožichem, je úžasná. Odkud je? :)

    Honzouš

    OdpovědětVymazat
  6. Z Háemka. Ještě by ji měli mít, je z dámské kolekce ;)

    OdpovědětVymazat
  7. skvělé zůčastni se mé první giveawy na http://dreamworld-e.blogspot.com/ :)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc díky za tenhle článek :) s kamarádkou se chystáme na jaře na prodloužený víkend do Berlína :-) Nevíš jen, jak to tam mají s Velikonoci? Jestli třeba nejsou obchody zavřené nebo tak něco? :-)

    OdpovědětVymazat
  9. wow ten kozich se mi líbí co máš na fotce!

    OdpovědětVymazat
  10. Jestli nějaký sháníš, tak v Berlíně určitě seženeš nějaký vintage a za příznivou cenu ;)

    OdpovědětVymazat