pondělí 31. října 2011

Bleší trh v Mauerparku


Photobucket

V sobotu, respektive v neděli ráno jsem nepřišel domů příliš pozdě (ale pro jistotu jsem si natřel kruhy pod očima hydratačním krémem, protože podle mého spolubydlícího prý vypadám jako kdyby mi někdo vrazil), takže jsem byl schopný konečně se vypravit na slovutný bleší trh v Mauerparku. Ale ještě předtím jsme si s kamarádem dali naprosto úžasnou snídani v Café November. Frühstücksétagère – etažér se sýry, uzeninami, parmskou šunkou, ovocem, pomazánkami, máslem, kuřecím masem s curry… Je to pro dva, ale najedli by se z toho i tři, takže jsme se přežrali jak prasata, jak to bylo dobré.

Mauer v němčině znamená zeď (v tomto případě berlínská). Kdysi tímto parkem totiž procházela hranice mezi Východním a Západním Berlínem. Je to nejznámější trh v Berlíně, takže je tam pořádně plno. Už cestou tam mě otrávil pomalu plynoucí dav a u vchodu už jsem nabyl dojmu, že jsem se připletl ke komparsu nějakého zombie filmu nebo k účastníkům zombie walku – tak pomalu se všichni táhli, pohupovali se a vráželi do sebe (víte přece jak chodí zombie, ne?). Nenávidím, když jde někdo tak pomalu, že tím zdržuje ostatní. Hlavně když stojí uprostřed chodníku/průchodu/ulice/mezi dveřmi. A ještě když si na pomoc přivede malá děcka, která vám šlapou na nohy anebo vám přes ně rovnou přejíždí kočárky… Takže jestli se tam někdy budete chtít vydat, nechoďte hlavním vchodem, ale kousek před ním zahněte do parku a vlezte do prostoru vyhrazeného pro bleší trh jedním z bočních vchodů ;)

Ta tlačenice ale stála za to. Na trhu najdete všechno možné. Porcelán, broušené sklenice, postříbřené nádobí, zavazadla, tašky, mapy, kožichy a různé kožešinové doplňky, oblečení, vojenskou výstroj, boty, gramofony a desky, jízdní kola, ale i nábytek, dřevěné přepravky na víno, nářadí a různé součástky, mince, obrazy – všechno, na co si vzpomenete. Někdo tam dokonce prodával lahve od Lagerfeldovy Coca-Coly za 15 Euro! A mezi tím vším voní stánky s občerstvením.

Strávil jsem tam několik hodin, abych si všechno prohlédl a nakonec jsem si odnesl pár šelakových desek v dokonalém stavu, přesně takové sako jaké už jsem dlouho sháněl a také jsem našel vidličky na ústřice, které zase shání taťka. Váhal jsem nad čajovým servisem pro dvanáct osob (jak pošetilé, že ano, když čaj o páté dnes skoro nikdo nepije a když ano tak chce „pořádný hrnek“) a zkusil jsem pár kožichů, ale žádný mi nepadl, tak snad příště…

Jestli máte rádi staré věci a chystáte se do Berlína, tak se na bleší trh v Mauerparku určitě podívejte. Je otevřen každou neděli po celý rok a opravdu stojí za to! A nezapomeňte si s sebou vzít tašku na nakoupené věci a hodí se i rukavice, protože po chvíli přehrabování se bednou starého porcelánu budou vaše ruce vypadat, jako kdybyste se hrabali v záhonu. A pak si můžete sednout nebo lehnout ve zbývající části parku, kde si Berlíňané dělají pikniky, grilují, nebo se dívají na vystupující umělce...

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

27 komentářů:

  1. oh tie fotoaparáty! to musí byť krásne strávená nedeľa :)

    OdpovědětVymazat
  2. wow,krásné fotky a ty beranice jsou dokonalé! :)

    OdpovědětVymazat
  3. tak tam určitě za ty dva týdny půjdeme!

    OdpovědětVymazat
  4. taky chci!!!

    http://michellecakova.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  5. Ach, ty kufry, objektivy a panny, tak fajn, vidím to na výlet do Německa:D

    OdpovědětVymazat
  6. Teda ty fotoaparáty a vintage kabelky mě dostaly. Berlín by se měl posunout blíž k našim hranicím :D

    OdpovědětVymazat
  7. přesně tohle nesnáším, jedno z nejhorších je, když se takový líný chodec zastaví uprostřed chodníku, div do něj nevrazíte, děs!
    každopádně tyhle trhy jsou úžasné, stačí se jen dívat a nasávat atmosféru. byla jsem ted na jednom v bruselu a oči mi jen přecházeli! .)

    OdpovědětVymazat
  8. Ach! I'm coming to the market with you soon! It's the ONLY thing that's open on Sunday in Berlin, right? ;-)

    OdpovědětVymazat
  9. Boo: Určitě! Napiš mi zprávu kdy přesně přijedete, do kdy tu zůstanete, kde budete bydlet a tak ;)

    Rachel: Yeah, I think so... there are only flea markets open on Sundays - that's why they're so crowded :D

    OdpovědětVymazat
  10. aaaa! chci jeden zěch kufrů a kožichů!!:) nádhera.)

    OdpovědětVymazat
  11. bohužel se nechystým do berlína, ale nějaký z těch kufrů bych bral všema deseti!

    OdpovědětVymazat
  12. Víťo, ty jsi takový snob, ale asi proto Tě tak miluju(v heterosexuálním slova smyslu).

    OdpovědětVymazat
  13. :D to jsi asi neviděl Úsvit mrtvých, že? :D

    do Berlína se v (snad) dohledné době chystám , takže díky za tip! a "prostředníky" taky nesnáším....

    OdpovědětVymazat
  14. Kam se hrabe blešák na Kolbence!
    Lenka

    OdpovědětVymazat
  15. uaaa takový blešák by byl pro mě ráj!:))) jak to tam vychází cenově? já si tam snad fakt zajedu!:D

    OdpovědětVymazat
  16. není to pravda,že je každou ne.Dneska tam nikdo neprodával:-(

    OdpovědětVymazat
  17. To snad není možné! Na internetu píšou, že je každou neděli a ptal jsem se i Berlíňanů a říkali, že opravdu bývá každou neděli, i v mrazech a sněhu jsou tam otevřené stánky... To je mi líto :/

    OdpovědětVymazat
  18. Ahojky,opravdu jsem tam byla a nikdo,nikde.Už jenom ta cesta a ten čas strávený v autě.Prosím tě,nevíš o nějakých halách??? Byla jsem se podívat v halách Treptoweru a tam to není jako blešák,mají tam jen nové hadříky.Díky za info pá Jana :-)

    OdpovědětVymazat
  19. Dobré blešáky jsou prý na Fehrbelliner Platz, Boxhagener Platz, u Museuminsel setaké prodává... dlaší ještě zjistím :)

    OdpovědětVymazat
  20. Super,v so.chci vyrazit na ten Boxhagener Platz :-)) jen doufám,že tam v so.budou...pá Jana

    OdpovědětVymazat
  21. některé kousky jsou parádní, bych domu tahla spousty veteše :P

    OdpovědětVymazat
  22. Úžasné! :-) Po přečtení tohoto článku jsme se s kamarádkou hned domluvily na letní výlet do Berlína ;-)

    OdpovědětVymazat