neděle 5. září 2010

Prague Fashion Weekend – sobotní odpoledne

Pražský víkend módy jsem si nemohl nechat ujít. První přehlídku New Fresh Style – soutěž designérských talentů – jsem zmeškal a dorazil až na české a slovenské návrhářky. Ten, kdo namluvil sponzory a ohlašoval jména návrhářek a jejich kolekcí, měl děsnou výslovnost: „frizér“ (fr. friseur), „lambsvůl“ (angl. lambswool), „models“ či „glamůr“ (angl. glamour). Přehlídce předcházelo defilé modelů ušitých podle návrhářů, kteří změnili svět módy a byly z plastu, papíru a kovu. Kdybych byl nezainteresovaný divák (jako většina přítomných), asi by se mi to líbilo. Styl návrhářů to vystihovalo, ale nechápu, proč to předváděli na Fashion Weekendu, když se tak oháněli světovostí této akce, či proč byl tailleur od Chanel z plastu. Jen to dokazuje, jak módně zaostalí Češi jsou, když jim někdo musí vykládat, co udělala Vivienne Westwood. Musím ale pochválit česky mluvící slečnu, která si na výslovnosti dala opravdu záležet (a to byl mezi jmenovanými i Yves Saint-Laurent, považte!).

Coco Chanel, YSL, Christian Dior, John Galliano, Vivenne Westwood (2x), Alexander McQueen

Pak následoval první blok přehlídek. Na každé straně osmdesát metrů dlouhého mola (moderátorka Leny Trčková několikrát opakovala, že je nejdelší v Evropě a kolik kilometrů modelky nachodí. Pochybuji, že v Miláně to také pořád dokola opakují) byly čtyři řady židlí. Napřed jsem stál za ohradou, protože jsem si myslel, že místa jsou jen pro pozvané a nevycházel jsem z údivu nad tím, co za sebranku si to tam pozvali. Někteří lidé vypadali, že se tam objevili úplným omylem, byli povětšinou nevkusně oblečení (ani bych se nedivil, kdyby se fotografie některých účastníků PFW objevily na Módním pekle), hned při příchodu jsem se málem srazil s nevkusně a příliš nalíčenou holkou s peroxidovými vyžehlenými vlasy s falešnou taškou od Vuittona a přímo naproti mně seděl kluk ve sportovní teplákové mikině, kterého ze všeho nejvíce zajímala poprsí modelek či prosvítající spodní prádlo, a pokud se mu nějaká líbila, tak přikyvoval, kulil oči a usmíval se. Pak jsem zjistil, že rezervovaná jsou jen některá místa a ve druhé ještě jedno zbývalo. Když jsem se rozhlédl, zjistil jsem, že přede mnou asi o dvě místa napravo sedí Blanka Matragi.

Modelky a modelové byli velmi profesionální, jen jim to občas na hladkém mole klouzalo a některé modelky byly hubené tak, že jim na tělech šaty nedržely, až jim z výstřihů lezla ven prsa a vzadu se jim šaty odchlipovaly tak, až jim byl vidět zadek. Mohly by jim je upravit na míru. Některé modely se mi líbily, ale třeba Iška Fišárková s kalhotami, které vypadaly jako ty od Rejoice a klasické klobouky Tonak a boty od Bati se k nim vůbec nehodily… já říkám hrůza! Soudě podle stylu oblékání Čechů bych řekl, že tuto kolekci nejvíce ocenili.
Blanka Matragi

Miss České republiky 2007 Kateřina Sokolová



Z kolekcí mně zaujala tady tato, ale nemůžu si vzpomenout, od koho byla... Nejvíce se mi líbily kožené návleky na ruce s kulatými nýty a ten kabát v módní barvě velbloudí srsti. Na rozdíl od ostatního pánského oblečení na Fashion Weekendu velmi nápaditá kolekce!

11 komentářů:

  1. Just came across your blog! :) It is lovely!

    colormenana.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  2. Hezky napsáno, zasmála jsem se. Ale kdybych byla přítomna, věřím, že by mě ten smích brzo přešel...
    Hanka

    OdpovědětVymazat
  3. prosim Te, jak se cte spravne Rejoice? Diky

    OdpovědětVymazat
  4. Jen krátká poznámka, kterou bych ti chtěl oznámit, že si buzna.
    -Tvůj penis

    OdpovědětVymazat
  5. Rejoice se čtě "ridžojs". Podívej se na http://cs.forvo.com/word/rejoice#en

    OdpovědětVymazat
  6. Asi jsem tě potkala o víkendu na Florenci :) Anebo to byl tvůj dvojník... S pěknou taškou:)

    OdpovědětVymazat
  7. To je možné, v neděli jsem tam byl...

    OdpovědětVymazat
  8. Jé to je škoda, že jsem tě neviděla...já jsem stála za těma židlema ve výklenku obchodu se spodním prádlem no..a to jsem se rozhlížela jestli tam někde nejsi...ale Blanku jsem potkala taky:)
    Moc pěkný blog. Vždy se těším na nové postřehy...
    Svatava

    OdpovědětVymazat
  9. Odkud je Svatava? Není náhodou z Třeboně? :-)

    OdpovědětVymazat
  10. hm, Iška... Taky ti připadá, že některé paní, co si v Čechách hrajou na návrhářky, by v cizině nedostaly zakázku ani na sadu utěrek?

    OdpovědětVymazat
  11. Když tak vzpomínám na ty kalhoty od paní FIšárkové, tak musím podotknout, že jejich vzor by se nejlépe vyjímal právě na utěrkách :D

    OdpovědětVymazat