středa 5. června 2019

Trump u královny, aneb jak nenosit frak



 photo frak-white-tie_01_zpsd9xcbvbm.jpg

 photo frak-white-tie_02_zpsdjoof3bh.jpg

Donald Trump navštívil Velkou Británii a na slavnostní večeři se dostavil ve fraku. No jo, ale jak v něm vypadal? To opravdu nemá někoho, kdo by mu poradil, jak má vypadat frak? Asi nemá, když kravatu má i po četných narážkách tisku stále příliš dlouhou. 

Moje představa o tom, jak bohatí nakupují oblečení je taková, že zajdou do luxusního krejčovství, kde si nechají oblečení na míru ušít, anebo si v luxusních obchodě koupí konfekci, s jejíž nákupem či následnou úpravou na míru jim poradí školený personál či osobní stylista nebo něco podobného. Ne možná nutně u amerických "celebrit", které se pak ověšeny nákupními taškami exhibují novinářům, ale u lidí jako je prezident USA bych čekal, že mají nějakého poradce na oblečení a vzhled, kor když jede na královský dvůr. Ostatně ty bílé kruhy kolem očí a přehazovačku mu musel také někdo vymyslet, ne?

Rukávy jsou mu příliš dlouhé, nad tím bychom možná mohli přivřít oči. Ale bílá vesta má být vždycky kratší než frak - vepředu nemá z pod fraku vyčuhovat. To je jako když má žena kabát kratší než šaty. Nevím, zda je to dnešní módou kalhot s nízkým sedem a tedy dlouhých vest (což především u fraku vypadá poněkud podivně), tím, že si frak a vestu kupují zvlášť, neschopným personálem v obchodě, anebo prostě tím, že na etiketu kašlou. Rozhodně Trump není jediným ani posledním, kdo to tak nosí. Také ji mohl mít pro změnu tak krátkou, že by nepřekrývala kalhoty, a z mezery mezi vestou a kalhotami lezla zmuchlaná košile - to je moje oblíbená hnusokombinace. Myslel jsem, že to umřelo někdy kolem roku 2010, ale stále potkávám "týpky", kteří na sobě mají třeba bokové džíny, tričko, a jako že oblekovou vestu končící nad pupkem z obchodu typu New Yorker. Hnus.


 photo frak-white-tie_03_zps8lcrog7z.jpg

Dalším prohřeškem je košile. Ke fraku se nosí speciální košile, které se u nás z nějakého důvodu říká "fraková", přitom stejná se nosí (nosila) ke smokingu. Má škrobenou tuhou náprsenku, jednoduché škrobené manžety, a stojací límec s přehnutými rohy, také naškrobený. Protože jsou lidé líní a neumí už ani pořádně prát, natož tak škrobit či žehlit, nosí se ke smokingu různé košile, kde je někdejší škrobená náprsenka nahrazena skládanou látkou, fižím a podobně, límec je přeložený jako jej znáte u většiny košil, a nejspíš jste četli, že se nosí  přeložené, neboli "francouzské" manžety (což je ohavný kalk z angličtiny), které nahrazují škrobenou jednoduchou manžetu. Tu kdybyste nenaškrobili, vypadly by z nich knoflíčky. Ostatně manžetové knoflíčky vznikly proto, aby se při vyvařování košil třeba perleťové knoflíky nezničily (viz nitěné knoflíky u ložního prádla či nemocničních pyžam), takže je vlastně divným zvykem a nesmyslem nosit je ještě dnes, když se nad tím tak zamyslíte... :) 

Ale zpátky k Trumpovi a jeho košili. Má přeložený límec, který se ke fraku nenosí nikdy, a je na ní vidět skládaná látka náprsenky a kryté zapínání, takže si nejspíš vzal košili, kterou nosí ke smokingu. Můžete mně to vysvětli? Proč prezident USA a miliardář nemá košili ke fraku, a padnoucí vestu a frak? 


 photo frak-white-tie_04_zpsb60dqrgn.jpg

8 komentářů:

  1. Ono je to docela jednoduché. Osobní marketing a branding Trumpa. Trump záměrně se obléká o třídu hůř, než by mohl, protože je tak blíže k svému typu voličů. Záměrně nosí nepadnoucí obleky, delší kravaty a další. Je to něco, co je jeho průměrnému voliči blízké. Prostě prezident, který se prezentoval, že není jako ty byrokraté z Washingtonu se tak záměrně i obléká.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemyslím si, podle mě je buran a egoista trochu sám o sobě, nebere ohledy na druhé (= asi si nenechá moc poradit).

      Vymazat
    2. Myslím, že to je pod rozlišovací schopnosti průměrného Trumpova voliče.

      Vymazat
    3. Trump nosi dlouhou kravatu a saka hodne vycpana v ramenou,protoze je dost obezni a timhle tu obezitu schovava pri televiznich vystoupenich. Mel jsem moznost ho videt na vlastni oci.

      Vymazat
  2. Přesně tak! Vše je to práce agendy jeho PR oddělení. Stejně jako ji má u nás celé roky Babiš nebo při prezidentské volbě měl kníže budit dojem, že je mladší než svět sám s hlavou na pankáče.

    OdpovědětVymazat
  3. Návod z roku 1936 je v roce 2019 mimo mísu. Ať už chcete či nikoli.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jediné, co je jinak, že některé košile mají přišitý límec, a samotný frak má trochu jiný střih, což je u oblečení obvyklé,; střihy se každých pár let mění. Zajímavé je, že Trumpovy kalhoty jsou tak široké, že jako z té doby vypadají. Ale co se vesty týče, nikdy nevyčuhuje z pod fraku či saka.

      Vymazat