úterý 11. června 2019

Burani przní Národní divadlo


To si tak vyjdete do Národního na Prokofjevovu operu Láska ke třem pomerančům, těšíte se na kulturní zážitek, a namísto toho pozvracíte koberec hned ve foyer, a musíte běžet vedle k voršilkám, aby vám vypláchly oči svěcenou vodou. Fotky jsem nepořídil já, za jejich zaslání děkuji svému čtenáři Pavlu Šimáčkovi, který za kulturou chodí často, a podobně oblečení lidé nejsou výjimkou. Chválím jeho pozorovatelské schopnosti - ať už vědomky či ne zachytil celou škálu nevkusu, jaký můžete v Národním divadle spatřit. Nechybí  zvednutý límec polo trika, ani český horolezec.

 photo buran-narodni-divadlo-praha_02_zps3fniat1p.jpg

 photo buran-narodni-divadlo-praha_01_zpscw9zbohc.jpg

Tady je někdo, kdo vypadá, že čeká, až otevřou posilovnu nebo "džym", jak teď musímě říkat, protože tělocvična už není dost kchůl. Nebo si při odpoledním běhu po nábřeží odskočil za kulturou? Nechybí batoh a petka s vodou. Úplně vidím, jak z ní za šustění látky nylonového batohu ucucává i během představení.

 photo buran-narodni-divadlo-praha_04_zpstwuuwvmw.jpg

Pán "mám to na háku" si do divadla odskočil v domácím oblečení se ženou, která si řekla, "však ty šaty jsou do divadla dobrý", ale pro jistotu si vzali žabky, aby se pak mohli stavit v hospodě, protože přece nepůjdou někam do pajzlu v lodičkách, natož tak v saku, proboha, co by si o nich v pajzlu řekli? A v divade bude beztak horko, tak co by se obtěžovali v nepohodlném oblečení.


 photo buran-narodni-divadlo-praha_05_zpszid9c5px.jpg

Já mám zásadu, že na cesty si beru alespoň jedny slušné kalhoty, košilie, a třeba sako, pokud zvažuji návštěvu nějakého podniku, kde se očekává společenské oblečení. Když je nemám, tak nikam nelezu. Tady turista oblečený jako výsadkář z Vietkongu na to ale kašle, protože i kdyby mu někdo něco směrem k jeho outfitu řekl, jistě by jej udolal něčím, co má v jedné z kapes svých vojenských kalhot. Do divadla jsou takové kalhoty se spoustou kapes nanejvýš praktické. Jak jinak byste otravovali ostatní diváky, než chrastěním obsahu kapes a šustěním batohu?


 photo buran-narodni-divadlo-praha_06_zpslku2pwht.jpg

Když je něco značkové a drahé, hodí se to všude. Tak asi uvažují nositelé polo triček. Jen nechápu zvednutý límec-  když na rubu není logo jeho výrobce, pak to poněkud postrádá smysl, ne? Sice nemá klasický, mezi Čechy oblíbený trekový batoh, ale stejně se to do divadla nehodí. A proč tam má tu visačku? Kompenzuje tím absenci loga na rubu límce? 


 photo buran-narodni-divadlo-praha_07_zpsscvxyazc.jpg

Vždyť existuje spousta hezkých tenisek, tak proč tolik lidí nosí ty, které křičí "koupil jsem je ve sportovní obuvi na běhání"? Co to je? Pěší výlet v Šárce zakončený představením v Národním divadle? 


 photo buran-narodni-divadlo-praha_08_zpsesdgsffm.jpg

Japonští turisté nesmí chybět nikde. Ani v divadle ne. Alespoň na sobě nemají nějaké šílenosti, ale oblíbenou kombinaci džíny, bílé tenisky a košile. Ale do Národního se takto nechodí, děkuji.


 photo buran-narodni-divadlo-praha_09_zpsqsr6bawb.jpg

A co by to bylo za kulturní akci v Čechách bez alespoň jednoho horolezce v trekové výstroji? Skoro mně až slzička ukápla, jak jsem si vzpomněl na svoje studentská léta, kdy na Filosofické fakultě Univerzity Karlovy podobné oblečení nosili snad všichni. Sametové potahy sedadel v divadle vyžadují kalhoty z odolné látky, mramorové schodiště byste v polobotkách s koženou podrážkou jistě nezdolali, a praktický batoh jistě ukrývá bundu s vodním sloupcem pro případ deště či cepín ke kdoví čemu.

To už na tom Národní divadlo musí být hodně špatně, že dovnitř pouští takovou sprostotu. Kdysi to měl být chrám české kultury, teď se Národní divadlo stalo symbolem českého buranství, nevkusu, špatného chování a absolutního úpadku jakéhokoli vychování či taktu. Pokud jste si všimli, na fotce je jeden pán, který má na sobě oblek. Druhý pořizoval tyto fotky, obvykle tam víc vhodně oblečených lidí nepotkáte.

Samotné Národní divadlo v Praze se k tomu staví vlažně, a na svých stránkách má k vhodnému oblečení šalamounskou větu, kterou jako žee dávají najevo, jak má divák přijít oblečený, ale vlastně mu tím nic nesdělují, protože říct někomu, že chodit od divadla na operu v žabkách, tričku a kraťasech je burnaství, se dnes nepovažuje za společensky korektní, a ještě by se tím mohl někdo cítit diskriminovám či uražen, a "diskriminace" se dnes považuje za nejhorší zločin:

"Dress code bývá předepsán jen pro mimořádné události. Svým zevnějškem dává ale divák najevo, že si je vědom slavnostního okamžiku, který v divadle prožívá. Očekáváme proto, že svým zevnějškem, oblečením a chováním respektuje divák v hledišti a přilehlých prostorách divadla zvyklosti obvyklé při návštěvě divadelního představení."

A pak se mě někdo ptá, co že nechodím častěji do divadel a na koncerty. Toto vidět nepotřebuji. Ještě mně pak chodí hejty, že si v obleku či ve smokingu "na něco hraju", že jsem arogantní, a vadí jim, že mluvím o lůze. No, posuďte sami.  Já mezi takové lidi chodit nechci, jen mně zkazí zážitek z představení, a ještě si tam v obleku budu nepatřičně připadat já. Jak je možné, že někdo chodí do společnosti takto oblečený? Jak je možné, že dospělý člověk neví, jak se obléct? Myslíte, že chodí lyžovat v polobotkách, a na koupaliště chodí v obleku? Nebo je to nějaká zvláštní úchylka, chodit oblečený jako kretén jen tam, kam civilizovaný člověk nosí oblek?

16 komentářů:

  1. Já se domnívám, že tito lidé chodí oblečeni všude stejně...do divadla, do práce, do školy, babičce na pohřeb...smutné. Gabriela

    OdpovědětVymazat
  2. Šílený fotky, zato výborný čtení :D

    OdpovědětVymazat
  3. Výslovne upozorniť už pri kúpe lístka, že bez vhodného oblečenia sa dnu nedostanete.. Keď to ide v nóbl reštauráciách, tak to musí ísť aj v divadle a to nehovorím iba o prvej scéne...

    OdpovědětVymazat
  4. Uplne souhlasim. A “zabky” jsou vrchol, to jsem ja v divadle zatim nastesti nepotkal... Jde to ale podle mne jednoznacne na uvet Narodniho divadla, ktere ve svem vlezdoprdelismu divakum vhodny dress code nenastavi. Do Metropoltini opery v NY by se takto nikdo neodvazil a i kdyby ano, tak ho tam nepusti.

    OdpovědětVymazat
  5. Ono to není jednoduché. My nemůžeme lidem nakázat co mají nosit. Pokud vím, tak to snad ani právně nejde.. máme napsaný pouze “doporučený” oděv.. to ale neznamená, že tam netrpíme. A že nám to nevadí... Neházejte vinu na ND. Potřebujeme také tržby, kdybychom každého vyháněli kvůli nevhodnému oblečení, tak to divadlo přijde o dost peněz. Já osobně na to diváky upozorňuji a snažim se jim vysvětlit, že do ND by se mělo chodit v obleku. Ale turista si těžko bude balit oblek, většinou dostanou lístky od hotelu, takže s návštěvou divadla ani nepočítají...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Samozřejmě to není jen vaše vina, a nechodí tam takto oblečení zdaleka jen turisté. Ale ta věta je tam jako "vlk se nažral a koza zůstala celá". Sice tam o vhodném oblečení píšete, ale vlastně je vám jedno, jak kdo přijde. Z koupaliště vás také vyhodí, pokud nemáte správné plavky že správné látky. Nepřemýšleli jste o nějaké osvětě? Protože pokud to budete tolerovat, nikdo se nezmění. A když už i restaurace a bary vyžadují kravatu, dlouhé kalhoty a podobně, nevím, proč ne divadlo.

      Vymazat
  6. Samozřejmě, ze jde nařídit, v čem do divadla ano a v čem ne. Divák souhlasí nákupem lístku s Hausordnung (tak se tomu rika třeba ve Vídeňské statni) a tam se to napíše.

    OdpovědětVymazat
  7. Ta osvěta není vůbec špatný nápad! :-) Hned mě napadla taková ta vtipná reklama na třídění odpadu - jak uhlazené letušky dělají popeláře a popeláři zase ve svých umolousaných mundůrech obsluhují v letadle - viz https://www.youtube.com/watch?v=b-0eajX7Xlo . Udělat to třeba v podobném duchu by nebylo marný. :-) Jak píšeš v závěru článku " Myslíte, že chodí lyžovat v polobotkách, a na koupaliště chodí v obleku?", úplně to vidím. :-)) Tereza

    OdpovědětVymazat
  8. S tímto lamentem nejde nesouhlasit. Lístky na řadu představení nejen ND jsou často téměř nesehnatelné, proto výmluvy divadel, že nemůžou někoho vykázat zavání alibismem. Stalo by se to párkrát, rozkřiklo a příště by si ostatní nechali kraťasy doma. Jenom mě zarazilo, že Vám ostatní špatně oblečení zkazí zážitek z představení a způsobí pocit nepatřičnosti(?) JV

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Představte si, že půjdete do sauny nebo na nudistickou pláž nahý/nahá, tedy tak, jak se patří, a ostatní budou oblečení. Asi si budete připadat divně, a říkat si, co je to tam kolem za idioty, ne? I když odtud by vás třeba v obleku nebo ve večerních šatech či vůbec v jakémkoli oblečení vyhodili. Z Národního divadla ale ne. Jen zřídka seženu lístky na představení, pokud je nekupuji několik měsíců předem, takže tuto argumentaci také nechápu. Spíše si myslím, že kdyby se rozkřiklo, že burany vyhazují, a jejich místa nabízejí kultivovaným lidem, začaly by se před budovou tvořit fronty společensky oblečených lidí. :D

      Vymazat
  9. Když jde pořádně zaprudit i v letadle: https://www.novinky.cz/zahranicni/evropa/511279-aerolinky-chtely-vyhodit-britku-z-letadla-byla-prilis-odhalena.html , proč by to nemělo jít v divadle?! Pamatuju si, že u nás na vejšce jedna vyučující vyházela kluky ze zkoušky, protože na sobě měli kraťasy. Podotýkám, že šlo o písemnou zkoušku v rozlehlé aule a jednalo se o obor, kde se obecně vzhled příliš neřeší (ochrana životního prostředí). Ono to stačí udělat jednou, dvakrát, rozkřikne se to a víc není potřeba řešit. T.

    OdpovědětVymazat
  10. Článek je výstižný, zároveň i pobaví, rozhodně lepší než na módním pekle. V ND jsem byla naposled asi před zhruba 10 lety, už tenkrát jsme tam ve společenském oděvu a obuvi byli za exoty. Dnes aby se jeden bál jít někam slušně oblečený. Na druhé straně lokální divadla mívají mnohdy tak dementní představení, že by zasluhovala snad i návštěvníky v plavkách :) S Vítkem souhlasím, buranské osazenstvo svítícími mobily, hovorem, mlaskáním nad svačinou atd. zkazí i sebelepší kulturní zážitek, ale ona kultura je už dávno tam, kde slunce nesvítí.

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím, že na fotkách je zcela nevhodné oblečení, ale nelíbí se mi, že to házíte všechno na Čechy. Myslím, že většina nevhodně oblečených návštěvníků v ND jsou právě turisté. Prostě mají možnost koupit lístky na operu a jdou v tom, co mají. Já sama jsem v divadlech docela často a opravdu si nevzpomínám, kdy naposledy jsem narazila na nevhodně oblečeného diváka. Ale uznávám, že se jedná většinou o činohru v menších divadlech. Nedávno jsem ale byla i v oblastním divadle a tam to možná bylo ještě lepší než v Praze. Jen se mi prostě zdá, že máte své téma (Češi jsou burani) a články přizpůsobujete tomuto konceptu. Chci jen říci, že dle mého je situace lepší než obecně popisujete. Každopádně já sama jsem velkým zastáncem vhodného oblečení pro každou příležitost, ale nevidím jinou cestu než jít příkladem ostatním a hlavně v tom duchu vychovávat děti.

    OdpovědětVymazat
  12. Jako člověk, co návštěvy divadla bere zejména edukativně, se často nestoudně pousměji spíše nad opačným přístupem. V Národním bývá téměř zvykem přijít pozdě, přičemž přesouvání se na své místečko dělá větší rámus než hrající orchestr (neznat text Kytice, netušila bych, co to tam ten F. Němec povídá!). V průběhu představení se pak modlím k bohu Dionýsovi, aby v mém okolí neseděl nejaký nevychovanec, který bude klábosit se svým přísedícím jako na kafču. A nebo průběžně zachycovat snímky, které rovnou bez ostychu přidává na instáč s heštegem opera, přičemž je to asi jediná informace, kterou vstřebal. Ano, je to opera. O věčném usínání a chrápání se asi zmiňovat ani nemusím. Takové nešvárky nejsou vůbec neobvyklé, zejména když sedávám v I. galerii (jako milovník opery a student si na lepší místa ambice nedělám). Tento informační předvoj nenápadně uváděl k pointě - když jsou totiž tito jedinci vystrojeni jak na audienci ke královně (i tento příklad není úplně přesný, ale představme si ideální model), nemohu se zbavit dojmu, že ,,nahoře huj, vespod fuj", jak se praví lidově. Proto je pro mě mnoho přínosnější divák, který dorazí jen ve svetru, ale umí se chovat, než maškara, která se vohákne, ale jde jí jen o to ,,jít na operu, být khůl a předvést se" a na umění kašle. Mimo jiné, opera ND je v dosti tristním stavu, víc než svetr si dle mého ani nezaslouží.
    Asi jsem protizaujatá proti nedělením divádkům, kteří si vyrazí za tím umčem, aby pak měli Máně co vyprávět a být jak se patří hoch.
    Pokud je někdo slušný a navíc slušně oblečený, to je pak radost nad radost. Nicméně se mi zdá, že je to takový nedostatkový balíček.
    Dřív jsem dress code u jiných řešila podobně, pak jsem začala do divadla chodit pracovně a pochopila jsem, že na nějaký fasádě příliš nezáleží. Podstatnější je pro mě úcta prokázaná zájmem o dílo samotné, ne o to, kdo se jak voháknul.
    Přeji hezký den, snad nepohrdnete názorem idealisty.

    OdpovědětVymazat
  13. Dobrý den,včera jsme byli s pritelem v jednom divadle na Václavském náměstí
    ...I když to není Národní, tak jsme vyrazili tak,jak jsem si myslela,že je vhodné...
    V obleku, společenských botech,sukni pod kolena,zahalenych ramenech a lodickach. Před představením jsme se šli projít po Vaclavaku a tak jsme působili trochu jako pěst na oko😊Jenže nejen tam. Když jsme přišli do divadla,tak jsem si myslela,že jsme se spletli....Takto oblečení jsme tam byli z celého vyprodaneho sálu jediní🤦‍♀️ Ostatní šli evidentně na plaz😆

    OdpovědětVymazat