středa 29. května 2019

Kdo nosí jocksy?


 photo jockstrap-white3_zpsuz7s0g1c.jpg

Dostávám newslettery z různých e-shopů, mimo jiné z Trenýrkárny, kde mě zaujalo, že mají v nabídce jocksy, a dokonce jsou tam hodnocení zákazníků, kteří si je koupili a nosí je. A tak jsem si říkal, kdo a k jakému účelu je nosí? 

"Konečně se u Vás dají koupit i jocksy. Tento produkt doporučuji, jocksy jsou pohodlné. (Pro 2 z 2 je toto hodnocení užitečné.)"

"paráda moc se jí líbily tak mi je koupila"

"Kvalitní jocksy za fajn cenu! Kdo Calviny nezkusil, nepochopí."

"Tyto jocksy Diesel jsou velmi pohodlné a z příjemného materiálu. Přítelkyni se také moc líbí."


 photo jockstrap-adidas_zpsviakbbkg.jpg

Jocksy vznikly jako spodní prádlo pro cyklisty už v roce 1874 jako jockey strap", protože jockey - "žokej" - znamená jezdec, ať už na koni či na kole. Začala jejich sériová výroba, a zajímavé je, že podle nich v USA vznikl i výraz "jock", poněkud hanlivé označení pro někoho, kdo se zajímá jen o sport a jinak není kdovíjak inteligentní - viz rozhovory třeba s fotbalisty nebo když si na Instagramu pustíte zvuk u "storíčka" nějakého vošousta, který je pořád v "džimu", a má nutkání svůj tamější pobyt a poznatky sdílet se světem. Mimochodem, má čeština takový výraz? Víte?

 photo Jockstrap_Ad_1941_zpse1lq4qvk.jpg


Jocksy měly především účelné a zajišťovat pohodlní a podporu, popřípadě se do nich dá vložit suspenzor jako ochrana při sportech, u kterých hrozí zranění. Dnes jsou prý rozšířeny hlavně v gay kultuře, čemuž napovídá také sortiment třeba zmíněné Trenýrkárny - vypadají všelijak, jen ne jako něco, v čem bych chtěl být viděn spoluhráči v šatně po fotbale. Každopádně jsem nikdy neslyšel o někom u nás, kdo by je nosil při sportu, ale ani o někom, kdo by je nosil jen proto, že by bylo pohodlné. Nikdy jsem je neviděl v obchodech se sportovním oblečením, a nikdy jsem neslyšel o tom, že by je někdo při sportu nosil. Tedy myslím u nás. V zahraniční a v USA asi tolik neobvyklé nebudou. 

 photo jockstrap-rugby_zpsvf27b2jq.jpg

Víte o tom něco? Nosíte je? Tedy ne jako fetiš nebo při sexu, ale při sportu. Nosí je heterosexuální muži? Jsou u nás vůbec všeobecně známé? Ví se, že to existuje, a že je to sportovní prádlo, a ne něco, co se prodává v sexshopu? Pište, zajímá mě to.

P.S. Toto není reklama na zmíněný e-shop, ani na joscksy a nikdo mně nic nezaplatil. Ale od té doby, co prodávají původně mimibazarovskou specialitu oteplouchy, odebírám jejich newsletter, abych věděl, jaká zvěrstva jsou v oblasti spodního prádla dostupná. :D (čímž netvrdím, že mezi ně patří jocksy)

5 komentářů:

  1. Ahoj,je mi 49 a jocksy nosim asi.od 30 a.nedam na ne dopustit.Jsou sexi a pohodlne a hestli ma nekdo blbe keci treba v satnach?....kaslu na kazdeho.....jocksy jsou super

    OdpovědětVymazat
  2. Ahoj,je mi 49 a jocksy nosim asi.od 30 a.nedam na ne dopustit.Jsou sexi a pohodlne a hestli ma nekdo blbe keci treba v satnach?....kaslu na kazdeho.....jocksy jsou super

    OdpovědětVymazat
  3. Ahoj taky je nosím asi tak pět let a jsou mi příjemné jinak těm kdo se posmiva ať si trhne nohou

    OdpovědětVymazat
  4. Ja tiez nosim jocksy a super pradlo na leto ale nosim.aj v zime aj panske tanga ine pradlo nenosim

    OdpovědětVymazat
  5. Nosím jocksy pár let a nemůžu si to vynachválit. Ale netrofam se někde převlékat a dávám si bacha ať mi nevylezu s kalhot když se někde sehnu. Taky by mě zajímalo jak jsou rozšířené v normálním a sportovním životě u nás.

    OdpovědětVymazat