středa 10. dubna 2019

Konec veganských steaků a sójového masa


 photo Vivera-steak_zpsf7xykstm.jpg
"Veganský steak" společnosti Vivera

Ne, že bych měl něco proti jídlu bez masa, raději si dám kolikrát jídlo bez masa, a nejím maso každý den. Ale "veganské steaky" a podobné paskvily mně lezly na nervy už hodně dlouho. Lisovat tofu do formy plátku masa a barvit je na hnědo, aby jako maso také vypadalo, je podle mě už samo o sobě diskutabilní, a dávat tomu zavádějící názvy evokující maso je ještě podivnější.  Dodnes mám v paměti jakýsi článek v Elle před lety, kde nějaká veganka psala o restauraci, kde mají "nejlepší veganské hovězí burgery/svíčkovou v Praze". Pak si postěžovala, jak ji všichni utlačují svými otázkami na veganství, a na závěr tyto lidi s normálními stravovacími návyky zhejtovala, jak to známe z uzavřených veganských skupina na Facebooku.

Když odpůrci masa maso jíst nechtějí, proč si vyrábějí něco, co tak vypadá, a dávají tomu podobné názvy? To je jako když vám někde dají nealkoholický sekt, když se nemůžete dát ten s alkoholem. Je to divné, chutná to hnusně, a ještě to stojí podstatně víc než taková Vinea, která je ve srovnání mnohem chutnější.

Vzpomínám si na jakousi kauzu, kdy ČOIka před lety kontrolovala restaurace, zda podvádějí zákazníky, a často naráželi na krabí salát, který ale nebyl z kraba, čemuž název jídla nasvědčuje, ale z "krabích tyčinek", které nejsou ani z kraba, a mnohdy sotva obsahují rybu. Takovým restauracím udělovali pokuty, protože klamaly zákazníka. A já jsem si už roky říkal, jak je možné, že ve vegetariánských a veganských restauracích mohou podávat sójové maso, veganské steaky, vegetariánské burgery a podobně, když jiní nesmí prodávat falešného kraba a ještě za to dostanou pokutu.


 photo plevel-menu_zps08jb3wo2.jpg
Jídelní lístek vegetariánské restaurace Plevel. To je tak, kde byl Pohlreich, a divil se vegetariánské kachně. Teď podávají třeba segedín, burger a sójové výpečky. Já když si chci dát něco bez masa, rozhodně nebudu jíst zelí se sójou a říkat tomu segedín.



Podle nově přijatého návrhu Evropské unie by se mělo už v názvu výrobku jasně označit, zda obsahuje maso, či je o bezmasou variantu. Součástí chráněného označení budou párky, klobásy, hamburgery, steaky i řízky (pochybuji, že někdo ve vegetariánských restauracích nabízí řízky pro vegetativní rozmnožování, heh). Místo vegetariánského burgeru tedy bude do budoucna možné koupit jen "vegetariánské kotouče nebo disky", píše The Guardian. 

Podle francouzského europoslance Érica Andrieu, který má na starosti dohled nad legislativou, řekl, že zákaz je v souladu se "zdravým rozumem", a že "steakem by měl být označován pouze skutečný steak z masa", a já s ním souhlasím. Vegetariána by asi také naštvalo, kdyby si dal "zeleninový" salát, a zjistil, že je to ve skutečnosti maso slisované a nabarvené tak, aby vypadalo jako zelenina.

Podle mě v tom hraje velkou roli celý byznys týkající se veganů. Seitana nebo tofu nezní dost marketingově a navíc si je může koupit kdokoli v jakémkoli obchodě, takže se nedá cílit na určitou skupinu zákazníků, a vegan pak asi nemá pocit, že je dost vege, nebo možná chce mít vlastní obchody, jako když normální lidé chodí do masny. Ale veganský steak? Veganské "fine dining" s napodobeninami masa?

To je jako s veganským oblečením (které navíc, mimochodem, zanechává mnohem hlubší ekologickou stopu než normální oblečení): boty z polyuretanu koupíte na každé vietnamské tržnici za pár stovek. Ale veganské boty z "ekokůže" (veganský eufemismus pro polyuretan) už můžete prodávat za dva a půl tisíce...

Co na kauzu říkáte vy? Schvalujete to nebo ne? Dovedu si představit, že spousta lidí bude proti nebo jim to bude připadat nesmyslné, jako když zakázali pomazánkové máslo nebo tuzemák. Ale já jsem pro. Ne proto, že jím maso, ale proto, že je to stejně šizení jako krabí salát z rybího odpadu obarvený trochu na červeno.

10 komentářů:

  1. Ať se to jmenuje jak chce.
    Ale složení by lhát nemělo.

    Ať si klidně podávají veganský burger nebo guláš. Ale mělo by tam být napsáno (nebo řečeno číšníkem), že je to z portobelo nebo tofu nebo co vom opravdu je.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mně zavání praktikami "šmejdů" a podomními prodejci elektřiny. :D

      Vymazat
  2. Opět velmi kultivovaně napsaný článek, s nímž stoprocentně souhlasím. Obdivuji ty, co se obejdou bez masa (vajec, mléka), ale ta snaha, aby zelenina (obilovina, luštěnina) vypadala jako maso mi vždycky přišla krajně podivná a jaksi protismyslná. A popravdě, evropská unie mne tím příjemně překvapila.

    OdpovědětVymazat
  3. Přesně, konečně nějaký rozumný nápad EU mezi tou vší záplavou vegansko-ekologické ideologie, která se jinak z Bruselu valí. Konečně někdo přistřihne bláznivým vegošům křidýlka :)! Prostě když steak, burger nebo řízek, tak chci, aby to bylo z masa a abych nemusel někde luštit, jestli náhodou není "vegetariánský"... Totéž by se mělo udělat s tou "ekokůží" a "genuine leather": kůže by mělo být jen to, co se stáhne ze zvířete. Podle mě vegetariánství a veganství nejsou normální, člověk je masožravec a maso jíst musí (stejně tak k obuvi, pásku, peněžence atd. prostě patří kůže). Že kvůli mému jídlu musí příslušná zvířata trávit svůj život zavřená, s tím se zkrátka nedá nic dělat - bohužel je mi asi moje zdraví přednější než život nějakého vepříka... :)

    OdpovědětVymazat
  4. "Že kvůli mému jídlu musí příslušná zvířata trávit svůj život zavřená, s tím se zkrátka nedá nic dělat." Ale dá přece! Existuje řada přijatelnějších alternativ, třeba šetrný domácí chov nebo ekologické chovy. Velkým přínosem je už jen to, že se člověk neláduje masem každý den, ale vychutná si ho třeba jen v neděli. Klidně i kvalitnější, za vyšší cenu, ale dobře připravené. Tereza

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Terezo, samozřejmě že vím, že existují i alternativy jako biochovy atd. Ale kdyby většina zvířat nebyla chována v konvenčních intenzivních velkochovech, bylo by maso pěkně drahé, což bych určitě nechtěl:). Z Vašich slov cítím názor, že by člověk snad měl mít za každý kousek masa špatné svědomí a měl by co nejvíc spotřebu masa omezovat, zvlášť když toho ze zvířat z velkochovů. S tím nemůžu souhlasit. Člověk je vrcholový predátor a maso jíst musí, např. kuřecí je vysloveně zdravé. Na tom, že zvíře na talíři je z velkochovu, není nic špatného. Rozhodně není mou starostí jako konzumenta pídit se po tom, jestli se příslušné zvíře za svého života mělo lépe či hůře a jestli náhodou nestrádalo. Mám zvířata rád, ale u hospodářských zvířat není potřeba, aby žila v nějakém luxusu. Podstatné je, že i velkochovy podléhají veterinárním předpisům, které zajišťují, že tam zvíře netrpí. Představa, že se budu bát si koupit párek, protože nevím, jestli je ze zvířete, které mělo podestýlku, mi přijde směšná! Lukáš, autor příspěvku ze 16.4.

      Vymazat
  5. Tak to je dobrý retro, už sem dlouho neslyšela tohle někoho řešit. Divim se, že to někoho ještě vůbec štve, fakt zbytečný. Kdy chci maso, tak přece nelezu do veganskýho podniku ne?

    OdpovědětVymazat
  6. Maso většinu života nekonzumuju ne proto, jaké to má názvy nebo jak to chutná, ale kvůli zvířatům. Ale vegan nejsem, jen nejím to, co bylo zabito. Proto mi sojové šunky a podobné názvy nevadí, o to vůbec nejde, mimochodem dají se sehnat i vynikající chuti, ne jako před 20 lety, kdy to byl někdy nepoživatelný humus :) Pokud by se celý masný průmysl nahradil něčím, kvůli čemu se nevraždí a netrpí zvířata, ať se to jmenuje, jak chce, problém s tím nemám. Ale jak tvrdil už Darwin, neexistuje rozdíl mezi vyššími savci a člověkem, takže je konzumovat nebudu. Člověk je sice vrcholový predátor, ale už těžce přemnožený a zparchantělý. Nemusíme se na tom podílet všichni, stačí ta zbývající obří část populace.

    OdpovědětVymazat
  7. Jako (pozor, sprosté slovíčko) vegan jsem nikdy nechápala, proč všichni tvrdí, že veganská strava je drahá a nedostupná. Ovoce, zelenina, luštěniny, oříšky, tofu... - to vše je véélmi dostupné! Protože jsem jaksi chudá, vždy přemýšlím, jak se efektivně najíst - to znamená s minimem surovin a výživně. Nevím, nevím, ale doposavad mi to vychází tak dobře, že jsem z těchto náhražek vyzkoušela pouze sójový jogurt, a to spíš ze zvědavosti (chutná úplně stejně). Jináč mám asi štěstí, protože ze živočišných produktů mi nebývalo dobře a ani mi nechutnaly. Tudíž žádné náhražky nevyhledávám a jsem úspěšná vegan socka.
    Jinak důvod vzniku těchto náhražek je více než zřejmý. Nekteří lidé jsou tak dobří, že ačkoliv se vzdají masa z etických důvodů, ona chuť jim chybí. A tak je to třeba i s tím jogurtem. Já myslím, že to není špatné, nebudou trpět zvířata a ti, co měli rádi maso, najdou jeho alternativu.
    Tuším, že tyto pokrmy se podávají ve veg restauracích, proto předpokládám, že nikdo nebude konsternován při zjištění, že to není pravé maso zvířecí. To spíš já byla kosternována, když jsem to tam četla - ale člověk si rychle zvykne ;)
    Pozdrav od naivní socky!

    OdpovědětVymazat
  8. Rozdíl bude asi v tom, že v restauraci kde šidili krabí salát si lidé mysleli, že konzumují krabí salát který si objednali,.. ti co jí vegetariánské a veganské náhražky vědí co jedí.
    A k tomu proč si lidé co přešli na bezmasou stravu třeba ze začátku kupují náhražky, bude asi v tom, že často nejde ráz na ráz vyřadit z jídelníčku něco tak zásadního chuťově. Každý to nedokáže. Ale náhražky jsou spíš občasné, bezmasých jídel je dost :)

    OdpovědětVymazat