středa 16. ledna 2019

Jak nosit smoking neboli black tie


 photo black-tie-smoking_05_zps9o09s67x.jpg

Když na pozvánce stojí "black tie", znamená to smoking. Asi to víte, ale často jsem se ocitl na akcích, kde ti lépe oblečení měli něco jako oblek, a černou kravatu, která se k jejich pokusu o společenské oblečení vůbec nehodila. Až pak mně to došlo. Nevím, zda mě víc fascinuje ta lhostejnost a nezájem si zjistit, co "black tie" znamená (a na druhou stranu to, proč to tam hostitel či pořadatel nenapíše česky) nebo ta drzost přijít na takovou akci v čemkoli jiném. Většinou jsou to džíny a polo triko se zdviženým límce, aby bylo vidět vulgární logo na jeho rubu, v lepším případě blazer. Je to hloupé, ignorantské a sprosté vůči hostiteli. Na formální večírky se nosí smoking stejně, jako se na koupališti nosí plavky. 

K pozvánce na Ples v Opeře dokonce přikládali návod, jak se na takovou akci obléct, což mně připadá smutné a k smíchu zároveň: "zveme vás na bál, ale protože jste burani, tady je návod krok za krokem, jak se máte obléct, když vylezete mezi lidi." Co tedy smoking je, a jak má vypadat? 

 photo black-tie-smoking_02_zpskbagqk6m.jpg

Smoking vznikl jako neformální večerní oblek, který pánové z vyšších vrstev nosili namísto fraku při domácích večeřích, kdy neměli hosty nebo v pánském klubu. Až někdy ve dvacátých letech se rozšířil a jako večerní oblek de facto nahradil frak, který se ale stále nosil na plesy a formální večerní události. 

Smoking se skládá z černého saka z jemné vlněné látky (občas bývá tmavě modrý) a kalhoty stejné barvy a materiálu. Oproti běžnému černému obleku se liší tím, že má klopy a knoflíky potažené hedvábným saténem či rypsem, a souhlasící lampasy na kalhotách. Límec je špičatý nebo šálový, i když v poslední době se objevují smokingy s obyčejným oblekovým límcem. Zapínání může být buď jednořadé, obvykle na jeden knoflík, nebo dvouřadé. A vzadu nemá rozparky. Ty mají saka od toho, aby usnadňovala pohyb; čím více rozparků, tím méně formálním sako je.

Dříve se ke smokingu nosila černá vesta ze stejné látky jako oblek, ale protože emancipace je dnes natolik pokročilá, že kvůli dámských lehkým šatům, ve kterých jsou téměř nahé, je všude přetopeno aby nezmrzly, a proto jsme se dočkali malé úlevy v podobě smokingových pásů, jejichž smyslem je zakrýt pas kalhot. Není v tom horko jako ve vestě, která je však elegantnější, ale není to vůbec praktické, když potřebujete na záchod. Obojí dohromady nenosíme nikdy. Snad nemusím zmiňovat, že k obleku by se neměl nosit opasek, a už vůbec ne ke smokingu, ale kšandy.

Ke smokingu se nosí bílá košile, která má zpevněnou náprsenku - ať už nařasením látky či vyztužením - a má buďto krytou légu nebo ozdobné knoflíčky (nezakrývá je kravata, tak proto). Límec je ten, kterému se u nás říká frakový, což není moc logické, protože pokud vím, stojací límec s přehnutými rohy se původně nosil ke smokingu a ne ke fraku, ale dnes už je běžný také obvyklý přeložený límec. Aktuální vydání příručky etikety britského nakladatelství Debrett's říká, že by se měl nosit ten přeložený, ale stojáček je klasika.

Manžety se zapínají manžetovými knoflíčky. Dříve bývaly límce, manžety i náprsenky naškrobené do vysoké tuhosti, ale to se dnes nedělá, a asi proto někdo přišel s pravidlem, že košile smokingu má mít dvojité (chybně se jim říká "francouzské") manžety. Ale pokud máte košili s jednoduchými manžetami ke fraku, klidě ji noste i ke smokingu. Nejlepší večerní košile prodává Knize v Pánské pasáži. Stojí asi 3.500, a vypadají božsky.

 photo black-tie-smoking_04_zpsypnbf8hb.jpg

Motýlek je vždy černý, z hedvábí, a vázací. Pokud už nosíte smoking, naučte se vázat motýlka, je to snadné. A vyberte si motýlka, který ladí k vaší tělesné konstituci. Jednou jsem viděl reklamní fotku jednoho motýlkářství, kde měl model klasického motýlka, ale protože chlapec byl rachitický až běda, vypadal na něm motýlek asi třikrát větší než normálně. A nechcete snad vypadat jako Ferda mravenec, ne? Stejně tak blbě vypadá malinký motýlek na urostlém muži.

Nejvhodnější obuví jsou lesklé šněrovací oxfordky či lakové polobotky, ponožky dlouhé (proboha, neříkejte "vysoké"!) a z černého hedvábí. Kdysi bývaly hedvábné ponožky tenké jako pavučinka, a měly ten nádherný matný lesk, jaký má jen přírodní hedvábí. Dnes vypadají jako z jemné bavlny, i když jsem za ně v berlínském KaDeWe utratil závratnou částku.

Sametové střevíce (ještě k tomu s monogramem) noste jen doma, ale asi nežijete na zámku a nepořádáte večírky, na které by vaši hosté chodili ve smokingu, tak jim odolejte, nebo si je nechte na večírky, kde budou vyžadovat "creative black tie", ne na formální večírky (večírkem rozuměj společnost, která se koná večer, ne disko nebo že se jdete ožrat někam do hampejzu). Lakové střevíce s rypsovou mašličkou, které byly vytlačeny právě polobotkami, už se dnes téměř nevidí.  Rozhodně ne u nás. Tady můžeme být rádi, když si muž na ples vezme čistou košili a kravatu. U nás je neseženete, ve Velké Británii se ještě nosí, a z dnešního přehnaně maskulinního pohledu na svět asi nevypadají dost mužně. Podle mě jsou úchvatné.

Smoking se nosí vždy jen po šesté hodině (proto je divné a nepatřičné jej nosit na u nás běžné denní svatby), a stejně jako u fraku platí pravidlo, že přes něj musíte nosit svrchník. V zimě je ideální chesterfield. Pokud nosíte klobouk, má být tvrdý (homburg, buřinka, cylindr), a rukavice mají ladit ke svrchníku, tedy z šedého či přírodního krémového semiše, ale nikdy hnědé, a bílé rukavice se nosí až uvnitř místnosti, ale takové události jsou dnes vzácné. Dnes se říká, že rukavice mají ladit s obuví, ale jak jsem psal ve svém článku o nošení rukavic, černá je sice universální, ale nudná, a dříve černé rukavice nosili jen smuteční hosté a služebnictvo. Ale nic jimi nezkazíte. Klasikou je také bílý hedvábný šál, jehož smyslem je chránit náprsenku (a u fraku také bílého motýlku) před ušpiněním od prachu či deště na ulici. Rukavice, klobouk i šál, popřípadě hůl zůstávají v šatně.

 photo black-tie-smoking_03_zpsbqlbno1p.jpg

Etiketa říká, že ke smokingu a fraku se nenosí náramkové hodinky. Prodejci luxusních hodinek však chtějí prodávat, a tak už i dobré časopisy o módě a stylu říkají, že toto pravidlo už neplatí, zvláště když na druhé straně je reklama na hodinky od dobře platícího inzerenta. Už vůbec je nenoste, pokud nejsou decentní a s černým koženým řemínkem. Vulgární hodiny na ruce připomínající orloj vypadají hrozně samy o sobě, natož tak se smokingem. Do kapsičky saka patří bílý kapesníček a v klopě se nosí květina, obvykle bílý karafiát. Červený nosí komunisté, tak se na něj vykašlete, a ve starých pramenech jsem našel četné zmínky, že se nosily i jiné bílé květiny, třeba lilie, ale u těch pozor, rád z nich padá pyl, který už sotva vyčistíte. A pokud vás napadlo nechat si udělat mini pugét do klopy, jak to dnes vídáme na svatbách, ihned to zase zapomeňte.

V létě nebo někde na riviéře, kde dříve boháči a šlechta trávili zimy, je oblíbené také bílé či krémové smokingové sako bez lesklých klop. V březnu v něm budete vypadat jako kapelník, v říjnu také. I když na Oscary je všichni nosí, aby měli v GQ o čem psát.

Tento smoking je od Blažka, kde mají zrovna výprodeje a oblek vám upraví na míru, a koupíte tam také hedvábné pásy a motýlky a vše potřebné. Velký výběr smokingů mají ve Van Graafu, u Knizete zase velké ceny, tak si vyberte podle toho, co vám vaše konto dovolí. Ale když už chcete smoking, nekupujte si nějaký laciný polyesterový šunt, jaké mají v Marks & Spencer nebo v tom příšerném Bandi Vamos (jen tak pro zajímavost, v Bandi mají smokingový pás a motýlka z polyesteru za stejnou cenu jako to stejné ale z hedvábí u Blažka). Za prvé vám v tom bude horko, takže se budete potit a smrdět a nebudete se cítit pohodlně, z čehož pramení přesvědčení mnohých mužů, že nosit oblek je očistec.

Smoking a sako je od Blažka, skleněné manžetové knoflíčky Yabloglass z tradiční české dílny, prsten z aukční síně Dorotheum, rukavice Napa Dobříš a lakýrky nějaké obyčejné z e-shopu na Ebay. S velikostí 13 nic lepšího neseženu, pokud za ně chci utratit méně než deset tisíc.

Přeji hezkou plesovou sezonu! :)

 photo black-tie-smoking_01_zps6dyug2a1.jpg

6 komentářů:

  1. Vítku, opět skvělý článek. Díky! Prosím, chápu, že jako muž máte blíže k tomuto, ale nechtěl byste sepsat něco obdobného i pro dámy? Chystám se po mnoha letech na ples, a jelikož tyto události jsou mi poměrně cizí, už teď si zoufám, jak tuto prekérní situaci pojmout... Prohřešků vůči módní etiketě si sama všímám u jiných příležitostí, a o to méně ráda bych se něčeho takového dopustila nevědomky sama :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Děkuji! :) Nad tím jsem nepřemýšlel, protože můžu napsat článek o tom, co říká etiketa, ale nechtěl sklidit hejty za to, že to neodpovídá realitě, ale asi je zajímavý podnět... ;)

      Vymazat
  2. Miluju tyhle souhrnné články! Každopádně bych uvítala i článek na téma maturitních plesů a různých maloměstských plesů. Ne že bych nevěděla jak svého milého obléct pro tyhle příležitosti, ale občas mi nevěří, že některé věci jsou tak jak jsou (inspiruji se převážně Špačkem, mnoho jsem toho totiž nedohledala) a kluci se mu pak posmívají, že to přehání. A taky ať mám mezi ty krátkorukávové burany co sdílet :-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Takový článek mám v plánu zveřejnit asi za týden. ;)

      Vymazat
  3. Ale no tak. Vsetko OK, ake co ten kabat so zipsom cez smoking? Fuj:-)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevidím důvod k tomu, proč by kabát nemohl mít zip. Etiketa se k tomu nevyjadřuje a pokud mám lehký kabát přehozený přes ruku nebo přes ramena na cestu z taxi do divadla pro případ, že by bylo později chladno, to ničemu nevadí. ;)

      Vymazat