úterý 28. srpna 2018

Kanye West a jeho "mintový" oblek: Pastelové obleky a bílé ponožky se noří ven z žumpy temné historie odívání



 photo kanyeandkimwedding2008i_zpsm2b0hzqk.jpg

 photo kanyeandkimwedding2008c_zpsxhb2umcy.jpg

 photo kanyeandkimwedding2008j_zps03qfmgus.jpg

 photo kanyeandkimwedding2008k_zpspqa6cppp.jpg

Kanye West byl na svatbě čehosi, co si veřejně říká "Dva Řetězi" (sic). K této příležitosti si vzal to, co je u nás symbolem hnusu a nevkusu podnikatelského baroka devadesátých let - oblek z popelnice dílny Louis Vuitton v pastelových barvách. V "mintové" barvě (vzpomínáte na dobu asi kolem roku 2010/11, kdy měly všechny blogerky a fešn holky "mintové" peplum?), abych byl přesný.  A měl i bílé ponožky. Tedy ne úplně bílé. Byly zaprané. Jako je nosí správní Češi k trekovým sandálům, když jdou na nedělní korzo pod diskontovou kolonádu u Tesca, nebo k trekovým botám na ples či do opery.


 photo kanye-shoe-750x458_zpskottlgbs.jpg

K audienci na sídle páně Zemana a získání čestného českého občanství mu chyběly jen černé hnusomokasíny s třásněmi; nahradil je něčím vlastní výroby. Obul si už tak ohavné papuče, a ještě asi tak o šest až osm čísel menší. Jo, věřte mně. Sám mám velikost 48, a vím, že sandály můžu mít i 45, protože u otevřené boty se ten rozdíl ztratí. Ale aby mu z toho lezla noha takovým způsobem, si snad musel půjčit papuče svého dítěte Severozápadu či svojí ženy, která se proslavila tím, že má míry 90-60-200, a svým dětem dává jména podle autoatlasu Chicaga a okolí.

Osobně nevím, co si o tom mám myslet. To jsem jediný, komu připadá děsivé, že hlavním návrhářem módního domu Louis Vuitton je někdo, kdo vytahuje na povrch to, co mělo zůstat v žumpě historie odívání? Lidé u nás - a abyste neřekli, že Čechům křivdím - i jinde, se ještě neumí obléci tak, aby vypadali ve společnosti jako lidé, a už adorují něco, co patří k tomu, co jsme si ještě předloni prohlíželi na Módním pekle jako dávidlo? Nebo už elegance, styl a osobní názor upadají natolik, že lidé podléhají módním vlnám a stádovitosti takovou měrou, že si bezmyšlenkovitě koupí cokoli, co Virgil Abloh a Demna Gvasalia navrhnou, a laciné řetězce to pak zkopírují, a tak se to šíří mezi davy (vzpomínáte na Ďábel nosí Pradu a dva stejné pásky?)? Nebo když teď někdo řekne, že dvouřadé obleky v pastelových barvách, zaprané ponožky a hnusoboty jsou jako že in, tak je hned budete je chtít také? 


 photo 40223477_2121468988113138_3487677486332903424_n_zps2qwuxuw4.jpg

Úplně náhodou jsem na tu zrůdnost narazil ve vídeňském obchodním domě Steffl. Po ceně jsme nepátral, neměl jsem s sebou čichací sůl, ani pytlík na zvracení.


 photo sei_25795860-1f58_zpsk92colph.jpg

Na závěr vás musím oblažit kolosálním pozadím Kim Kardashian, jaké by jí mohla závidět kdejaká štýrská kobyla.

6 komentářů:

  1. on má pre tie sandále sofistikované vysvetlenie :) https://twitter.com/kanyewest/status/1034443072594034693/photo/1

    OdpovědětVymazat
  2. Muj muz si je poridil take. Naprosto nechapu. Je to hnusne!! Pry jsou pohodlne, rika. Ja je snad rajne vyhodim. M

    OdpovědětVymazat
  3. Víťo, kdybyste byla žena, kde byste bral inspiraci? Kde byste nakupoval? Být muž mi přije mnohem jednodušší, gentleman/vintage, je toho spousta všude, ale co má dělat žena, když nechce vypadat jako šupák,ani popová zpěvačka a nechce nakupovat v řetězcích, které kopírujou módní domy, vykořisťují děti a ničí planetu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hmm, těžko říct, zajímavá otázka. :D Šaty, sukně, rukavičky, klobouky, ... Asi bych se musel(a) naučit šít. Párkrát jsem byl nakupovat s kamarádkami, řetězce jsou plné umělých materiálů, a sehnat letní šaty, z přírodního materiálu je snad nemožné. Na druhou stranu mají ženy výhodu že si mohou obléci cokoli chtějí, v jakékoli velikosti či střihu, a také laciné šaty z řetězce mohou udělat hodně parády, což se o pánském oblečení říct nedá - laciné kalhoty či špatně ušité sako je hned poznat. A hlavně závidím to, že žena si do společnosti obleče tenké šaty, a muž musí mít několik vrstev, aby vypadal elegantně...
      A co se týče vintage oblečení, rozhodně muži výhodu nemají, protože většina starých střihů je dnes nenositelná, dochovalo se jen oblečení v malých velikostech, ...

      Vymazat
  4. S tou žumpou bych trochu brzdila.pastelove obleky a bílé ponožky nosil(a nutno ricu že s velkým úspěchem!!!)uz David Bowie v 70. A 80.letech a dodnes je považován za módní ikonu první velikosti!!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pokud máš tak ráda Davida Bowieho, jistě sis všimla rozdílu mezi jeho obleky, a krabicovitými obleky 90. let. ;)

      Vymazat