středa 9. května 2018

Trend pánských "kabelek"


 photo dries-van-noten-mens-purse_res_zpspbyzlehk.jpg

Když jsem před pár lety začal nosit kožená pouzdra jako doplněk spíše z praktických důvodů, setkával jsem se s posměšky, ukazováním prstem a dalšími projevy neslušnsti. To bylo ještě před boomem módního stylu "gentlemanství", před hipstery a podobně, kdy jediným přijatelným pánským zavazadlem byl zřejmě trekový batoh, a kožené tašky do ruky a vůbec cokoli jiného, jste viděli málokdy. Mám však dojem, že pánské "psaníčko" či "kabelka" k nám od té doby čím dál tím víc proniká. Můžeme je vidět občas v obchodech, na ulicích (u nás asi jen v Praze), ale hlavně na přehlídkových molech.

 photo Dries van Noten FW 2018 1_zpsvsaftryl.jpg

 photo Dries van Noten FW 2018 2_zps8b2mzwna.jpg

To je ale běžné. K nám přichází trendy asi o pět let později než na zapádě, a většina je objeví až poté, co se tomu vysmějí na Aha.cz nebo v podobné žumpě, a dav slušných Čechů, ktěří mají rádi Ortel a v kolonce zaměstnání "školu života" si v komentářích zanadávají na buzny. Vzpomeňte si na ohrnuté či zkrácené nohavice, boty bez ponožek, či zmíněné "gentlemantství".


 photo Louis Vuitton FW 2018 2_zpsekdxnryw.jpg

 photo Louis Vuitton FW 2018 5_zpsbbbikkow.jpg

Díval jsem se na kolekce na nadcházející podzim a zimu a zaujaly mě právě tyto pánské "kabelky". Když to vezmeme z ryze praktického hlediska, kam si má muž dát všechny věci, které s sebou potřebuje? Klíče od bytu, od auta, peněženku, cigarety, zapalovač, kapesníky, žvýkačky, drobné, kondomy, a třeba nějaký malý flakon parfému, aby voněl i o půlnoci, když se pivo po práci protáhne do ranních hodin? Pokud na sobě máte sako, pak to vše prý naskládáte do kapes, ale obyčejně to dělá vybouleniny a nevypadá to dobře, a pohodlnější je ráno vysypat kožené pouzdro, než vyprazdňovat obsah všech čtyř až sedmi kapes saka, a další na kalhotách, potažmo na kabátu.


 photo Louis Vuitton FW 2018 1_zpscn7jnmi2.jpg

 photo Louis Vuitton FW 2018 3_zpsizrj8vqr.jpg

Kožená pouzdra už tu byl, ta jsem vždycky propagoval, a objevují se znovu a znovu. Všimněte si však, že i k obleku nosí malou tašku - s popruhem. Většina z nich je elegantní. Na přehlídce Driese van Notena mě zaujala úchvatná kabelka z hadí kůže s nýtky, modelové u Vuittona si to vykračovali s různými variacemi kabelky Petite Malle a několika sportovními modely, které s outfity vypadaly skvěle

Teď si ale budeme muset počkat, až to v zimě okopíruje Zara, díky které se to dostane do povědomí, a pak doufat, že dva roky se odváží pánské "kabelky" vyrábět i jiné, dostupné značky v přijatelné kvalitě, protože na Petite Malle od Vuittona za sto tisíc asi nemáme, že? :)


 photo Dolce and Gabbana FW 2018 6_zpsp4ixb7la.jpg

Žádné komentáře:

Okomentovat