pondělí 25. září 2017

Podzimní sychravo


 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_01_zpsuzfuxtlg.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_02_zps2ror2bfc.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_03_zpspza8hvai.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_04_zpsno7xumlt.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_05_zpsoxyd6z5w.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_06_zpsgbyzgoln.jpg

 photo bunda-barbour-holinky-crocs-urbanlux_07_zps8kjzq0ms.jpg

Mám rád podzim; to sychravo, chladno, mrholení a zataženo. Vždycky jsem si říkal, že musí být skvělé žít ve Velké Británii. Samozřejmě jsem tak usoudil na základě toho, že v kýčovitých filmech plných kliše mají všichni starobylý dům se zahradou na anglickém venkově, jí z krásného porcelánu, chovají se k sobě slušně, čtou nedělní noviny, ve volném čase chodí s bígly na procházky po travanatých kopcích nebo jezdí na koni, a outdoorové oblečení podle nich vypadá takto a nosí je i královna.

Je mně jasné, že takto běžný život v Anglii nevypadá, ale pořídil jsem si nějaké oblečení (a porcelán) pro ten pocit. A jako ochranu před podzimním počasím. Nepromokavá a větru odolná bunda Barbour z voskovaného plátna je již klasickou součástí britského oblečení a můžete ji vidět u mladých lidí na hudebních festivalech i u královské rodiny. U nás je to spíše Alpine Pro :(

Na Urbanluxu jsem si objednal nové holínky Crocs a překvapilo mě, jak jsou mnohem lepší a pohodlnější než předchozí model, který mám. Jsou z měkčího materiálu a mají vložku, takže se v nich pohodlnějí chodí (ale zase se nedají tak snadno umýt i zevnitř) a také se snáze nazouvají a zouvají.


16 komentářů:

  1. Tohle mě moc baví! Žádné ohnusnělé "rejoice" kalhoty do přírody.

    OdpovědětVymazat
  2. Jo, přesně tak, toto vypadá stylově. Stejně ty rejoicky a goretexové bundy nikdo nenosí tam, kam jsou určené, ale promenují se v tom po Praze :D

    OdpovědětVymazat
  3. Dobrý večer, už jste v té bundě zažil silnější déšť a nepromokl? Popřípadě udává výrobce aspoň odhad pro vodní sloupec, když je čerstvě navoskovaná? A jak často se vosk znehodnotí a je třeba ji voskovat znovu? A když v ní jdete rychleji do kopce, je aspoň trochu prodyšná nebo jste hned zpocený?
    Odpusťe vlezlé otázky, ptám se hlavně na váš názor, nakolik je taková bunda jenom hezkým kusem oblečení na festival či brouzdání s královnou nebo Beckhamem po vřesovišti a nakolik umožňuje např. rychlejší procházku se psem v dešti a kopcích.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý večer,

      nikdy jsem v ní nepromokl, a ani v ní není horko (samozřejmě je to bunda z voskovaného plátna, takže se má nosit, když je chladněji), ale je to spíše bunda na procházky v nepříznivém počasí, ne funkční kus oblečení v tom slova smyslu, v jakém by to měli lidé chápat. Tím chci říct, že je mnohem hezčí než šunty třeba Alpine Pro nebo Rejoice, které jsou nejen ohavné, ale myslím, že jejich funčnost je diskutabilní, respektive je diskutabilní, k čemu běžný nositel toho tzv. funkčního oblečení, jakého potkávám v Praze, potřebuje bundu s velkým vodním sloupcem (nebo třeba ty "lyžařské hole", které dnes tolik rádyp oužívají především starší korpulentní ženy, které se o ně opírají a já nevím, zda zmateně hledají lyžařský vlek nebo si nějakým omylem namísto vycházkové hole koupily hůl lyžařskou). Řekněme, že Barbour je celkem elegantní oblečení do deště na venkově, a s ohledem na dnešní módu se dá nosit i ve městě. Na pražské a běžné české počasí stačí, fuknční bunda na courání po Václaváku je podle mě jako chodit večeřet do nějaké třetí cenové ve smokingu - pro nositele je to asi fajn, ale vypadá to podivně.

      Já se po Praze pohybuji v polobotkách, teniskách a sakách nebo kabátech, občas v nefunkční bundě, a nikdy jsem tam nezažil žádné děsivé útrapy, proti kterým by mě mělo ochránit jedině něco v barvě popelářské vesty se spoustou barevných pruhů, nášivek, a dalších galanterních efektů, které usnadňují nalezení vašeho zohaveného těla v lavině na ledovci v Hintertuxu.

      Vymazat
    2. Ne že by Barbour nedělal pěkné oblečení, ale jste si vědom toho, že většina běžných lidí si tak drahou bundu nemůže dovolit...

      Vymazat
    3. Je mně jasné, že to není oblečení pro úplně každého. Ale mívají výprodeje, kde se dá koupit za asi šest tisíc. Také je spousta lidí, která si kupuje nekvalitní a ne úplně levné oblečení namísto toho, aby si koupili jednu kvalitní věc.

      Vymazat
    4. V tomto má Víťa pravdu, potkávám spousty lidí, kteří utrácí za kraviny, nekvalitní oblečení, které se stejně za chvíli rozpadne a musí si koupit další... Lidé si stěžují, jak nemají peníze, ale přitom mají obrovskou televizi, drahé mobily, počítač, myčku, jezdí na dovolenou - třeba "jen do Chorvatska", ale jedou. A pak si stěžují, jak na nic nemají. Chudoba vypadá jinak a každý má jiné priority ;)

      Vymazat
    5. Díky za částečnou odpověď a díky za nevyžádaný bonus ve formě litanie na věčné téma "outdoor ve městě":)

      Vymazat
    6. Promiňte, zapomněl jsem napsat, že o vodním sloupci u značky Barbour nic nevím, a abych pravdu řekl, nikdy mě vodní sloupec (to slovní spojení zní šíleně jako ze špatného překladu článku na Novinkách :D) nezajímal ani u ničeho jiného, nedostal jsem se zatím nikdy do situace, kdy bych něco podobného potřeboval. A co se voskování týče, záleží na tom, jak často bundu nosíte, je to individuální. Mně zatím vodu odpozují obě dvě, které mám, a v obchodech Barbour prodávají vosk nebo to někam posílají na navoskování.

      Vymazat
    7. Tuto bundu mám asi patnáct let. Mnohokrát jsem v ní byl v dešti i bouřkách a nepromokla. Na nošení je příjemná a prodyšnější než různé gumové pláštěnky. V zimě ji ale nenosím, myslím si, že na sníh je praktičtější loden.
      Dovolil bych si jednu poznámku pod čarou o obuvi.
      Nejedná se o holinky, ty jsou z kůže, ale o gumáky, ty jsou vyrobené z gumy.

      Vymazat
    8. K té obuvi... Boty jsou střevíce (nazouvací, vykrojené, většinou se všem nazouvacím pánským botám chybně říká mokasíny), polobotky (pod kotníky nebo ke kotníkům, klasická panská šněrovací bota), a pak máme holínky (vysoké boty, od slova holeň), kdysi pouze kožené, dnes také gumové, a těm se říká gumáky ;) Dámským botám se pak říká kozačky, protože se kdysi dělávaly z kozinky.

      Vymazat
  4. Pár dní zpátky jsem poprvé v životě byla v Londýně. Byl se mnou i muž, kterého na módu nijak extra neužije a běžně si takových věcí moc nevšímá. Ale když i on se podivoval, jak pěkně tam jsou lidé běžně na ulici oblečení, tak to už je co říct. Neviděli jsme nikoho v teplácích, zářivé funkční bundě ani v Ugg botách či Crocs pantoflích. Všude jen vkusně a normálně oblečení lidé.
    Obdivovali jsme také spoustu malých krámků s módou a navštívili i několik sekáčů. Večer pak propukla diskuze na téma proč tu nikdo není oblečený jako debil? Došli jsme k názoru, že kdyby si v Anglii někdo oblékl napůl průsvitné tričko z New Yorkeru nebo průsvitný elasťáky z "vše za 39", tak by se mu ostatní jednoduše vysmáli, co to má na sobě za hrůzu. Jsou tam evidentně zvyklí na určitý standard oblečení z kterého rozhodně neslevují a nevidí důvod proč nosit sračky.

    OdpovědětVymazat
  5. Funkční bunda +/- 500 až 1000 Kč / Barbour cca 15000 ( ve slevě a když se poštěstí v těch pár málo vybeaných obchodech sehnat tak za těch cca 6000 ) . Je to fakt hodně o penězích a osobně chápu třeba mladý rodiče , že peníze vrazí raději do pěkný dovolený s dětmi třeba v tom zmíněném Chorvatsku než do oblečení. Zase bych šmahem všechny neodsuzoval. A ono vkusně a současně levně se v Česku moc obléknout nedá. Všechny ty levný hadrárny typu CA , Zara a pod jsou jen na efekt a ještě bídnej a kvalita otřes. Proto se nedivím , že tu lidi , kteří mají hlouběji do kapsy ( a to je v týhle zemi celkem dost lidí ) sahne raději po tý softshelce , která když už nevypadá , alespoň nějakou tu sezonu vydrží. Kdyby tu byl výběr jako v zemích na západ od našich hranic i v levnější cenové hladině , pochopil bych výtky směrem k špatně oblečeným lidem , ale když vidím tu bídu v tuzemských obchodech tak mám pro tyhle lidi pochopení. On každý opravdu nežije jen modou a není hobby každého lítat denně po obchodech a shánět mnohdy u nás nemožné.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to je o snaze každého jedince a také o tom v jakém prostředí funguje a jak si sám sebe váží. Vyrostla jsem na malém městě, byli tam k mání vietnamské krámy na tržnici, byly tam sekáče, byli tam běžné obchody a byl tam i lepší obchod s kvalitními věcmi. Co si pamatuju, tak mamka si vždy kupovala kvalitní HIS džíny, které jí vydrželi léta. Vždy jsme měli kvalitní boty s vyztuženou klenbou. Na běhání po poli/lese jsme měli obyčejný šusťáky a kostkovanou košili nebo parku. Když jsme šli do města na nějakou slavnost, do divadla nebo byla událost jako vysvědčení, měli jsme opeavdu pěkné šaty odpovídající příležitosti.
      Rodina sestřenky byla chudší. Jezdili nakupovat do červeného kříže a do sekáčů. Ke koním byli každý hadry dobrý, ale jak byla příležitost, byli sestřenky načesaný a upravený. Takže to fakt jde.
      V současnosti neholduji běžné módě. Mám ráda goth módu, lolita, punk, k-pop. Prostě nic co by mi dovolilo koupit si sportovní eleganci. Ty hadry se shánÍ blbě a mnohdy nejsou levné, ale jde to.

      Vymazat
    2. Ono se to všeobecně říká, že lidé z venkova se do společnosti oblékají elegantněji než lidé z města. Stačí se podívat na náš vesnický ples, kde mají všichni obleky a šaty, a na reprezentační ples FF UK, o kterém jsem psal, a kde bylo oblečení výkvětu našeho národa a budoucích magistrů a doktorů děsivé :D

      Vymazat
  6. Tohle je pravda. Sehnat neco padnouciho co vydrzi v ceskych obchodech je rarita. Rozhodne clovek musi chvili hledat, prijde mi lepsi objednavat z ciziny ale nakupovani podle fotky je taky neco co chce cvik. Mit treba 2 deti a praci tak se na to urcite vykaslu, v ty situaci by bylo prednejsi Kde sehnat hovezi co neni vevnitr shnily..a jestli dostanu hypoteku na maslo :D

    OdpovědětVymazat