pátek 4. listopadu 2016

Jak jsem si vytvořil vlastní parfém v Perfumed Prague


 photo perfumed-prague_02_zpsukjhylbs.jpg

 photo perfumed-prague_03_zpseen8sqth.jpg

 photo perfumed-prague_04_zpsfbxcvczz.jpg

V Praze teprve nedávno vzniklo parfémové studio Perfumed Prague, kde si za pomoci kvalifikovaného personálu můžete vytvořit vlastní parfém. Minulý týden mě pozvali na návštěvu a já jsem si to vyzkoušel a teď mám jedinečnou vůni jako nikdo jiný.

Perfumed Prague je malý krámek v ulici Karolíny Světlé. V jednoduchém interiéru plném polic lahviček s vonnými esencemi připomínajícím nějakou starou lékárnu, mě přivítal majitel Borys, který pochází z Polska, a se svojí ženou, která je parfemářka, si tady otevřeli svoje parfémové studio.

Nejprve mně vysvětlili, jak takové tvoření parfému vypadá, a pak jsme se do toho dali. Před začátkem je důležité vědět, k čemu parfém chcete. Na každodenní nošení? Má to být lehká svěží vůně? Nebo ji chcete na večer nebo pro zvláštní příležitosti?


 photo perfumed-prague_09_zpsvm0u6l0v.jpg

 photo perfumed-prague_06_zpsaitgdrjt.jpg

Napřed jsem si vybral základ parfému. Parfém se skládá ze tří složek - hlava, srdce a základ. Hlava je to, co cítíte jako první, po několika hodinách se začne uvolňovat srdce parfému, a základ ucítíte ještě na druhý den a na šále. Od každé složky je dobré vybrat si ideálně tři vůně, ale můžete méně či více. Olga se mě zeptala, jaké vůně mám rád - či spíše lehčí, dřevité, nebo těžké oudové a podle toho mně podávala různé lahvičky a vonnými esencemi a já jsem si vždy přičichnutím k víčku vybíral, až jsem našel tři - styrax, ambru a santalové dřevo.

Do každé lahvičky jsem namočil papírek a pak ke všem najednou přivoněl abych se přesvědčil, zda se mně kombinace všech tří líbí. Líbila. Pak se mě Olga zeptala, kterou vůni chci, aby byly ta dominantní - vybral jsem si santalové dřevo. Základ parfému (pro flakon 50 ml) tvoří 20 - 30 ml. Pomocí pipet jsem tedy smíchal 15 ml esence santalové dřeva, a po pěti mililitrech ambry a styraxu.


 photo perfumed-prague_07_zps0vi559n2.jpg

 photo perfumed-prague_08_zpsvhd3ad8e.jpg

Pak jsem se rozhodoval, co bude tvořit srdce parfému. Mám rád květinové, rostlinné a kořenité vůně, ale ne příliš sladké ani příliš dřevité. Po zkoušení spousty lahviček jsem vybral několik favoritů, namočil do nich papírky a zkoušel, jaká kombinace mně bude vyhovovat. Z nich nakonec vzešla kombinace fíku, borovice a damascénské růže. K papírkům jsem přiložil papírek se vzorkem základu a byl jsem spokojený. Vybral jsem si, která vůně má být dominantní, a podle toho za pomoci Olgy zvolil poměr, v jakém těch 15 ml, které tvoří srdce parfému, smíchám. Pak jsem namočil papírek do směsi a přivoněl. Tím se neustále přesvědčujete, zda se vám výsledek líbí, a zda chcete něco přidat.

A nakonec hlava parfému. Postup byl opět stejný - vybral jsem si několik vůní, z nich pak čtyři favority - růžový pepř, černý rybíz a esenci z květu a ze semínek pomeranče. Namočil jsem do nich papírky a přidal papírek se vzorkem toho, co mám zatím v kádince. Esence ze semínek pomeranče mně tam neseděla, tak jsem nakonec vybral růžový pepř, černý rybíz a neroli a v určitém poměru je přidal do kádinky. Zamíchal jsem a protože se mně vůně ještě nezdála hotová, po konzultaci s Olgou jsem přidal ještě pár mililitrů neroli, a pak jsem byl spokojený. 

Namočil jsem do kádinky papírek a trochu na ruku, abych zjistil, jak výsledek voní na mě. Výsledná vůně je taková, jakou jsem si přál. Květinová, kořenitá, a s trochou dřeva a jehličí.


 photo perfumed-prague_05_zpsera3qg7n.jpg

 photo perfumed-prague_10_zps9of1ohjx.jpg

Pak přišla ta nejtěžší část - zvolit si jméno parfému. V tu chvíli mě napadlo jen Eden, ráj, a napsal jsem to francouzsky, ať to zní trochu poetičtěji - Éden. Pak můj parfém přelili do flakonu, zazátkovali uzávěrem s rozprašovačem, vložili do krabičky s názvem parfému, převázali stužkou a vložili do papírové taštičky.

Líbilo se mně, že jsem všechno mohl vyzkoušet sám - parfém si tak tvoříte skutečně sami a není to tak, že byste někomu řekli "mám rád to a to, tak to smíchej", a pak byste odcházeli s flakonem parfému. Olga mě celou dobu radila, jak a co smíchat, co je dobré a není, až vznikla vůně, která byla ještě lepší, než jsem čekal, a já tak odcházel s parfémem, který teď budu velice rád používat. 

Zvolené vonné esence a jejich poměry společně s vaším jménem a názvem parfému si zapisujete do formuláře, který pak v Perfumed Prague archivují. Pokud se tak rozhodnete vzít si další flakon parfému, stačí si jej pak jen objednat nebo přijít, a vylepšit jej. Taková seance trvá asi hodinu až dvě - podle toho, jak jste (ne)rozhodní.


 photo perfumed-prague_01_zpskyguawfy.jpg

Ceny jsou velice příznivé - za flakon 30 ml zaplatíte 999 korun, za 50 ml 1.499 korun a za 100 ml 1.999 Korun. Perfumed Prague najdete v ulici Karolíny Světlé 285/20.

5 komentářů:

  1. Díky za tip, to by mohlo někoho potěšit jako dárek k Vánocům :)

    OdpovědětVymazat
  2. Technická, ta paní nebude parfumérka, ale spíše parfumářka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Díky, přemýšlel jsem nad tím, jak to česky nazvat. Používá se parfumér a myslel jsem, že ženskou variantou je parfumérka. Teď jsem zkoušel vyhledat parfumářka a našlo mně to spíše parfemářku, tak to opravím :)

      Vymazat
  3. To je skvělé! Skvělý nápad, skvělé místo, skvělý článek!!! Jsem nadšená. Děkuji za tip.

    OdpovědětVymazat
  4. Vypadá to + zní to výborně! Vážně super tip na dárek :-)

    + jméno jsi vybral krásné! Zní to světově, patentuj to, než s tím přijde Chanel nebo někdo jiný :-) :-)

    OdpovědětVymazat