čtvrtek 28. července 2016

Rámové boty F.L.Popper


 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_01_zpsiaadfc8l.jpg

Před nedávnem v mojí e-mailové schránce přistála zpráva s nabídkou vyzkoušet rámové boty nové české značky F.L.Popper, která navazuje na tradici staré firmy ještě z dob Rakouska-Uherska, již zničili komunisté po čtyřicátém osmém. Že prý zda je chci vyzkoušet a napsat na ně svůj názor, recenzi. Souhlasil jsem. Protože kromě toho, že boty vypadají úchvatně, mě zaujala také cena - veškeré modely F. L. Popper stojí něco málo přes 4000 korun, což je téměř o polovinu méně, než třeba takové Loake nebo jiné značky rámových bot, které u nás dostanete. A tak mě zajímalo, co za tu cenu dostanu, a zda stojí za to.

Často totiž dostávám dotazy "Kde seženu hezké a kvalitní polobotky za rozumnou cenu? Jsem středoškolák/chudý student." Těší mě, že mě čtou středoškoláci, chudí studenti anebo také lidé s hezkým příjmem, který jim dovoluje nakupovat lepší značky, aniž by na to museli šetřit nebo se dlouho rozhodovat. Ti, kteří nemají hluboko do kapsy jdou do Le Premier koupit si Loake. Ale těm ostatním se radí těžko. Když jsem nedávno potřeboval nahradit svoje milované a značně obnošené polobotky Allen Edmonds, vyšlo mně nejlépe, že lepší boty než Loake asi nenajdu, i když stojí přes sedm tisíc. A tak jsem všem radil: "Kup si boty v běžném obuvnictví, které se ti do dvou let rozpadnou, takže je budeš moci reklamovat, nebo si našetři na Loake."

Protože mezi často předraženou konfekcí a rámovými botami není žádný mezistupeň, co se poměru ceny a kvality týče. Buďto si koupíte lepené boty, kde cena neodpovídá kvalitě, nebo chcete kvalitu, která ale něco stojí. A tuto mezeru teď - a podle mě skvěle - vyplnila značka F. L. Popper.

  photo ramoveacute-boty-f.l.popper_02_zpsgmaajh5w.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_03_zpsnqfrloci.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_04_zpspmpdxoqt.jpg

Boty jsem dostal v papírové tašce s obrázkem bot a v jednoduché a krásné krabici s nálepkou inspirovanou první republikou. Boty jsou zabaleny v zeleném hadříku, který zároveň slouží k leštění bot. V krabici je také dřevěný nazouvák a pár tkaniček, elegantně navinutých na lístku z tuhého kartonu. K botám jsem dostal také krém v barvě bot a cedrové napínáky.

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_05_zpsuxhpksok.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_06_zpsohrpr3un.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_07_zpss9takdwk.jpg

Se svojí obvyklou velikostí 12,5 či 13 jsem měl docela obavy, aby mně boty padly. Například u Loake jsme si musel objednat velikost 13 F, protože dvanáctky mně byly malé, a po pár metrech chůze jsem si říkal "Proboha, koupil jsem si boty za sedm tisíc, a teď mě tlačí" a trvalo nějakou dobu, než jsem je rozchodil.

Popprovek mě překvapilo, jak pohodlné byly hned při prvním vyzkoušení a nošení, a to mají stejnou šířku a o číslo menší velikost. Vůbec jsem je nepotřeboval rozcházet. Přední část je samozřejmě tvrdá a povolí až po nějakém nošení, ale na rozdíl od Loake mě Popprovky vůbec nedraly pod kotníky ani netlačily u malíčků.

A jsou nádherné a vypadají luxusně. Když jsem je měl poprvé na sobě, všichni mně je chválili, ptali se, odkud je mám, a vůbec všichni se dívali na moje boty, i ti, kterým je obvykle jedno, co mám na sobě nebo na nohou.

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_08_zpseeoydued.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_09_zpsqibxvpjw.jpg

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_10_zpsqbck7hgb.jpg

Doplňky k údržbě bot jsem zmínil, ale F. L. Poper dělá také překrásné opasky z kůže v barvách, která ladí k barvám bot. No není nádherný? 

Kromě toho nabízí F. L. Popper i takové rarity jako litinové zouváky nebo silikonové galoše v několika barvách.

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_11_zpsq2tt0jhu.jpg

Jeden z důvodů, proč jsem tak dlouho hledal náhradu (nebo mně trvalo rozhodnout se) za svoje nejoblíbenější polobotky Allen Edmonds bylo kromě kvality také to, že ony měly gumovou podrážku. Kožená je skvělá na plesy, ale stačí když naprší, a chůze po chodníku nebo po schodech do metra se stává dobrodružstvím. A pokud jezdíte často na venkov (kde nejsou všude chodníky, ale také třeba kamení nebo bahno) jako já, oceníte kaučukovou podrážku, která se jen tak neprošoupe a nepromokne jako kožená podešev.

Tady je fotka té u mého páru polobotek modelu Herold po téměř třech týdnech nošení - kaučukové podrážky jsou špinavé, ale ne prošoupané. A to jsem potřeboval. Ano, kožená podešev je kožená podešev, a u večerních a formálních bot bych jinou nechtěl. Ale na běžné nošení chci kaučuk a ne kůži.

 photo ramoveacute-boty-f.l.popper_12_zpsutyycfc3.jpg

Málem bych zapomněl na obálku s desaterem tipů, jako že nemáte ty stejné boty nosit denně, při zouvání je dostatečně rozšněrovat, nezouvat je patu o patu, a pak do nich vložit cedrové napínáky a pod. Pro mě je to samozřejmost, protože jako malý jsem vždy dbal babiččiných pokynů jako "umyj si ruce" nebo "rozvaž si ty boty!", ale prý to až tak samozřejmé není, takže to jistě mnozí ocení :)

F. L. Popper zatím nabízí čtyři modely bot - hnědé boty typu Derby jako mám já, a pak hladké černé polobotky typu Oxford, jedny černé brogues a tmavě hnědé kotníkové Chelsea boots a co jsem slyšel, plánují rozšíření sortimentu.

Závěrem musím říct, že by mě ani nenapadlo, že s rámovými botami za čtyři tisíce budu tak spokojený, když moje černé polobotky Geox za tři tisíce (z outletu!) vypadají po třech nošeních tak neuvěřitelně opotřebovaně, že bych je nejraději omlátil prodavači o hlavu.

Snažím se najít nějaký háček nebo chybu, protože tak krásné, kvalitní a levné boty musí nějaké mít. Ale žádný jsem nenašel. Takže pokud hledáte kvalitní a pohodlné boty za velmi rozumnou cenu, už jste je našli. A já také ♥

22 komentářů:

  1. Škoda, že zde není fotka i s celkovým outfitem. Nevíte zda budou rozšiřovat produktovou řadu? Nějaké casual polobotky by se do budoucna s kaučukovou podrážkou hodily, avšak odstín hnědé barvy jako na recenzovaném páru mne nikdy moc netáhl. No snad se brzy dostanou na povrch i informace a zkušenosti dalších nositelů těchto bot. Zatím to vypadá hodně "čerstvě". :)
    Hezký víkend.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Rozšíření řady prý plánují a fotky s outfitem jsem právě přidal:

      http://www.czechfashionisto.com/2016/08/blankytne-sako-popprovky.html

      A ano, je to hodně čerstvé, teprve začínají. Ale boty mám už skoro měsíc a jsem s nimi spokojený :)

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Jsem zvědavý i na budoucí zhodnocení toho jak boty drží. Pokud budete nosit tyto boty stejně často jako Allen Edmonds tak myslím, že se těchto zhodnocení dočkáme. :)

      Jinak jsem se Vás chtěl ještě dotázat zda/jak jste řešil pásek u vašich Loake Aldwych. Já si pořídil před nějakou dobou verzi Mahogany (možná máte tutéž verzi). Bezcílně jsem však procházel obchody a pásek, který by se k nim hodil do obleku nikde a nikde sehnat. Nakonec možná budu nucen vyzkoušet šle.

      V každém případě díky, že tento blog píšete. :)

      Vymazat
    3. Není zač, jsem rád, že mužů někomu poradit :)

      V Le Premier takový opasek nemají? A co odstín tmavě hnědé jaký mají v F. L. Popper? Abych pravdu řekl, opasky moc nenosím a také mám nějaký starší v barvě bot (Loake mám v barvě tan), a teď se mně k nim bude hodit i tento.

      Vymazat
  2. Možná by se hodilo zmínit, že přestože je značka česká a tvrdí, že "Design našich bot je ovšem unikátní a vychází z historických modelů značky F. L. Popper.", boty samotné jsou vyráběné v Indii.
    A docela by mě zajímal ten tradiční model, nějaké nákresy, dobové fotky atd. Design mi silně připomíná právě Allen Edmonds.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Možná tím designem nemyslí jen vzhled, ale také tvar, protože jak píšu, sedí jinak (pohodlně od prvního nošení) než ostatní boty, které jsem kdy měl. Na druhou stranu na klasickém designu bot není moc co měnit.
      Ano, boty vyrábí v Indii, díky čemuž mají tak příznivou cenu. Třeba Friendly suits začali dělat rámové boty ve spolupráci s Lawartem, vyrábí je v Portugalsku a stojí dvakrát tolik než F. L. Popper, takže kvůli zemi výroby k nim nedůvěru nemám. Apple také vyrábí v Číně ;)

      Vymazat
  3. Napínáky jste dostal k botám automaticky nebo jste je musel přiobjednat?

    OdpovědětVymazat
  4. moc sem nepochopil, proc jsou dobre :)
    jsou ramove, ale s gumou takze nejdou rekonstruovat?
    v cem je ten mezistupen?
    myslel jsem si, ze vyhoda ramovych bot je prave moznosti rekonstrukce, ale tahle moznost tady pada, proc nejit teda do lepenych, ktere se daji koupit i za pulku

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že je na botě gumová podrážka neznamená, že nejde opravit. Znám spoustu lidí, kteří si tak nechali podlepit svoje rámovky, které jdou stále zrenovovat ;)
      Mezistupeň je v tom, že mezi lacinými (nebo předraženými) lepenými botami za 2000 a Loake za 7000 tu nic nebylo.

      Vymazat
    2. a ok jsem nevedel, ze gumova ramovka jde taky renovovat. dik.

      Vymazat
    3. Ta bota je úplně stejně rámová jako třeba Loake, kam si spousta lidí také dává gumovou podrážku, aby se ta kožená tolik neničila.

      Vymazat
    4. jasne to jsem chapal, ale nejak jsem si myslel ze s podrazenim se ztraci moznost renovace.
      takze diky za vysvetleni

      Vymazat
  5. Mně moc nesedí to srovnání F.L. Popper a Loake. Srovnatelné Loaky, které se také vyrábí v Indii stojí 3990. Přijde mi to srovnání lehce zavádějící.

    OdpovědětVymazat
  6. Mají to pěkné, co pamatuji, tak i u Batě se před 15- 10 lety daly koupit za cca 3000 indické GYW pod různými značkami, například Gordon Bros. Jedny jsem měl, pak ve stejném období italské baťe, taky GYW, tenší kůže a takové více lajdácky - rychleji ušité. Ty indické byli o něco trvanlivější. Neberte to jako axiom, ale bylo tehdy u těchto bot tak.

    OdpovědětVymazat
  7. Jak jste s botami od firmy F. L. Popper spokojen dnes? Doporučil byste je?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nosím je celkem často, hodně také na podzim a v zimě, kdy prší (mají částečně gumovou podrážku), takže je nijak nešetřím, nejeví žádné výrazné známky opotřebení a když je srovnám s botami z konfekce za podobnou cenu, jednoznačně vedou Popprovky.

      Vymazat
    2. Děkuji za odpověď. Uvažuji nad nákupem černých oxfordek Simon z jejich nabídky.

      Vymazat
    3. Za ty peníze je to dobrá obuv :)

      Vymazat
  8. Chápu to dobře, že když koupím boty já, tak dostanu boty v krabici, ale za cedrové napínáky, krém, hadřík, náhradní tkaničky a vlastně jakékoliv příslušenství si budu muset připlatit, není v ceně bot?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že tkaničky dostaneš automaticky, krém a hadřík jsem dostal zdarma v rámci nějaké akce, ale napínáky jsem si koupil zvlášť...

      Vymazat
  9. Dobrý den, značku F.L.Popper "nezničili komunisté po čtyřicátém osmém" jak píšete, ale nacisté již v roce 1938 kvůli židovskému původu majitele.

    OdpovědětVymazat