pondělí 29. února 2016

Kožešinový kabát a krémové rukavice



 photo kozesinovy-kabat_01_zpstskm9nqr.jpg

 photo kozesinovy-kabat_02_zps5r76kah4.jpg

 photo kozesinovy-kabat_03_zpswbylvyw2.jpg

 photo kozesinovy-kabat_04_zpsewygbodi.jpg

 photo kozesinovy-kabat_05_zpsedtp6k7g.jpg

Zatímco koncem týdne to vypadalo, že už bude jaro, o víkendu snad mrzlo a hrozně foukalo, tak jsem vytáhl svůj kabát ze sekáče, který vypadá, že jej šil zkušený krejčí, a který je podšitý pravou ovčí srstí a límec zdobí kožešina. Stál 80 korun,, je v dokonalém stavu, vypadá nádherně a krásně hřeje.

Na sobě mám kalhoty Levi's Sta-Prest (= stay pressed - "zůstanou vyžehlené"), které si nějakou zvláštní úpravou udrží vzhled toho, že byly právě vyžehlené, ať už během nošení, tak po svlečení a pověšení do skříně. Šálu ze směsi kašmíru a hedvábí mám z Felipe.cz (kde najdete pravé a kvalitní kašmírové svetry a šály, i ve výprodeji). Na nohou mám hnědé únorové ponožky s modrými puntíky a proužky z Klubu Pánů Ponožkovic a polobotky Loake z obchodu Le Premier, který v září přesídlil z Pánské pasáže do Černé růže.

Sháněl jsem krémové rukavice, protože v dobách, kdy se lidé ještě řídili etiketou a dbali na způsoby a společenské vystupování, se k dennímu obleky nosily krémové glacé či přírodní jelenicové rukavice (popřípadě šedé - ty vhodné a dobře padnoucí stále sháním). Hnědé se nosily s hnědými botami na volný čas, černé ke smutečním událostem (či služebnictvo mimo dům) a bílé na večer. Dnes nám módní časopisy diktují nošení rukavic a opasku v barvě bot, což si pak někteří vykládají tak, že musíte mít rukavice a opasek v každém odstínu bot, které vlastníte. Ha ha.

Já jsem staromódní a jsem rád, že jsem konečně sehnal dobře padnoucí rukavice krémové barvy. Byl jsem v tom obchodě s rukavicemi v Železné ulici a tyto tam mají nově, nebo jejich výrobce pozměnil střih. Mají teď delší prsty, jsou dost dlouhé a jsou vyrobeny z nádherné, měkké, ale silnější kůže (anglicky se tomu říká buttery-soft leather, pokud víte, co myslím :) a skvěle mně padnou.

28 komentářů:

  1. Jako pan továrník z první republiky! :)

    OdpovědětVymazat
  2. Na co to je dobré? Nějaký LARP z dob Titaniku?

    OdpovědětVymazat
  3. No, vzhledem k dzinam a barevnym ponozkam by to asi nebyl moc autenticky LARP ala Titanic. :) Me to bavi, klasicka elegance s upgradem ve forme funny ponozek - za me o. k. :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Pozor, stapresty nie su "dziny", aj ked ich vyraba Levi's.

      Vymazat
  4. jak dlouho mate ty polobotky? dokazete rict, jak dlouho jak frekventniho noseni vydrzi ta kozena podrazka? dekuji

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Polobotky jsem kupoval myslím v listopadu a teď v zimě (či spíše mokru) je moc nenosím, protože kožená podešev natáhne vlhkost a pak máte mokro v botách. Ale polobotky Loake si můžete nechat opravit, protože jsou to rámovky, takže mě to netrápí. Také musíte počítat s tím, že po dvou nošeních bude ta krásná hladká podešev ošoupaná.
      Ale měl jsem boty s koženou podešví, které jsem kromě léta nosil téměř neustále a za tři roky častého nošení jsem podešev prošlapal a nechal podlepit gumovou podrážkou.

      Vymazat
  5. Palec nahoru, jako vždy! Skvělé, skvělé, skvělé!

    OdpovědětVymazat
  6. Dobrý den,
    Já se omlouvám, ale já Vás vůbec nechápu. Když se podívám na Vaše fotky např. Jste v obleku popř.smoking a k tomu si vezmete boty Nike a ještě, aby se neřeklo ponožky v excentrických barvách a vzorech. A nyní si koupíte rukavice v béžové barvě a v poslední odstavec začínáte slovy Já jsem staromódní...
    Myslím, že byste se měl vyvážit, buď se budete oblékat konzervativně, nebo nějak jinak. Když už se chcete oblékat "staromódně", tak si myslím, že není potřeba kombinovat staré a nové.
    Význam slova konzervatismus znamená, že vezmete něco (politicku,oblékání, atd.) a doslova zakonzervujete. Nechci po Vás, abyste dodržoval etiketu z Viktoriánských dob, ale když už tak už,jinak vše ostatní postrádá smysl.
    Děkuji za případnou odpověď
    S pozdravem Jakub Salaj
    Přeji příjemný zbytek dne

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Mám rád klasické věci, ale nebudu se kvůli oblékat jako v dobách první republiky. Kombinuji klasické věci s tím, co je v módě dnes. To "staromódní" se vztahovalo k tomu pravidlo o rukavicích - odmítám dnešní pravidlo toho, že barva rukavic se volí podle barvy bot - vizte můj odstavec výše.
      A nezlobte se na mě, ale nevím, proč by mně měl někdo radit, jak bych se měl oblékat jen pro to, že mě chytá za slovo ;)

      Vymazat
  7. Jak vosková figurína z výlohy . Opravdu jste to dotáhl k dokonalosti :-)

    OdpovědětVymazat
  8. Moc ti to sluší! Nejvíc se mně líbí tvoje outfity jako ze starých časů.

    OdpovědětVymazat
  9. Vypadáš tu jako šlechtic z carského Ruska! :)

    OdpovědětVymazat
  10. Jako nikdo v roce 2016 nic neřekne na to, že kvůli tomuhle zheblo zvíře? Tak já teda jo. Zbytečné. JMaravelo

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslím, že to zvíře bylo zabito, když moji rodiče ještě nebyli ny světě. Předpokládám, že podobné komentáře píšete i na food blogy a stránky restaurací, kde je zabíjení zvířat aktuálnější a probíhá ve větší míře.

      Vymazat
    2. Vizte můj článek, třeba se Vám rozsvítí:
      http://www.czechfashionisto.com/2015/05/demagogicka-propaganda-odpurcu-kozesin.html?m=1

      Vymazat
    3. Máte naprostou pravdu. Ale přiznávám se, že mě ze všeho nejdřív natolik zděsila fotka sraženého trpajzlíka navlečeného do o číslo většího kabátu, korunovaná děsivým knírem, že mi i nějaká kožešina unikla. Jinak kožešiny "sucks", o tom žádná.
      Kdyby se Víťa cítil nějak uražen, tak podotýkám, že bych ho v jiné úpravě a bez té obludnosti pod nosem považovala za poměrně přitažlivého chlapa. Takto se ovšem obávám, že navzdory tleskajícím příznívcům si o něj soudná ženská ani kolo neopře. A už vůbec mi hlava nebere, proč se tak hyzdí.

      Vymazat
    4. Tak za prvé, kabát není o číslo větší, je podšitý kožešinou a je vintage, z dob, kdy lidé nosili běžně obleky, s čímž se počítalo i u střihu kabátů. U dnešních kabátů je občas problém vejít se do kabátu správné velikosti, pokud na sobě máte oblek.
      A co se mého kníru týče, má každý jiný vkus. To, že se něco nelíbí Vám ještě neznamená, že se to nelíbí ostatním ;)

      Vymazat
    5. Mrzí mě, co někteří lidé dokážou vyplodit za urážky jen proto, že se jim nelíbí kožešina. Jestli někomu vadí, že bylo kdysi zabito nějaké zvíře, tak ať si kožešinu nenosí, ale ať neuráží toho, komu kožešina sluší. Pořád je to "jen" zvíře, a pokud je takto zužitkované, já a asi většina ostatních čtenářů s tím nemáme sebemenší problém. A JMaravelovi asi uniklo, že v roce 2016 prožívá kožešina mohutný návrat na módní výsluní. Jíme maso, nosíme kůži, tak zkrátka není důvod, proč nenosit i ze zvířat kožešinu.

      Vymazat
    6. A že je na každém rohu narvaný McDonalds nebo KFC to vám nevadí? Taky tam chodíte lidem hlásit že kvůli nim zhebla zvířata? :-D

      Vymazat
    7. Ne, to nikomu nevadí. Jedou jsem přidal na facebook fotku se štólou z jedné polární lišky, a zdvihla se vlna nenávistných komentářů - že jsem vrah, že bych měl také chcípnout a podobně. Tak jsem o dva dny přidal fotku toho největšího kyblíku kuřecích křidýlek (z několika mrtvých kuřat) z KFC, a nikdo nic nehejtoval. Ať žijí pokrytci.

      Vymazat
  11. Nechtěl bys někdy udělat recenzi na boty Loake? Zdali jsou kvalitní. Přeci jen ty ceny jsou trochu vyšší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No, příspěvek o nich možná udělám, jak vypadají po nějaké době nošení a jak jsem s nimi spokojen. Ale myslím, že o kvalitě není pochyb. Navíc má Royal Warrant - tedy je dvorním dodavatelem bot na britském královském dvoře ;)

      Vymazat
  12. Já jsem si vzpomněl (byť tímto až tak nežiji, občas něco někde přečtu) na jedno pravidlo z viktoriánské epochy, že rukavice by měly být vždy alespoň o stupeň světlejší, než je svrchník, a že muži nosili světlé rukavice, aby uchopí-li jimi ruku dámě při políbení, nezanechávaly na jejich světlounkých rukavicích stopy. Četl jsem to na nějakém anglickém blogu, jehož post se celý věnoval etiketě nošení rukavic.

    OdpovědětVymazat