sobota 6. února 2016

COS v Praze


 photo cos store prague 02_zpsdja6yi4a.jpg

 photo cos store prague 03_zps4a7br5bd.jpg

 photo cos store prague 08_zpsdrsot8pv.jpg

 photo cos store prague 04_zpseslvdaho.jpg

 photo cos store prague 06_zpsomvvsfzg.jpg

 photo cos store prague 07_zpslxcllqeo.jpg

 photo cos store prague 09_zpsonu1i0f7.jpg

Tak jsme se konečně dočkali a mezinárodní řetězec ovlivněný skandinávským stylem COS včera otevřel svoji první pobočku u nás. Najdete ji v Praze v Pařížské ulici 23, hned naproti Hotelu Intercontinental. Řetězec se usídlil mezi butiky jmen natolik zvučných jako Louis Vuitton, Hermès, Prada či Dior, což by někdo možná nečekal. Dav nakupujících v Pařížské tedy oživí a bude tam teď znít i jiný jazyk než ruština.

První obchod COS (= Collection Of Style) byl otevřen v Londýně v roce 2007 a protože se těší všeobecné oblibě, rychle se rozrostl a dnes má prodejny ve 30 zemích celého světa. Za zmínku stojí to, že COS nevlastní výrobní továrny, ale má síť 60 nezávislých specializovaných výrobců, přičemž zhruba 60% produkce vzniká v Evropě a 40% v Asii. 

COS zabírá první dvě podlaží krásného domu se secesní fasádou a interiér je stejně čistý, nadčasový a minimalistický jako oblečení, přitom však zachovává historický odkaz budovy, ve které sídlí. Příjemně mě překvapilo pánské oddělení. Nejen, že je nezvykle umístěno hned v přízemí (ve většině obchodů bývá v pátém patře nacpané někde za dětským), ale také nabízí široký výběr oblečení a doplňků. V ostatních částech prostoru najdete dámskou kolekci. Po celém dni už jsem neměl náladu na nákupy, a obchod jsem si jen prošel a podíval se. Ale nemohl jsem odejít bez klasického bílého trička, které mě navíc hezky zabalili, a ještě ten večer jsem si je oblékl.

Pro ty, co COS neznají, je to značka patřící pod H&M. Jejich modely jsou nadčasové, moderní a čistého designu. Takže pokud máte rádi jednoduché kousky nápaditého střihu z příjemných materiálů, které vám vydrží roky, aniž by vyšly z módy, a za rozumnou cenu, je COS to pravé místo. Ceny bych přirovnal k Zaře (trička za pár stovek, svetry asi 1.500, džíny asi 2000), ale kvalita je nesrovnatelná. Oblečení vypadá už na pohled i na omak mnohem mnohem lépe, je z kvalitních materiálů a dobře zpracované.

Na kolekci oblečení a doplňků se podívejte i na stránky COSu, které zároveň fungují jako e-shop.

7 komentářů:

  1. Já už se strašně těším, až se tam podívám :)) COS je sice dost drahý, ale za tu kvalitu a jedinečnost jsem schopná si připlatit :)

    Style solution

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Schválně jsem se díval na ceny a nepřipadá mně nijak dražší než Zara, kde tolik lidí nakupuje, a kde mají podle mě samé šmejdy z hnusných látek :/

      Vymazat
  2. Pane jo, o této značce jsem nikdy neslyšela, až budu v Praze, zajdu se podívat, díky za tip! =) Hodně mě zaujalo, že patří pod HM, zajímavé, škoda, že se taky nesnaží o větší kvalitu běžného HM sortimentu.

    OdpovědětVymazat
  3. Děkuji za tip - hned při první cestě do Prahy jsem tam díky vašemu článku zašla a odnáším si krásné šaty. Obchod je velmi noblesní při celkem slušných cenách (na Pařížskou určitě).

    OdpovědětVymazat
  4. DObrý deň Víťezslav! Dnes som dostala doporučenie na obchod Cos, maju vraj kvalitné oblečenie, ktoré vydrží. MOžete mi poradiť? Som zúfalá z kvality oblečenia na trhu, mám niekolko tričiek z Marks and Spencer spred 10 rokov, vyprané boli milionkrát ale maju krásnu farbu a dokonca ešte držia tvar. Dnes si tam niečo kúpim (ano ešte stále im naletím) a po pol roku to možem vyhodiť. NOhavice od nich mi farbia nohy a posledná novinka v otrasnej kvalite a šidení materiálu je, že sa mi rifle žmolkujú z vnutornej strany. A keď prídete do obchodu, tak to tam smrdí tými farbami, čo sa vyparujú z nohavíc. Neviem, čo je to za modu s tými prírodnými látkami. Už vám dopredu píšu na oblečení, že sa bude šisovať a že to neni na škodu. že je to prirodzené. Mne to prirodzené nepríde, som nervozna keď dávam oblečenie do pračky, aké bude keď ho vytiahnem. Do COS- u určite zajdem, máte ešte nejaké dobré tipy na kvalitné veci. Ďakujem za odpoveď, Andrea Tamášová, Praha

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Dobrý den, Andreo! To, že kalhoty barví nohy ještě nemusí znamenat, že jsou nekvalitní, stává se mně to často (hlavně u džín a výrazných barev), také u bot. S tím asi nic nenaděláme. Že látka žmolkovatí může znamenat, že obsahuje polyester - u toho s to také stává a obávám se, že dámské oblečení bývá často vyrobeno z látek s příměsí polyesteru. A že se oblečení vyšisuje... to je, bohužel, dnešní trend, která nahrává výrobcům, kteří tolik nemusí dbát stálosti barev a tvaru oblečení po jednom či více vyprání.
      Ale i v takovém Háemku se dámské a pánské věci docela liší... V pánském oddělení seženete spoustu věcí z bavlny, zatímco spousta sukní a šatů je z umělých vláken - aby se nemačkaly. Také mám doteď džíny z Háemka staré deset let, ale ty z poslední doby po jediném vyprání výrazně zesvětlí a prošoupou se, a tak teď kupuji jen ty z Levi's. Občas barví nohy, ano, ale barvy i střihy vydrží a nevytahají se.
      Do COSu se podívejte, třeba tam něco najdete, používají hodně přírodních materiálů a mají nadčasové střihy, a co jsem i od dam slyšel, byly s kvalitou vždy spokojeny :) Ale co se dámského oblečení týče, nevím, jaký máte ráda styl, já jsem byl vždy spokojený v Gantu a teď otevřeli v Praze i Barbour, kde mají spoustu krásných a kvalitních věcí.

      Vymazat
  5. Ďakujem za odpoveď Vítezslav. Už som pozrela stránky Barbour -u, zdá sa, že maju klasiku. Gant som ešte nemala. Drahšie značky osm začala nakupovat až nedávno, kupila som tričko od Huga, ale mám pocit, že farba sa už začína strácať. A v skrini mám 6 nohavíc od Geryho Webera a vždy keď ju otvorím tak sa na mňa vyvalí zápach z tých farieb. Mala som rada Betty Barcley, ale mala som s nou zlé skusenosti, potom som si oblubila - myslím nemecku značku- Olsen, ale tiež nič moc. Rada chodím nakupovať v Prahe do Opletalovej, je tam obchod Elegante, majitelka nakupuje veci priamo v Taliansku a Francuzsku, takže to neni určené pre východný trh. Majú tam úžasné hodvábne šály a šátky.
    Včera som objavila obchodík v Perlovej ulici, neviem ako sa volá, ale má ho bulharská návrhárka. Je vela ľanového oblečenia, ale i ľanovo-hodvábne a hodvábne sukne, šaty. Je to taký ten štýl volných a širokých nohavíc z ľanu, s prírodnými gombíkmi, nepravidelnými strihmi, neviema ko sa tomu ofíco hovorí. A tam som sa zakecala s pani predavačkou a získala cenné rady ako prať hodváb. Mám totižto bluzu, ktorá sa mi trocha vyšisovala po praní v pračke. Pani vravela, že sa má hodváb zásadne prať ručne. To som skúšala, ale mám pocit, že sa to "uplne" nevyperie. Na to mi doporučila dezinfekčná prostriedok do pračky a i na ručné pranie. Dnes som ho i kupila, našla som dve značky, Sanitol a Vanish. Dá sa použiť pri nízkych teplotách v pračke a rovno Vám to i vydezinfikuje i pračku, alebo ručne. Objavila som takisto dezinfekčný prostriedok s bieliacimi účinkami, takže chcem skúsiť na zašedivelé biele tričká.
    Štýlovo sa mi ešte páči MArc Aurel, neviem či ho poznáte, myslím že robí len dámske kolekcie, v Prahe je v KOtve. Páči sa mi na ňom nápaditosť modelov. Pretože ďalšia vec, ktorá ma trápi je "nudnosť" mainstreamovej módy. Tie nekonečné rady tričiek v roznych farbách !! Nedávno som videla v metre skupinu ľudí v historických kostýmoch v klobúčikoch, rukavičkách, pánov vo frakoch. Pripadala som si až smiešne jednoducho v rifliach, tričku a svetri. A to sa ešte snažím mať vždy nejakú šálu a brošňu. Dúfm, že som vás neunavila :) Andrea

    OdpovědětVymazat