pátek 6. listopadu 2015

Od armády k business casual: kde se vzaly kalhoty chinos?


 photo chinos_zps4ib2tkrl.jpg
Fotografii dodal obchod s oblečením Otto

Každý o nich mluví, ale jenom málokdo ví, kde se vlastně vzaly. Kalhoty zvané chinos jsou dnes zejména u mužů nedílnou součástí volnočasového i business casual oblečení. Ostatně i já je nosím docela často - ať už v létě či v zimě, stačí vzít košili (a blazer) a jste elegantně, přitom neformálně oblečeni. Kde se ale tyto kalhoty vzaly a proč jsou mezi muži tak oblíbené?

Historie chinos je úzce spjata s kalhotami khaki, které jsou velmi podobné a často je od sebe ani nerozeznáte. Slovo khaki pochází z hindštiny a znamená něco jako "zaprášené barvou". Poprvé se khaki objevily roku 1846, kdy britská armáda verbovala do svých řad vojáky z Pákistánu a chtěla jim dopřát oblečení, ve kterém by se mladí muži cítili jako doma. Takže pro ně šila bavlněné haleny, barevné kalhoty a pohodlné bundy. Kalhoty tehdy bývaly výhradně žluté.

Khaki kalhoty jak je známe dnes (tedy vyrobené z keprové bavlny), spatřily světlo světa až o půlstoletí později – roku 1898. Nosili je američtí vojáci během španělsko-americké války a říkali jim „chino“ – jednoduše proto, že bavlna pro výrobu kalhot (a mnohdy dokonce i samotné kalhoty) pocházely z Číny.

Všechny tyto chino kalhoty vycházely z britských khaki kalhot, avšak přesto na nich došlo k drobným změnám. Měly méně kapes, zúžené nohavice a vyráběly se z lehčí tkaniny – to proto, aby se v nich američtí vojáci v horkém filipínském počasí neuvařili.

Během 1. a 2. světové války se khaki (chino) kalhoty staly nedílnou součástí vojenské výbavy, jen z důvodu lepší kamufláže změnily barvu – ze sytě žluté se stala olivově nebo tmavě zelená. Vojáci pak po návratu z války tyto kalhoty nosili i v civilu – a tak trošku nevědomky založili nový módní trend, který přetrvává až dodnes.

Ani dnes vlastně přesně nevíme, jaký rozdíl mezi khaki a chinos kalhotami je. Obecně lze říci, že khaki jsou jakékoliv kalhoty z bavlny nebo bavlny lehce říznuté umělou příměsí. Oproti tomu chinos jsou kalhoty vždy mírně formální a obvykle ve studených barevných tónech. Jednoduše: všechny kalhoty chinos jsou zároveň khaki, ale ne všechny khaki jsou chinos.

A na závěr moje vlastní zjištění: chinos kalhoty mají (na rozdíl třeba od jeansů) přední kapsy vždy svislé nebo jen mírně vykrojené (takže do nich strkáte ruce ze stran) a zadní kapsy přímo na rubu kalhot (čili nejsou našité).

3 komentáře:

  1. dovolil bych si upozornit na jeden překlep, který zásadně mění význam slova: z krepové bavlny se šije povlečení, na kalhoty je vhodnější bavlna keprová
    :j

    OdpovědětVymazat
  2. Jo tyhle kaťata nemají vůbec chybu. A celkově krepový materiál, ať už na kalhoty či povlečení, protože má termoregulační schopnost.

    OdpovědětVymazat