středa 14. ledna 2015

Lesk a bída spolupráce návrhářů s H&M


 photo 1_Karl-Lagerfeld-for-HM-2_zps0cd429dd.jpg

Dlouho jsem přemýšlel, zda mám tento článek zveřejnit nebo ne. Nakonec jsem se rozhodl, že ano, protože o tomto tématu musím stále přemýšlet. Každý rok jsem totiž napjatě čekal, kdo bude oním návrhářem, jehož kolekci uvede H&M v listopadu do svých prodejen – pardon – jedné prodejny v pražském Myslbeku. Idea je skvělá, ale jak už to bývá, skutečnost je jiná.

Před deseti lety to bylo poprvé, co s tímto švédským řetězcem spolupracoval slavný návrhář. Nebyl to nikdo jiný než Karl Lagerfeld, který už přes dvacet let navrhuje kolekce pro Chanel a Fendi. Zalíbil se mu ten nápad: zpřístupnit vysokou módu běžným smrtelníkům. A tak uvedl kolekci, na které byl jasně znatelný jeho rukopis. Jeden příklad za všechny - košile s vysokými tuhými límci, jimiž je tak proslulý (a pro které bych vraždil). Takže teoreticky jste si mohli pořídit stejný outfit, jako nosí sám Lagerfeld, ale zaplatit za něj podstatně méně.

 photo wang_x_hm_00_zpsaaad942b.jpg
Trefný komentář designéra Jana Čapka, který napsal pod fotku na svém facebookovém profilu.


Ale jak to dopadlo, asi všichni víte. Oblečení a doplňků H&M vyrobilo tak málo, že se na většinu zákazníků vůbec nedostalo. A to Lagerfelda pochopitelně naštvalo. A zákazníky H&M také (a řekl bych, že je to štve každý rok). Podle Lagerfelda tak H&M zklamalo spoustu fanoušků, na které nic nezbylo, a jakékoli další spolupráce s řetězci se zřekl.

Namísto toho, aby H&M zpřístupnilo oblečení slavného návrháře davům, vytvořilo jen další druh snobárny. Udělalo z toho něco výjimečného. Kolekce návrhářů každoročně doprovází masivní mediální kampaně, bloggerky vlhnou a doufají v obdarování showroomem, a pubertální dcerky bohatých rodičů stepují už od kuropění před Myslbekem, aby si tam koupily ty boty/kabelku/cokoli, co viděly na plakátu. Zatímco ti, kteří nebydlí v Praze nebo nemají možnost vypravit se tam za svítání toho dne, kdy jde kolekce do obchodů (protože o několik málo hodin později už to nemá smysl – všechno je pryč) si jen naštvaně stěžují na Facebooku, proč to sakra neprodávají i v H&M v jejich městě.

 photo 10_versace_zps05ea85be.jpg

Pokud vás neodradí fakt, že nejlepší kousky vykoupili VIP večer předem, systém náramků a časově omezená doba nákupu a rozhodnete vystát tu frontu jako za komančů na banány, zjistíte, že to, co jste chtěli, bylo stejně hned vyprodané, protože toho měli jen pár kousků. V horším případě zjistíte, že vytoužený kousek do ČR vůbec nepřišel. Jednou jsem tak procházel kolem lačného davu před Myslbekem a zahlédl draze oblečeného rusky mluvícího muže, jak mává penězi a přemlouvá dívky v davu, aby svůj náramek pro dřívější dobu nákupu přenechaly za úplatu jeho dcerce. Připadalo mi to hrozně smutné a děsivé najednou. Na druhou stranu jsem měl škodolibou a politicky nekorektní radost při vzpomínce na tu scénu z Občanského průkazu, kde Rusanda v kožichu skoupila všechno maso a ostatní utřeli.

 photo 9_lanvin_1_zpsc431aad8.jpg

Měl jsem to štěstí, že před uvedením kolekce Lanvin (která je moje nejoblíbenější) jsem s H&M nafotil fotostory pro Fashionbook a H&M se mi štědře odvděčilo náloží kousků z této kolekce. Ale stejně jsem se do Myslbeku vydal, protože jsem toužil po těch slunečních brýlích. Sluneční brýle a další levnější doplňky patří k těm, které všichni chtějí a jsou první pryč. Hned na nich poznáte rukopis návrháře, nemusíte je zkoušet, moc nestojí a dobře se prodávají na Ebay poté, co si s nimi uděláte pár selfíček na instagramu a obrazíte pár večírků, kde vám je budou všichni závidět. Podle slov manažerky prodejny (která, mimochodem, na mě několik měsíců předtím dala zavolat policii, protože jsem prý kradl a po ponižujícím dvouhodinovém zadržování, šacování a vyslýchání policií, urážení příslušníkem ochranky a konečným dokázáním své neviny se mně ani nikdo nikdy neomluvil) jich přišlo jen pár kousků a „protože po otevření dveří se na ně všichni vrhli a během pár vteřin byly pryč.“ Naštěstí pro mě jsem ukořistil ty úplně poslední, vystavené na figuríně ve výkladu.

Právě tato kolekce byla ta, na kterou se valila kritika za kvalitu zpracování. Na šatech se páraly lemy a třepila zakončení, boty prý byly hrozně nepohodlné. Teď po čtyřech letech musím říct, že to s tou kvalitu opravdu nijak valné nebude. Ten nádherný modrý dlouhý dvouřadý kabát z této kolekce nenosím příliš často, spíše výjimečně – přeci jen mám dalších asi patnáct kabátů – a přitom je vlněná látka na některých místech prošoupaná a žmolkovatí, což se mi neděje ani u kabátů z běžných kolekcí H&M, které už mám roky a nosím je mnohem častěji. Podšívka se na jednom místě „rozjela“, takže je tam teď díra, jejíž okraje spojují jen zbývající vlákna a většinu knoflíků jsem také musel odpárat a přišít znovu, protože odpadávaly. A trench coatu z té stejné kolekce se už od začátku pářou další a další švy. Na druhou stranu musím říct, že šest let starou, koženou peněženku z kolekce Jimmy Choo jsem až letos na jaře vyměnil za jinou (tady tuto), protože jsem chtěl menší. A kromě ošoupání chromu z ozdobného cvočku vypadá jako nová.

 photo wang_x_hm-ebay_02_zps3bdf0e23.jpg

V zahraničí to celé nabylo ještě další rozměr. Je spousta těch, kteří se vydali vykoupit must-have kousky, aby je vzápětí vystavili na Ebay. A vy můžete být maximálně nasraní. Schválně jsem se podíval v den uvedení letošní kolekce Alexandra Wanga na Ebay.co.uk. Už tam bylo několik set kousků. A to bylo jedenáct hodin našeho času, tedy řekněme dvě hodiny po začátku prodeje. O dvě hodiny později už jich tam bylo asi 1500. A za nehorázné sumy. U nás to nefunguje, protože tady většina lidí Aukro a systém nákupu a prodeje v aukci prostě nechápe.

Takže ty kolekce nekupuji, protože mačkání se v davu nadržených puberťaček jsem se nabažil, když jsem na střední jezdíval na velké koncerty. Ale stejně každý rok myslím na to, kdy už ohlásí další spolupráci, abych pak zjistil, že si z ní stejně nic nekoupím. Protože vstávat v pět ráno v půlce listopadu a mrznout několik hodin na jedné z nejfrekventovanějších pražských ulic před zraky kolemjdoucích, ťukajících si na čelo nebo nostalgicky vzpomínajících na fronty před Tuzexem, to není nic pro mě.

29 komentářů:

  1. Já tleskám za úžasný článek a jeho detailní zpracování. Mimochodem nevím, jestli je také problém v tom, že jsme menší trh, protože v listopadu, po uvedení kolekce Wang, která byla vyprodaná v den vystavení, jsem byla v H&M na Miami a kupodivu zde bylo k dostání 80% kolekce a ležela na regálech téměř bez povšimnutí.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Problém je v tom, že jsme dobytá Východní Evropa, to je celé :) A máme "specifické chutě a přání" (čili prodat hlavně jinde neprodejné a nepoživatelné a ještě draze "v akci")

      Vymazat
    2. Absolutne si nepochopil smysl spoluprace HM s odevnim navrharem.Cely je to o marketingu ne o tom ze vsichni budou mit vsechno z ty kolekce.HM to stoji kazdorocne silene penez a prakticky z toho nema nic zpet v podobe penez.Ale prave co ma a proc to dela je publicita.Btw nezakonceni veci je typicky pro kolekci Lanvin.

      Vymazat
  2. Super clanek, ja se kazdorocne bavim tim humbukem okolo, a designerske kousky v hm zasadne nekupuji. Asi jsem spatna blogerka :D nebo naopak?

    OdpovědětVymazat
  3. Máš pravdu no:D Nejsměšnější je, že v zahraničí je ta kolekce v kdejakém háemku v každé díře (soudím podle Polska), je tam výběr skoro ze všech kousků ještě den poté a ne v jednom VIP obchodě jako u nás první půlhodinu. Nevím, kde udělali v českém vedení chybu..

    OdpovědětVymazat
  4. to ze niekto caka v rade pretoze po niecom tuzi na tom nie je nic zle podla mna horsie je to s tymi co to kupuju za ucelom dalsieho predaja a to ze neni toho dostatok v prahe to je smutne ked uz nie v prahe tak neviem kde

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Na tom, že musíš čekat několik ve frontě je špatné to, že tam čekat musíš, aby se na tebe vůbec dostalo, protože zboží je málo. Jestli nevíš o čem mluvím, zeptej se rodičů, jak sháněli banány, to bude podobné ;)

      Vymazat
    2. Na čekání v řadě mi nepřijde nic divného, stojíš tam dobrovolně. Když sis koupil před lety lupen na první koncert Lady Gaga, taky jsi stepoval před O2 arénou pěkně dlouho před otvíračkou, abys chytl dobrého fleka na place ;). Pamatuju si tě ;)

      Samozřejmě, to, že tam naběhne tlupa pitomců a zkoupí od všeho všechno, protože na to má a pak to ještě ten den prodává na aukci a v inzerátech, to už je fail. Ale je na HMku, aby si toto vyřešilo (buď počtem kusů, které do prodejny objedná nebo počtem kusů, které dovolí na jednoho člověka koupit..což už ale zase zavání omezováním a umělým zvyšováním "exkluzivity").

      A třeba takový Versace ležel v Myslbeku ještě dlouho po jeho uvedení na trh, spousty kusů z kolekce Isabel Marant šlo koupit i týdny po uvedení, takže je otázka, jak vlastně ty jejich výpočty kolik, čeho a kam, fungují.

      Michael
      www.ontheleaf.net

      Vymazat
  5. ja si tie spolupráce vždy pozriem, no nejdem sa za nimi pretrhnúť.... keď sa mi niečo páči tak si to kúpim či je to wang x hm, alebo sekáč.... mne sa odtiaľ páčil jeden top, vedela som, že presne sadne k môjmu štýlu, tak miesto toho aby som ráno išla na prednášku som sa previezla postaviť do rady...skôr som sa bavila na tom, než by som to hlboko emotívne prežívala...to čo som chcela mám, bez toho aby som vsávala v nehoráznej hodine, bez bitiek a pod. s pokojnou hlavou som sa prechádzala po obchode zo štendra som si brala veci, ktoré sa mi páčili a usmievala som sa nad tým, ako sa vedľa mňa niekto bil o fľašu, alebo poslednú športovú podprsenku... vždy to beriem skôr s nadhľadom a bavím sa.... a rovnako to bolo aj pri versace x hm...
    netreba také veci brať vážne, treba mať nadhľad a brať veci s humorom... sú úplne iné témy, ktoré aj v móde by mali byť vážne brané.
    ale tým, nemyslím tvoj post za zlý... čo sa týka tých "chybičiek krásy" okolo týchto spoluprác ako napr. to, že fakt ľudia vstávajú o tretej ráno, prinesú si rozkladacie stoličky aby to potom všetko vykúpili, pár krát obliekli, aby bolo videné a šup s tým na ebay... je to tak, bohužiaľ... jedna vec je konzum a druhá vec je to, že konkrétne na slovensku trpíme komplexom menejcennosti a nedostatkom tovaru z komunizmu... a teraz sa nevieme asi nejako stotožniť s preplnením

    OdpovědětVymazat
  6. Já myslím že to je tím, že češi hrozně rádi dělají z komára velblouda a jediné štěstí je, že to fakt nikdo necpe na to aukro protože vidím tuny nápisů jako sexi topíček, značková sukýnečka, wangísek, lanvinek...prostě klasické vyblité zdrobněliny.
    Navíc u nás je už tak trochu tradice stát na něco fronty a dělat to bůhvíjak nedostupné a o to vzácnější. Stačí se podívat na klasickou hlášku mnoha prodavaček "my toho víc nebereme protože by se to neprodalo"...

    OdpovědětVymazat
  7. jdu sdílet! hodně povedený článek, skvěle napsaný!

    OdpovědětVymazat
  8. Konečně někdo řekl, jak to doopravdy je.

    OdpovědětVymazat
  9. Na Vianoce pred desiatimi rokmi som si pod stromcekom rozbalila naramok H&M Karl Lagerfeld. V tej dobe som dennodenne vlacila 5 ton ucebnic a desiatu v cerstvo zakupenej speedy 35 na ktoru som si takmer zarobila mojou prvou mesacnou brigadou vo vyssie uvedenom retazci na Vaclavaku. Prirodzene sa priesvitna plastova krabicka /inak totalne vystylovany obal / stala mojim posvatnym oltarikom na policke v detskej izbe hned pod plagatmi pana, ktory je znamy svojou zalubou v ciernobielej, slnecnych okuliaroch a pepsi max. Od tej chvile netrpezlivo cakam kazdy rok, ze pridu s niecim wau. Medzi wannabe high fashion a nevkusom balancujucimi nie vzdy kvalitne usitymi vecami z nie vzdy kvalitnych materialov sa obcas blysne nieco, pri com sa necudujem, ze sa pod to dany navrhar dobrovolne podpisal. Jednoduchsie ako dostat sa k takymto veciam je ale venovat tento cas a energiu zarokovej cinnosti pokial mozno nenasilneho charakteru, vdaka ktorej si zaopatrim tie bryle/kabelku/celenku/sveter v edicii dizajner-dizajner. A uplne najlepsie v zlave.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. na speedy 35 by som v živote neopláchla svoje ťažko zarobené peniaze a áno, tiež vo vyššie menovanom reťazci, existujú miliónkrát krajšie kúsky, ale to sa toho článku netýka.

      Vymazat
  10. Vtipně napsaný článek i pravdivě, ale stejně vím, že si tam půjdu na podzim zase stoupnout (pokud to teda bude něco v mém stylu) :D

    OdpovědětVymazat
  11. take se na kolekce tesim, ale vzhledem k tomu ze bydlim kousek od ostravy, mi prijde silene jezdit do prahy do hmka pro jeden kousek obleceni za ktery dam vetsinu uspor. cela ta situace v cr mi prijde tragicka. postestilo se mi ke konci listopadu jet do ciny, a v sanghaji na jedne obri nakupovaci ulici byly dve hmka, v kazde z nich byla jeste kolekce dostupna (nerikam ze vse, meli tam tak 4 kousky od asi 5 druhu obleceni), prohledla jsem si to a usoudila, ze to teda pro me neni nejaky MUST HAVE (i kdyz z plakatu a reklam na kolekci jsem byla nadsena), ale nebylo to tedy neco co bych musela mit. spise jsem se jen pousmala nad tim, jak v cele cr je jediny obchod, ktery kolekci ma a jeste v tak malem rozsahu, a tam jsou dva obchody v jedne ulici s kolekci, ze ktere si snad uz ani nikdo nekupoval. coz by se v cesku snad nemohlo stat, aby neco zbylo, jakoze se to teda neprodalo.

    OdpovědětVymazat
  12. Ja nevim, jak jinak by to asi melo probihat? Kvalita, hmm to snad nemyslis vazne. Vyrabi to hmko tak to je uplne jasny, ze se to s kvalitou originalu nebude dat absolutne srovnat... mimochodem u Wanga ta kvalita neni zavratna ani u originalu, to jsem uz zjistila taky. Jestli nekdo chodi hledat kvalitu do hm tak chodi opravdu spatne. A presne jak uz to nekdo psal Versace slo nakonec do i do slev a Isabel Marant taky, takze dost mozna taky poslali mene Wanga na zaklade neuspechu predchozich kolekci ja jsem sama necekala, ze se to tady vubec bude prodavat.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nezlob se na mě, ale u kusu oblečení za několik tisíc očekávám, že nějakou dobu vydrží, i když je z H&M. A co se neprodaného oblečení ve slevách týče bych řekl, že jsou to spíše některé modely. Tedy až třeba na kolekci MMM, ta se u nás moc neprodávala. Jinak byla většina hodně rychle vyprodaná.

      Vymazat
  13. Zajímavý článek. Moc nevím co je na tom pravdy, protože jsem to vždycky brala jako marketingovou masáž a některé články, které jsem o tom četla to celkem potvrdily. Ale opravdu nechápu, že si někdo kvůli hadrům (!) může jít stoupnou do takové fronty, když jsou toho plné krámy a prodejci už nevědí, jak by to zákazníkům natlačili. Posledních pár let jsem se na některé kolekce koukla pro zajímavost na netu a většina věcí mě až tolik nezaujala. Jsou to věci, které jsou neuniverzální, člověk by si je oblékl párkrát a za takové věci se mi nechce utrácet, zvlášť pokud tomu neopovídá kvalita.
    Co mě ale vadí více než tento humbuk, který mohu v klidu ignorovat je stále klesající kvalita oblečení v řetězcích. Chtěla jsem si letos dokoupit pár věcí - především jednoduchá jendobarevná přiléhavá trička a chtěla jsem si koupit černé džíny. Nenarazila jsem na jediné, které by nebyly z tenké tahavé džínoviny. Rada jít do džínařských obchodů jako Levi's, mustang je fajn, jenže nejsem ochotná za ně dát 2500, když v USA je prodávají za 800... Opravdu je bída jak nás výrobci chtějí donutit kupovat pořídit nové hadry, které si člověk obleče párkrát, protože pak se rozpadnou. Začíná to být o tom, že člověk musí vyhledávat kvalitní obchody a probírat se brakem. A ve finále je to horší ztráta času než stání ve frontě...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já už jsem zjistil, že si raději koupím džíny v Levi's za 2500 než v H&M za 1200. Je pravda, že jedny džíny koupené v H&M v roce 2007 mám doteď a jsou pořád perfektní, ale ty novější jsou po jednom oprání vytahané a vybledlé nebo se látka protrhne.

      Vymazat
  14. Souhlasím s tvým názorem, že zboží z kolekcí by mohlo být na prodejnách více, aby si ho mohla koupit i širší veřejnost, než jen celebrity a blogosféra...ale hledat kvalitu v hmku?? To snad nelze. Sice cenově dostupnější sortiment si vybírá svou daň na kvalitě materiálu, zpracování a délce životnosti...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Je mi jasné, že u řetězců člověk kvalitu hledat nemůže, protože jim jde o to, aby člověk nosil oblečení z aktuální kolekce, a jakmile dorazí nová, koupil si tu. Takže oblečení ani dlouho vydržet nemusí, a vlastně by ani nemělo, aby měl člověk nakupovat nové věci. Ale když už kabát z návrhářské kolekce stojí dvakrát tolik co ten z běžné kolekce H&M, přeci jen má člověk určité očekávání...

      Vymazat
  15. něco musí být snobárna v každé době. Že je v řetězcích spoustu kvalitnějšího oblečení neznamená, že lidi nebudou toužit po "chci to, co nemůže mít každý". Tohle kolekce KL for HM splňuje, a fronty se stojí, protože levisky si může koupit kdokoli, není to exkluzivní. A naopak kdyby dali do krámu všeho dost, opě by si to mohl koupit kdokoli a nebylo by to exkluzivní. Počet kusů na člověka bych ale omezila, to se dělá i v divadlech. Do dejvického např. musíš jít v den předprodeje lístků hodně brzo ráno a do 15 minut je vyprodáno na celý měsíc. Nemůžou za to, oni sál nenafouknou. Ale dík za použití slova snobárna, trochu mi svitlo, že máš někdy i nadhled, asi i víc než dřív, to mě těší.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Asi jsi mě špatně pochopila. Lagerfeld kolekci pro H&M vytvořil, protože se tím měla přiblížit velká móda "prostým" lidem. Ale H&M z toho udělalo přesný opak - počtem kusů z toho udělali snobárnu jen pro těch pár, co přišli první. A tak je tomu každý rok a H&M si vylepšuje image tím, že udělají masivní kampaň, aby pak člověk už dvě hodiny po začátku prodeje našel jen prázdné věšáky. A tu poslední větu ani nebudu komentovat.

      Vymazat
  16. Přesně moje řeč. Skvělý koncept, ale v praxi jen další pokus udělat z běžné konfekce nedostupný "luxus", samozřejmě po česku....Většinu návrhářů, se kterými HM spolupracovalo, nijak neprožívám, ale když byla kolekce MM Margiela pro HM, byla jsem nadšená...přece jen Margiela je opravdu drahý návrhář a já chtěla mít aspon ten hezký pocit, že má něco jakože od něj....no, byla jsem opravdu hodně, hodně zklamaná. Naivně jsem si myslela, že hodinu (!) po otvíračce by mohl zbýt aspon náramek.

    OdpovědětVymazat
  17. Nemyslim si, ze motto "priblizovat velkou modu prostym lidem" znamena to, ze navrharske kolekce budou plne obchody a bude v tom chodit pulka Prahy. Asi by plno blogeru a blogerek nebylo nadsenych, kdyby v te stejne bunde/mikine/cepici za den potkalo x lidi... Tady jde spis o ceny, je trochu rozdil koupit saty od Lanvina za desitky tisic a nebo za pulku. A s tim bych asi take ocekaval zpracovani... Nicmene lidi na slavna jmena slysi a kupuji jejich kolekce, takze fronty na Prikopech budou dal, at chcem nebo nechcem.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Já neříkám, že by měly být plné obchody, ale třeba by kolekci mohli uvést ve více obchodech, když je o ni takový zájem. Je přece nehoráznost vystavovat všude reklamní fotografie modelky třeba v sukni, od které je pak jen v jednom jediném obchodě třeba 20 kusů.

      Vymazat
  18. Dobrý post, rád jsem se dozvěděl něco nového, díky.

    Myslím, že to není dobrý nápad. Haute cuisine taky nepatří do "restaurace" Ikea. Prostě, a jednoduše, některé věci by měly zůstat jak jsou - prodávat mobil Aligator, který navrhl stejný návrhář, jako Vertu (a má tedy Vertu styl), by popudilo asi hodně Vertu zákazníků. To je celé.

    Kdo touží po něčem od slavného návrháře, jistě si to někdy dopřeje, i když nepatří k horním deseti tisícům. Stejně jako cestu Orient Expressem VSOE, dovolenou v Jižní Americe, či něco jiného, podobného. Jisté věci jsou výjimečné právě pro svou cenu (a za to kýženou kvalitu, samozřejmě), a asi by to nemělo být jinak, ne?

    OdpovědětVymazat
  19. Spolupracu s navrharmi sledujem uz nejaky ten rok ale az dnes som zistila ako sa tieto kolekcie uvadzaju a to tiez len cirou nahodou...zvycajne o 9tej rano v obchodnom dome nebyvam... Aaaa bola som jednou z tych co si tukala na celo, najma potom co po otvoreni obchodu nadrzana hipsterina takmer zzlozila na zem ochrankara. minimalne toho chudaka dobre obuchali o sklenene dvere. Inak clanok super a suhlasim - z toho co malo byt pre masy spravili snobarnu....

    OdpovědětVymazat