neděle 19. ledna 2014

Seriál První republika zklamal


photo serial-prvni-republika_01_zps3e51e2f2.jpg

Od seriálu První republika jsem toho čekal hodně. Ale po prvním dílu mám dojem, že je to jen navoněná bída. Z ukázek jsem čekal něco jako "Panství Downton po česku" a slibovanou výpravnou rodinnou ságu. Ale ne, je to je jen melodrama s nudnými dialogy. Výprava se zdá na první dojem velkolepá, ale není. Kostýmy, líčení a účesy jsou hrozné. Často nejde poznat, o kterou dobu se jedná. Třeba scény z nevěstince vypadají jako natočené dnes a ne v roce 1918. A i člověku, který se o historii nezajímá, musí připadat zvláštní to, že vyšší střední společenská vrstva na sklonku rakouského mocnářství mluví úplně stejně jako dnešní "běžní lidé". Stejně tak mluví jejich služka, která prý ještě donedávna dojila krávy.

Zvláštně působí také ta úporná snaha představit všechno a všechny během prvního dílu. A celý scénář. Mladá paní Klára Valentová byla před osmi lety (tedy v roce 1910) zamilovaná do Vladimíra, syna statkáře, ale musela si vzít Jaroslava, toho druhého syna. A její milovaný Vladimír zmizel. Klářiny rodiče někdo zabil, zatímco si všichni myslí, že utekli do Ameriky. Jen co se stará paní Valentová (asi má připomínat starou hraběnku z Granthamu) u zpovědi svěří faráři, že si myslí, že je zabil Vladimír - se tu Vladimír objeví! A na to, že po něm na frontě ještě před chvílí házeli granáty a yperit, vypadá jako ze škatulky.

Do toho jsou tady ty scény jako služky hledající kadibudku, které objeví splachovací záchod. Jako by tím chtěli autoři seriálu říct "podívejte, jak se tehdy žilo". Mimochodem mám dojem, že starší služka Antonie (v podání Taťjány Medvecké) má svým účesem připomínat O'Brien, panskou z Downtonu, a že paní Medvecká má víc talentu, a že pro takový brak jako První republiku je jí škoda.

Zvláštní kapitolou jsou kostýmy. Chápu, že Česká televize nemá rozpočet na to, aby První republika vypadala jako Panství Downton. Ale když už shánějí kostýmy, proč si nepůjčí z barrandovského fundu korset odpovídající tehdejší době namísto těch hrůz ve scéně z nevěstince? Podívejte se třeba na Postřižiny, Adéla ještě nevečeřela, Tajemství hradu v Karpatech nebo v neposlední řadě Četnické humoresky. Tam měly dobré kostýmy.

photo serial-prvni-republika_07_zps7f3f0a71.jpg

Začněme tím nejzákladnějším, co mně na historických seriálech (pro hnidopichy v seriálech, které se odehrávají v minulosti) nejvíc vadí - herečky v První republice nenosí korsety. Tedy musím přiznat, že v jedné scéně se mi Klára (v podání Markéty Plánkové) zdála poněkud prkenná, ale nejspíš měla novodobý jakože korset. Možná si řeknete, že je to detail. Ale není. Korset byl neodmyslitelným kouskem dámského šatníku té doby. Nosily jej namísto dnešní podprsenky a podle tehdy žádoucí módní siluety na starých fotkách ihned poznáte, o jako dobu se jedná. Kromě toho úplně mění držení těla, chůzi nebo to, jak žena sedí a jak si sedá a zvedá se ze židle.

Moje srdce zaplesalo, když jsem viděl, že i ta poslední služka vymetající krb v Panství Downton má korset! Ale ne v První republice. Tady si všimněte, jak to má vypadat a jak nemá. Vlevo vidíte pod dokonalým jezdeckým kostýmem rýsující se korset Lady Mary Crawley z Panství Downton, vlasy vyčesané do drdolu a jezdecký klobouk se závojem z chiffonu (aby jí nevlétla do oka moucha nebo ji nepostříkalo bahno). Vpravo je Klára Valentová z První republiky s rozpuštěnými vlasy a bez korsetu. Vypadá, že vstala z postele, hodila na sebe to první, co jí přišlo pod ruku, a ujela na koni. Jako nějaká ženština volných mravů na útěku od milence.

Mimochodem, také vám připadá, že kamera až příliš často zabírá prsa? Nejen, že to vypadá lacině a trapně, ale o to víc jde vidět, že ženy nemají korsety.

photo serial-prvni-republika_02_zpsab196228.jpg

Druhá věc - Klára má neustále rozpuštěné vlasy. Anebo má drdol, ze kterého se jí však uvolňují prameny, takže vypadá jako z dneška a ne jako dáma ze začátku 20. století. Takto vypadala moje spolubydlící, když si v pátek večer před odchodem na diskotéku nakulmovala a nalakovala vlasy a v sobotu odpoledne se s kocovinou probudila. To má vypadat jako rok 1910? Připadám si jako v electro swingové tančírně. A co ty šaty?

A vůbec vlasy. Tehdejší žena by neodešla z domu neučesaná - tedy s rozpuštěnými vlasy. A tady je fotka scény, kdy je Klára na svém zásnubním večírku a má rozpuštěné vlasy. Společenská sebevražda. Rozpuštěné vlasy nosily ve společnosti svých zákazníků jen štětky, protože to v té době bylo "rajcovní". Muži tehdy neměli příležitosti vidět ženy jinak, než ustrojené a učesané. Navíc tehdy nosily dlouhé sukně, rukavice a klobouky, takže vidět kotník - to místo mezi botou a sukní - bylo skoro erotické. A co teprve, když se vás dotkla holou rukou! Tady vypadá, jako kdyby v nočním úboru vtrhla do společnosti.

Za zmínku stojí také bizarní oblečení celé skupinky. Proti večerní róbě Veroniky Freimanové nic nemám, za to maskérka má mírný "kudrlinkový fetiš" stejně jako většina českých kadeřnic, když se řekne "plesový účes". Žaket Jana Hrušínského je také v pořádku, ale poněkud se bije s večerními obleky ostatních dvou pánů. Navíc smoking byl v té době přijatelným pouze při neformálních událostech - jako rodinná večeře ve větším domě nebo letní garden party na venkově. Na zásnubní večírek by si však měli vzít frak. A vidím správně, že nemají vestu, ale smokingový pás, který se objevil až později? Vladimír (úplně vpravo) má ruku v kapse jako nějaký vagas.

photo serial-prvni-republika_03_zpsf111f192.jpg

Chudák paní Štěpánková. Co jí to udělali? Vypadá jako karikatura sebe sama. Možná je to ale tím, že se První republika potáhne až do dob komunismu jako seriál Vyprávěj. Kvůli věkovému rozdílu jejího seriálového manžela jsem si občas nebyl jistý, kdo je kdo (stejně tak jejich nezkušený "osmnáctiletý" syn, který vypadá na pětatřicet"). Každopádně by měl dát kostýmové výtvarníci někdo facku z obou stran a vrazit jí do ruky nějakou dobovou příručku etikety, kde je jasně řečeno, že dáma (ani pán, když už jsme u toho) nikdy nevyrazí z domu bez klobouku a bez rukavic. Dokonce v jedné z mých knih se píše, že i v době války dbaly ženy na to, aby měly zakrytou hlavu. A když si nemohly dovolit klobouk, tak měly alespoň šátek. A toto má být dáma, která vyrůstala v poslední třetině 19. století, kdy se u vyšších vrstev na etiketu hodně dbalo.

O to více zarážející je, že mladá služka (jo, ta, co ještě nedávno dojila krávy) a děti mají při stěhování do vily na hlavách cloche, který začal být populárním až ve dvacátých letech. Za to "paní továrníková" Klára má kostým a klobouk, se kterým by dělala paráda možná tak tak před šesti lety Jako že dávno před válkou, kdy byla móda úplně jiná. Podobný klobouk má služka Trudy v Cameronově Titanicu, v té scéně, kdy nastupují na loď. Vzpomínáte?

photo serial-prvni-republika_05_zps3bd9c7b2.jpg

Bordelová scéna - hrůza. Hraje tam jazz, což mi nepřipadá úplně v pořádku, ale aspoň ta zpěvačka zní jako ze starých časů. Ale jestli chcete vidět, jak tehdy vypadala prostitutka, podívejte se na film La Môme, který se u nás promítal pod titulem Edith Piaf. Tam alespoň uvidíte ty správné korsety. To, co dělají holky v úvodní scéně by v tehdejším korsetu neudělaly. Navíc vypadají lacině (i na bordel) a i účesy a líčení jsou dnešní. A ty boty! Pokud se vám líbí, skočte do Humanicu, možná je tam ještě mají! A i šlapky nosívaly pod korsety košilky, jak se tehdy slušelo a patřilo!


photo serial-prvni-republika_04_zpsf4c1e472.jpg

Tady mě zaujal Tomáš Töpfer (obchodník Karel Škvor) zapalující si doutník s neořezaným koncem. Také si v seriálu všimněte manžet. V té době stále převládaly škrobené manžety, které se ke košili připínaly nebo byly na košili našité (tak jako dnes) a zapínaly se pomocí manžetových knoflíků. V První republice je tomu spíše naopak.


photo serial-prvni-republika_06_zps011c1ba6.jpg

Abych nevynechal pánskou módu! Fascinuje mě, jak "Freddy" Valenta (a nejen on) téměř nikdy nenosí kravatu. Například v kavárně Šlágr mají dobovou ceduli z kavárny Arco, kde stojí, že bez límce a kravaty nebudete do kavárny vpuštěni. A tím se dostávám k další věci, která mě irituje stejně jako absence korsetů u žen - muži mají košile s měkkými límci, které jsou ke košili přišité.

Nevím, kdy přesně se objevily nebo spíše rozšířily košile tak, jak je známe dnes, ale ještě na přelomu 20. a 30. let byly běžné košile se škrobenými límci, které se ke košili připínaly. Nejtrapnější jsou v historických filmech a seriálech košile s límci, které mají připomínat tehdejší módu, ale jsou příliš měkké a přišité ke košili, takže to vypadá rozpačitě. Také si můžete myslet, že je to jen detail, ale ne, je to zásadní věc tehdejší pánské módy. Viděli jste třeba tu reklamu na Staropramen, kde se sládci fotí někdy v době založení pivovaru? A všimli jste si těch límců košil? Děs!

Navíc tady má Vladimír Valenta večerní košili, ke kterým se škrobené připínací límce nosily ještě o několik desítek let později. Navíc si nejsem úplně jistý tím, jestli by si tehdy k večernímu obleku vzal límec s ohrnutými rohy (dnes známý jako "frakový") - spíše se nosil vysoký stojací límec. A kde má škrobenou náprsenku? Podívejte se na Obsluhoval jsem anglického krále, jak má taková košile, potažmo večerní oblek z doby první republiky vypadat.

Nechci První republiku soudit podle prvního dílu, třeba nás ještě překvapí. Ale kostýmy se jim nepovedly. Prostě z toho nemám ten dojem první republiky, spíš mi to připomíná nějaký film podle Rosamunde Pilcher - nudný příběh a jakože líbivé kostýmy a kulisy - pro ženy, které se právě dodívaly na Sama doma, opakování Ordinace a u toho žehlí. Abych nebyl jen negativní, ocenil bych třeba noční košili a župan hlavy rodiny nebo to, že se na seriál můžete dívat i on-line, pokud nemáte televizi. Každopádně se těším na další díl a čekám, co přinese! A co vy? Dívali jste se? Jak se seriál líbil vám?

47 komentářů:

  1. Taky jsem si První republiku pustila, hodně jsem se na ní těšila, ale co jsem viděla mě trochu vyvedlo z míry. Kostýmy nijak řešit nebudu, do hloubky jsem historii oblékání nijak zvlášť nestudovala. Co mě první vyvedlo z míry bylo špatné naklíčování pozadí a toho, co se dělo ve scéně, rozdíly jsou znatelné hned v úvodní scéně, kdy rodina přijíždí do města. Za druhé mě zaujali účesy, opravdu jsem očekávala uhlazené drdoly a né étericky rozevláté vlasy vdané ženy :D. Taky mě překvapilo jak se všichni tváří tak dramaticky a představitelka Kláry vypadá nemocně, jako kdyby každou chvíli měla začít zvracet na kameru. A pak jsem to přepnula na Harryho Pottera :D

    OdpovědětVymazat
  2. Super článek, ale oprav si i/y ve shodě přísudku s podmětem

    OdpovědětVymazat
  3. Nekoukala jsem - myslím si, že čt si hodně zvedla laťku Českým stoletím (ale módu nehodnotím) a tohle už je jen takový dojezd. Po tvém rozboru už ostatně ani nezaujatě koukat nemůžu!:D

    OdpovědětVymazat
  4. při sledování prvního dílu jsem celou dobu myslela na to, co by k tomu řekl Víťa :D
    velmi poučný článek :3

    OdpovědětVymazat
  5. Zajímavé postřehy. Seriál mě neokouzlil, ale o dobu se zajímám, tak asi budu koukat dál. :-)

    OdpovědětVymazat
  6. na první díl jsem se dívala. vzhledem k tomu jak jsem se na něj těšila, musím říct, že to pro mě bylo hrozné zklamání. hned v úvodní scéně mě zarazilo vyjádření jednoho z bratrů: 'proč ti lidé po nás tak čumí?' historii jsem nikdy do podrobna nestudovala, ale takhle věta mě v seriálu z první republiky doslova šokolovala. a i kdyby se tak tehdy mluvilo, mohla si to ČT odpustit... paní Štěpánkovou mám moc ráda, ale v tomto seriálu mi přijde, jako že se na ní chtěl někdo za každou cenu pomstít. přitom z ní mohli udělat dokonalou dámu. a prostě tak celkově mě celá první republika zklamala... opět potvrzení toho, že opakovaný vtip není vtipem. vsadili na formu Vyprávěj a podle mě na to s První republikou jen dojedou...

    OdpovědětVymazat
  7. Je to sice mimo Prvni republiku,ale jak jsi mluvil o skryvani veskere kuze oblecenim,tak jsem si na to vzpomnel. Kdyz s tebou byl rozhovor v jakymsi poradu, nevim presne o jaky slo (byly tam dve moderatorky), dosli jste na tema nakupovani s kamaradkama. Rikal jsi,ze se obcas stava,ze si kamaradky stezuji na to,ze obleceni,napriklad sukne,ktere jsi jim vybral,je prilis prilis kratke a odhalujici. Ted,kdyz ma nejaka slecna na sobe saty ci sukni,ktera je kratsi nez po kotniky,tak uz je to pomalu devka a coura a kdyby nahodou byla znasilnena,tak na vine je vlastne to nedostecne kryjici oblebeni. Proc takova zmena o 180 stupnu?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím jak spolu souvisí móda roku 1910 a to, že některé mé kamarádce se zdá sukně krátká.

      Vymazat
  8. Korzety a smokingový pás fakt trochu bijou do očí..Zajímal by mě velmi tvůj názor na kostýmy v seriálu Boardwalk Empire. Díky https://www.google.cz/search?q=boardwalk+empire+costumes&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=mDrcUoiJPNTuygOp7IHoCg&ved=0CAcQ_AUoAQ&biw=1241&bih=533

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ten seriál nesleduji. Je americký, takže na něj nemám ani chuť, stejně jako na Gatsbyho. Američané dělají vždycky všechno přemrštěné, přehnané, příliš kýčovité - viz Titanic. Kýč na druhou. Kdybych měl popsat chyby v Titanicu, musel bych o tom založit vlastní blog. A podle fotek mám z obojí dojem (tedy Gatsbyho jsem viděl), že to připomíná spíše dnešní trendy než třicátá/čtyřicátá léta. Konkrétně u Gatsbyho nejde podle fotek oblečení - hlavně pánského - poznat, jestli jde o nejnovější kolekci Prada nebo Ralph Lauren. Ale ne, nepoznal bych, že má jít o dvacátá nebo třicátá léta.

      Vymazat
    2. Boardwalk má kostýmy skvělé, asi ta výprava taky stála mnohem víc .-)

      Vymazat
    3. Je to americky, tak na nej nemam chut. To, ze to zase vymazes neznamena, ze prestanes byt debilem.

      Vymazat
    4. Pokud nechápeš, co tím myslím, podívej se třeba na Glee. Neřeší se tam nic jiného než genderová vyrovnanost, homofobie, rasismus, diskriminace a zdravotní postižení. Jinak myslím, že toto vše ukazuje i fotka amerického olympijského teamu (mužstvo totiž není politicky korektní, že ano) z minulých Olympijských her. V Sexu ve městě máš pro změnu pár feministek. Ta hlavní z nich, Carrie, píše jednou týdně sloupek do novin, ale přesto si může dovolit nakupovat v luxusních obchodech. A když si zjistíš něco o skutečném Titanicu, přijdeš na to, že ten film vznikl jen díky tomu, že udělali zásadní historické chyby a celý příběh je asi tak pravděpodobný jako to, kterak Jiřík získal princeznu Zlatovlásku. A co třeba Great Gatsby? Ano, skvělé kostýmy. Jen nevidím rozdíl mezi loňskou kolekcí Prada. Ale 20. léta tam nevidím. Hlavně že byly drahé, tak tomu musíme udělat mega reklamu. Pak tu máme další, obvyklá trapná klišé - armádě velí žena (buďto blondýna nebo černoška), intelektuál vypadá jako šprt, kterého prostě máš chuť šikanovat, ale nakonec zachrání svět, šereda si jednou zajde ke kadeřníkovi, převleče se a je z ní královna krásy a ten negr z ghetta, co doteď prodával koks je v jádru dobrák, který pro tebe obětuje život. Já jim to ale nežeru a proto mi říkáš "debile"? Aha.

      Vymazat
    5. Jistě, máš pravdu, ale z hlediska kostýmů je Boardwalk Empire dokonalý - móda tam postupuje ne po dekádách, ale po rocích, v prvním díle, 1919 ještě není ani stopy po flapper style, který jsme si navykli spojovat s dvacátými lety. A šlapky v bordelech tam mají naprosto autentické košilky. Opravu, autenticita až do podvazků.

      Vymazat
  9. Se vším vcelku souhlas, bohužel se zdá, že v současné době ČT nemůže vytvořit pořad, který by konečně doladila se vším všudy, některé chyby jsou až do očí bijící. Od teď si budu všímat v seriálu i detailů :-) V článku mě bohužel ruší hrubky a překlepy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Muži mají větší potíže s gramatikou - kor když mluví několika dalšími jazyky. Nemusíte to číst :-)

      Vymazat
  10. Taky s většinou souhlasím, některých věcí jsem si teda nevšimla, protože nejsem žádný znalec. Ale třeba ty vlasy mi přijdou úplně nejhorší. Čekala jsem, že to nebude srovnatelné s Downton Abbey, ale tohle je fakt špatný. Snad budou pozdější díly lepší. A co se týče té mluvy, tak lidi tehdy nemulvily tak vznešeně jak si spousta lidí myslí. Používali tak ostré výrazy, jaké zazněly v seriálu. Jen se o tom tak neví.

    OdpovědětVymazat
  11. Mě první díl taky docela zklamal. To jsem si kvůli tomu po letech pustila televizi. Ale zrovna na kostýmy jsem byla připravená, protože jsem už dřív narazila na tenhle článek
    http://www.super.cz/232303-brunetka-z-prvni-republiky-drazdi-v-dobovych-kostymech-mrknete-jak-je-v-nich-sexy.html
    (snad se neurazíš, že máš na blogu odkaz na super.cz)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. „Není to o tom, že by se naše oblečení vytáhlo někde z fundusu," nechala se slyšet herečka, která se zhostila role Magdalény Škvorové. Kostýmní výtvarnice Míša Hořejší, která je mimo jiné manželkou Michala Horáčka, nekopíruje dobovou módu, ale naopak vytváří moderní kreace s puncem historie.

      Aha, tak už jsme doma.

      Vymazat
  12. Nebudu komentovat módu, byť jsem na blogu primárně pojednávajícím o módě. Na seriál jsem byl zvědavý, i když jsem měl pochyby. Snaha o druhé Panství Downton je očividná a nemuselo by to být úplně na škodu, bohužel to celé zatím vypadá špatně.
    Děj se mi zdá zbytečně překombinovaný (může to být jen úvodním dílem a snahou o představení). Všechno mi to přijde tak levné, pofidérní. Scény z války - bída. Snad nejhorší jsou dialogy. Působí špatně i u herců a u neherců nebo alespon neznámých herců ještě hůř. Je to klišé, ale přesně vystihující, že totiž dialogy šustí papírem. Všude se mluví spisovně a to i v knajpě. Jak už bylo někde řečeno, tak v Hříšných lidech se atmosféra povedla, bohužel tady vůbec. Někdy jsem měl pocit, že se opravdu dívám na nějakou Rosamunde Pilcher. P. J.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. z herců můžu pochválit snad pouze p. Vyorálka. A ještě bych dodal, že je krajně nepravděpodobné, že by se firma dodávající zboží Rakousku-uhersku, jmenovala anglicky. Obraz mocnáře dva roky po jeho smrti už snad ani nemá cenu komentovat. Četl jsem, že herečka Nová, jejíchž manžel B. Arichtev je režisér, se neustále v médiích omlouvala a obhajovala, že roli dostala právem a ne z protekce. Když nad tím přemýšlím, tak je to jedno, protože rozhodně ani ona už to nezachrání....P.J.

      Vymazat
    2. Omlouvám se za roztahaný komentář:) PS: ještě asi i p. Vlasáka. P.J.

      Vymazat
    3. Proti obrazu Františka-Josefa nic nemám. Je to soukromý dům a ne veřejná budova jako škola nebo úřad, tak proč by u nich nemohl viset jeho portrét? Možná to má poukazovat na jejich vztah k monarchii nebo konservatismus. Kdoví. A také je v některé scéně vidět fotka Karla I. (tedy vládnoucího panovníka) s rodinou zastrčená za rámem.

      Vymazat
    4. dejme tomu, ovšem Valenta vehicles je k smíchu:) P.J.

      Vymazat
  13. Zdravím, velmi zajímavý článek, ráda jsem jsem si jej přečetla!

    OdpovědětVymazat
  14. Jo, byla jsem trochu zklamaná. Ale hlavně takovou plytkostí tuctového seriálu na pozadí líbivé doby. Kostýmy zas tak neřeším, ale třeba ty rozpuštěný vlasy mi přišly fakt už moc.
    A docela nadšená jsem ale byla z hereckého obsazení (až na Vladimíra s Klárou, to je asi ale spíš jenom otázka osobních antipatií).
    Jsem celkem zvědavá, jak to bude vypadat dál.

    OdpovědětVymazat
  15. Tak jsem slyšela, že prý řešili s herečkou Plánkovou (Klára) těmi rozpuštěnými vlasy problém s věkem. Potřebovali, aby co nejvíce vypadala na 18, protože později bude třeba ji udělat starší, tak tomu pomohou ty autentičtější drdoly. Z toho důvodu jí prý dávali i minimum make-upu. Takže se asi můžeme těšit i na pořádnou dávku líčení v dalších dílech, to tu ještě nebylo, paráda. Stejně ale vypadá moc staře. N.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To mě také napadlo ;) Ale i osmnáctiletá dívka by měla vlasy učesané do drdolu. Když slavila zásnuby, musela být předtím uvedena do společnosti. A aby vypadala patřičně, musela by mít vyčesané vlasy a dlouhé večerní rukavičky. Rozpuštěné vlasy nosily jen malé holčičky a ty její šaty by se hodily také spíš na nějakou zahradní slavnost.

      Vymazat
  16. S článkem plně souhlasím. Kostýmy a účesy jsou naprosto otřesné. Úplně mi to kazí dojem ze seriálu. Nejvíce mě také iritují ty vlasy, a dále hlavní představitelka Kláry, která by svou toporností mohla ztvárnit tak akorát topol. Zkrátka špatná volba ve všem. Škoda, je to krásné téma, mohlo se z něj vytřískat mnohem víc ;-).

    OdpovědětVymazat
  17. Přidám svoji"trošku do mlýna" je zde kritika účesů. Zejména, že je nemají stažené do pevného drdolu, vypadávají jím vlasy a mají vlny. Většina tvrdí, že to tak nebylo. Musím malinko oponovat, mám dvě dobové fotografie z těchto let. Na fotkách jsou obě přímé příbuzné. Každá z nich bydlela na jiném konci republiky a byla to vyšší třída. Jedna fotka je z roku 1918 a druhá 1914. Fotky jsou velké portréty, ale musím říct, že vlasy naprosto stejné, jako v seriálu.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemusí to být pevný drdol, jaký se nosil v letech předtím, ale vlasy se stále nosily vyčesané a ne pouze rozpuštěné. Je pravdy, že mladé svobodné ženy nebo dívky nosívaly "volnější" účesy, ale úplně rozpuštěné vlasy ne.

      Vymazat
    2. Něco jiného jsou soukromé rodinné fotografie, kde může každý vypadat jak chce a něco jiného je úprava do společnosti podle tehdejších konvencí. Také mám doma podobné fotografie žen s rozpuštěnými vlasy, ale to jsou fotografie čistě soukromé, které nebyly určeny k darování jiným osobám.

      Vymazat
  18. Jako historik chci připomenout jeden podstatný detail. 28. října 1918 nemohly dívky přijít ze školy, protože byly chřipkové prázdniny. A pokud by teoreticky přišly ze školy, nemohly by 28. října 1918 říci, že jim paní učitelka dala volno proto, že "máme republiku". Nanejvýš by dětem mohla říci, že jsme samostatní. Republika u nás byla oficiálně vyhlášena až v listopadu. Ačkoliv módě rozumím spíše okrajově, nesmyslného oblečení jsem si všiml hned. Doufám, že autoři seriálu nemají podobné prohřešky proti skutečnosti i v dalších dílech.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 28. ještě nikdo nic nevěděl, mezi Prahou a Vídní lítaly poplašné telegramy, rojily se divoké zvěsti. Seriál jsem neviděla a podle reakci se ani nebudu obtěžovat: tolik odfláklostí nezaručuje, že se to někdy zlepší.

      Vymazat
  19. Ja jsem se na prvni dil ani nekoukala, jsem modní návrhář a s módou vůbec nesouhlasím..

    OdpovědětVymazat
  20. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  21. Již jsem to komentovala jinde, ale móda v tomto seriálu je opravdu tristní. Kromě užívání nedobových (rozuměj nevhodných pro tu dobu) kusů oblečení a doplňků jsou tam i totálně future věci. Naopak zásadní věci chybí. Když jsem to teď srovnávala na jedněch stránkách s Četnickými humoreskami, tak zatím co v humoreskách člověk hledá chyby, v republice hledá co je správně. A přitom je to taková škoda. Proč dělat kostýmy v duchu něčeho, když to lze udělat 100% autenticky, možnosti fundusu na to jsou.

    OdpovědětVymazat
  22. O historii odívání se zajímám již mnoho let, a mohu říct, že dámské i pánské oblečení je jednoduše katastrofa, vše vypadá jako z nějaké laciné rádoby retro párty či maturitního večírku.
    Co se týče kostýmů, ale i jiných věcí, je to jednoznačně jeden z nejhorších dobových seriálu a filmových děl vůbec.

    OdpovědětVymazat
  23. No, kdyby tam aspoň toho Vítka citoval :-( - http://www.super.cz/263383-lez-jako-vez-moda-v-prvni-republice-je-jedna-velka-habadura-na-divaka.html . To je fakt prasárna, takováhle novinařina..

    OdpovědětVymazat
  24. Myslím, že o korzetech by sis měla něco přečíst, a především to, kdy se začaly vytrácet z šatníku a celkově o módě 20. let, třeba ze skript Katedry oděvní kultury -> předměty ->Dějiny Oděvní kultury
    Myslím, že se tam dozvíš hóóódně zajímavých věcí, o kterých jsi neměla ani ponětí.
    PS: Jako promiň, ale doporučit nám film s Edit Piaf, abychom viděli, jak vypadal nevěstinec 20. let, když se Edit Piaf sama narodila 1915...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, na koho reaguješ, ale První republika se odehrává v roce 1918 a pokud vím, korsety tehdy byly stále základem dámského šatníku. Krásnou ukázku korsetů od Lady Duff-Gordon z roku 1918 najdeš tady:
      http://media-cache-ec0.pinimg.com/736x/35/cc/59/35cc594d5f04a751af96c6fd99a99f89.jpg

      Edith Piaf se narodila v roce 1915 a v té scéně s nevěstincem je jí 5, to znamená, že máme rok 1920 a První republika se odehrává v roce 1918. Jasno?

      Vymazat
    2. Tady je článek o spodním prádle z roku 1927, z dobového tisku:
      ttp://www.pinterest.com/pin/228135537348701681/

      Nevím, jestli umíš francouzsky, ale v tom druhém odstavci se doslova píše, že je šílenství nechávat tělo příliš volné, a že korset nebo nějaký stahovací pás by měly být neustále nošeny.

      Vymazat
    3. Já bych spíše doporučila toto: http://www.kod.tul.cz/predmety/DOK/DOK/prednasky_2013/DOK_SECESE%201890%20-%201914.pdf

      nebo

      http://www.kod.tul.cz/predmety/DOK/DOK/prednasky_2013/20.STOLET%C3%8D%20-%201.POLOVINA_DOK.pdf

      A rozhodně budu víc věřit materiálům k předmětům z katedry oděvnictví renomované univerzity, než nějakým internetovým blábolům, které ani nemusejí být autentické (papír a internet snese všechno že).
      Dozvíš se tam mj: korzety: koncem 19. století varovali lékaři, že to není zdraví prospěšné a začali bojovat proti korzetům. Kolem roku 1910 se korzety postupně zjednodušovaly a upravovaly, aby byly jen pod prsa (taková hodně velká podprsenka), ve válečné době, začaly z šatníků mizet, spousta žen je přestávala nosit po První sv. válce, ženy začínají chodit do práce a korzet pro to není praktický. Vznikají také kombiné - mix korzetové podprsenky a košilky s podvazkovým pásem z elastického materiálu. Počátkem 20. století také vzniká tzv. Reformní móda - tedy šaty bez korzetu, ale to bylo hlavně pro ty odvážné. Ve dvacátých letech se snažil nástupce korzetu, dlouhý tvarující podvazkový pás „girdle“. Ze skript katedry oděvnictví: Obraz ženy 20. let: á la garcone: Sportovní vzhled, krátké vlasy, sukně, kalhoty, cigareta v dlouhé špičce. Proměny linie pasu a délky sukně: Pas se posunuje pod svou přirozenou linii, sukně se zkracují, 1922 sahá k lýtku - 20 cm nad kotníky. Spodní prádlo: Volný nepřiléhavý typ oblečení nevyžaduje deformaci těla korzety. Proto jsou v této době velmi oblíbené členěné podprsenky a kalhotové nebo sukňové kombiné se zvonovými kalhotami.

      Korzety se přestaly definitivně nosit 1930.

      Vymazat
    4. Ta fakta znám, děkuji, umím používat internet. Osobně věřím spíše dobovému tisku než tomuto velmi obecnému shrnutí přednášky. Ale nevím, jak to souvisí se seriálem První republika. To, co jsi napsala nevyvrací to, co tvrdím já a bavíme se tady o nepracující ženě bohatého sedláka, která by vzhledem ke svému postavení korset jistě nosila. A to, že se korsety přestaly nosit v roce 9130 - to bylo dokázáno nějakým výzkumem? :D Už nevím, který film to byl, ale Antonie Nedošinská tam hraje dámu, která vlastní obchod se spodním prádlem a muž, který se jí dvoří (nemůžu si vzpomenout, jak se ten herec jmenuje) z jedné z krabic vytáhne korset... To jen tak pro zajímavost, protože film je novější než 1930 ;)

      Vymazat
    5. http://commons.wikimedia.org/wiki/History_of_corsets

      Vymazat
  25. Košile, která se nepřetahuje přes hlavu, ale zapíná po celé délce, byla patentována v roce 1871, ovšem, před koncem první světové války se prakticky nepoužívala (vzpomeňme jen košili ČSA vz.21 - ta se přes hlavu přetahovala, a ještě v padesátých letech neměla límec /a pořád se dá, i ta původní, ještě vidět a sehnat/, blusy pro Wehrmacht /ale třeba i Volksarmee des DDR/ měly připínací vložku, jež imitovala, a rovněž funkčně nahrazovala, límec etc.).

    Měkký límec, který je součástí košile, se objevil na trhu v roce 1930, před tím košile s límcem neexistovaly. Kapsa(y) na hrudi pochází až z roku 1960, jako reakce na častější absenci vesty.

    OdpovědětVymazat
  26. 1. republika v tomto podání je ubohý pamflet. Postrádá noblesu, kulturu řeči, chyby v dobovém oblečení, navíc ty excesy s nadpřirozenými vizemi malé holčičky,která vidí "duchy" ,cikánku,která také vidí a Klára to také vidí, to vše ze seriálu dělá nevěrohodný tyátr.

    OdpovědětVymazat