čtvrtek 9. května 2013

Vernisáž výstavy Michaela Kratochvíla


 photo vernisaz-kratochvil_01_zps3df9a4db.jpg

 photo vernisaz-kratochvil_02_zps4fb076ba.jpg

 photo vernisaz-kratochvil_03_zps8bafed56.jpg

 photo vernisaz-kratochvil_04_zpsa14ef216.jpg

 photo vernisaz-kratochvil_05_zps949e1df8.jpg

Asi před dvěma týdny se v Českém centru konala vernisáž výstavy Michaela Kratochvíla (trvá až do 24. května). Prohlédnout si můžete portréty, které Kratochvíl nafotil pro časopisy ČiliChili (dělali se mnou rozhovor, pamatujete?), Bizzone a review. Všechny jsou černobílé, líbí se mi hra světla a stínů a to, jak autor zachytil určitou náladu - spíše než jako portréty působí jako momentky.

Dnes v 19 hodin se koná vernisáž další výstavy tohoto autora, tentokrát v Pánské pasáži. Kdybyste se na ni chtěli vydat, mám pro vás pár tipů:

 photo vernisaz-kratochvil_06_zps62c28e23.jpg

Nevrhejte se na rautový stůl, jako kdybyste tři týdny nejedli.  Nejdete se na vernisáž najíst, ale prohlédnut si vystavené fotografie a u toho usrkávat víno nebo si občas zakousnout nějakou tu jednohubku. Určitě nemáte zapotřebí vypadat jako dav pařížských trhovkyň, když v roce 1789 vtrhl do Versailles, aby se dožádal jídla. Takový hlad snad nemáte, ne?

 photo vernisaz-kratochvil_08_zps6930db6e.jpg

Češi jsou národ, který nade vše miluje děti (a to není názor jen můj, všímají si toho i cizinci) a musí je vodit do restaurací, do kaváren, do hospod, prostě všude, bez ohledu na pohodlí dítěte nebo ostatních. Kdo ještě nestačil povít, exhibuje alespoň se psem (viz také odkaz výše). Nevím ale, jestli je vhodné vodit děti na vernisáže, kde pak matka plká s pivem v ruce s kamarádkou a nechává dítě, aby s jekotem pobíhalo po výstavní místnosti a vráželo do lidí, aby pak mohla předvést hysterický záchvat, proč vy nedáváte pozor, když vám to nevychované děcko naběhne za chůze na nakročenou nohu a je odkopnuto.

 photo vernisaz-kratochvil_07_zps97bce765.jpg

Umělci mívají všelijak výstřední oblečení, do toho jim kecat nechci. Klidně buďte výstřední, i když nejste umělec. Ale lezoucí podprsenka, tričko z laciné flitrované látky a zařezávající se kalhoty jsou prostě nevkusné na každém a za každé situace. I když pracujete v pouťové střelnici nebo jako bordelmamá. A víte, co říkala Carrie Bradshaw o té věci, co má paní ve vlasech, že?

17 komentářů:

  1. Na toto konto si dovolím podotknout, že Carrie ve zmíněném klipu leze podprsenka.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. A nebylo by to poprvé a myslím, že je to schválně (ať už na to máte názor jaký chcete, v Sexu ve městě se to objevuje častěji). Také si všimni, že Carrie má šaty, ze kterých jí ta podprsenka prostě lézt musí, zatímco paní na fotce vylézá nedopatřením.

      Vymazat
  2. Naprosto s tebou souhlasím!!!

    OdpovědětVymazat
  3. Víťo, Vy máte tak brilantní postřehy. A ten vybroušený ostrovtip! Vy jste opravdový muž, ne jako ti ušmudlanci, co každý den potkávám.
    Kateřina

    OdpovědětVymazat
  4. no na te fotografii s flitrovou pani je pekelnejch vic veci. treba drobna tasticka puma pres rameno. nechci byt zla, ale vsadila bych se ze pan Puma a pani Flitrova patrej k sobe. Jeste ze je tam pan Bezva padnouci fesny sako stojici v levy casti fotky.
    M.

    OdpovědětVymazat
  5. Ta věc, co má paní ve vlasech, je vážně nechutná, jinak mi to ale ani tak strašný nepřijde. Aspoň ta podprsenka je černá.
    Ale ten pán vedle, ten mi přijde pekelnější o něco víc.

    OdpovědětVymazat
  6. Co jsi měl na sobě?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. http://www.czechfashionisto.com/2013/05/outfit-z-otevreni-le-premier.html

      Akce se konaly v ten stejný večer ;)

      Vymazat
  7. Přesně. Nevychované děti všude a za každou cenu. Tenhle kult rozmazlených fracků (pardon za toto slovo) mě už těžce nebaví. A to nic proti tomu, když k příležitosti vernisáže či podobné přijde rodina s dítětem, které je úplně v klidu, to je pak docela radost dítko sledovat. Moc milý článek. .)
    k.

    OdpovědětVymazat
  8. Normálně nepíšu komentáře, ale tohle musím. Skvělé postřehy, souhlasím. Ano, nevychované (a těch se to týká, o vychovaných dětech to opravdu není) děti vždy a všude a kdo nemá děti, tak psa. Nedávno v restauraci pár se psem, kterého tam pořád chovali na klíně, krmili ze stolu aj. Nepochopitelné.

    OdpovědětVymazat
  9. Jenže paní není z Maine v Georgii, ale spíš z Nuslí. Možná i z Podbaby. A nebyla v drahé restauraci na Manhattanu ale v centru Prahy, kde pouze vybraná sorta dam a gentlemanů ví co je třeba krém na boty. Takže ta paralela na Sex ve městě ztrácí pointu. A myslím, že lidé, kteří vůbec sledují Váš blog ví jak se na akcích typu vernisáž chovat. Nečekají na Vaše rady. A patrně jste nikdy nebyl zvláště v jižní Evropě kde děti milují a "tahají" je všude. I kdyby dítě mělo spát/řvát v kočárku tak tam s rodiči bude i do jedné hodiny ráno.
    P.S. Sako na otevření butiku Le Premier bylo skvělé. Bohužel, na fotkách opravdu nevyznívá nejlépe.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. naprosto souhlasím!
      pokud jsi, Vítězslave byl např. na vernisáži v Itálii, věděl bys, že i Italové své prcky tahají naprosto všude. Ať se umí, nebo neumí chovat. Tvůj pokus o poučení a snad i humor tedy zcela ztrácí pointu a ty akorát vypadáš za makrokreténa, který nemá rád děti :)
      Bett

      Vymazat
    2. Anonymní: Já myslím, že Carrie jasně řekla, že gumička do vlasů je ohavná a že žena z New Yorku, která má vkus by si ji nevzala na veřejnost už vůbec. Předpokládám že nejen čtenáři mého blogu, ale i kterýkoli civilizovaný člověk ví, jak se na takových akcích chovat a proto jsou ty "rady" jen popisem toho, jak večer probíhal. Ale kdybyste to tak pochopili, tak byste mi nemohli nadávat, že? A netvrdím, že nekultivovaní rodiče, kteří tak rádi předvádí, co za spratky to (ne)vychovali jsou jen u nás.

      Bett: Myslím, že pointu jsi tomu teď dala ty sama: já poukazuji na to, jak je nevhodné tahat děti (navíc když jsou nevychované) večer do společnosti a ty mě označuješ za makrokreténa, který nemá rád děti. Čekal bych spíše odpověď jako "ano, malé děti nemají v osm večer co dělat na vernisáži".

      Vymazat
  10. Helejte, nejsme v jizní Evrope, jsme ve stredni Evrope, v Cechach, tady je to proste jiny, kazda zeme a oblast ma sva specifika. Ja z nevychovanejch decek, ktera nekteri jedinci tahaji vsude, taky nejsem dvakrat nadsena. Nekdy mi to nevadi, ale proste mi prijde rozumny hledet na situaci a bejt ohleduplnejsi k dalsim lidem. Chapu logiku, ze "v jižní Evropě kde děti milují a "tahají" je všude", ale to neznamena, ze tady decka nemame radi (hlavne na cesneku). Jenom to chce zapnout mozek. Taky chci vzit ratolest(i) do divadla, ale dokud nepoznam, ze mi je schopny uprostred jimave arie sedet vicemene potichu a vydrzet to, aby to bylo pekny jak pro dite tak pro lidi okolo, tak ho nebudu do toho divadla tahat.
    No a sem tam si rejpnout do nevkusu taky neni na skodu, kultivovani naroda se musi nejak pomoct, ne? Je uplne jedno jestli jsme v ú es á nebo v Opave. Kdyz se nerespektujou telesny proporce a chybi varovnej majacek na trznicovy nebo kolotocarsky hadry, tak je to vsude stejny.
    m.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S tím souhlasím. Pokud se dítě umí chovat, ať jej klidně vodí do společnosti. Většinou tomu tak ale není...

      Vymazat
  11. Kdybys viděl, jaké hrůzy musím vídat v Ostravě, tak by ses nestačil divit.

    OdpovědětVymazat
  12. Byl jsi někdy v Itálii? To je teprv národ, který nade vše miluje děti.
    Ležíš na pláži a vidíš dítě jak sype lopatkou italce písek na hlavu...a ona nic, prostě nic. Žádná hysterka jako polovina českých matek. Prostě pohoda, když ho to baví. To je teprv to pravé psycho :o))) Win

    OdpovědětVymazat