pátek 26. října 2012

Problém s manžetou?


Photobucket


Na společenských akcích vídám různá módní zvěrstva. Ale nikdy bych nevěřil, že by tolik mužů mohlo mít problém s tak banální věcí, jako je zapínání manžet manžetovými knoflíčky, dokud jsem neviděl to, co je vyobrazeno na fotce výše. Málem jsem dostal rakovinu očí. Jeden by řekl, že používání manžetových knoflíků je tak jednoduché a logické, ale zdá se, že není. O to smutnější je, že tomu muži bylo dost přes třicet let. Jak může třicátník, proboha, nevědět, jak se zapíná manžeta? 

Photobucket

O pár dnů později jsem viděl toto. Nebylo to tak strašlivé jako to z předchozí fotky, ale stále jsem měl nutkání vypíchnout si oči. Jen mi vrtalo hlavou, jak se mu povedlo zkroutit manžetu a dostat do ní ten knoflíček... Pak jsem to zkusil a musím říci, že je to dost obtížné.

Photobucket


Tak je to správně. Jednoduché manžety se dnes mají nosit jen ke fraku, ke všem ostatním oblekům by se měly nosit dvojité manžety (french cuffs), které se přehnou tak, aby knoflíkové dírky byly všechny za sebou a provléknete manžetový knoflík. Manžetový knoflík má vždycky alespoň jednu zdobenou stranu, která samozřejmě patří na horní stranu manžety - tak, aby byla vidět. Některé manžety mají na spodní straně dvě knoflíkové dírky, které umožňují mužům s delšími pažemi, aby si rukáv košile trochu "prodloužili".

Nosíte košile s manžetovými knoflíky? Nebo si myslíte, že patří jen ke slavnostním příležitostem? Umíte je správně zapnout? :)

36 komentářů:

  1. mat tvoje problemy :D
    a to s tou rakovinou oci si si mohol nechat pre seba, nie je to vhodne.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Toto je blog o módě... jaké problémy jsi tu čekala?

      Vymazat
    2. ziadne ine, ved preto tu aj chodim :)
      len ta reakcia sa mi zdala kusok prehnana uz

      Vymazat
    3. Rakovina očí je fakt trochu přes čáru, s takovými věcmi se nežertuje, zvlášť ne u tak důležitého smyslu. Mimochodem taky nevím, jak se zapíná manžeta. Ovšem ani je nenosím, přežiju i bez nich :))

      Vymazat
    4. Myslel jsem to s nadsázkou, ani jsem nevěděl, že to opravdu existuje :D Znám to vlastně jen z němčiny...

      Vymazat
    5. Rakovina očí mě náhodou velmi pobavila. A autor má pravdu, je tristní, kolik mužů si v dnešní době neumí zapnout manžetu. Já z toho pro změnu chytám kopřivku ;-)

      Vymazat
    6. That gave me cancer se běžně říká, možná že v nějaký situaci by mohlo dojít k faux pas, ale takhle nevidím problém.

      Vymazat
  2. co příště? špatně zavázané tkaničky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Klidně, i s tím by mohlo mít pár českých občanů problém..:-)

      Vymazat
    2. Pan Lawart a Zachariáš o zavazování tkaniček. http://vimeo.com/39250568

      Vymazat
    3. Zavazovat tkaničky možná umí, ale oblečeni jsou jako největší burani.

      Vymazat
  3. ja som doteraz nevedela, na čo tieto "knoflíky" vlastne slúžia, teraz aspoň viem!

    OdpovědětVymazat
  4. Ja osobne taketo kosele nosievam pomerne bezne pacia sa mi a zboznujem manzetove gombiky su pekne a môzu byt aj vtipne. Myslim si ze k slavnostnym prilezitostiam patria rozhodne ale preco nie aj na bezne nosenie ako do skoly alebo niekde von so spravnymi doplnkami resp zvyskom oblecenia je to super. ;-)

    OdpovědětVymazat
  5. Skoro se mi nechce věřit, že jsi něco takového viděl. Koment možná trochu přes, ale zděšení chápu. Jinak k obleku si nic jiného nevezmu. Podle mě to tak nějak patří k věci. Důležitost "akce" dělím akorát dle kvality a materiálu použitých knoflíčků a spony na kravatě (mám spony rád). Naopak nosit manžetové knoflíčky např k plátěným kalhotám "na léto" mi přijde nepatřičné.

    Nedy

    OdpovědětVymazat
  6. Ahoj Víťo,
    co si myslíš o košilích s manžetami pro dámy? Přijde ti to vhodné? Již delší dobu jsem v pokušení si ji pořídit :)
    Jinak díky, opět zajímavý a čtivý článek. Upřímně - myslím, že bys to měl vzít z gruntu a napsat článek o tom, jak se vážou kravaty. Pohybuji se mezi "kravaťáky" denně a dobrá polovina z nich neví, kam jim má sahat špička kravaty atd.
    Díky Díky
    Léňa

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nemám nic proti, ale osobně se mi u žen košile, které vypadají stejně jako pánské, nelíbí...

      Vymazat
    2. Nejúžasnější, co jsem vídala byly konce kravat zastrčené za opasek a dále kravaty při jídle "hozené" za krk. A ne, nebyli to "naši milí burani", byli to velmi velmi nóbl šéfové jedné velmi velmi nóbl nadnárodní právnické firmy. Málem jsem se udusila předkrmem. Mám, naštěstí, muže, který obleky nosí rád (skutečně) a nosí je od střední školy, takže v obleku vypadá "zcela přirozeně" (na rozdíl od mnohých jiných). Pokud jde o ty dámské- pánské košile. Taky jednu mám, i s těmi manžetovými knoflíčky. Nosím k ní velmi široké kalhoty se sklady. Měřím metr osmdesát. Ono spíš záleží na tom, co k ní. "Normální" sukně nebo kalhoty k tomu vypadají nijak nebo mužsky.

      Vymazat
    3. Tak nějak jsem to myslel ve svém nedávném příspěvku o etiketě (respektive její neznalosti) - ředitel nadnárodní společnosti má tolik vychování, co nepříliš vzdělaný člověk, u něhož se to ještě dá chápat.

      Vymazat
    4. Předesílám, že mít "oblekového manžela", který jako vrchol sportovního odění nosí klasicky střižené manchestrové sako v tmavě šedé či černé barvě a černý rolák, má pro mne své nevýhody. Opravdu si s ním nevyjdu nikam jen tak ve vytahaném svetru :-). Což je vlastně fajn...

      Vymazat
  7. Nevidím problém v tom, že třicátník neví, jak se pracuje s manžetovými knoflíčky (spousta lidí spoustu věcí nezná!), spíš je zvláštní, že to neví někdo, kdo je nosí. V obchodech s košilema by takové věci měli znát a měli by o nich zákazníka nenásilně informovat. M.

    OdpovědětVymazat
  8. Znám spoustu třicátníků, kteří nevědí daleko zásadnější věci, takže nějakou manžetou bych se netrápila :)

    OdpovědětVymazat
  9. archivní veuve clicquot se mi tu mísí se slanou příchutí slz...to tady pláču nad tím, že k 11ti sockám pan Robo nechodí...

    jinak, vítězslave, co takhle si místo nutkání k vypíchnutí očí říct, že 'móda je kreativita a dogmata v ní nemají co dělat'? co? ne?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Nevím, jak zapnout manžetu, a když si toho někdo všimne, tak řeknu, že jsem kreativní. Aha. Kreativita je něco jiného než to, že nevím, jak si obléct tak základní kus oblečení jako je košile, nemyslíš?

      Vymazat
    2. nevím, jak zapnout manžetu a záleží mi na tom - zjistím si to.
      nevím, jak zapnout manžetu a je mi to jedno - zapnu si jí, jak chci.

      myslím, že nejde ani tak o kreativitu jako o dogma.

      Vymazat
  10. Pan Frericks tím myslel něco jiného. Přečti si toto:
    http://www.gq-magazin.de/mode-stil/modetrends/moderegeln-zehn-gebote

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. no tak teď jsem vážně zmatená. jak to teda prosímtě ten pan frericks myslel?

      Vymazat
  11. Miluji manžetové knoflíčky! Ani jsem nevěděla, že zapnout je je takový kumšt... ale pro mě je to stejné jako obor vázání kravaty.

    OdpovědětVymazat
  12. Víťo prosím Tě,chtěla bych příteli koupit manžetové knoflíčky k svátku,jenže vzhledem k tomu,že nenosí oblek zrovna denně a na výstřelky co se týče doplňků není,nechci kupovat nic extravagantního.Ty tvoje jsou vkusné,prostě tak akorát.Mohl bys mi prozradit,kde jsi je sehnal a z jakého kovu jsou?
    Díky moc Kitty:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tyto už mám hodně dlouho a koupil jsem je v C&A, ale nevím, jaký výběr tam mají dnes. Zkus se podívat do Le Premier v Pánské pasáži nebo Tie Rack v Myslbeku ;)

      Vymazat
  13. To doopravdy myslíš vážně, že tě tak vyvedla z míry špatně zapnutá manžeta na chlapoj přes třicet?:D Milej zlatej, tvoje problémy bych vážně mít nechtěl.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Hm, potkat chlapa s takhle zapnutýma knoflíkama, považuju ho za idiota. Je mi líto. Taky jsem muže kolem sebe naučila (ty, co to neuměli) pomáhat mi do kabátu a držet mi dveře. Jsou prostě věci, které patří k základům, stejně jako znalost vyjmenovaných slov.

      Vymazat
  14. No mně při koupi smokingu v prodejně řekli, že manžetový knoflíček patří ozdobnou stranou na vnitřní stranu...

    OdpovědětVymazat
  15. Že autor článku dostal málem rakovinu očí a pak by si je vypíchnul...chudák; a to jen kvůli manžetám?
    Je skvělé dělat osvětu, učit, ale zase bych pro to neumíral...
    Fotky super, text blábol...jinak dobrý!

    OdpovědětVymazat
  16. Teď si nejsem jistý zda vidím dobře, ale u manžetových knoflíčků jsou dva způsoby zapínání jeden (preferovaný) "Kiss", a druhý (který je dle mého na druhém obrázku) "Barrel".

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Barrel je typ manžety - ta jednoduchá, jako o většiny konfekčních košil. Ale nikdy jsme neviděl zapínat ji takto. Kdo by to dělal? Jednoduché manžety zapnuté manžetovým knoflíkem se dnes nosí jen u košil ke fraku, protože manžety ostatních košil jsou příliš měkké na to, aby se takto zapínaly a knoflíček držel. A pokud máte správně padnoucí košili, ani vám zapnout nepůjde - prostě není možné dírkami knoflík provléct a zapnout jej.

      Vymazat