pondělí 17. září 2012

Díky politické korektnosti nejsme burani. Jsme alternativní.



Photobucket

Dříve lidé museli dodržovat společenská pravidla, etiketu, a dbát na společenské vystupování. U vyšších vrstev to bylo samozřejmostí a takto se odlišovaly od spodiny. A kdo jich nedbal, byl buran, a lidé se na něj dívali s opovržením. Jeden by řekl, že dnes, v době demokracie, blahobytu a stírání společenských vrstev, kdy vzdělání je přístupno všem, a všichni mají stejné možnosti, by se měli dobře chovat všichni. Ale je tomu tak i ve skutečnosti?

Dnes už neexistují burani, vidláci ani póvl. Tedy existují, ale říká se jim jinak. Dnes je takový člověk svůj, alternativní, originální, cool a "v pohodě", a kdo takové lidi (právem) označuje za burany, vidláky nebo póvl, ten je netolerantní, upjatý, namyšlený, povrchní snob, který se nad ně povyšuje a na něco si hraje.

Kdo nadřízené ženě podrží dveře, zvedne něco, co upustila nebo jí s něčím pomůže, je vlezdoprdelka a šplhoun. Kdo neplive, nekrká a neprdí, není správný chlap. Jít na ples v obleku? To přece nejde, protože kravaty škrtí, tesilky nosí přece jen páprdové, a vzít si polobotky? Ty nosí jen dědci. A vůbec, obleky jsou jen pro upjaté snoby. Pro povrchní lidi. A fajnově oblečené chodí jen buzny. Opravdu? Přemýšlíte takto i když jdete na přijímací pohovor nebo na zkoušku, na kterou jste se neučili? Aha, pokrytci.

Když přijdu ve smokingu na akci, kde na pozvánce stálo black tie, bývám tam takto oblečený (téměř) sám. Polo tričko je přece dostatečně formální na to, abyste je mohli nosit na doma i na audienci u prezidenta republiky. Vždyť je na něm krokodýl! A ty modré vyšisované džíny přece stály pětku, tak jsou dost dobré i sem. A džíny nosí i dělníci a tak se nebudete povyšovat a nepůjdete oblečený jako snob, ne? Ne, budete vypadat jako debil, který neumí ani anglicky, ani neví, co je black tie a navíc je mu to jedno. Pak si kladu otázku, proč na takovou akci chodí, když mu na ní nezáleží? Proč dělá vše proto, aby vypadal jako lůza? Výhodou pro něj ovšem je, že většina zúčastněných je stejná, takže zapadá; je uvolněný, na rozdíl od těch páprdů, kteří se škrtí ve smokingu. Opravdu?

Jste přece individuální, originální, a musíte dávat najevo svůj vkus, ať už je sebeohavnější a nevhodný, protože vám se to líbí a nebudete se přece podřizovat nějakým směšným pravidlům. Když máte rádi hory a lesy a rádi nosíte trekové oblečení, musíte to ukazovat všem. Samozřejmě i na plese, abyste těm povrchním lidem ukázal, jak jste free a sví. Viz také komentáře free Petry Hrdličky pod touto fotku, kterou jsem nahrál na Facebook. Když jste tak alternativní, proč chodíte na podobné akce? Nějak mi to nedává smysl. Jak mám brát třeba ty cool alternativní hippiesáky vážně, když chodí na takové akce? Nebo je to jen póza?

Proč se zatěžovat nějakými společenskými pravidly? Jen nás otravují! Ne, právě naopak. Pravidla jsou tu proto, aby nám život ulehčovala. Ať už silniční, zákony, školní systém, ... Nikdo si je nevymyslel jen tak, vše má svůj původ. Představte si silnice, na kterých nikdo nerespektuje pravidla provozu. Zkuste dolévat víno nějakému blbovi, který tu sklenku prostě nemůže nechat stát nad nožem, kam patří. Anebo vrážíte do lidí, kteří si asi myslí, že žijeme ve Velké Británii, protože chodí po špatné straně a ještě na vás vrhají nenávistné pohledy.

Jedna věc je tolerance. Ale něco jiného je pohodlnost, lenost, asociálnost a nedbání jakýchkoli pravidel. A buranské oblečení a chování by se tolerovat neměly. Čím to je, že se dnes spousta lidí chová tak, jak za mladých let našich (pra)babiček činila jen spodina? A proč se oblékají jako nevychovaní spratci? Proč to akceptujeme? Proč tak milujeme sportovní, trekové a funkční oblečení (funkční = zde eufemismus pro polyester)? Proč do města nenosíme "normální" městské oblečení a účelové oblečení nenosíme jen k tomu danému účelu, a ještě říkáme, jak jsme alternativní a sví, když vlastně jen předvádíme nedostatek vychování?

123 komentářů:

  1. Nenapsala bych to lépe. Ještě bych dodala, že dřív si spodina byla vědoma toho, že je spodina. Dnes ne, dnes se považuje za normální vzorek. Stačí vidět kousek nějaké reality show. Oni jsou na tu vulgárnost a tupost ještě hrdí. Žel, nevýhoda demokracie.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Už jsem si myslel, že jsem jediný, kdo si to myslí. Dříve byli níže postavení lidé alespoň úslužní a chovali se slušně a tak, jak se k jejich stavu patřilo, a ti z vyšších vrstev byli vychovaní a vzdělaní. Pro hnidopichy musím dodat, že se jistě našly i výjimky...

      Vymazat
    2. Ehm, prosím? "Dříve byli níže postavení lidé alespoň úslužní"? Mám dojem, že výše postavení byla zpravidla určována majetkem a původem - tudíž lidé nemajetní by měli být úslužní, chovat se slušně a přenechat všechno ostatní těm "lepším"? Pokud máš na mysli duševní nemajetnost (jejímž výsledkem je kromě jiného neschopnost se chovat a oblékat adekvátně situaci a místu napříč společenskými třídami), pak nemohu nesouhlasit. Nicméně pokud to směšuješ s tradičním vnímáním společenského postavení, jak alespoň část textu a výkřik o úslužnosti napovídají, pak bych byla dost zklamaná... U tebe to spíš vidím na první možnost :) Prostě mě poněkud nadzvedla ta formulace, tak jsem se potřebovala vyjádřit.

      Vymazat
    3. Myslím tím to například to, že když přijdeš do obchodu, tak by tě měli ochotně obsloužit, protože prodavačka je tu pro zákazníka. Dnes si prodavačka myslí, že je nadřazenější než ty, přitom ani neví, ve kterém regálu mají mýdla, a patřičně dává najevo, jak ji svým dotazem obtěžuješ. Nebo nádražní zřízenec, který nehybně sleduje, jak se snažíš vyložit svůj velký kufr na peron.

      Vymazat
    4. S většinou článku nelze než souhlasit, ale nespouštěj se do rozborů společnosti, pokud možno ani méně rozsáhlých. Pletes tu stavy, společenské vrstvy a role. p.

      Vymazat
    5. A předpokládám, že ty se považuješ za tu "lepší" vrstvu.

      Vymazat
    6. ty to budeš mít v životě těžký, hodně těžký )

      Vymazat
  2. Vítku, naprosto s tebou souhlasím.. Taky mě štve úpadek dnešní morálky a netolerance, je otázka, zda-li se to někdy zlepší :). Zajímalo by mě, jaká situace tě motivovala k napsání článku :D.
    Šimon

    OdpovědětVymazat
  3. taky s tebou souhlasím :) Max

    OdpovědětVymazat
  4. Naprostý souhlas - jak napsala Kořpiva - nevyjádřila to lépe! Tepláky jsou fajn! Ale na doma!!! Pohorky jsou taky fajn! Ale na výšlap do Beskyd!!! Ráda chodím na plese, jak do větších měst, tak i menších obcí... A dočista žasnu, co se všude dá objevit, za kreace :-( A je mi to líto - někteří lidé si tyto akce pravidelně pletou s E55, jiní s fotbalovým tréninkem a další zase se schůzkou sekretářek :-( Lidé již nemají vkus, soudnost, ani vychování

    OdpovědětVymazat
  5. Taky souhlasím. Já mám třeba zase hrozně ráda, když i na člověku oblečeném přiměřeně situaci poznám, že je "jiný" (alternativec, hippík,..), protože pak je teprve vidět, že ten člověk používá mozek. Navíc mám pro tento typ lidí slabost. A myslím, že jsou to právě zrovna tyhle typy lidí, kteří si s tím dávají záležet. Respektive - ctí tradice a zároveň do toho vnesou svůj prvek. Když si někdo vezme na ples trekové kalhoty, tak prostě JE buran a není to žádný alternativec!

    V poslední době jsem se s jinakostí setkala třeba na svatbách - ženich obligátní kombinace bílá košile, černé kalhoty, ale místo manžetových knoflíčků bílé stužky, ve vlasech pero z dravce a na nohou vlastnoručně šité boty. Jiná svatba - nevěsta měla samozřejmě šaty, ale krátké a žluté.

    Můj brácha je zevlák, za což se absolutně nestydí. Nosí klidně hadry od popelnic kombinované s nejrůznějšími armádními přebytky, v létě nosí kecky, v ostatních měsících kanady, do krámu jde ve špinavých monterkách rovnou z dílny,.. Ale když jde na svatbu svých kamarádů nebo jsou vánoce, tak si vždycky vezme čistý kalhoty a pěknou čistou košili. Ve výsledku to v kombinaci s jeho dredama a celkově s jeho osobností, může působit víc překvapivě (tj. působit alternativně) než kdyby dorazil v obligátních montérkách. A o tom to podle mě je.

    Prostě není jediný důvod, aby všichni byli stádní a není jediný důvod, proč by si člověk nemohl i při formálnějších akcích udržet svojí osobnost. Všechno je to jen o lidech a my se tu o tom můžeme bavit jak chceme a nenaděláme s tím nic.. ;-)

    OdpovědětVymazat
  6. Mně ani tak nevadí dělník v riflích, co prdí a krká.. Víc mě štvou lidi, co se sami tváří strašně nadřazeně (protože mají titul, asi) a vezmou si do obleku košili s krátkým rukávem. A kdyby jenom tohle... :) O chování ve společnosti by se dal napsat další odstavec...

    OdpovědětVymazat
  7. A víš kolik dětí v Africe zemřelo během toho, co jsi psal tenhle příspěvek? To je taky problém!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zkus www.umitajicidetivafrice.blogspot.cz. Toto je blog o něčem jiném.

      Vymazat
    2. Já mám třeba v Africe adoptované dítko a taky se dokážu soustředit na jiné věci.

      Vymazat
    3. Every 60 seconds in Africa, a minute passes.

      Vymazat
    4. Děti v Africe bohužel ale nepřestanou umírat, ani když přestaneme psát blogy...

      Vymazat
    5. Afrika je neřešitelný problém, můžeme se třeba rozkrájet. Mají jinou mentalitu. Stejně se "pomoc" těmto částem světa časem zabalí, hlavně až přestane nést

      Vymazat
  8. Konečně to někdo řekl naplno. Tleskám.

    OdpovědětVymazat
  9. Bohužel nelze jinak než souhlasit.

    Více než fakt, že při nedělní procházce pražským centrem potkám (minimálně) 70% lidí v odrbaných a/nebo smradlavých hadrech, mě rozčiluje ta obecná neohleduplnost a buranství, s jakým se lidé na ulici chovají. Základní záležitosti: kdo má přednost ve dveřích, na jaké straně se na ulicích pohybujeme, koho nechat v metru sednout, že se při zívaní zakrývají ústa apod. Mám takové štěstí na lidi jen já?

    Je mi z toho do breku, ale netuším, jak hromadně vychovat takové množství lidí? To je snad na výtisk nějakých brožurek se základy slušného chování? :) To, že některé ženy nelze chováním ani oblečením odlišit od lecjakého humpoláka, by vydalo na velmi smutnou knihu. Ale co s tím?

    OdpovědětVymazat
  10. Jo jo,... A naprosto miluju jak když se někde objeví dobře oblečenej kluk, respektive jeho fotka, tak se okamžitě ozve spousta těchto buranů, kteří oblíkáním zamrzli ve svejch 13ti letech, kdy jim máma koupila první mikinu "Adio" a boty "DC", a začnou pod heslem "nejlepší obrana je útok" vykřikovat, že to je buzna...

    OdpovědětVymazat
  11. A nejhorší na tom je, že dnes se na dobře oblečeného slušného člověka dívá většina národa jako na "pozéra, buzeranta, případně už-neví-kam-by-ty-prachy-strčil." Hodně často mám pocit, že světu vládnou burani v montérkách, rejoickách či síťovaných silonkách. Ale je to marný boj. Pokud nevzejde v platnost zákaz plivání na ulici nebo nošení džínů do divadla, můžeme tady vést klidně milion diskuzí na téma, jak jsou ti Češi nevkusní, nevychovaní, atd., a je přitom ani nenapadne něco s tím udělat. Podle mě je jediné řešení, a to povznést se nad to, říct si, že jsi ten "lepší" a obklopovat se stejně smýšlejícími stylovými lidmi. Nebo se vystěhovat do zahraničí, kde je úroveň oblékání přece jen někde jinde. ;)

    OdpovědětVymazat
  12. Většinou se s tvými články úplně neztotožňuju, ale tady ti musim dát za pravdu... Klasikou je potkat člověka oblečeného v obleku,... a k tomu tenisky... Ale i ty ponožky + sandále jsem už viděla. Nejvíc mě baví výkřiky typu "jste povrchní když posuzujete lidi podle oblečení", "ať si každej nosí co chce", a můj favorit je (u polonahých "sexi" slečen) "jen jí závidíte, protože takovou postavu v životě nebudete mít". Já musim bejt fakt hroznej člověk... :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Oblek a tenisky jsou náhodou cool.
      http://goremasternews.files.wordpress.com/2009/10/david-tennant.jpg

      Vymazat
  13. Pěkně napsáno! :-)

    OdpovědětVymazat
  14. lidi se chovaj pořád stejně, jak před sto lety tak i dnes,

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tehdy byl ale dělník dělník a pán byl pán. Dnes jsou pánové všichni. Nemyslím si, že popelář je člověk nižší úrovně než já, ale čekal bych, že když veze popelnici, tak mě nechá projít a ne že před ním budu muset uskakovat, aby mě s ní nepřejel. Stejně tak čekám, že prodavačka v obchodě mě pozdraví první.

      Vymazat
    2. To nemá s dobou co dělat. ani s pány a dělníky. prodavačka tě má pozdravit,protože jsi zákazník. stejně tak má pozdravit i toho popeláře. a klidně mohou být spolecensky opačně: majitelka luxusního klenotnictví by první měla pozdravit popeláře - zákazníka.

      Vymazat
    3. Tady se ale nepíše o prodavačkách, které nezdraví popeláře zákazníky. Slušně vychovaná prodavačka (JÁ) pozdraví první každého, protože neví, jestli je to popelář, nebo nevímkdo.

      Vymazat
    4. Ale vy ho máte pozdravit i v případě, že víte, ze to je popelar. nepodeziram vás., ze byste to nedělala :-)

      Vymazat
    5. Já (prodavačka) slušně zdravím všechny...jenže minimálně polovina se na mě ani nepodívá, natož, aby cokoliv odpověděli. Co mám dělat? :D

      Vymazat
  15. Ano, je to hezky napsané a pravdivé. Nicméně po návštěvě Prague Fashion Weekendu vím, že pokud někdo zná všechny detaily správného oblečení, má dobře dlouhé kalhoty, rukávy... tak mu to nezabrání v tak zavrženíhodné věci, jako nesundat si klobouk při vstupu do místnosti. Nevím jestli ti pánové nepochopili, že stan ve kterém je přehlídka, je taky svým způsobem místnost, ale ani do detailu dotažený zbytek v tomto případě nepomůže...

    Hele, Víťo, nechceš napsat článek o "základní výbavičce pro mladé muže mezi 15 a 25 lety" ? Na netu člověk najde spoustu rad, kolik dupaček a dudlíků potřebuje novorozenec, kolik hader potřebuje dítě na tábor, ale o dospěláky se nikdo nezajímá...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. S klobouky je to obtížné. Dříve značila pokrývka společenský stav a etiketa přesně říkala, kdy jej sundat a kdy podržet. Dnes se stal klobouk spíše módním doplňkem, který dotváří outfit a už se to nějak neřeší. Z klobouku se stal pouhý kus oblečení, který s něčím kombinuješ. A těžko budeš někomu vysvětlovat, že to dělá špatně. Kdybych už ale klobouk nosil já, zjistil bych si, kdy jej sundat a kdy ne. Stejně mi ale připadá tak nějak nezdvořilé, když mě někdo zdraví a nezvedne klobouk. A klidně si myslete, že jsem v tomto staromódní.

      Vymazat
    2. Taky chyba, pokrývka hlavy naznačila společenský stav. nosili ji jak ti zminovani dělníci, tak páni. a všichni věděli, kdy smeknout.

      Vymazat
    3. Ale dělník měl jinou pokrývku hlavy než ředitel banky ;)

      Vymazat
    4. Ale to platilo o oblečení obecně.

      Vymazat
    5. Proč zrovna dobře dlouhé kalhoty, nosím všude sukni, kilt.

      Vymazat
  16. Souhlasím se vším co bylo napsáno výše, ale stejně se musím zeptat, jakožto kuřáka, zda nedopalkdy vždy umístíš do nádob tomu určených? Konkrétně před fildou je jich jako nastlaných :/

    Martina

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. u fildy se uz roky resi problem, ze tam popelniky nejsou - skola je tam nechce a na magistratu se jejich umisteni pod schody vyjednat nepodarilo... aspon takova byla situace pred 4 lety, kdy jsem na FF studovala a byla clenkou Studentske rady, ktera se o to dlouhodobe snazila.

      Vymazat
    2. A vy nemáte v Praze na fildě zákaz kouření? U nás tedy platí, nejen na fildě.

      Vymazat
    3. K tomu bych přidala kulturu na toaletách a hromady odpadků všude podél cest, protože je každému zatěžko s tím dojít k nejbližšímu odpadkovému koši.

      Vymazat
  17. Taky naprosto souhlasím s článkem :-)

    OdpovědětVymazat
  18. Moc dlouhé, ani to nebudu číst.

    OdpovědětVymazat
  19. Jsi maloměšťák obdivující bývalou maloměšťáckou společnost, víc netřeba dodávat.

    OdpovědětVymazat
  20. Suhlasim aj nesuhlasim. Kazdy clovek by mal mat v sebe zakladnu znalost co sa hodi a co nie, prisposobovat sa situaciam, udalostiam. Ale naozaj nevidim nic zle na tom, ze zena sa vyberie do potravin sportovo oblecena a myslim si, ze je pod uroven zverejnovat na socialnych sietach take fotky. V poslednej dobe zacinam nadobudat dojem, ze blogeri nie su nic viac, len samozvani odbornici. Anča

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ono je sportovní a sportovní. Sportovní oblečení mohou být i pláťáky, polo tričko a tenisky, ne outfit jako vystřižený z reklamního katalogu Alpine Pro, kde vyfocené modely obklopují skaliska a lesy. A za odborníka se nepokládám, říkám svůj názor. A když se ti nelíbí, čti něco jiného... ;)

      Vymazat
    2. A já si taky občas do samoobsluhy vyjdu v teplákách a v tričku, protože jsem si byla zrovna zaběhat a mám to cestou domů. Zabte mě a vystavte v módním pekle. Do jisté míry s tebou musím souhlasit. Dnes nemá nikdo úctu k nikomu a k ničemu. Společnost je konzumní, povrchní a negativistická, ale nebylo tomu tak vždy? Demokracie, blahobyt a absence větších konfliktů v našich končinách toto jen vyhrotila. Nelíbí se mi třídění lidí na sluhy a pány. Postavení není úplně určujícím faktorem vkusu a inteligence.

      Vymazat
  21. Někde výše jsi zmínil nádražního zřízence? To je kdo resp. měl podle tebe být? Nějaký příslušník chudiny, který bude číhat, jestli se na nádraží neobjeví dvoumetrový chlap s velkým značkovým kufrem, aby mu pomohl? Z tvého článku (mj. plného zbytečného přehánění a tisíckrát omílaných klišé) mám pocit, že bys byl rád "panem továrníkem" s houfem služebnictva, kterému se lidé na ulic budou úslužně klanět. Ten pocit nadřazenosti se mi hnusí. Tvůj blog a tvoje reakce na komentáře čtenářů mě navíc příliš nepřesvědčují o tom, že bys měl nějaké extra vychování. Zřejmě se to očekává jen od póvlu...
    Ačkoliv se mi taky nelíbí nekulturní chování lidí a nepovažuji etiketu za zbytečnou věc, pod tento článek bych se nepodepsala. Je zbytečně útočný, možná až urážlivý a hlavně chybí mu něco jako návrh možného řešení dané situace. L.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Necítím se nadřazený a tak jsem to vůbec nemyslel, a neříkám, že je to tak vždy. Je to jen příklad, tak to hned nepřekrucuj. Někdy jsem viděl, že nádražák pomůže nastupující matce s kočárkem, když poblíž nikdo není, jindy se jen opírá o sloup a sleduje starou paní, jak se snaží vyšplhat s velkou tašku do vagonu. Nebylo by od něj pozorné, kdyby jí pomohl? Nepatří to také ke slušnosti a taktu?
      Nečekám, že se mi lidé budou klanět, ale tobě se nestává, že tě prodavačka nepozdraví, nepoděkuje, že servírka v kavárně je znechucená už při představě, že tě musí obsloužit? To jsem tím chtěl říct.

      A řešení tu není. Ať si to každý přečte a třeba se nad tím zamyslí... Změnit to můžeme jen my sami.

      Vymazat
    2. Já s Vítězslavem souhlasím a chápu co myslí. Šéf, ženy, starší osoby, nadřízený nebo host jsou společensky významnější než personál, podřízení nebo mladší, jak říká Špaček: http://www.youtube.com/watch?v=qnNIFkC_GN8

      Vymazat
    3. Jenže tohle Vítězslav neříká. jak v clanku, tak v reakcích zaměňuje společenské vrstvy se stavy a oboje s rolemi. z jeho slov vyplývá (neříkám,že si to myslí), že tzv.vyšší vrstvy byly vzdělané a slušné, zatímco ty tzv. nižší byly spodina i v přeneseném slova smyslu, burani, povl. což je samozřejmě nesmysl. a tuto historickou idealizaci se snaží aplikovat na dnešní společnost.přitom by si i v historické perspektivě mohl vystačit s pjmy jako slušnost, vychování, protože o ty mu evidentně jde.

      Vymazat
    4. A pomohl jsi staré paní s taškou ty? Upřímně doufám, že ano. J.

      Vymazat
    5. Zrovna minulý týden mě ve vlaku jedna starší paní požádala, jestli bych jí mohl sundat kufr, a pomoci jí jej snést na peron.

      Vymazat
    6. Věř, že po požádání pomůže i ten nádražák, protože by ho hanba fackovala. Spíš by mě zajímalo, zda takto pomáháš, aniž by se Tě nekdo musel prosit, když Ti to připadá pozorné.

      Vymazat
    7. Souhlasím s Tebou v tom, že by prodavačky měly pozdravit první a netvářit se "co mě tu otravuješ". Ale jak už bylo výše zmíněno, taky se mi nelíbí to dělení na sluhy a pány, a zvláště úslužné klanění.

      Vymazat
  22. Ironií je, že díky výše popsanému je dnes umožněno všem, kdo mají takto zploštěnou psýché, studovat na fakultách dříve přestižních VŠ.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Prestižní VŠ u nás mizí, brzy zmizí zcela. Ale to my moc neovlivníme. Přes 80% lidí nemá na VŠ co dělat. Ale musíme plnit novodobý plán a dohnat ostatní ve vzdělanosti - počtech diplomů, které jsou čím dál tím bezcennější právě kvůli tomuto trendu. Ale tak Víťa snad nestuduje jeden z těch šílených, naprosto nepoužitelných pseudooborů.

      Vymazat
  23. Článek mi přijde skoro až vztekle psaný :)) Tím mu však neubírám, že je na něm hodně pravdy. Jenom postrádám informaci o chování naší servisní elity, ta se nechová o nic lépe než zmiňovaná lůza. A dost mne pobavila pohádka o demokracii, kde jsou si všichni rovni :DD Zvláštní, jak tomuto dogmatu lidi věří většinou obdobně jako dogmatům církevním :) Rovni si nikdo nikdy nebudeme, odporuje to přírodnímu výběru. A na ten je i člověk krátký. Ačkoli o kamuflace se snažíme často i úspěšně.

    OdpovědětVymazat
  24. Přijde mi, že mezi buranské oblečení a buranské chování dáváš rovnítko, čímž si pleteš jablka a hrušky. To, že je někdo oblečen "alternativně" neznamená, že nemůže paní pomoci s kufrem a bude automaticky prdět na veřejnosti%) Stejně tak to, že je člověk vždy oblečen podle příležitosti není zárukou toho, že je stejně uvědomělý i duševně, nejen v oblékání. A když jsi tu zmínil ty prodavačky, za sebe Ti mohu říct, že si při studiu přivydělávám jako prodavačka, vždy každého pozdravím, ovšem málokdo mi odpoví. A obecně nejhůř se mnou jednají velmi slušně oblečené dámy. Jarmila.
    P.S. Když hovoříš o určitých povoláních, zároveň o "póvlu" a "spodině", vyznívá to celkově dost pejorativně, pokud nechceš, abys působil arogantně a nadřazeně, volila bych jiné výrazy.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Amen to that, Jarmilo.
      Vitězslave, pevně věřím, že během života nabereš trochu hloubky i nadhledu, zatím se cachtáš akorát v prohřáté hladince a to je dlouhodobě dost pruda.

      Vymazat
    2. To podepisuji... velmi trefné!

      Vymazat
  25. Vim, že podobnejm tématům a vůbec jakýkoli hloubce se tehle blog vyhýbá obloukem, ale i tak.

    "Jeden by řekl, že dnes, v době demokracie, blahobytu a stírání společenských vrstev, kdy vzdělání je přístupno všem, a všichni mají stejné možnosti, by se měli dobře chovat všichni."

    Ty jo, žijeme oba na stejný planetě? Pochopitelně se omlouvám, pokud je to celý taková nenápadná, pichlavě ironická společenská kritika. Já mám obecně s chápáním ironie, sarkasmu a tak potíže.

    A co se týče buranství, o kterym píšeš - co takhle zkusit pozitivní přístup? Ty popisovaný vidlácký způsoby můžou bejt i prospěšný: každej si tim na čelo připlácne nálepku a rázem víš, komu se vyhnout, čí společnost ti nic dobrýho nepřinese. Slušnej, příslušný příležitosti odpovídající zevnějšek by tohle moh' zakamuflovat a člověk by se pak musel namáhat se zjišťováním, s kým má tu čest. No ne?

    OdpovědětVymazat
  26. Jak říkáš, je to "taková nenápadná, pichlavě ironická společenská kritika". Všichni jsme si jakože rovni, ale skutečnost je jiná.

    K tomu poslednímu odstavci - představ si ale, že takové lidi denně potkáváš. Když s nimi jednáš tak, jak si zasluhují, tak jsi za povýšeného snoba...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Vítku, nevytváříš si některé problémy trochu sám? Možná jsem teď nepochopila tvůj příspěvek, ale jestli se schválně chováš k jednodušším lidem jako nadčlověk (každý nemůže být Einstein nebo po tvém Lagerfeld), aby viděli, jak jsi na výši - nemůžeš se divit, když na tebe budou protivní. To už tu píše spousta lidí, začít musíme každý sám u sebe.


      Kolik z přítomných třeba pozdraví uklízečku ve škole, v práci? (není to taková nedůležitá blbost, ne ty pro ty lidi, třeba u nás jsem jediná, kdo je zdraví a jsou z toho na větvi) Když někoho přehlížíte, jste protivní, druhá strana dvakrát příjemná nebude. Možná mám úchylné představy, když si myslím, že i práce uklízečky nebo jiné podobné profese jsou potřebné a takové lidi stále považuji za lidi s emocemi, které se sluší pozdravit. A i kdyby byli sebehorší (v nevychovanosti, zjevu), mohu s nimi slušně jednat, ne jak si podle kasty zasluhují (vůbec kastování v ČR je k smíchu, i nepodřadné práce jsou u nás mizerně honorované a svým způsobem v české bídě jsme si všichni rovni :))
      Obdobná zkušenost s tzv. burany, nevychovanými a sprostými lidi - i když se někdo chová jako totální sprosťák, pokud se k němu chovám slušně (normálně slušně, ne povýšeně), burana zpravidla zaskočíte a i on začne být v rámci svých možností slušný (buranem nemyslím nevkusně oblečeného člověka, každý dnes na slušné oblečení finance nemá, ale lidi nevychované)


      Vím, všude se zvěstuje (a vyplývá i z Vítkova postu), jaký jsme národ v rozkladu (v obecném pohledu v lecčems snad, ale ne ve všem, ne každý) Třeba musím zaklepat, že jsem zatím měla štěstí a i mezi tzv. totálními burany se vždycky našel slušný, nápomocný člověk. I mizerně placené prodavačky a servírky mi odpovídají na pozdrav a protivné nejsou, nevím, kam chodím. Jsme stále v ČR, kupodivu. Dokonce v zimě za mnou nějaký pán běžel kvůli ztracené rukavici. Vůbec zapomenuté, ztracené věci mi lidi vrátili, po někom poslali, vzal do úschovy personál. Jsem sice úděsný pesimista, ale asi proto mne často lidi mile překvapí.

      Na první pohled možná vypadáme jako národ uspěchaných masových vrahů :), ale ve skutečnosti většina lidí není tak protivných ani zlých, jak se tváří. Jde spíš o naši vlastní, často vzájemnou předpojatost a předsudky, ze kterých se potom odvíjí řada zbytečných nepříjemností. Je zajímavé, že když něco nejde nám, jsme zlí, otravní, neupravení aj., může za to souhra okolností a vnější vlivy, ale když se s tímtéž setkáme u druhé osoby, tak je na vině její patologická osobnost, snížená inteligence, úmysl, špatná povaha ...
      Rovné šance a příležitosti nikdo nemáme, o zásadních věcech v života nerozhoduje nikdo z nás (s jakou se narodíme genetickou výbavou, v jakém budeme vyrůstat prostředí atd.), ale můžeme si vzájemně životní peklo trochu ulehčit, ne si ho maximalizovat. Bohužel se plno lidí snaží o to druhé.

      Vymazat
    2. Kdybych nezdravil uklízečku nebo "jednodušší" lidi, tak by mě při psaní tohoto článku hanba fackovala.
      To, že někdo dělá "podřadnou" práci, neznamená, že je horší člověk. Alespoň u mě ne. Jak píšeš - je svým způsobem vtipné sledovat přednasranou úřednici, jak mění tvář, když s ní jednáš slušně :D
      Jen s tebou nesouhlasím v tom, že všichni nevhodně oblečení lidé nemají na to, aby si pořídili hezčí oblečení. Někteří omezené prostředky opravdu mají a to pak chápu, ale spousta z těch, co potkávám v ulicích, by si mohla dovolit vkusnější a hezčí oblečení.

      Vymazat
    3. Vtip je v tom, že Einstein na módu kašlal, stejně jako to dělá spousta vzdělaných a inteligentních lidí. Vždy si vybavím tuto scénu z filmu Moucha:

      VERONICA
      Do you ever change your clothes?

      BRUNDLE
      What?

      VERONICA
      Your clothes, you're always wearing the same clothes.

      BRUNDLE
      No, these are clean. I change my clothes every day.

      VERONICA
      Five sets of exactly the same clothes?

      BRUNDLE
      Ordered from Einstein. This ways I don't have to spend any
      thought on what I'm going to wear, I just grab the next set
      on the rack.

      Vymazat
    4. Anonymní 19.9. 11:04: To je úžasná scéna :) Ačkoli jsem holka, některé věci mám natolik v oblibě, že bych byla schopná praktikovat něco podobného. Ale skončilo to naštěstí u oblíbené retro sukně, kterou mám dvakrát :)))

      Vymazat
    5. „Heute gibt es so viele modische Deutsche wie Franzosen, Italiener, Amerikaner. Außer bei den Intellektuellen. Früher, da sahen die Intellektuellen noch nach etwas aus. Aber heute sind das doch alles Schlampen – und nicht nur die Deutschen. Tut mir leid, ich hasse schmuddelige Intellektuelle.“

      Karl Lagerfeld

      A já s ním naprosto souhlasím. To, že je někdo inteligentní snad neznamená, že na svůj zevnějšek smí kašlat, ne?

      Vymazat
    6. Jsi naprostý mistr generalizující zkratky. Ovšem, stejně jako Lagerfeld.

      Vymazat
    7. A Lagerfeld, jakkoliv nezpochybňuji jeho přínos pro módu, není moc velký myslitel. Příště budeš citovat koho, Galliana?

      Vymazat
    8. Na myslitele není správná doba. On Lagerfeld sám se občas chová jako nabubřelý stařec (myslím hlavně jeho ohromně "taktní" kritiku druhých)

      Vymazat
  27. Můj otec je vyučený zedník, má matka má nějakou dvouletou rodinku, klasická dělnická buranská rodina. Nikdy nic nečetli, společensky nežili, k ničemu nás nevedli, jen v teplácích ležet u televize a spokojeně chroupat brambůrky.
    Přesto se snažím chodit do divadla, oblékat se slušně, vzdělávat se, vybírat si kvalitní filmy a hudbu, mít koníčky.
    Můj bývalý přítel mi nedávno z vězení napsal (máme spolu potomka, tak jsme v kontaktu), že chodí s dcerou jedné známé herečky a já na tu dívku dostala opravdu vztek. Ona se narodí do bohaté rodiny na úrovni a fetuje si s mým bývalým někde po squatech (když jsem s ním chodila, tak nefetoval, exot)?!
    Co já bych za to mít doma ty možnosti, jako ona, dala. Nosila bych krásné šaty, nechala bych si je šít, chodila do restaurací a společnosti...
    Někteří lidé si prostě žádnou svobodu ani nezaslouží.

    OdpovědětVymazat
  28. Vítku, mohl bys napovědět, jaké oděvy se ti líbí na ženách? Co naopak styloví gentlemani na ženách nesnášejí?

    OdpovědětVymazat
  29. Nelíbí se mi kurví móda maloměstských a vesnických diskoték, "kolotočářský" styl, hippiesačky, které jsou prý alternativní, ale chodí (oděné ve svém stylu) i na konservativní akce, "zapálená" sportovkyně nebo žena zálesák. Pro ty, co by mě hned chtěli chytat za slovo - nemám nic proti ženám, které nosí trekové a sportovní oblečení na výšlapy a při sportu, vadí mi, když v tom chodí ve městě, tam to prostě nepatří a pro mě je to znak toho, že je žena líná a nepříliš vychovaná. Ať už si to vyložíte jak chcete...
    Jinak je spousta věcí, co si může žena obléct, aby vypadal hezky a zároveň při tom dala najevo svůj styl nebo názor. Vždyť máte tolik možností!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Měl bys se nad sebou zamyslet, až si příště vezmeš kožené kalhoty, které jsou původně určené na motorku..

      Vymazat
    2. A měly by se podle tebe zamyslet také ženy a přestat nosit kalhoty, kozačky, trenčkoty, kabelky, turbany, ...?

      Vymazat
  30. Děkuji ti za odpověď.

    OdpovědětVymazat
  31. Nesouhlasím s jedním, souhlasím s druhým.

    Je smutné, že tady u nás je to s oblékáním lidí takové, ale to vychází z jejich myšlení. Nemá se posuzovat podle vzhledu,ale on ten vzhled zrcadlí to, co je uvnitř. Jenomže s tím jen tak něco neuděláš. Vadí ti, že tě netolerují a soudí, ale sám děláš to stejné. Já žiji v malém městě, zaseknutém někde v komunismu , které je plné důchodců. Take plné mladých lidí, kteří by už měli být přece jen trochu stylovější. Ale bohužel, co se módy týče,zaseklo se to v nějakém discofilním stylu, kdy se nosí rifle a tričko všude, přes to koženkovou bundu ( každý ví, kde se takové dají koupit) a na nohách adidas (aj.) botasky. U slečen ještě korunováno místním a pravděpodobně již věčným trendem dlouhých, každodenně vyžehlených, tmavých "hnědých" či světlých "blond" vlasů,bez jakéhokoliv náznaku střihu. Barví se samozřejmě ve většině případech samy , takže z hnědé je většinou černá a z místo blond je žlutá, obě náležitě flekaté.

    Po nastěhovaní se sem jsem si řekl, že to tu změním.... po 2 letech je skoro vše, jak bylo...ale to nemění nic na tom, že k lidem budu k těm lidem stále milý a vstřícný.

    Je to zapeklité, ale nemáme právo se k nikomu chovat nadřazeně. Někdo potřebuje pomoc, někdo je tak spokojený a někoho to ani nenapadne, že by si mohl místo riflí koupit i jiné kalhoty. a burani to pořád jsou, nevím kde jsi slyšel, že se přejmenovali na alternativní a cool lidi. Protože takoví lidé jsou více přemýšliví a můžeš číst v tom, co nosí. Spíš je neumíš rozlišit, protože když potkám nějakého dredatého hippíka, který vypadá mile, taky se tak chová, tak se mi sakra líbí, ať už spadá do módního trendu méně nebo vůbec..... so.....WHENEVER.....



    Nesnáším chodit po městě v noci,nesnáším chodit na místní diskotéky....nesnáším všechna místa, kde můžu potkat hloupé lidi, kteří na mě budou civět, pokřikovat a nesnášet, jenže to bych musel zůstat doma. Je to každodenní boj, vyjít ven mezi ně, a že jich je. O to víc rád podporuji lidi, kteří chtějí být jiní. A není nic lepšího, než tam venku potkat někoho, kdo je taky trochu jiný. Jsou chytřejší a hloupější lidé, a jsou také hodní a zlí lidé. A i mezi lidmi, kteří se krásně šatí je kupa zlých lidí a i mezi jednoduššími lidmi jsou hodní lidé.

    Svoboda jednoho člověka končí tam, kde začíná svoboda druhého.
    Taky si myslím , že pokud chce člověk změnit svět, musí prvně změnit sám sebe a přístup k ostatním lidem. Můžeš mít pocit, že se necháváš zneužívat a ponižovat, že to přece není možné- tolerovat ty, kteří by mi nejraději ublížili (a dělají to), jenže násilí plodí jen násilí a pokud si uvědomíš, že nezáleží na tom co si kdo myslí a říká, tak ti dojde, že nejde o žádné ponížení, ale o duchovní růst. Je to těžké, ale ne nemožné.

    OdpovědětVymazat
  32. S řadou věcí v článku lze souhlasit, přestože bych je formulovala trochu jinak. Článek je v podstatě psaný "typicky českým způsobem", zanadávat si, ale jevy zapřičiňující daný stav raději nevidět.
    Pohádka o demokracii, rovnosti a svobodě je doufám myšlena v nadsázce :))

    http://www.outsidermedia.cz/Blackout-1.aspx

    OdpovědětVymazat
  33. Ahoj lidi, vzhledem k tomu, co se zde řeší za problémy, tak bych řekla, že se vlastně máme až moc dobře a nechápu na co si furt někdo stěžuje.. ;-)

    OdpovědětVymazat
  34. "Nikdo si nesmí nikdy myslet, že je něco víc, něco lepšího než ten druhý. Možná, že toho má víc v makovici, možná, že nosí lepší košili, možná, že má fortelnější ruce, možná, že má větší bicepsy. Ale tohle ho jenom zavazuje, aby toho udělal tím více pro ty s menšími bicepsy a s horší košilí. Jenže tomuhle všemu může rozumět jenom ten, kdo má rád lidi. Mít rád lidi, milovat lidi, tohle je celé tajemství a jediný recept na štěstí. To platí pro všechny."

    Jan Masaryk

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. 1*
      (Ale furt si někdo myslí opak. Na druhé straně zákonitosti fungování života jsme si nevymysleli)

      Vymazat
    2. Nemám ráda lidi a nestydím se za to!

      Vymazat
    3. Tohle je asi první smysluplnej (a vážně moc pěknej) citát, kterej jsem kdy četl.

      Vymazat
    4. Nemáš-li ráda lidi, nediv se pak, že oni nebudou mít rádi tebe.

      Vymazat
  35. Na sto procent s tebou sice nesouhlasím, ale v něčem pravdu máš, proto bych se s tebou ráda podělila o zážitek ze včerejšího divadla. Určitě nejsem ta osoba, která jde do divadla ve večerních šatech, ale myslím si, že tam chodím oblékaná slušně, tak jak se do divadla sluší. Co mě ale včera vyrazilo dech? Před náma seděla slečna, která do divadla přišla s batohem a v průběhu hry neustále jedla (cherry rajčátka, sýrové tyčky), pila vodu z tý největší pet-flašky a dokonce si musela nutně namazat ruce. To ani nemluvím o tom, že někteří lidi si nejsou schopni vypnout zvonění. Opravdu mě to rozčílilo, myslím si, že takovéhle chování patří maximálně tak do kina.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To už je téměř norma, proto do kina nebo divadla chodím minimálně. Neustále tam někdo něco požírá, něčím šustí, baví se, telefonuje. Nepotřebuju se ještě ve volném čase rozčilovat. Zvlášť multikino je zážitek, rodiny tam chodí rovnou obědvat grilovaná kuřata, klobásy a řešit rodinné problémy. Na podobné atrakce už mohou jen stádní jedinci.

      Vymazat
    2. Já jednou viděl v kině chlapa masturbovat. Ale byl úplně potichu.

      Vymazat
  36. Je zajimave srovnat jakou peci lide v Cechach venuji autu a jake naopak obleceni, skoro kazdy se snazi mit co nejlepsi auto, i kdyby se mel zadluzit, nebo ho bere z bazaru Mercedes aby "sousedi videli ze na to ma". Nejlepe je to videt v Mlade Boleslavi kde vsichni skodovaci jezdi co nejvetsi a neluxusnejsi skodovkou, ale jsou obleceni v usmudlanych rejoickach, adidaskach apod...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Když ono auto je statusový symbol... a každý se taky nesnaží a o auto nepečuje, hlavně ženské :))

      Vymazat
  37. Musím uznat, že někdy se lidé oblékají hrozně. Ale jako studentka DAMU chodím do divadla několikrát týdně a musím říct, že zas tak vážně třeba zrovna divadlo brát nemusíme. Když pominu Státní operu, ND a Stavovské divadlo, přijde mi, že NEdžínové kalhoty a tričko bez potisku/košile stačí. Oblek jaksi nekoresponduje s většinou českých divadel a jejich prostor(Třeba takový Činoherní klub?). A do Disku klidně i džíny, řekla bych.

    Co mě ale zaráží je, že ve většine postů, které uveřejňuješ, jsi oblečen čistě, elegantně (většinou i draze) a nosíš samé hezké kousky.. Naprosto ale nerespektuješ svoji postavu a nosíš to, co se ti líbí a ne to, co ti sluší. Což je podle mě také součástí toho celého triku "umět se oblékat". Takže bych se zamyslela, jestli styl je všechno.. Občas není od věci neohýbat si kalhoty (i když to bylo v létě nesmírně trendy), když moje nohy nejsou nejhubenější a nenosit upnutá saka, když mám mohutnější torzo. Což není žádná výtka, máš mužskou postavu, což je dobře, protože jsi muž. Ale nenos za každou cenu věci, které nosí vychrtlí manekýni, kazí to dojem.

    OdpovědětVymazat
  38. Vítku, měla bych dotaz off topic, doufám ho přežiješ. Co říkáš na rychlokurzy němčiny formou superlearningu nebo Nepustilovu metodu? Jako němčinář máš nějakou zkušenost? Dík.

    OdpovědětVymazat
  39. Dej si něco na uklidnění :D

    OdpovědětVymazat
  40. Vítku a ty se tedy považuješ za vyšší třídu a inteligentního člověka? Za toho, komu by měla nižší třída pomáhat a sloužit? Myslíš, že jen tím, že se člověk obléká vkusně a slušně, tak se tím posune někam výš? Víš, že i lidé dobře oblečení mohou mít v hlavě na**áno? Co tě tedy opravňuje zařadit se to vyšší vrstvy? Dříve to byli peníze a společenské postavení, ale tohle už je dost pasé, kdo dneska může v Čechcách říci, že má modrou krev a je něco více než ostatní? Čím se to tedy odlišuje? Myslím, že ses pustil do složitého tématu a že je to všechno daleko komplexnější, než to, že ti nádražák nepomůže se zavazadly. Jak už tu někdo psal: stavy/vrsty/role. Ty otázky jsou jen věci, co mě napadají, není to nic osobního.
    Markéta

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ne, nepovažuji a nevím, co tě vede k tomu, že si to myslíš. Zkus si to přečíst znovu.

      Vymazat
  41. NU, a je načase, aby Vítek zahlásil, že jsme to blbě pochopili a že nemáme brát všechno tak vážně, ponivač on píše v nadsázce.

    Já to říkám pořád: Čím větší sousto, tím větší legrace.
    Smějeme se u žvýkání, smějeme se u trávení.

    : )

    OdpovědětVymazat
  42. Příjde mi, že jsi až chorobně předujatý proti trekovýmu oblečení. Nikdo přece nemusí žít módou a jestli se někdo ukáže v supermarketu v trekových sandálech tak ať. Nechápu proč to řešíš, tvoje věc to není. Oni se taky záporně nevyjadřují k tvým často špatně padnoucím sakům.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Umíš vůbec číst?
      Proti trekovému oblečení na túrách vůbec nic nemám. Ale nosit je ve městě je nevhodně s svědčí to jen o nedostatku vychování. Toto není o módě.

      Vymazat
    2. Myslim, že to o vychování vubec není, je to otázka vkusu.

      Vymazat
    3. O nedostatku vychování teda svědčí i to, že si neumíš vybrat správnou velikost oblečení?L.

      Vymazat
  43. Jo, přesně! Nechápu lidi, co dokážou vlézt do MHD bez trička, vyvalej svůj pupek a pokochejte se! A o vkusu to také není, je to prostě o uváženosti. Nakoukněte občas za hranice a zkuste jim vykládat, že trekový oblečení do města je fajn a poženou vás pěkně rychle zase k nám do knedlíkova. Já vlastně ani nechápu, proč se ti lidé nechtějí hezky obléci? Vždyť to trekový oblečení je občas i dražší!

    OdpovědětVymazat
  44. že ti to stojí za to rozčilování a ponižování se

    OdpovědětVymazat
  45. "...nosit je ve městě je nevhodně s svědčí to jen o nedostatku vychování".

    Nikoliv. Viz reakce Lin H, je to otázka vkusu a osobní volby. O nedostatku vychování svědčí spíš to, když někdo na ulici vytáhne jinému za zády mobil a vyfotí ho, aby pak fotku zveřejnil s komentem typu "Děcka vidite tóó? Fujky fujky".

    Jak se to slučuje s etiketou? Který z těch old school gentlemanů by tohle udělal? Který chlap se takhle chová? ...a pak ještě napíšeš něco o nevychovaných spratcích.

    Zajímavé je, že v ČR v tuto chvíli snad neexistuje čtený módní web, který by byl posměváčkovství/povýšenosti/arogance prostý. To také o lecčems vypovídá.

    Petr

    OdpovědětVymazat
  46. "Proti trekovému oblečení na túrách vůbec nic nemám. Ale nosit je ve městě je nevhodně s svědčí to jen o nedostatku vychování. Toto není o módě."

    Ale výrobci toto oblečení nevyrábějí jako oblečení na nějaký horský trek. Cca 80% produktů sportovního oblečení je určeno pro běžné nošení ve městě. Pro lidi s aktivním životním stylem. Sice s tím nemusíte souhlasit, ale to je asi tak všecko, co s tím uděláte. To prostě je oblečení pro každodenní nošení ve městě. Pro opravdové expedice a podobně se vyrábí oděvy na úplně jiné kvalitativní a cenové hladině.

    OdpovědětVymazat
  47. Já jsem jednou někde četla, že pravá dáma se pozná podle toho, že ikdyž si přešlapy ostatních proti etiketě uvědomuje, neupozorňuje na ně a noblesou a velkorysostí je přejde... Jak jsou na tom pánové, Vítku?:)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ve společnosti je také přecházím. Ale jak by se člověk dověděl co je a není špatně, kdyby se o tom nepsalo? Ukázky špatného vychování máš i v knihách o etiketě. I těch starých ;)

      Vymazat
    2. To máš asi pravdu, jen mi to příjde jako zbytečné rozčilování, navážení se do lidí. Ti kdo budou chtít si informace o etiketě najdou, zbytku to bude jedno.
      Vlastně jsem chtěla jen říct, že člověk, který si oblékne do společnosti neformální oděv mi připadá hloupý a je to nemístné, ale lidé ve sportovním v supermarketu? To jsou malé věci, nervy je třeba občas šetřit:)Navíc v dnešní svět je protkán předsudky, tak proč nebýt alespoň občas toleratní?

      Vymazat
    3. Já myslím, že právě o této toleranci byl můj článek. Jedna věc je tolerování jiných nebo nových věcí, které lidi odsuzují, protože je neznají, nevhodné oblečení je věc druhá.

      Ve VICE jednou trefně napsali: "... “It’s just so comfy” is no longer a valid excuse. Duct taping a duvet to yourself would be comfy too. You know who else is more interested in comfort than what people think? Babies. This is you."

      A nemyslím teď to, že si šel někdo zaběhat a cestou se stavil v obchodě, ale to, že rodinka obleče svoji novou trekovou výbavu a vyrazí na nedělní procházku.

      Vymazat
  48. Vítku, probém spíš bude v tom, že ti tu osvětu lidi zkrátka nežerou. Ne osvětu jako takovou (smál se někdo Špačkovi? Házel někdo na telku vejce, když tam běžela jeho Etiketa? Čůrá někdo vestoje na knížky o etiketě Elišky Haškové Coolidge?) ale Osvětu by Ivičič. Nejsi vůdce, nejsi charismatik, nemáš patřičný esprit. Nekaž. Žere ti to jen pár puberťaček, který tě tajně (nebo natejně) milujou, a pak pár týpků, pro které je "souhlasit s VI" něco jako "mám novou vuitonku a srkám právě kafe z kelímku".

    Móda je móda, každý má jiný názor na věc, dyk to sám víš.
    Někdo řeší trek, někdo zase krek.
    Můj očař nosí přes bílej oblek moirovou vestičku. A přesto ho miluju do nebe!
    Že je dobrý nějaký pravidla odívání dodržovat, je pravda, ale pokud jsou pravidla, jsou i záměrní či nezáměrní porušovači. Záměrní si tě vytisknou a budou ti kreslit oslí uši a nezáměrní na tebe nikdá nejspíš nenarazej. Točíš se furt v kruhu. Jo, a pak je tu ještě skupina, která sní o originalitě a přitom ... - Matějičná? Všechny nositelky plastovejch píč na krku? Ehm? To je stále věc vkusu, nebo soudnosti, nebo ...?

    Btw., taky mi příde trapný furt dokola fotit a drbat.
    Honíš si triko na kravinách.
    Další level, prosím!

    OdpovědětVymazat
  49. Pěkně jsi vystihl dnešní společnost a já nemůžu nesouhlasit! A nediv se, že se to spoustě lidem nelíbí, to se dalo čekat - vždyť píšeš o nich.

    OdpovědětVymazat
  50. Kdyz jdu ven, hodim na sebe první hadry ktere vidim ve skrini a je mi naprosto jedno co si o me kdo mysli, zvlast pokud to je typ jako ty, ktery se na 15 minutovou cestu do obchodu obleka pul hodiny.

    Ale docela jsme se na tvem blogu pobavil, jako asi vsichni, krome tech, kteri ti to zerou.

    OdpovědětVymazat
  51. Keď už o etikete, tak by som uvítala niejaký originálny a trefný článok o tom, ako sa to robí správne.

    OdpovědětVymazat
  52. Je to asi fakt dobou, ač tohle přirovnání nemám ráda. My museli na školní představení přijít oblečeni slušně, žádné rifle, holky v sukni, kdo měl tenisky mazal dom a běda, jak to nestihl, měl neomluvenou absenci. Ale tohle pomalu pominulo a už v nějaké osmé/deváté třídě to začalo být značně rozvolněné. I ty učitelky nějak rezignovaly nebo co. A to jsem ještě z generace, která učitele do pr*ele neposílala. Taky mám svoje alternativní věci, moje celkové smýšlení je "jiné", ale sakra přece na ples, v rejoickách, no tak!!! Naprosto Vítkovo rozčilení chápu. Stejně jako trpí naše oči, když spatří maminu vážící metrák v leginách, nejlépe bílých, trpí i moje (nejen moje) uši, když slyším, jak upadá naše mateřština. Možná je to hromadná rezignace, úpadek, apatie ... chtělo by to nové Národní Obrození. Pak by se možná lidi nestyděli (nebo co jim to je) vyjít slušně oblečeni. :/ Je mi z toho smutno.

    Terez

    OdpovědětVymazat
  53. Vítku, smiř se s tím, že tu nejsi od toho, abys ostatním říkal, co a jak mají dělat, když jsme u pravidel, tak existují třeba taková pravidla pravopisu a někdo by Tě taky mohl nařknout z toho, že si nevážíš svých čtenářů, když máš v článku pravopisné chyby, já bych to s tou dikaturou nepřeháněla ;)

    OdpovědětVymazat
  54. Geniální článek, který mi mluví z duše! Kam zmizelo společenské chování a cit pro společenskou událost podle Gutha-Jarkovského?!

    OdpovědětVymazat
  55. Chtělo by to taky vzít v potaz,že svět se neustále mění a co bylo za našich prababiček nemusí být navěky stejné.Tehdy móda oproti dnešku nebyla tolik různorodá,to byla úplnně jiná doba.Jinak v něčem bych Ti rozuměl,ale na můj vkus je v článku spousta předsudků a úplnně mě zděsilo,že mladý člověk něco takového řeší v roce 2012.Kdyby to napsal 70-ti letý člověk,tak bych to pochopil víc.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. To, že článek napsal mladý člověk, ne sedmdesátník, mne neděsí, ale dává mi naději ;)

      Vymazat
  56. Jsem s vámi, at si každý říká co chce ale vždycky na světě bude lůza, póvl, upocená smrdící prasata a mnoho jiných podobných vágusů.

    OdpovědětVymazat