středa 11. dubna 2012

Sportovní elegance


Photobucket


Photobucket


Photobucket


Photobucket

K tomuto "preppy" outfitu mě inspirovalo sportovní oblečení první republiky. Tehdy byli lidé elegantní i při hraní tenisu.

Osobně výraz "sportovní oblečení" nemám rád. Původně význam "sportu" byl totiž "volný čas". Tehdy znamenalo například plátěné nebo tvídové kalhoty a saka, (propínací) svetry, barevné košile s neškrobenými límci s barevnými kravatami nebo polo trička.

A dnes? Dnes zahrnuje sportovní oblečení snad všechno od vytahaného trička, ve kterém si jdete zaběhat, přes rejoicky (proč? PROČ?!) až po tolik oblíbené křusky na výšlapy, které jsou dnes tak rozšířené, jako pokrývky hlavy ve dvacátých letech. Všimli jste si rozdílu mezi tehdejším a dnešním "sportovním oblečením"? Tehdy vypadalo i oblečení na volný čas elegantně a přitom bylo pohodlné a poskytovalo volnost pohybu. Dnes se hledí jen na funkci, a ať to vypadá jak chce... Tomu, co si pod pojmem "sportovní oblečení" představím já, se dnes říká sportovní elegance.

A jak se vám líbí fotky? Na studentské koleji Švehlova mě fotil Martin Janas z blankfoto.com. Díky! A nemůžu se dočkat, až vyvolá film :)

Na sobě mám kalhoty Cerruti, svetr z Primarku a boty Allen Edmonds.

48 komentářů:

  1. Líbí se mi to a máš úplnou pravdu, sportovní oblečení dnešní doby = tepláky.
    Hraju golf, hraju tenis a tepláky nemám ani na válení se u televize. ))

    (Ale Víťo, co ty pomačkaný kalhoty? =D )

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Lehce se pomačkají, to je problém. A já momentálně nemám žehličku...

      Vymazat
    2. Chápu, není tomu tak dlouho, co jsem sama žehlila záhyby na šatech žehličkou na vlasy. =D

      Vymazat
    3. tetička michelle totiž vypadá stylove i na mol ve 3 ráno v tramvaji :D <3

      Vymazat
  2. jak vystřižený ze starého filmu. tohle se mi líbí!

    OdpovědětVymazat
  3. já ti teda nevím jestli třeba bych v tomdle šla třeba na jogging :D
    souhlasím ale s názorem že pohorky jsou zlo a zpohledu na ´sportovní oblečení´ dneška dostávám kopřivku :D

    OdpovědětVymazat
  4. Mně se to líbí moc, je to vážně jako kdybys vypadl z první republiky. Jen mám poznámku k délce svetru (nemyslím rukávů, ale svetru jako takového) - máš v poměru k nohám relativně krátký trup a touhle délkou svetru si ho opticky ještě zkracuješ. Bylo by lepší mít svetr alespoň o pět centimetrů delší, krásně by ti to srovnalo proporce. A to platí i pro předchozí model. jo, já vím, shánět svetr, který Ti bude, je opruz - přítel taky nemá úplně standardní velikost a je to peklo shánět na něho oblečení, ale výsledek pak stojí za to, takže hlavně nevzdávat a hledat :-)
    Jinak potkala jsem Tě na ulici a škoda, že jsi nevyfotil, co jsi měl na sobě - bylo to sako a k tomu takové ty slušnější šortky v kombinaci tuším světle tyrkysové a růžové. Hlavně ta barevná kombinace byla skvělá!

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Zajímavé. Ještě nedávno mi psali, že mám velký trup a krátké nohy :D A když už jsme u délky svetrů a první republiky - tehdy se nosily kalhoty s vysokým pasem a svetry byly kratší ;)

      Vymazat
    2. Nechápu, proč musíš vždy reagovat jen na to "negativní" nebo řekněme konstruktivní. To že máš nepoměrně krátké svetry ke svému tělu, víme všichni. U posledních dvou článků je to extrém. Ale slečna tě vzápětí pochválí a uvede slušivou kombinaci a ty to přejdeš...neříkám děkovat a chválit za vše, ale ignorovat skoro všechny ostatní komenty a nedat ani pitomé děkuji....

      Vymazat
    3. Narozdíl od mých "haters" nemám čas tu stále sedět a na všechny komentáře odpovídat, ale toto mi nedalo ;)

      Vymazat
  5. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat
  6. nechci ale musim...tennis jsem na nejake urovni hral, takze vim o cem mluvim - v tom svetriku, uplem tricku a sortkach se dalo hrat za prvni republiky, protoze tennis tehda byl trochu jinde viz: 1934 ...predstav si dnesniho tenistu, jak bezi do rohu kurtu, na betone se sklouzne 3 metry tak, ze udela skoro snuru a v tom okamziku mu praskne triko, oba rozparky kratas, pasek, vypadne mu hreben z kapsy a patka mu zakryje obe oci... 2011
    vim ze tohle je blog o mode a ze to vypada elegantne, ale kufa, trochu soudnosti v tom textu o tom v cem se da hrat a v cem ne, chybi...jinak je to spis dalsi fashio plivanec...
    OT: tenisti, kteri v roce 1934 hrali finale wimbledonu, by dnes se stejnym vybavenim a umenim neporazili nejlepsi starsi zaky v Ceske republice(12lete deti)...

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Proto jsem mluvil o "sportu" ve smyslu "volný čas" ;) Dříve se hrál tenis pro zabití volného času, dnes se z toho stal "vrcholový" sport pro peníze a je jasné, že v hezkém oblečení, které by však mohlo bránit v dokonalých výkonech, by to "vrcholový" tenista daleko nedotáhl... ;) I jinde narážím na dnešní volnočasové oblečení, ne na oblečení, které nosí dnešní "vrcholoví" sportovci ;)

      Vymazat
    2. Ovšem běžní lidé co chodí na tenis rekreačně (95% lidí - nebo na jiný sport) hrají přinejlepším tím způsbem jako v roce 1934 finalisté Wimbledonu :-)

      Vymazat
    3. No jasně, ale každej u toho svýho dnešního tenisu chce hrát jako sestry Williamsovy.. A esi tak chce i vypadat.. :-D Vítek má pravdu! ;)

      Vymazat
  7. joj ty linky se nepovedly, tak znovu:

    1934
    http://www.youtube.com/watch?v=lMcV9EoHeqU&feature=relmfu

    2011
    http://www.youtube.com/watch?v=twTzj8_OLwo

    OdpovědětVymazat
  8. Ty Tvé názory...to je teda žrádelko. Trošku moc na mě.

    OdpovědětVymazat
  9. Krása, zase po delší době ti to opravdu na 100% sluší. Obzvlášt ty vlasy. A s tou tehdejší elegancí a názory na ni mi opravdu mluvíš z duše.

    OdpovědětVymazat
  10. Krasne sladene, svetr zase kratky:D Ale jsi jediny, koho znam, kdo tohle nosi a je mu min nez 70, takze palec nahoru:))

    OdpovědětVymazat
  11. Miluju prvorepublikové sportovní oblečení, má prostě svoje kouzlo. Já teda moc nesportuju, ale jednu věc fakt nenávidím - tepláky. (+ botasky, když je lidi nosí normálně a ne na sport... brr)

    OdpovědětVymazat
  12. Svetr, který není malej....bravo! Hned to vypadá líp:-)

    OdpovědětVymazat
  13. Jojo Víťo, tentokrát tu nadávat nebudu. Vypadáš dobře

    OdpovědětVymazat
  14. Dokonalý svetr, Primark mě překvapil!

    OdpovědětVymazat
  15. No to je strašný... panebožedočehostodušidal. Typicky zženštilý chlap: "...těším se, až si obléknu...". Člověče, vezmi do ruky lopatu a běž dělat něco užitečného, než si hrát s hadříkama. Jinak si kup i panenky a můžeš chodit rovnou v sukních!

    OdpovědětVymazat
  16. Líbí... dnes je to ale zase trochu jinde, já třeba šikovným funkčním vláknům fandím, a to jsem dost líný sportovec. Teplákovka, to je prostě... evokuje mi to základní školu. Nevím, proč to někdo nosí dobrovolně, ale tak co.

    OdpovědětVymazat
  17. Jenže mezi první republikou a dneškem je dost zásadní rozdíl, že tenkrát byly sporty jako tenis výsada poměrně úzké nejbohatší vrstvy. Pochopitelně na kurtu šlo častěji o to „udělat dojem“ než o skutečný sport. Ostatně celá ta představa elegantní masarykovské republiky je mýtus, živený oddechovou kulturou typu Četnických humoresek. Ve skutečnosti se většina lidí oblékala hůř než dnes, protože neměla na nic víc než to, co je prostě a jednoduše zahřálo. Jinak myslím, že sportovnímu oblečení skutečně má jít především o funkčnost, o to, jak dobře umožňuje pohyb a jak nechává kůži dýchat, o čemž bych v případu svetru a plátěných kalhot pochyboval. Sportovní oblečení, čímž nemyslím tepláky, dnes ale klade důraz i na ten vzhled, takže s tebou nesouhlasím, jaká je to dneska hrůza. Podívej se někdy, co třeba nosí atleti. Firmy jako Mizuno, Asics, Adidas, Nike a další dávají na design dost velkou část prostředků.

    OdpovědětVymazat
  18. Jo a některé komentáře typu „pohorky jsou hrůza!“ jsou úsměvné. Zkuste si jako Poláci chodit do hor v podpatkách. Nejen, že vám hrozí úraz, ale ještě to vypadá směšně, ne stylově.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Tak k tomuhle se přidám. Nosit pohorky do města je sice podle mnoha lidí hrozný faux-pas, ale nosit baleríny a tomu podobné do hor je opravdu o život nejen lidí, kteří si tyto boty vzali, ale občas i vás, pokud vás při pádu strhnou do propasti.

      Vymazat
  19. Nevím, proč pořád bloggeři trpí touhle šílenou módní nostalgií... JT

    OdpovědětVymazat
  20. Prazvláštní postava, tvoje znalost prvorepublikových poměrů je nejdříve k smíchu a poté k pláči.

    OdpovědětVymazat
  21. a ja som si myslela, ze toto je prdel..

    OdpovědětVymazat
  22. Vážení anonymové, znalci prvorepublikových poměrů, račte si vygůglit nějaký obrázek hráče tenisu či badmintonu z 30. let, porovnejte s Vítkovou fotkou a najděte 10 rozdílů. Nápověda: rozdíl č. 1 - chybí raketa. Je to pěkná hra pro děti, přesně tak se chováte, takže Vás jistě na chvilku zabaví.
    Vítkovi se dá občas něco vytknout, chápu leckdy oprávněné kritiky, co se týče velikosti oblečení (a věřím, že Vítka kritika zajímá a že se nad tím zamýšlí a buď to příště napraví nebo se mu to prostě líbí tak, jak to je) nebo kritiky ekologů za používání pravých kožešin (tady asi ekologové pláčou na nesprávném hrobě), ale objektivně nutno uznat, že Vítek se obléká lépe, než většina naší mužské populace - což ostatně není až zas takové umění.
    Předpokládám, že většína těchto anonymů jsou pánové... takže pánové, chcete-li Vítkovi dobře, ale hlavně odborně poradit, co se týče oblékání, tak to udělejte. Blednout závistí nad tím, že se Vítek a/nebo jeho oblečení líbí (u mě platí varianta b) - můj typ to není, ale i tak se ráda podívám na dobře oblečeného chlapa, aspoň na internetu, protože na ulicích je to fakt bída) můžete i bez toho prázdného ťukání do klávesnice. Věnujte tu chvilku raději něčemu užitečnému, dejte si pár koleček kolem bloku a cestou zpátky posbírejte papírky, za pár dní si budete připadat tak skvěle, že už ani nebudete mít potřebu prudit.
    Nikol

    OdpovědětVymazat
  23. Strašně nudný oblečení....

    OdpovědětVymazat
  24. Tak třeba tady:
    https://fasinfrankvintage.com/wp-content/uploads/2012/04/Jacques-Brugnon-Henri-Cochet-Rene-Lacoste-and-Jean-Borotra-in-1927-Sized.jpg

    Nebo tady:
    http://www.worldofkays.org/website/wp-content/uploads/BI-1933.jpg

    Mimochodem, stejné svetry dnes najdete v obchodech jako Ralph Lauren nebo Lacoste. Třeba by to mohla zajímat ty, kteří si myslí, že "trpím touhle šílenou módní nostalgií" ;)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. v tom pripade ty jiste hned prestanes kritizovat trekove obleceni vcetne ponozek v sandalech, jelikoz jak jsi sam nedavno napsal, Lanvin a Louis Vuitton je maji loni i letos ve svych kolekcich. Nebo ne?:)
      Pises, ze firmy hledi jen na funkcnost a nikoli vzhled. To samozrejme neni pravda, jak uz nekdo vyse psal. Akorat tobe se to nelibi. Nekomu jinemu se zase nelibi hrat tenis v tom ohozu, ktery mas na sobe ty. Mozna bys to taky prehodnotil, kdybys to nekdy sam zkusil...

      Martin

      Vymazat
    2. Já nekritizuji trekové oblečení jako takové. Já kritizuji to, že to někdo nosí ve městě. A nějak nechápu tvoji logiku "má to Lanvin, tak se ti to musí líbit". A s tím vzhledem máš asi pravdu. Mně se to nelíbí. Na horách budiž, ale ve městě... to je opravdové módní peklo.
      A prosím tě, nepřekrucuj moje slova. Já neříkám, že v tomto ohozu hraji tenis. Poukazoval jsem na sportovní oblečení první republiky a skutečný význam slova "sport" je "volný čas" ;)

      Vymazat
    3. Aha, tak to se tedy omlouvam, jestli jsem to prekroutil. Rozumel jsem tomu tak, ze tenis je volnocasova aktvita, tedy jej hrajes ve volnocasovem obleceni, jako je tohle...:) Navic si jeste pridal obrazky lidi, kteri maji opravdu v ruce tenisove rakety. Napada me jestli to neni take tim, ze tenkrat nemeli k dispozici dnesni "funkcni" obleceni, tak hrali v tom, co bylo.

      Co se tyka te me logiky, rad ti ji vysvetlim. Tvuj argument proti lidem, kteri kritizuji tvoji "silenou modni nostalgii" je, ze toto obleceni ma v obchode i Ralph Lauren nebo Lacoste, tedy je to ok. Chapu to dobre? Analogicky - trekove sandaly do mesta ma v kolekci Lanvin nebo Louis Vuitton - tedy je to ok.;) Nebo je to skutecne mysleno na hory a ja to zase jen nepochopil...:)

      Obecne s tebou souhlasim v tom, ze obleceni by se melo nosit k ucelu, ke kteremu je urceno... Taky je ale potreba chapat, ze jsou lidi, pro ktere to proste neni tema. Viz kluci z matfyzu:D

      Martin

      Vymazat
  25. Já se v tom sice moc nevyznám, ale fotky jsou skvělé. ;)

    OdpovědětVymazat
  26. Stylizace na úrovni, jen ten rozkrok bych si trošku pohlídal!

    OdpovědětVymazat
  27. Tak toto je Saturnin :DD Víc se mi ovšem líbíš jako ten kritizovaný .... - mann. Lotři budou vždycky víc sexy :) Majka

    OdpovědětVymazat
  28. no jako nevím... ten svetr je pěkný ... ale... vypadáš jak starý mladý a tváříš se u toho navíc jak buzík ...

    OdpovědětVymazat
  29. Tak přátelé,
    pojďme tomu dodat trochu šmrnc. Hádáte se tady o vhodném oblečení pro volný čas (rekreační sport) a stejně jako většina debat dnešní doby zůstáváte u napsaných komentářů na internetu. Všichni víme jak to s nimi je. Spoustu věcí bychom do očí neřekli a spoustu věcí tak ani nemyslíme. Tak a dost s tím.
    Sám nejsem sportovec, nikdy mi sporty nešly, ale každý rok vezmu do ruky tenisovou raketu a jdu si pro radost zahrát s přáteli malý tenisový turnaj. Účastní se ho všechny generace od malých dětí po důchodce s pořádným pivním pupkem.
    Zvu tímto Vítězslava k předvedení toho, co zde v komentářích píše. Věřím, že přijme tuto výzvu a ve svém preppy oblečení si s námi rád v létě na zahraje. Uvidíme, jak se bude cítit po odhadem 2-3 hodinách litání po antukovém kurtu (rekreační úroveň).

    Věřím, že z toho bude poté krásná reportáž a všichni uvidíme, jak skvěle se v "jeho" oblečení rekreačně sportuje a všechny ty funkční trika, kvalitní sportovní boty a další nevkusné zbytečnosti navždy odložíme.

    OdpovědětVymazat
  30. Ach Víťo Víťo... Ta tvoje názorová mimóza mi nedává spát. Tohle už je ale tak extrémní, že se musim ozvat.
    Sám přiznáváš, že tehdy byl ten tenis o něčem jinym, o zapózování, že na to máš. (Navíc ani to neznamená, že tehdy nebyli ti tenisti zpocený jak prasata a nesmrděli jak naši milovaní bezďáci v MHD, zkus si v tomhle svetříku jen 10 minut simulovat tenisovej pohyb, pak si povíme).
    Dneska tenis takovej prostě neni, tak nemůžeš vyžadovat stejný oblečení. A tenis je jen jeden druh sportu, běhal jsi někdy? Běhal jsi někdy v létě? Víš kolik za hodinu běhu člověk vypotí potu? Já totiž běham a nemít funkční prádlo (který mimochodem vypadá skvěle, taky už někdo psal, kolik tomu TOP značky věnujou nákladů), tak se z toho zbláznim.
    Sportovní oblečení dneska prostě nemůže bejt svetr a dlouhý vlněný kalhoty. Ne v tom významu, že se v tom sportuje. Řikej tomu třeba volnočasový, ale ne proboha sportovní, protože už fakt nežijem v první republice...
    Že ve sportovním oblečení chodí lidi do společnosti je už ale zase jiná pohádka

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Myslel jsem, že z článku jasně vyplývá, že mluvím o dnešní sportovní eleganci, která vypadá tak jako oblečení na sport (a že "sport" ve skutečnosti znamená "volný čas") za první republiky, které se mi líbí. To ostatní jsou jen tvoje mylné domněnky a překrucování toho, co jsem napsal ;)

      Vymazat