pondělí 16. ledna 2012

Co dělat v Berlíně v neděli?


Photobucket


O víkendu jsem:

● našel před domem velkou vázu a odnesl jsem si ji domů

● si z barů odnesl dva popelníky

● cestou domů od turistů dostál láhev Beck’s

● přišla mně další pozvánka na Berlin Fashion Week


● poprvé ochutnal Club-Mate - nápoj s německou výslovností a chutí (opravdu se to čte "klup máte") . Kdo v berlínské U-Bahn neustále neucucává lahvové pivo, tak musí mít u huby flašku Club-Mate. Jinak jako by nebyl! Obzvláště oblíbený nápoj holek v parkách, legínách, chelsea boots, šálách omotaných těsně kolem krku à la renesanční okruží, které jej nosí v taškách Fjällräven. Kluci (kromě tenisek New Balance) vypadají jako že se oblékli na ulici (když Berlíňan něco nechce, hodí to na ulici před dům, kdyby se to náhodou někomu hodilo). Berlínští hipsteři pijí Klup máte!

Nedělní Berlín je otrava. Obchody jsou zavřené, kavárny přecpané. Ideální je jít na snídani nebo brunch, které se v berlínských podnicích podávají od rána až do večera. Nebo třeba na procházku. Udělal jsem si procházku krásným, ale mrazivým dnem od Alexanderplatzu přes Unter den Linden až na třídu des 17. Juni. Za Braniborskou bránou už vrcholí stavba stanu, ve kterém se budou konat přehlídky Mercedes-Benz Fashion Weeku. Reklama na něj je teď všude – i v U-Bahn. A já se nemůžu dočkat!

Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket


Photobucket

Photobucket

Nebo můžete jít na blešák. Téměř celý Berlín se o víkendu, a hlavně v neděli, mění na jeden velký blešák. Všude narážíte na stánky se starými knihami, oblečením a všelijakou veteší. Dnes jsem hledal ten na Boxhagener Platz, ale protože moje mapa končí u Frankfurter Tor, náhodou jsem našel jiný trh. Když jsem pak konečně dorazil na Boxhagener Platz, potkal jsem spolužačku a hledali jsme jí čajovou konvici s víčkem. Mně se líbila křišťálová miska a čajové sítko, ale trhovkyně za ně žádala poněkud hodně, tak jsem si nic neodnesl.

Tento trh vám můžu doporučit. Je lepší než ten v Mauerparku. Tam jsou mraky lidí, a cestou zpátky můžete zavítat do nějaké příjemné kavárny, kterých je kolem plno (no dobře, na Prenzlauerbergu jsou také), a ještě můžete obdivovat budovatelskou architekturu někdejší Stalin-Allee, dnešní Karl-Marx-Alle. Někdy bych se do jednoho z těch domů chtěl podívat!


Photobucket

Photobucket

Photobucket

Photobucket

Cestou domů jsem pak v U-Bahn na Alexanderplatze potkal tento francouzský pár. Oba dva měli hezké kožichy a moc jim to slušely, tak jsem se jich zeptal, jestli si je můžu vyfotit. Co na ně říkáte? Kožich je do tohoto mrazu to nejlepší!


Photobucket

22 komentářů:

  1. Myší kožíšek :D

    OdpovědětVymazat
  2. co a co to to klup máte je? :D má to něco společnýho s čajem maté?:D asi ne co :D

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, má. V článku i odkaz ;)
      http://www.clubmate.co.cz/

      Vymazat
  3. Vy kradete popelníky?

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Kdo říká, že jsem je ukradl?

      Vymazat
    2. No píšete, že jste si z baru odnesl dva popelníky :-), tak se ptám, jak jste k nim přišel...darovala Vám je servírka? Jen se ptám :-)

      Vymazat
  4. Když jsem viděla ten název - Club Mate, tak mě hned napadlo, že to bude jako z angličtiny, "kamarád do klubu" :D Ale pak jsem to vygooglila a už jsem zase o něco chytřejší:D Může to být dobrota:)

    OdpovědětVymazat
  5. Ten francouzskej pár je dokonalej!

    OdpovědětVymazat
  6. nadherny post, pekne fotky. Jojo, ten parje pekne vyfiknutej!
    Berlin taky nekdy planuji, tad se tesim jeste vic, kdyz to tak vidim!

    www.cristeene.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. je tam krásne :) Milujem Nemecko,Je tam čisto a ludia sú šlušn a štýlový a tie flohmarkty no mega! :)

    pekné fotky fakt

    hardrockrepublica.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  8. vždycky, když tady čtu o berlíně, mám hroznou chuť se tam vypravit! a až to udělám, vezmu si všechny tvoje články jako manuál :D
    www.kavarenskapovalecka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Berlín je skvělé město a jsem rád, že se někomu moje články o Berlíně budou hodit. Proto je také píšu! :)

      Vymazat
    2. super článek, rád bych žil v zemi jako je Berlín...když si u nás vezmu něco extravagantějšího (unconditional, a mcq, dsquared2) na co jsem si velmi pracně vydělal, tak tady na mě spousta lidí kouká jako bych snad ani nebyl pozemšťan, už mě to tady doopravdy štve, nemoct si vzít to co se mi líbí..projít se tak po Vídni nebo Berlíně nikdo by mi nevěnoval ten pohoršující pohled co to jako mám... jinak hezký pár

      Vymazat
    3. V Berlín se po mně nikdo nedívá... O to šokovanější jsem v Praze, když se za mnou všichni ohlíží. V tom jsou Češi stále zaostalí.

      Vymazat
    4. je to zvláštní co jsme to za naturu, je to až neskutečné jak jsou lidi šokování co nosí ostatní, stává se to v Praze ale představte si menší města jsem z Jihlavy cca. 50 000 obyvatel to jsou pohledy! :)) jsem rád, že studuji v Praze kde to není tak časté :))

      Vymazat
    5. podpis chybí. omlouvu za spam :)

      Lukáš

      Vymazat
  9. jit na stummfilm - http://www.stummfilmkonzerte.de/ort-eintritt/berliner-dom-2012.html - BOZI ;)

    OdpovědětVymazat
  10. krásne fotky! závidím ti berlín
    chcem sa tam ísť pozrieť !: )
    http://fraisesdeluxe.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  11. Berliner Hipster: http://www.youtube.com/watch?v=58PAu-WGB7g&feature=youtu.be
    vtipne video... jinak ziji v nemecku nekolik let, ani me nenapadlo, ze v cr clovek nezna club mate.
    martina

    OdpovědětVymazat
  12. v česku je club maté už strašně dlouho, po celé praze i v brně a jinde. nechápu, že je možné, že ho někdo nezná.

    OdpovědětVymazat
  13. Ty kožichy jsou fakt nádherné a úžasně jim sluší, jako kdyby narostly jen pro ně :). Holt západ, mladí lidé mají peníze i vkus... Z čeho (jakých zvířat) myslíte, že jsou?

    OdpovědětVymazat