čtvrtek 27. října 2011

KaDeWe


Photobucket

KaDeWe - Kaufhaus des Westens neboli Obchodní dům západu. Ten název je – bohužel - velmi trefný. Když jsem do něj vkročil, připadal jsem si jako kdybych před třiceti lety přijel z východního bloku na západ.

V přízemí kromě luxusních butiků jako Chanel, Dior, Hermès, Prada, Louis Vuitton nebo Burberry najdete kosmetiku a parfémy značek, jaké vás jen napadnou… Dále spoustu věcí, které u nás běžně k dostání nejsou a nebo nemáte na výběr. Holicí štětky a mýdla na holení, hřebeny z rohoviny, doplňky do koupelny jako misky na mýdla, všiml jsem si i nůžtiček a vosku na knír.

V prvním patře najdete pánskou módu a doplňky, ve druhém dámskou, ve třetím oblečení pro děti, dámské spodní prádlo a věci do koupelny. Ve čtvrtém pak bytové doplňky, nádobí, příbory, drobné elektrospotřebiče, v pátém patře knihy, cd a dvd, zavazadla, hračky a co mě nejvíce zaujalo a potěšilo – papírnictví. A neprodávají tam jen školní sešity, pár tužek, jeden druh toho nejlevnějšího inkoustu (který můj babička používá při praní záclon) a kancelářské potřeby. Tady mají papírnictví, jaké si já pod slovem papírnictví představím. Našel jsem tu svůj oblíbený dopisní papír G. Lalo, který je u nás nesehnatelný, výběr kvalitních inkoustů, kazety na dokumenty nebo psací potřeby, nádherné zápisníky vázané v kůži…

Šesté patro je věnováno lahůdkám. Co mě padlo do oka hned při příchodu bylo oddělení čajů a regál plný zavařenin a marmelád mé oblíbené značky Tiptree. Dále tam najdete uzeniny, těstoviny, hořčice, koření, pečivo – prostě pochoutky ze všech koutů světa. A také bar s občerstvením, obchod s tabákovými výrobky a velký výběr časopisů z celého světa. V sedmém patře se nachází luxusní Le Buffet – jak už název napovídá, hosté si sami naberou to, na co mají chuť a k tomu mají výhled na celý Berlín.

Ten výběr zboží je ohromný. Spoustu vecí u nás neseženete a když ano, jsou předražené. Nedávno o tom psal Martin Váša na InVogue. Spousta značek ani jednotlivých modelů oblečení u nás nejde sehnat a to nemluvím o tom ostatním. A občas si chci u některých věcí připlatit za kvalitu a to u nás někdy jde jen těžce nebo vůbec nejde sehnat něco jiné než to „obyčejné“. Například ty misky na mýdla. Řeknete si, že je to kravina. Já se kvůli nim také nezblázním, ale proč bych měl být nucen koupit si tu hnusnou plastovou, co u nás mají v každé drogerii nebo jít do Ikea? A dopisní papír? Zkuste se na něj v papírnictví zeptat a uvidíte. Nebo inkoust. Ten levný za nějakou dobu vybledne. Dobrá, něco se u nás dá sehnat na jít na internetu, ale není pohodlnější zajít někam v centru, kde to mají všechno pohromadě?

Obchodní dům KaDeWe najdete na Tauentzienstraβe 21-24, zastávka metra U 1, 2 nebo 3 Wittenbergplatz. Při východu ze stanice jej nemůžete přehlédnout. A pak můžete pkračovatt dál po nákupní třídě Kurfürstendamm.

25 komentářů:

  1. Bola som, videla som, ukapla slzu a pokracovala dalej :)

    OdpovědětVymazat
  2. v KaDeWe jsem byla a hned mě to uchvátilo,jinak
    krásně napsané! :)

    OdpovědětVymazat
  3. jo, výběr tam maj skvělej, ale právěže mi to ani nepřišlo nijak levný... ale máš pravdu, že si často ráda za kvalitu připlatím. Tak němci jsou na KaDeWe patřičně pyšný, nebo mi to aspoň tak přišlo ;)

    OdpovědětVymazat
  4. to zní jako ráj! .)

    www.kavarenskapovalecka.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  5. Byl jsem a tam si už člověk vybere.

    OdpovědětVymazat
  6. Tenhle blog čtu vyloženě pro pobavení, protože takovej kus rádoby snob idiota, to se jen tak nepotká :)))

    OdpovědětVymazat
  7. Anonymní: Vy asi nevíte, co je slušnost? Jistě, různí lidé mají různé záliby a názory, Vítek se zajímá o dražší, kvalitnější věci, proč ne? Dobře, vám jeho názory a způsob prezentace nesedí, stává se. Ale proč ho hned nazývat "rádoby snob idiot"? Kritika se dá vyjádřit slušněji... Tereza

    OdpovědětVymazat
  8. Veľmi objektívne a zaujímavo napísaný článok...
    Haters gonna hate, podľa mňa si skvelý.

    GIVEAWAY http://whatluciadid.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  9. Proc? No protoze to je radoby snob idiot prece :D ach jo, ach jo

    OdpovědětVymazat
  10. Víťo, máš naprostou pravdu - nikdy jsem si nemyslela, že mi někdy při návštěvě zahraničního obchodního domu spadne čelist - a ono je. Tohle v ČR prostě nemáme...

    OdpovědětVymazat
  11. Souhlasím,pěkně napsané...ale nejvíc mě zaujalo: tvoje babička pere záclony v inkoustu??Já nevěřím! Jak se to dělá?:)

    OdpovědětVymazat
  12. Ona je v tom inkoustu nepere, ale používá jej k tomu, aby byly bělější nebo nezšedly... já tomu přesně nerozumím :)

    OdpovědětVymazat
  13. Mohu mít dotaz ... kolik tam stojí ten papír
    G. Lalo? Dostal jsem ho jednou od známeho a od té doby jsem ho nikde už neviděl a nedá se vůbec nikde ani objednat na internetu. Ach jo :(

    OdpovědětVymazat
  14. Jak jsem psal, ten papír u nás nejde sehnat. Stojí asi sedm Euro za balíček 25 obálek a o něco více za sto listů papíru...

    OdpovědětVymazat
  15. Tak to je velmi slušná cena. Škoda, že nejde tento papír a obálky objednat po netu někde ze zahraničí. Ani na ebay.com nikde neni, no co se dá dělat.

    Já si teď vybírám diář na rok 2012 a v ČR to je velmi, ale velmi omezené omezené.

    OdpovědětVymazat
  16. Bohužel... k nám ho neposílají z Francie ani z žádné jiné země a ani na Ebay není. Já si jej kupuju když jsem na cestách. A s diáři je to také hrůza a děs...

    OdpovědětVymazat
  17. No s diáři v ČR ... hrůza ... obešel jsem celou Prahu (mimochodem potkali jsme se v Panské pasáži tuto středu, vycházel jste akorát z Le Premier nebo si alespoň myslím, že jste to by Vy) a nic sem nesehnal ... žádný luxusní papír se u nás nevyskytuje. Zkoušel sem i Bohemia Paper na Staroměstském náměstí, ale :( nic ... kdybyste měl nějaký tip . tak klidně sem s ním i klidně na internetu.

    OdpovědětVymazat
  18. To je možné, byl jsem se tam podívat :) Loni prodávali v Palladiu hezké diáře vázané v kůži a ani nebyly moc drahé. Značku si nevzpomenu a ten diář už jsem asi vyhodil, anebo si zajeďte do Berlína a udělejte si k Vánocům radost :)

    OdpovědětVymazat
  19. Také mě to napadlo si někam zajet, ale neumím německy, takže se pak i těžko cestuje a nakupuje.

    Jen podívat :) ale něco jste si sebou nesl :), já tam šel kvůli botám Loake, pár jich vlastním, takže sem se byl poptat jak to vypapadá s nabídkou od Le Premier a vysloveně mě se vším potěšili, jen tak dál ... a mám z tohohodle obchodu vysloveně radost.

    Pěkné diáře má Smythson :) ale zase v ČR ani jeden a přes net se občas nějaký kousek najde ale spíš notes nebo zápisník.

    OdpovědětVymazat
  20. Ano, něco jsem si koupil :) Smythson ale nabízí veškeré zboží i přes internet a zasílají i k nám, takže to by neměl být problém

    OdpovědětVymazat
  21. A spokojenost s nákupem :) ? Teďka tam dělají i pásky na míru ...


    Já sem se koukal a dopravné také docela ujde ... pokud nenarazím na něco v ČR, nic jiného mi asi nezbyde než využít jejich obchodu. Prostě diář je základ :)

    OdpovědětVymazat
  22. Nemůžu si na nic stěžovat, Le Premier nabízí skvělé služby :)

    Souhlasím. Pořádný diář je základ :)

    OdpovědětVymazat
  23. Tak třeba bude i recenze ... :) pokud je spokojenost ...

    Ono i u diáře na detailech záleži :) tak kdyby byl nějaký tip v ČR ... ikdyž už vím jak to dopadne ... http://www.smythson.com/diaries.html

    :))

    OdpovědětVymazat