pondělí 29. srpna 2011

Holení jako za starých časů


Photobucket


Benjamin Franklin kdysi řekl: "Naučíte-li chudého mladíka holiti se a uchovávati břitvu v pořádku, pomůžete mu tak ke většímu štěstí v životě, než kdybyste mu dali tisíc Guineí. Tuto částku by brzy utratil a zůstala by mu jen lítost nad tím, jak ji pošetile promarnil. Ve druhém případě však bude ušetřen otravného čekání u holiče, jejich někdy špinavých prstů, odporného zápachu z úst a tupých břitev."

Když jsem si toto kdysi zapisoval, přišlo mi to zajímavé a pro dnešní lidi úsměvné. Tehdy byly břitvy drahé, musely se brousit, a zacházet s nimi uměl málokdo a proto se chodilo k holiči. Dnes stačí namazat si obličej gelem na holení, vzít holicí strojek s vyměnitelnými břity, párkrát obličej přejet a je to.

Mě jako malého bavilo sedět na vaně a pozorovat dědu při holení. Jak v kelímku napěnil mýdlo štětkou, natřel si s ní tváře a začal ji přejíždět tím staromódním strojkem s jednou žiletkou. Ten „moderní“ typ nechtěl. Doteď si kupuje štětky a mýdla na holení a používá svůj starý strojek. O pár let později jsem si svůj strojek někde zapomněl a tak mi děda půjčil jeden ze svých. A tehdy jsem se poprvé vyzkoušel oholit tímto způsobem. A jednou ve Francii jsem pak objevil tento holicí strojek Gillette, z desátých let a v původní krabičce. Chtělo to už jen vyvařit jej a cvičit, abych se u holení moc nepořezal. Štětku na holení ze štětin jezevce jsem tehdy dostal k Vánocům. Není to tak jednoduché a Ben Franklin to musel mít s břitvou ještě těžší. Ale dá se to naučit a má to něco do sebe :)

Z toho kartáčku na zuby mám velkou radost. Je ze štětin jezevce a koupil jsem jej ve Vídni, v obchodě Walter Weiss na Mariahilferstraβe 33. Najdete tam štětky na holení z jezevčích štětin, mýdla, břitvy, holicí strojky, kartáče na vlasy ze zvířecích štětin, hřebeny z rohoviny a další toaletní potřeby, které se dnes tolik nepoužívají.

27 komentářů:

  1. Mamin přítel se takhle holí,obdivuju ho:)

    OdpovědětVymazat
  2. môj tatko je taktiež zástanca klasiky :)

    OdpovědětVymazat
  3. juu, jezevci stetiny:) ja mam doma jezevcika to by nestacilo? dodam :P
    http://kateonskate.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  4. Ty staromodni zpusoby maji neco do sebe, ikdyz je to trochu zdlouhave asi.) Ale kartacek na zuby z jezevce me dostal, to jsem vubec netusila, ze existuje :D

    OdpovědětVymazat
  5. můj táta měl přesně tu štětku a mýdlo!, teď radši nosí plnovous :)

    OdpovědětVymazat
  6. Začal jsem z nostalgie ke starým časům používat břitvu, chtěl jsem vědět, jaké to je, navíc břitvy jsou prostě nádherné. A musím říct, že to chce opravdu péči. Holení se stává opravdu rituálem. A pokud si někdo myslí, že je to zdlouhavé, tak to není pravda, pokud je břitva dobře ostrá, holí jako po másle. Opravdu to není nic těžkého, jen je potřeba pevná ruka.
    Břitva není nic archaického, jak by si mohl někdo myslet, v luxusních barbershopech v Anglii a Americe se používá a myslím, že v Praze je také jeden.

    Zdravím

    OdpovědětVymazat
  7. priatel sa tak nechava oholit, ked ide na strihanie ku kadernikovi... a je to teda rozdiel.

    OdpovědětVymazat
  8. Martina: Moje babička mi říkala, že podobný jako malá holka měla :) Dříve se kartáčky dělaly ze dřeva a z přírodních štětin...

    Anonym: Naprosto souhlasím! Ke správnému holičství sand patří i oholení břitvou, no ne? :)

    OdpovědětVymazat
  9. Zajímavé. Jakou kolínskou vodu používáš?

    OdpovědětVymazat
  10. Ty už tak zajímavé jako souprava na holení nejsou :) Dior Homme nebo Terre d'Hermès a střídám je s balzámem po holení od Gillette, když mám podrážděnou pokožku, a ještě mám někde trochu balzámu The One od Dolceho & Gabbany...

    OdpovědětVymazat
  11. až na ten kartáček na zuby, fuj.

    OdpovědětVymazat
  12. ano .. je to humus, chudák jezevec, nevyčistí ti to zuby jak má a tak :)

    OdpovědětVymazat
  13. Z jezevce je i ta štětka na holení ;) Zvířecí štětiny jsou lepší a ty umělé je nikdy nenahradí. Z čeho myslíš, že se dělají kvalitní štětce na líčení? ;)
    Btw. Kartáčky na zuby se dělají ze štětin různých zvířat, podle požadované tvrdosti. Ty tvrdší jsou například z kozích štětin, jak mě informovala paní v obchodě ;)

    OdpovědětVymazat
  14. Jo tak to jo, a vím že jsou štětky se zvířátek. Ale kartáček na zuby ze zvířat, hnus :)) bych to do pusy nedal.

    OdpovědětVymazat
  15. Muj deda delal to same a taktez jsem pozorovala :)

    OdpovědětVymazat
  16. Klasické žiletky, kolmo upnuté ve strojku jsou nádherná záležitost. Těžko se s tím začíná. Není to zrovna minutová záležitost, ale člověka to aspoň baví.
    Někdy mě baví filmový herci, kterak ve filmu zručně jedním tahem objedou celý obličej tímhle strojkem bez známy koncentrace:D

    OdpovědětVymazat
  17. By mě zajímalo jak by sis s timhle holil ty Tvý nožky a frantíka :-D

    Dušan

    OdpovědětVymazat
  18. Nožky si neholím a starej se laskavě o tvého frantíka, ten můj tě nemusí zajímat ;)
    Ale určitě to jde. Čím myslíš, že si ženy holily podpaží a nohy, než vynalezly naše "současné" holií strojky"? A v době před vynálezem vůbec prvního holicího strojku? Nic jiného než břitvu neměly.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Většina žen se před moderními lehko dostupnými žiletkami vůbec neholilo ;)

      Vymazat
  19. Tak abych se do toho opožděně ale přece přidala, tak já podobný strojek též vlastním je od Gilette a vyměnila jsem ho za původní Venus (jak kvůli ceně náhradních holítek tak i kvůli dostupnosti - po přestěhování tu nebyla žádná drogerie kam by se dalo narychlo zaběhnout pro náhradní Venus břity a musela jsem pořád myslet na náhradní zavčasu - což jsem asi po roce vzdala ;)S tímhle jsem moc spokojená, sice nemá tři břity, ale holí a žiletky se dají sehnat kdekoli :) Akorát tedy místo pěnění mýdla používám gel, přece jen je to rychlejší a u žen to není jen tvář co se musí oholit ;)

    P.S.: Děda používá tenhle "starý" způsob pořád a když pění mýdlo tak nádherně voní, možná mnohem lépe než ty "moderní".

    OdpovědětVymazat
  20. No fakt, ten holicí strojek je z roku 1910 - http://razoremporium.com/store/index.php?main_page=product_info&cPath=6_12&products_id=408 - tak to teda vážně závidím :o) krásný úlovek! Winnie

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. No vidíš, já mám i tu krabičku :)

      Vymazat
    2. já právě miluju takové věci s minulostí :o) to nemá chybu. Winnie

      Vymazat
  21. Já se spoustu let holil strojky s více břity a jak šílený do nich kupoval nové hlavice a potom nadával, když jsem se chtěl rychle oholit a výsledek nebyl zrovna nejlepší. Přešel jsem na tento způsob holení a nyní ho mám už jako rituál. Vše si donesu k umyvadlu, seřadím podle toho, jak budu postupovat a mohu začít. Doporučuji přiložit i nahřátý froté ručník před holením a studený po holení. Akorát se mi teď více stává, že mě pleť hrozně pálí. Používám balzám po holení a i on si někdy moc neví rady. Chce to asi jen cvik. Vzpomínám si na dědu, když se takhle holil. Musel jsem si i pořídit Barbus, aby mi to vůní připomínalo.

    OdpovědětVymazat