úterý 14. června 2011

Muž v obleku s polonahou partnerkou vyráží do ulic


Už mě, s prominutím, se*ou diskuse, kde se ženy (navíc podle vlastních slov nosící "hluboké výstřihy, krátké sukně a chodící bez podprsenky") pohoršují nad tím, že ve městě viděly chlapa v tričku bez rukávů nebo tílku, tuhle jsou kraťasy moc krátké, tam zase mají trička velký výstřih a není to mužné, anebo je znechucují nohy bez ponožek v mokasínách.

Milé dámy si asi nevšimly, ve kterém roce žijeme a že klidně chodí oblečené v tom, co ještě nedávno nosily jen prostitutky a slušné ženy si přes to vzaly ještě šaty. To, že už nemusí nosit korzety a dlouhé vlasy, dlouhé sukně, punčochy a chovat se žensky jim nevadí. Kouří, pijí alkohol, mluví sprostě, na veřejnosti chodí odhalené, mají postoj a chůzi jako chlapi. nechají se tetovat, piercingovat a vyholovat hlavy jako vězni, vojáci nebo námořníci. Ale běda tomu muži, který si dovolí vzít kalhoty nad kotníky, nedej Bože šortky, tričko bez rukávů nebo nátělník a mokasíny bez ponožek nebo sandály. Na Moravě pobuřují i delší vlasy (= vlasy nad maximálně pět centimetrů). Hotový škandál!

Ženy se ostříhaly a začaly nosit pánské oblečení, boty a doplňky, vykonávat výlučně mužská povolání, dokonce se angažovat v armádě a politice. Do společnosti nosí muž to stejné co před dvěma stoletími (no dobře, límce a manžety už se neškrobí a jsou přišité ke košili a sako nemá šosy), ale žena může jít do společnosti klidně oblečena v tom, co moje babička nosí jako spodní prádlo. A k tomu si vezme sandály a sako nebo kabát pánského střihu, leteckou bundu nebo trenčkot.

Emancipace v oblékání pokročila do takové míry, že ženy mají více volnosti než muži. Upravily si dámské oblečení, aby bylo pohodlné a aby se v nich cítily dobře, převzaly a zjednodušily si spoustu pánských kusů oblečení (zatímco u mužů zůstávají pořád stejně nepohodlné) a to během velmi krátké doby. Tak proč my, muži, musíme stále nosit stejný společenský oblek jako v roce 1800, takže je nám horko a závidíme ženám v lehkých šatech připomínají mi babiččinu košilku, a když si chceme vzít v létě něco, v čem nám nebude horko, tak je to hned „nemužné“ a „zženštilé“? Také bychom mohli říct, že žena v džínách, košili, mikině a bundě nepůsobí žensky, a že nátělníky a minišortky nosí jen "dívky lehkých mravů". Ale to nikdo neříká, je to přece v pořádku, že ano, teď je "rovnoprávnost" a "emancipace".

Úplně nejvíc mě dostává, když ženy nosí pánské oblečení, které se pro ně stalo naprosto běžným, a když si ji snad dovolí vzít muž, tak jsou hned pohoršené. Třeba můj overal. Dnes nosí spousta žen overaly a kombinézy, klidně i do společnosti. Ale můj overal z H&M spousta lidí odsoudilo a označilo za ohavný. O mých sandálech nebo espadrilles mi někdo řekl, že jsou prý „ženské“. Ne nejsou. A turban je také pouze pánský doplněk. Ale o tom až příště.

Co na emancipaci v oblékání říkáte vy? Ženy smí chodit polonahé, ale ohrnutá nohavice a odhalený mužský kotník nebo lýtko už jsou pohoršující? Pánské psaníčko/malá aktovka/pouzdro do ruky jsou najednou také zženštilé? Milé čtenářky, co na to říkáte vy? V létě si ven vyrazíte v babiččině košilce a sandálech, zatímco chlapovi utahujete kravatu a cpete ho do saka, ponožek a polobotek. Nepřipadá vám to nespravedlivé? Po všech těch řečech o rovnoprávnosti a podobně? Abych pravdu řekl, rovnější mi připadá košilka, přes ni korzet, bombarďáky, kamizola, hedvábné punčochy, šaty a uzavřené boty u dámy, a trenýrky a spodní košile, ponožky, košile, vesta, frak a lakové polobotky. Nebo ne?

104 komentářů:

  1. velmi dobry clanok.uplne s tebou suhlasim, muzi maju tiez pravo sa obliect ako chcu a citia sa v tom prijemne.bohuzial, v cechach a na slovensku su ludia trochu zaostali co sa tohto tyka.mne sa velmi paci ako sa obliekas, vobec mi nevadia ani sortky ani tielka ani nic na dobre vyzerajucom vonavom muzovi.mozno je to tym ze uz desat rokov zijem mimo slovenska a mam velmi nekonvencny pristup k odievaniu..
    eva

    OdpovědětVymazat
  2. kazdy nech si nosi co chce...ja mam na oblecenie len dve poziadavky (a skrz tieto kriteria aj hodnotim oblecenie u inych):
    1. aby bolo primerane prilezitosti
    2. aby robilo ludi krajsimi, nie naopak.

    OdpovědětVymazat
  3. Rači řeš lidi co nosí pořád HMko a Kupují levné sračky

    OdpovědětVymazat
  4. ty si takový šikovný chlapec, jen kdyby ses ostříhal - to mi říkala sousedka (mám pocit, že mám vlasy možná dokonce pod 5 centimetrů; šikovný = pěkný)

    já s tebou naprosto souhlasím.

    OdpovědětVymazat
  5. Dle mého názoru máš v hodně věcech pravdu. Ženy se někdy až příliš odhalují nebo jsou opravdu hodně neženské. Jen mi nepřijde, že by někdo v mém okolí kritizoval muže v šortkách nebo v nátělníku, či sandálech.
    Všeho by mělo být s mírou a vkusem a především dle příležitosti. Takže pro mě rozhodně není pohoršující muž v nátělníku a šortkách. Vše se mění, vyvíjí.

    OdpovědětVymazat
  6. Jé, můžeš sem hodit odkaz na tu kupu diskusí?

    OdpovědětVymazat
  7. Zvláštní, já mám úplně opačný problém-přítel má sice dlouhé vlasy, ale ve všem ostatním je konzervativní, psaníčko by nevzal do ruky, kraťasy by nad kolena nevzal...Prostě předsudky jsou zlo.

    K.

    OdpovědětVymazat
  8. Anonym 7:57: Já osobně si myslím, že levné Háemko je lepší než drahé ridžojsky a celá ty horolezecká výstroj.

    Anonym 8:58: Podívej se někdy na Módní peklo na Nyxu, na Okouna, anebo na komentáře pod některými z mých příspěvku, například tady:

    http://czechfashionisto.blogspot.com/2011/05/dzinove-sortky-espadrilles.html

    Nebo na FB:
    http://www.facebook.com/photo.php?fbid=10150263029230148&set=t.1618134002&type=1

    Tady zase řeší upnuté kalhoty:
    http://www.omlazeni.cz/uple-kalhoty-na-45-57828-0.html

    OdpovědětVymazat
  9. Souhlasím s tebou. Sice se mi nelíbí psaníčka u mužů, s krátkými kraťasy problém nemám, ani s odhalenými kotníky.
    S čím mám problém, je žena s vyholenými vlasy a princeznovskými šaty a holky, co s eoblékají jako prostitutky a myslí, jak moc je to "sexy".

    OdpovědětVymazat
  10. Já s tebou v zásadě souhlasím, ale zase si nemyslím, že by se chlap musel nutně pařit v obleku,aby se ně něj okolí nekoukalo jako na zženštilého nebo pohoršeně. Nevidím nic špatného na šortkách ani botách bez ponožek u chlapa a dokonce ani na nátělníku, pokud na to má chlap postavu, proč ne, to ale platí i u dam, pokud si některá vezmě upnuté tílko, o dvě čísla menší podprsenku a všude jí koukají pneumatiky, je to stejně neestetické jako minikratasy u chlapa, ze kterých mu kouká chlupatý zadek :D!

    OdpovědětVymazat
  11. K tomu overalu... vypadalo to jako roztomilý klučík co se ráno zapomněl ráno převléci z pyžámka ale na ulici bych se do tebe zamilovala... :D

    OdpovědětVymazat
  12. Ano, emancipace je velmi nepříjemná věc.. Přistihla jsem se tuhle, že jsem chtěla svému chlapci zakázat(!) ultrakrátké šortky, které mu sice neobyčejně sluší, ale své nohy má přece ukazovat jen mně :)! Takže, jak vidíš, my ženy jsme si toho přivlastnily daleko víc.. Ale k otázkám- řekla bych, že problém je ve zvyku. Nevadí mi odhalení muži obecně, ale velmi často se mi znelíbí kvůli míře ochlupení (moc i málo) a potu. Celkově jsem se už naučila odhalené nepěkné ženy ignorovat, jelikož je to jev velmi častý, a tudíž určitá míra tolerance je pro přežití ve městě nezbytná. U mužů to tak časté není, proto víc zkoumám, zda si dotyčný může odhalení dovolit z výše zmiňovaných důvodů. Mokasíny jedině naboso, se sandály už mívám u mužů problém, jelikož se mi často nelíbí mužská chodidla, nátělníky mi vadí v MHD, ale tam mě vlastně štve každý odhalený centimetr jakékoliv kůže, zvláště, pokud nejsou lidé schopní nezasahovat do mého osobního prostoru. Co opravdu upřímně nenávidím, je chození bez trička či s rozepnutou košilí ve městě vždy, když teplota překročí 20 stupňů- jev v Praze nikoliv příliš častý, ale v mém rodném městě velmi oblíbený, zvláště u mužů nad 6O let. Takže se blížíme k překvapujícímu závěru- když o sebe muž dbá, nechť si nosí oděv jaký chce, pokud se skládá z horního a dolního dílu(ano, overal to splňuje :)). Jana

    OdpovědětVymazat
  13. Lovelyhair: Netvrdím také, že by se měl muž stále pařit v obleku, jen jsem chtěl poukázat na vývoj a změnu dámského oblečení, zatímco pánské oblečení zůstává víceméně stejné už dvě sta let. Žádné zásadní změny délek či střihů...

    OdpovědětVymazat
  14. ahoj Vitek,
    skus sa nad to vsetko nejako povzniest, neries takych trapnych a prizemnych ludi. Si naozaj krasny, stylovy chlap s uzasnym vkusom a si prikladom!!! To, ze konzervativni a zadebneni ludia to nevedia pochopit je smutne, ale musime sa s tym naucit zit. Ja s touto prostotou ludi bojujem zas v inych veciach a som z toho rovnako zufala ako ty. Neber kritiku na sortky, tielka, atd... ako nieco co by ti malo pokazit naladu, pobav sa na nich aki su smiesni:-D Pre mna si naozaj osobnost, ktoru obdivujem. Taky styl a charizmu ti mozeme len zavidiet.

    Zelam vela stastia a pevne nervy pri zavistlivcoch!

    OdpovědětVymazat
  15. Jana: No vidíš

    Anetka: Nemluvích jen o reakcích na mě, ale o všeobecném názoru, že nátělník a šortky u chlapa jsou divné. Ženy se emancipovaly, muži nesmějí?

    OdpovědětVymazat
  16. částečně s tebou souhlasím. jen mám jednu menší námitku: muži chodí oblékaní pořád stejně, protože velké většině je to stejně jedno.

    ženy si (dalo by se říct) vybojovaly svá práva oblékat se, jak chtějí, stejně jako právo volební. neříkám, že dnešní puberťačky v mini a tílku, za něco bojovaly... ale byla doba, kdy skupině žen přestaly vyhovovat dané konvence a začaly prosazovat svá práva, zatímco naprosté většině mužů bylo úplně šumák, co ty ženské třepou.

    takže ti na to povím toto: je mi naprosto šumák, co většina mužů nosí, dokud to je v rámci slušností a společenské příležitosti. ale co muži? však většina z nich je ráda za to, že něco ve skříni má a tím to pro ně končí... no a pokud to chceš změnit, tak musíš nejdřív změnit myšlení a postoj mužské části... no a ten zbytek ženské populace, který kritizuje nemužské prvky oblečení, si prostě stejně časem zvykne...

    a ano, jsem feministka a věřím na rovné příležitosti mužů a žen, které stále jsou dost často pouze teoretické... i když jak je jasné z tvého článku, tak v oblečení "jsme to už vyhrály"...

    OdpovědětVymazat
  17. A Vítku, Tady s tebou msuím nesouhlasit. Pro mě je navěky estetickým ideálem to, co bylo nastíněno už v Mistru a Markétce - kontrast zcela oblečeného muže a nahé ženy. Ať už jde o scény z "pekelného plesu" v knize, klasický obraz Snídaně v trávě a nebo i obligátní společenskou módu, kde z mužů je vidět pouze obličej a ruce zatímco žena je dekoltována až do pasu... Nebavím se o neestetických sexi kombinacích v holčičím stylu... ale stejně tak nemám ráda neestetické kombinace stylu pánského. Tak jako mi přijde nedůstojné ukazovat u holek pupík, u mužů mi přijde přehnaně odhalené ukazovat ramena v tílku, ty to třeba máš jinak.

    Mě osobně nejvíce vzrušují muži v dlouhých kalhotách a košili s dlouhým rukávem. Nezávisle na botách, na zbytku. Neuznávám trička, jeansy, šortky, kapsáče... možná jsem příliš dogmatická, ale málokdo umí nakládat s estetikou vlastního těla a raději ať jsou takoví lidi svázaní, než aby pohoršovali. :-P

    OdpovědětVymazat
  18. Teda kdyby tohle četla Madonna, tak by o tebe omlátila knihu Kabaly :D

    Jinak já souhlasím s tím, že se některé holky oblíkaj už tak málo, že nemít hello kitty kabelku, tak jim u silnice zastavujou potenciální zákazníci.

    Na druhou stranu si myslím, že se kluci oblíkají pořád do stejného typu oblečení proto, že je to prostě pohodlně praktické a zažité (ano, pařit se na plese v obleku musí být strašný, na druhou stranu sem přesvědčená, že kdyby kluk zjistil co všechno si musí oholit, upravit a koupit na to aby mohl jít na ples v šatech, tak si tisíckrát radši vezme ten oblek, od kterýho mu mimochodem stačí jeden kus od tanečních až do nástupu do zaměstnání :D)

    Holky sází hlavně na vzhled, chtěj se líbit, zatímco kluci chtějí hlavně přežít a vystačí si s vypraným trikem a voňavkou.

    A mimochodem, taky sem se nesetkala, že by se někdo pohoršoval nad chlapem v kraťasech a sandálech. na druhou stranu, když vidím někde u autobusu strejdu, s pivním pupkem, kterej je chlupatej jak Wookie a táhne z něj pivo, tak to je vážně hnus. Ale to přece není intolerance, nebo jo? Holky možná chodí taky v kraťasech a v tílku, ale je taky podle toho upravená, a kdyby nebyla, tak by si to pohoršení zasloužila taky... nebo ne snad?

    Melanie

    OdpovědětVymazat
  19. no, to je téma s velkým T. V podstatě s tebou souhlasim. Nevím, proč by nemohli chlapi nosit šortky a tílka. Taky záleží teda jak to chlapy nastylují, ale hodně z nich na to prostě nemá. A takový ty lidi, co si myslej, že jsou strašně chytrý a seděj si doma v teplákách a vytahaným tričku.

    OdpovědětVymazat
  20. Zajímavý článek. Já jsem pro to, ať si každý nosí, co chce a přestane se to řešit. ;) Jsem zvědavá, jestli se toho někdy dožiju.. :D

    OdpovědětVymazat
  21. Veľmi dobrý článok, väčšinou nečítam články ktoré sú príliš dlhé, ale u tohoto som vedela ked som ho začala čítať, že to bude niečo zaujímavé. A bolo, zaujímavý názor, ja napríklad osobne neodsudzujem mužov, ktorí nosia nátelníky či šortky, veď nevyzerá to nijako zle! práve naopak, podla mna to vyzerá dobre!

    OdpovědětVymazat
  22. Podle mého to vidíš moc dramaticky. A vůbec, takové problémy na mojí hlavu

    OdpovědětVymazat
  23. Prezentuješ to, jako by se nikdo nad polonahými holkami nepohoršoval - to přece není pravda.
    Vzít si na sebe do společnosti něco, co vypadá jako košilka děsně pod zadek, přestože to tak spousta holek a žen dělá, je pořád stejně nevhodné.

    A věta "...dokonce se angažovat v armádě a politice" mě docela urazila. Proč je tam to dokonce? Proč to zase prezentuješ, jako by někdo někomu dělal ženám milost, že se smí angažovat v armádě a politice?

    Jinak je sice fakt, že pánům někdy nezávidím, jak jim v těch oblecích musí být horko, ale uznej, že dámy to s podpatkama taky nemají úplně jednoduché.

    OdpovědětVymazat
  24. děsně=těsně (pardon za překlep, koukám, že není jediný, co jsem tam plácla)

    OdpovědětVymazat
  25. "Nelíbí se mi Váš overal, ale až do srmti budu hájit Vaše právo ho nosit!" ;)

    Tak nějak to vidím, mužům neupírám právo na kraťasy nebo tílko, ale v dost případech chybí mužům při jejich nošení soudnost. Ostatně jako velkému počtu žen v případě nočních košilek, tílek a kraťasů. Jsme si kvit :)

    OdpovědětVymazat
  26. Řekla bych, že "problémem" je, že muži (kromě pár výjimek) se o modu nezajímají tak jako ženy a tak se to dál prostě neposouvá.. Neříkám, že muže nazajímá, aby vypadali dobře, ale prostě nepotřebují se posouvat dál. Třeba i z důvodu, že modě nerozumí.. Pro ženy je oblečení zajímavé a i podle dámských počtu blogů je zajímá a baví. A co ty víš třeba u mužů se stane revoluce během pár let a na ulicích uvidíme pány v pohodlných oblecívh třeba už za 2 roky:)
    Jinak mně se tvůj overal strašně líbil a přišel mi i mužskej! :D :)

    OdpovědětVymazat
  27. V zásadě s tebou souhlasím. Muži by si měli nosit co chtějí, ale podle mého názoru jen když na to mají postavu. Neříkám, že by měli nosit pouze dlouhé kalhoty a košile(to rozhodně ne), ale při takovéhle příležitosti si pokaždé vzpomenu na svého nevlastního dědečka, který i když šel do obchodu, pokaždé si bral kalhoty a košili a v létě nosil pouze ohrnuté nohavice a vždy tričko s límečkem. Nikdy jsem ho neviděla v plavkách ani v sandálech. Jako malé holce mi to přišlo zvláštní a ptala jsem se ho jestli mu není teplo. Nikdy jsem se nedočkala odpovědi. Vždy se jen usmál a říkal, že doufá, že to jednou pochopím. Snad už to chápu. Na dobu kdy on byl mladý to bylo normální...

    A sice jsem žena, ale myslím si, že ženy by se neměli angažovat v politice ani v armádě.

    OdpovědětVymazat
  28. Musím s tebou nesouhlasit v tom, že nepřející jsou ženy. Mě je jedno co kdo nosí, maximálně si řeknu, že se mi to líbí nebo nelíbí, ale z okolí vím a vidím, že většinou chlapi odsuzují lépe oblečené muže hned jako teplouše a divný atd. Takže myslím, že ženy jsou v tomto ohledu k oboum pohlavím daleko otevřenější než Vy muži;-)

    OdpovědětVymazat
  29. Mrkev: Proti ženám v politice nebo armádě samozřejmě nic nemám, je njsem poukazoval na to, jak se ty klasické role změnily ;)

    Dejnicka: Právě o tom mluvím: Žena ať si obleče cokoliv, je to v pořádku. Chlap vypadá buďto nevhodně jako buzna. Je to těžké...

    OdpovědětVymazat
  30. Já vím, já vím:) - já jen že to tak blbě vyznělo.

    OdpovědětVymazat
  31. I když obvykle nečtu nějaké dlouhé články tenhle mě zaujal a tak jsem četla a četla. Jako většina čtenářek s tebou souhlasím, opravdu je někdy těžko uvěřitelné kolik žen má odvahu na to vyjít na ulici v oblečení které připomíná spodní prádlo ;) A to že jsou znechucené při představě "zženštělého" muže v šortkách? Tak ať jsou. Od toho existují lidi jako Ty, aby jste jim dokázali, že je čas dát sbohem "starým pravidlům" oblékání. Já doufám že to pochopí...

    OdpovědětVymazat
  32. Já zase nechci, aby si to někdo vyložil tak, že odsuzuji obnažené ženy ;) Chci poukázat na ten nepoměr mezi oblečením muže a ženy a názory na ně. Když mohou chodit ženy více či méně obnažené, tak proč by se i pánské oblečení nemohlo trochu změnit k našemu pohodlí?

    OdpovědětVymazat
  33. Tie linky čo si odpísal do komentárov som radšej ani neotvárala, pretože ma vie neskutočne vytočiť, keď niekto dokáže rozprávať o nej nič nevie. nevravím, že patrím medzi top fasionistov ale niečo viem. Ale dúfam, že si z toho nerobíš príliš ťažkú hlavu a nebereš si urážky od nich k telu. :-)
    Veďa ako sa hovorí... "Keď sa im nepáči, nech sa nepozerajú."

    Z

    OdpovědětVymazat
  34. teď se moc stydím, s tímhle článkem musím souhlasit, ale je pravda, že mě to nikdy dřív ani nenapadlo. musíme to mít asi nějak blbě zakódované v sobě, prostě si nemůžu pomoct, ale třeba sultánské kalhoty mého kamaráda mi prostě přijdou divné, ale asi záleží kdo to jak nosí, protože třeba tvoje outfity považuju za suprové a neuvěřitelně chic!

    OdpovědětVymazat
  35. Moi.Péťa: Díky :) No vidíš, třeba mě se ty kalhoty také líbí, ale já v nich vypadám blbě. Ale spoustě kluků sluší, občas se objevují třeba na Lookbooku :)

    OdpovědětVymazat
  36. Vito, máš stoprocentní pravdu, a myslím, že jsi jediný kdo se tohle nebojí říct a málokdy se uvidí mužský ve stylu :)A co se týče obchodů, tak si myslím, že H&M na to že je značkový, tak je cenově výborný ale jinak si myslím, že moda není závislá na značkách, je o kombinaci :)

    OdpovědětVymazat
  37. Oprav me jestli se mylim, ale kdyz pises fashion blog, nepocitas trochu s tim, ze asi budes nekoho provokovat a ze se vzdycky najde nekdo, kdo te zkritizuje? Ja jen nechapu, proc se nechas vytocit :o) V dnesni dobe je hrozne jednoduche byt kritikem...staci jen klavesnice. Nikdo te nevidi, nemusis se pod svuj nazor podepsat a prijmout zodpovednost. Vetsina "haters" si jen leci svoje mindraky. Je zbytecne si tim kazit den ;o) Kaja

    OdpovědětVymazat
  38. Co na to prostě říct? Ženy, které takhle přemýšlí jsou asi hodně prosté. Tuhle jsem zrovna svému příteli navrhovala, že mu pořídím nějakou tu kabelu pro muže (sice protestoval, no a nehodilo by se to k jeho skejtovým tričkům a otrhaným džínám, ale což :-D). Musím s Tebou jen a jen souhlasit! :-))

    OdpovědětVymazat
  39. Máš pravdu, ženy se v dnešní době opravdu neumí oblékat žensky, přitom by stačily obyčejné bílé (neprůsvitné!!!) šaty z háemka + jednoduché lodičky a vypadaly by hezky. Jinak muži, kteří se oblékají jako ty, mi nevadí, sice jsem si na tvůj overal a další (v Čechách) nezvyklosti musela zvyknout, ale na druhou stranu jsem tě obdivovala, že si něco takového v !Čechách! vezmeš:))

    OdpovědětVymazat
  40. No já nevím, přijde mi, že to trochu přeháníš. Já osobně ve svém okolí neznám holku co by toužila po chlapech jenom v dlouhých kalhotech a rukávech. Opravdu nevím o nikom komu by vadily šortky, sandály a většině snad ani tílka (i když u nich fakt záleží na tom kdo je na sobě má. Jiná věc je, když ty šortky jsou fakt krátký nebo fakt uplý. Opravdu nemám potřebu vidět jak je vybavený kde jaký strejda a přijde mi to stejně nehezký jako když má holka "camel toe" (pardon nevim jestli na to je nějaký vhodný slušný český výraz... ) Stejně tak různé tašky a kabely mi přijdou ok, ale psaníčko? Lesklý? To mi opravdu přijde nevkusný tak na úrovni mužatky v maskáčích a na ježka. Prostě to nikdy opačný většinově orientovaný pohlaví přitahovat nebude.
    No jinak ještě nějak nevím s tou pohodlností. Proč myslíš, že holky mají oblečení pohodlnější? Šortkama a tričkem si sice uleví, ale moc nevím proč by měly být pánský šortky a tričko míň pohodlný než ty dámský? Spíš mi přijde, že přejímáním těch holčičích prvků si to kluci znepohodlňujou. Přece jenom už musí pak hlídat jestli se to někde blbě nezařezává, někde nekouká to co nemá... jestli někde nenechali ležet to psaníčko atd.

    OdpovědětVymazat
  41. Kája: Já nemluvím jen o sobě, mluvím o mužích obecně. Vem si takovou formální akci: Muž MUSÍ mít oblek, ale žena si může obléct vlastně cokoliv a je vhodně oblečena. Pro muže prostě jisté konvence platí, ale pro ženy už ne. Ale když přijde muž na formální akci v něčem jiném než v obleku, bude za burana.

    Bára: Ženy se dřív oblékaly tak, že jim prsa pořádně vidět nebyla. A dnes čím obtaženější šaty/tričko/nátelník, tím lepší. Ale obtažené kalhoty u mužů už nejdou. A přesně o tomto mluvím. Netvrdím, že by snad chlapi měli stavět na odiv svoji výbavu, ale na druhou stranu ženy konvence porušovat můžou a my ne? To je to.

    A k těm šortkám a nátělníkům: Uznejte, že ženská v nátělníku, šortkách a sandálách je "v pohodě", ale kluka v tom stejném oblečení by spousta lidí hned poslala na pláž. A holky v takovém oblečení chodí i večer na párty a je to v pořádku. Představ, kdyby tak přišel muž. Ve městě...

    OdpovědětVymazat
  42. Každá změna bolí. Chováme se podle různých genetických kódů, dlouhá staletí neměly bohaté ženy nic jiného na práci, než se o sebe starat, proto se ženská móda hýbe a mužská ne, muži se starali o jiné věci. Tudíž geneticky zakódováno je to, že starat se o sebe přespříliš není mužné (ať už "přespříliš" znamená co chce). Teď je skoro všechno rozděleno tak nějak půl na půl, ale co je nějakých sedmdesát let, skoro nic. Podívej se, jak se svět pánské módy (myslím tím módu ulice) u nás změnil za posledních třeba deset let. Tobě to nepřipadá jako pokrok? Mně teda jo.
    Jinak taky neznám nikoho, kdo by odsuzoval kraťasy, tílka ať nosí oholení a vyvonění lidé, uzavřené boty bez ponožek jsou nehygienické, ale budiž, taky nosím baleríny naboso, takže mlčím. Overal se mi nelíbí ani na klukovi a ani na holce, stejně jako přehnaně upnuté džíny, obrys genitálií ať si každý nechá laskavě pro sebe. Za sebe říkám, hlavně, at mi nikdo nemrdí pod nos a neotírá se o mě holou kůží, pak mi jsou všechny extrémy ukradené.
    Někdo, kdo má opačný náhled na módu a nakupování by ti třeba řekl, že ženy jsou na tom naopak hůř, protože musí sledovat aspoň trochu módní trendy, aby nebyly úplně nemožně oblečené, zato chlap může nosit jedno sako a jedny džíny deset let a i když to nebude žádný hit, bude v tom pořád vypadat slušně.
    Eva

    OdpovědětVymazat
  43. Zženštilost mužů x zmužnění žen: Nepatřím k těm, které přitahuje "pořádný chlap", tj. ten, co čpí potem i z fotky. Naopak, ochlupení beru jen do určité míry (sexy konverzace "a přivinu tě ke své chlupaté hrudi" a místo vzrušení mi přeběhl mráz po zádech a málem vypadly čočky). Od toho se odvíjí můj názor na pány v tílku - ano, ale jen je-li zhygienizován (deodorant a pokud možno bez podrostu v podpaží). Kraťasy, tiše doufám, snad nosí pánové v rámci soudnosti. Ex nosil na doma jedny fakt mini, že pod ně musel nosit slipy, ale když má někdo nohy jak laňka, tak se rádi pokocháte ;) Za sebe musím říct, že se mi minimalistické oblékání dívek a paní nelíbí. Dobře, když bude mít 50 kilo i s postelí, nevypadá to špatně, ale koukat se na zaříznutá blejskavá seksííí tílka na paních minimálně o metráku, to fakt, prosím, neeee :( Za sebe musím říct, že jsem sukňová, punčošková a korzetová (na festovní korzet budu vydělávat přes léto). Asi jsem se narodila do špatný doby :)
    Vítku, k poslednímu komentu o formálních akcích - bylo to nesčetněkrát probíráno na Módním pekle. Když půjdu na maturiťák v Horní Dolní a nebudu maturantka, budu v plesových šatech za magora. Když jsem šla na náš brněnský fakultní ples v černých společ. kalhotách a halence, připadala jsem si nepatřičně (paradoxně letos jsem vzala dlouhou sukni, péro do vlasů a gothic rukavice a připadala jsem si jako exot vedle těch blyštivých slečen s lezoucím pozadím a silikonovými ramínky).
    Asi jsem v tomhle extrovert - já si prostě budu nosit, co chci JÁ. I když jsou to podkolenky, puntíkovaná sukně a proužkovaný tričko - protože to prostě vypadá dobře a nepotkám v tom cestou dalších 20.

    OdpovědětVymazat
  44. velice trefny clanek, myslim ze jsi vystihl a rekl to, co si hodne muzu mysli a nereknou.

    Preci jen, 9z10 radeji uvidi svou partnerku v satech/sukni nez v dzinach-byt"delaji hezky zadek"
    stejne jako co se tyce vlasu, i kdyz dle ostatnich zene neslusi dlouhe, jeji partner ji bude preferovat s delsimi vlasy

    OdpovědětVymazat
  45. Mně zase vadí, jak se všude řeší, že je nechutný, když holce vykukuje spodní prádlo (ramínko, kousek kalhotek při předklonu - víc samozřejmě vadí i mně, jako třeba celý zadní díl podprsenky apod.), ale nikdo už se nepozastavuje nad tím, že spousta mladých mužů chodí pravidelně s trenkama venku! C.

    OdpovědětVymazat
  46. Jedna věc je, když ty trenýrky náhodou vykouknou, druhá je, když je má schválně venku (když jsem chodil na střední, spousta kluků to dělala, protože to tehdy bylo in) a třetí věc je, když má holka (špatnou) podprsenku někde mezi lopatkama, takže jí z toho mini tílečka samozřejmě leze. Je přece rozdíl mezi náhodou odhaleným ramínkem a tím, kdy tílko začíná až pod podprsenkou, ne? Když si bere tílko, tak si má vzít takovou podprsenku, aby pod tím nebyla vidět, ne?

    OdpovědětVymazat
  47. Já sice vylézající zadní díly podprsenky, normální ramínka k tílkům za krk /bez ramínek atd. fakt nesnáším, na druhou stranu se to ale klukům hrozně lehko říká. Pokud to nezažijou tak fakt těžko pochopí, že občas je to opravdu umění mít podprsenku která vám bude příjemná a bude opravdu držet, nebude se rýsovat ani prosvítat a zároveň z ní nikde ani kousíček nevykoukne. Už proto si myslím, že holky to mají s oblíkáním mnohem složitější než kluci. A jak jsi to myslel s tím, že je rozdíl jestli ty trenky koukají úmyslně nebo omylem... u holek to, že ty tanga vylezly omylem taky nikdo jako omluvu nebere :/ tim teda neřikám, že by mě vykukující okraj trenek nějak pohoršoval, protože stejně přes to většinou mají triko nebo košili takže to není vidět, ale když už tu bojuješ za tu rovnoprávnost tak by jí to chtělo obouma směrama :)

    OdpovědětVymazat
  48. A napadá mě ještě tak jestli vlastně chceš aby se holky oblíkaly víc žensky a kluci jako chlapi a nebo jestli ti jde o to aby všichni mohli nosit všechno. Z toho článku mi totiž přijde, že ti vadí když se holky oblékají do šortek a jiných pánských věcí, ale přitom, že ty bys rád aby ženský prvky byly u kluků akceptovaný. Takže jak?

    OdpovědětVymazat
  49. To je právě ta otázka. Předpokládám, že ženy se najednou nezačnou cpát do cudných šatů, když tendence je být čím dál tím víc odhalená a oblékají pánské oblečení. Na druhou stranu očekávají, že muži budou mužní, mužně se chovat a mužně se oblékat - tak jak tomu bylo odedávna, a "ženské prvky" u mužů neakceptují. Není to nefér? Nemluvím o tom, aby muži byli zženštilí, ale proč někomu vadí pánská psaníčka, „krátké“ šortky, upnuté kalhoty, na kterých přece nic není, když některé ženy nosí ryze pánské oblečení, sestřihy a doplňky a vypadají v tom jako mužatky?

    Do toho ženy touží po tom, aby se muži všude holili, chodili stále jako ze škatulky, používali kosmetiku, měli krásný účes a ještě pomáhali v domácnosti. A když to pak chlap dělá, tak o něm řeknou, že je zženštilý nebo buzna. Nebo ne? Nedávno jsem slyšel nějaké ženské stěžovat si, že jejich chlapi doma nic nedělají a nosí jen džíny a trička. A kamarádčina mamka pro změnu naznačovala, že její známý, kterého baví péct dorty, je asi gay. Proč? Protože rád peče a v obleku mu to vždycky sluší. Když se mi v pubertě začala osypávat pleť, začala mi mamka nutit nějaké přípravky na obličej. Teď je používám dobrovolně a už k tomu má poznámky… Stačí vám to?

    Nemůžu se zbavit dojmu, že role se obrátily. Ženy si můžou dovolit cokoliv a když muž něco namítne, je to genderová pohroma, muži utlačují ženy a podobně… chápete o čem mluvím?

    OdpovědětVymazat
  50. Tak strašně bych to nedramatizovala - ostatně, co člověk, to názor.

    Nemám nic proti vkusnému odhalování, ale i tam platí všeho s mírou.

    Dobrý den, kozy ven, zadek vykukující při neopatrném shýbnutí se mi nepřijde jako rafinované odhalování, stejně tak jako šortky vykrojené víc než plavky Pamely Anderson v 19.díle Pobřežní hlídky.

    Na střídmě odhaleném muži ráda spočinu pohledem, ovšem nedá se to tvrdit plošně o všech mužích v Čechách, protože tito o sebe vesměs kdovíjak nedbají. Když proto vidím muže v nátělníku vlajícího na tyči v MHD, kterak mu ze slepeného chomáče podpažních chlupů ukapávají kapky potu na nebožáka sedícího pod ním, radši bych všechny navlíkla do skafandrů.)

    Mužské extrémně krátké šortky moc neoblibuju. Je to nejspíš tím, že u nás na malém městě v létě pravidelně vysedává postarší cowboy právě jen a pouze v tzv. hotpants, a tímto pohledem traumatizuje mé estetické cítění již téměř dvacet let.

    Proti nahým nohám v mokasínách nemám též nic, protože je tak sama nosím.


    Shrnula bych to takto: všeho moc škodí, a i při cudném odhalování je třeba respektovat dispozice postavy. (A čekám, kdo mě zdrbne na blogu, až mě v Brně potká v krátkých šortkách, prostříhaném topu bez zad a semišových polobotkách naboso.))

    OdpovědětVymazat
  51. Velmi zajímavé zamyšlení, vážně. Včetně komentářů pod ním. Můj názor na ženské odívání a vlastní pohled na věc (ano, jsem v tomhle staromilec a nejlépe se cítím v šatech) znáš...
    Předsudky, týkající se spoolečenské akceptovatelnosti "novot" v mužském oblékání, se jen tak neodbourají... chce to asi čas.

    http://www.elilina.com

    OdpovědětVymazat
  52. Já mám odhalený mužský ráda. Teda když je na co koukat, samozřejmě.

    OdpovědětVymazat
  53. Mě osobně šorkty a sandále na mužích nepobuřují. Ale tílko nepochopím nikdy a vždy mi budou odhalená ramena připadat nechutná.

    Jinak si myslím, že by to chtělo víc nadhledu. Působí to na mě trošku jako fňukání nad tím, že se někomu nelíbil tvůj kus oblečení. Tak ať, ne? O tom to přece je, když si na sebe vezmeš něco, o čem víš, že boří konvence. Viz ten overal.

    Nechávám ostatní, ať si nosí co chtějí. Ale chlap v tílku pro mě nikdy nebude sexy...stejně tak třeba ženská, které čumí z topíku 80% podprsenky.

    OdpovědětVymazat
  54. Můj muž je hezký, po městě se pohybuje upraven, holí si podpaží, nosí fialovou barvu, rád a dobře vaří, chodí se mnou nakupovat oblečení a ŽÁDNÁ holka mi NIKDY neřekla, že je "zženštilý nebo buzna". Obvykle naopak vzdychají závistí a ptají se, jestli nemá ještě bratra.

    Zdá se mi, že si moc bereš názory zapšklých babek. Mladý holky - podle mých zkušeností - berou kluky, kteří o sebe přiměřeně pečují, všema deseti. A takový, které pomáhá doma, vaří nebo nepohrdá "ženskými" tématy, je na roztrhání. :)

    Anna

    OdpovědětVymazat
  55. ano ano plne suhlasím s tým že by si mal nosiť každy čo chce!


    aa tie linky čo si tam poslal no hroza hlavne debata na uzke gate :D

    a inak mi príde že si to napísal tak že to niektorí nepochopili..ale neva!

    OdpovědětVymazat
  56. Anonym: Mně je úplně jedno, co píše nějaký zamindrákovaný anonym, kdybych si to měl brát, tak už bych s blogem asi přestal a nechal se hospitalizovat v Bohnicích :) O tom ale můj článek přece není a ty to furt nechápeš... Myslím celkově názory typu "pánské sandály a kraťasy nepatří do města, ale na pláž". A žena jde v sandálách i na předávání Oscarů a je to OK.

    Roksana: A ty tílka venku nenosíš?

    OdpovědětVymazat
  57. Docela by mě zajímalo, kde teda chodíš na ty diskuse, když říkáš, že to neřešíš a tak. To pod tvojí fotkou a na tvym postu chápu, ale třeba nevím, kde přijdeš k tý diskuzi na omlazení. to ti ty odkazy posílaj fanoušsci nebo to tak opravdu řešíš, že si to vyhledáváš? Jinak koukala jsem na ty komentáře pod tou fotkou na fb a chápu to dobře, že ten odkaz na nějakou fotku byla fotka slečny co to pod tím řeší? Nebo jak se tam došlo na její oblečení se psem?
    No a navíc Theresa likuje tvůj posměšný komentář o něčí (ne)ženskosti?! Já nevim no to už je fakt skoro směšný...
    B.

    OdpovědětVymazat
  58. Občas mi odkaz někdo pošle, dívám se do statisktiky a někdy se tyto věci řeší u úplně jiného témata. Třeba jednou jsem takhle četl něco o MHD, pak tam začaly řešit lidi v MHD, pak jejich smrad a oblečení a pak tam začaly holky psát o tom, že jim chlap v nátělníku připadá odporný.

    K té slečně na FB: Psala, že se z mužů vytrácí mužnost nebo co, tak mě zajímalo, jak vypadá ona. A myslím, že to od ní nebylo zrovna trefné.

    OdpovědětVymazat
  59. Já si myslím, že je na každém co nosí. Žijeme v demokratickém státě a každý si může dá se říct dělat a nosit co chce. A navíc teď, kdy jsou vedra by mi vás mužů, kluků, chlapců bylo líto, kdyby jste se museli pařit v tričku s rukávem a dlouhých kalhotách. Každý má právo na pohodlí a udělat si ho podle sebe :)) myslím, že nátělníky a kratší šortky nad kolena, plus sandály nejsou nic špatného ;) A overály,tašky do ruky, psaníčka - myslím, že ve světě je to úplně normální a že i můž si potřebuje dát někam své věci :))

    OdpovědětVymazat
  60. Já osobně se nepohoršuji, ať si každý nosí, co chce. Jen se mi prostě nelíbí, když má muž příliš krátké kraťasy...neívm proč, ale tohle mě v zásadě odpuzuje. Není to tak, že bych si řekla, ať se muž hezky podle etikety peče v dlouhých kalhotech, akorát na to mám jiný estetický názor. Zase nemůžeš házet všechny do jedoho pytle.

    A overal klidně nos, ale stejně mi nenamluvíš, že vypadá jako overaly, co běžně nosí ženy...plus, se na něj vztahuje stejné hodnocení (moje osobní!) jako na krátké kraťasy...velmi nehezké.

    OdpovědětVymazat
  61. K taškám/psaníčkům - jsem pro všema deseti, od ethno žebradel po longchampky. Protože není nic horšího, než sáhnout chlapovi na zadek a najít tam peněženku, klíče, použitý látkový kapesník, mobil, vysypané drobné a balíček žvýkaček, to vše ve dvou mini kapsách!

    OdpovědětVymazat
  62. je to v prudernosti tejto spolocnosti.
    ludia istym sposobom miluju uniformitu, nic na co nie su zvyknuti. podobne typy ludi riesia rovnako i inak oblecene zeny...
    u muzov tym viac, kedze vseobecne sa u nas "neriesi panska moda" a muz ma predstavovat istotu a stabilitu...

    inak zmena mojho url na http://the-jul.blogspot.com/

    OdpovědětVymazat
  63. Souhlasím, ale myslím, že to platí spíš tady pro tu naši módně zastydlou středoevropskou společnost - zkus vygooglit nějakou asijskou hvězdu, např. Lee Min Ho nebo Jang Geun Suk, mají skvělý styl, který by tady hodně lidí považovalo rozhodně za zženštilý, ale v Asii jsou oba sexbomby, po kterých touží srdce milionů dívek, takže někde už ta módní revoluce proběhla i u mužů, jenom se to sem dostává trochu pomaleji.

    OdpovědětVymazat
  64. Já jsem teda zásadně pro sandále a kraťasy/šortky u mužů. Můj chlapec je nasadí s prvními dvacetistupňovými teplotami a sundá zase s příchodem podzimu. Líbí se mi dokonce i pánské nátělníky, když má do nich hezké tělo. Ale co nikdy v životě nepřenesu přes srdce jsou trička bez rukávů (snad je jasné, co si představuju pod nátělníkem a co pod tričkem bez rukávů), která nosí speciálně "týpci z fitka" a je to opravdu vrchol všeho kekelu. A další specialitka z fitka, tričko s výstřihem do V. To teda taky nemůžu. C.
    P.S. Ještě k tomu prádlu: vadí mi jen to, že nad vyčnívajícím prádlem u holky každý ohrne nos (pokud má špatnou podprsenku, tak to holt chce zásah z nebe), ale u chlapa se lem trenclí prostě neřeší, přitom je to totéž.

    OdpovědětVymazat
  65. já jen, jak jsi tady někde psal to s tím, že holky můžou nosit obtažený věci a u kluka jsou obtažený věci NE-E, tak bych podotkla, že holky nosej obtažený věci především proto, že se to klukům líbí (jasně, ne všem, ale většině kluků se na normálně hubený holce budou třeba obtažený šaty, kalhoty, triko líbit)... obtažený kalhoty dost holkám na klucích přijdou nehezký (možná nás taky štve, že je pak vidět že maj kluci hubenější nohy než my :D ), ale to přece není ani tak o tom kdo co může a nemůže... stejně tak jako kluci s oblibou nosej (teď už to naštěstí tolik nevídám) nasrávačky ze kterých jim koukaj trenky, pokud ten rozkrok nemá do půli stehen, tak se nad tím na ulici asi těžko někdo pozastaví, ale holka v "hárém" kalhotech vypadaj hrozně, nepřitežlivě...

    můžem nosit co všichni co chcem - jak vidíš tak tílka, šortky, sandály a nevimcoještě pro chlapi se normálně prodává, ale většina kluků to nenosí protože to prostě není považováno za přitažlivý - jenže proti tomu se nemá cenu vztekat, tak to prostě je :) nemyslíš?

    gréta

    OdpovědětVymazat
  66. Rozdíl je v tom, že zatímco holka, když se obleče do pár kousků průhledného nic, vypadá jak kurva, tak ty, když si vezmeš ty svoje ohrnutý nohavice a k nim psaníčko, vypadáš jak piča.

    OdpovědětVymazat
  67. To ako človek v určitom oblečení vyzerá nezáleží len na oblečení samotnom. Záleží to aj na osobnosti. Obleč ľahkú devu do Chanel kostýmčeka, dámu to z nej nespraví. A prečo to píšem?
    Pretože fňukať, že "V létě si ven vyrazíte v babiččině košilce a sandálech, zatímco chlapovi utahujete kravatu a cpete ho do saka, ponožek a polobotek." a že ti to príde nespravodlivé, je tak príšerne nemužné a zženštilé!!!
    Môjho muža by nikdy nenapadlo nariekať, že keď lialo a dal mi svoje sako alebo bundu, aby som nezmokla, že je to nespravodlivé, že on mokne a ja nie.
    Chápeš, Víťo?
    Jana

    OdpovědětVymazat
  68. Já také nabídku holce bundu, když je chladno nebo prší, ale o tom nemluvím. Ty to nechápeš. Nabídkou ženě bundu, otevřít jí dveře a podobně, je slušnost. Já mluvím o tom, že ženské poměry se uvolnili, zatímco ty pánské zůstávají více méně stejné.

    OdpovědětVymazat
  69. Já teda nevím, v jakých kruzích se pohybuješ, ale muži, které znám, nosí výhradně to, v čem se cítí dobře. Bez nějakých zvláštních ohledů na okolí. A ženské věci nenosí, protože by se necítili být muži. C.

    OdpovědětVymazat
  70. Len práve to, že nad tým vôbec filozofuješ, mi príde proste strašne nemužné. Ono to totiž vôbec nie je o overaloch a krátkych nohaviciach.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  71. To je přesně ono. Vy, ženy jste se už tak emancipovaly, že muž už pomalu nemůže nic říct, aniž by byl souzen... Já bych také mohl říct, že mi připadé neženské a mužské, když žena nosí kalhoty, má krátké vlasy, má vyšší než základní vzdělání a podobně... :D

    Ženy už se nechovají žensky v tom smyslu, v jakém byla ženskost ještě relativně nedávno definována - to dnešní společnost akceptuje - ale pokud vím, tak většině žen se stále nejvíc líbí muž, který se bude chovat jako gentleman ze starých časů. Nemám pravdu? Ale co ženy? Ty už se přece nechovají jako dámy.

    OdpovědětVymazat
  72. Nene, třeba s tím overalem - je hnusný, hnusný, jak na zasněných fashionblogerkách oděných od hlavy až k paptě v hm, tak na klucích. Overaly slusi malym detem a funkcní jsou sjezdovkové kombinézy (i kdyz uz taky par let za zanitem).
    Zenam se libi muz, ktery se chova jako getleman za starych casu. Muzum zas divka, ktera neplive a chova se jako dama. Zeny, ktere se tak nechovaji, pritahuji ty typy muzu, o ktere damy nestoji.
    ale ale, nesmesovala bych "nosí kalhoty, má krátké vlasy, má vyšší než základní vzdělání a podobně", kalhoty s vnitrnim vyzarovanim a vzdelanim. Kalhoty taky spouste muzu moc krasne nepripadaji, vsak taky u overalu, leteckych bund, divnych kalhotovych kombinaci na blozich knikaji hlavne holky, nad tim, jak originalni to je. To, ze jsi mily, vzdelany a slusne vychovany chlapec ti prece nikdo nebere? (prestoze ta vychovanost a treba nekrkani u jidla, vune v podpazi a cista plet se da take povazovat za zzenstile, minimalne par buranu to tak bere). Takze holkam se neda brat vzdelani atd:)
    Na holce mi pripada letecka bunda orginalni, ne pekna. Na chlapci mi pripadaji kalhoty v delce trenek originalni, ale silne nepritazlive, to je cele. s pozdravem, B.

    OdpovědětVymazat
  73. Nechápem ako može niekto v dnešnej dobe riešit to či je niekto gay alebo nie. To či si gay alebo nie je nepodstatné. Ja osobne ich zopár poznám a čo sa týka tých,ktorých poznám, by som povedal, že sú kreatívnejší a vedia vicítit určité veci, čo klasický "macho" nepochopí. Ale určite, ked náhodou narazím na nejakého, ktorý bude napr. promiskuitný alebo primitívny, nebudem to hned "škatulkovat" ako to vačšina ludí robí.
    Flavio
    Flavio

    OdpovědětVymazat
  74. Ja nechápem, prečo riešiš nejaký divný všeobecný názor spôsobom, ktorý uráža ženy - mňa by ani nenapadlo pchať v lete priateľa do obleku a vôbec mi nevadí, že chlap si v lete vyrazí von v kraťasoch a tielku, nevadia mi ani upnuté nohavice, ktoré sa tu spomínali. Uvedom si, že všeobecný názor je konzervatívny a vysmieva sa všetkému, čo je trochu odlišné, napríklad u nás je všeobecný názor, že čo má viac ako 60 kíl je fuj a malo by sa to zahaliť do stanu a nevychádzať z domu - a čo teraz slečny, čo danú definíciu nespĺňajú? Majú sa zavrieť doma a písať nenávistné blogy v ktorých by z toho obviňovali mužov?
    Vykašli sa na to. Tvoje oblečenie je zaujímavé ale musíš počítať s tým, že príliš "vykukuješ" a ľudia proste papuľovať budú, radšej si odpusti takéto články, tie pôsobia smiešne a "nemužne".

    OdpovědětVymazat
  75. Jsem toho názoru ať si muži nosí klidně sukně, hlavně když pod ni mi budou mít pořád koule!!

    OdpovědětVymazat
  76. Flavio: na téma gay se tu vyjádřil jen jeden člověk - a pak ty; tak buď věren svýmu postoji a neviř zbytečně to, co za to nestojí. Přemejšlej.

    Vítek: Uměle vytvořený problém? Mám dojem, že teď víc než kdykoli jindy si může dovolit nosit každý, co chce, ozdobit se čímkoli, místo funkčního zavazadla použít cokoli (moje krásná princezní spolužačka nosila na zádech odpaďák, po vzoru "Známka punku"; všichni to přežili s nadhledem). Každej může nosit cokoli, na co si TROUFNE. Pokud máš zapotřebí řešit hranice mezi "holky směj, my nesmíme" (jak ze školičky, viď), tak si spíš rozmysli, na co máš a na co nemáš.

    Sára

    OdpovědětVymazat
  77. A promiň, ale zase tě to téma nějak převálcovalo a ukazuje podstatu tvý neschopnosti domýšlet. Fakt piš radši o brožích, sandálkách a cojekdenovýho, tohle nech bejt. Je to trapný a směšný.

    OdpovědětVymazat
  78. Argumentácia tým, že dnes majú ženy prístup k vzdelaniu je primitívna.
    Jana

    OdpovědětVymazat
  79. Bezva článek. Něco na tom bude. Proti zkracování nic nemam, ale chlap v overalu mi přeci jenom ještě přijde trochu zvláštní.
    Ale je zajímavý se nad tim takhle zamyslet.

    OdpovědětVymazat
  80. Sára: Není to uměle vytvořený problém. V poslední době se o tom poměrně často píše. Jen takové zmínky, ale píše. Třeba jak Tom Ford řekl, že muži by ve městě nikdy neměli nosit kraťasy/šortky a sadnály. Nevím jestli je to jen můj pocit, ale šortky u kluka znamenají pro spoustu lidí "volný čas". U holky jsou OK. To stejné sandály x páskové boty na podpatku. Uý konečně chápeš, o čem mluvím? Nemluvím tu o kritice mého oblečení, ale o mužích a ženách ososbně. Je to ale jen můj názor. Pokud tě intelektuálně neuspokojuje, přečti si něco jiného ;)

    Jana: Já nic takového netvrdím, přečti si to ještě jednou. Mluvil jsem o ženskosti, jak o ní píše třeba Nietzsche. Uznej, že se ženy od té doby HODNĚ změnily. Muži ani moc ne, nemyslíš?

    OdpovědětVymazat
  81. Mhmhm.
    Ad "paření se v dlouhých rukávech" zmíněné v diskusi - jojo, vystavovat holou kůži slunci vás asi hodně ochladí a té kůži to hodně pomůže, že ano. Nosím i v létě dlouhé rukávy a dlouhé kalhoty a kupodivu, je mi stejně nebo kolikrát i líp než když jsem si párkrát vzala něco kratšího (a taky člověk maže mnohem menší plochu antisluneční pastou).

    Ad "ženy mohou všechno, muži mají smůlu"
    Myslím si, že v době a místě, ve kterém žijeme, si může každý nosit opravdu co chce. I kdybys pobíhal po městě v plavkách a na vysokých podpatcích, není to trestné.
    A přijde mi poněkud komické nejdříve na nějakých konvencích trvat (ples = oblek) a následně si stěžovat, jak jsou špatné.

    Dodatek: Proč (některým) ženám přijde divný/nehezký/odporný muž s psaníčkem a tílkem a (některým) mužům zase žena v kalhotách s vyholenou hlavou? Imho proto, že určité procento lidí vnímá zjev jiných lidí, zejména těch opačného pohlaví, primárně přes svou sexualitu. Nehodnotí tedy estetiku jako takovou, ale spíše přitažlivost => pokud člověk nosí něco, co 'symboly přitažlivosti' rozbíjí či deformuje, nebude zas tak málo osob, kteří ho budou vnímat jako nehezkého.

    OdpovědětVymazat
  82. jako žena nejsem nijak konzervativní, právě naopak, miluju u muž cokoliv od obleku přes metalový hábity až po punk-boys, takže pro mě ai článek primárně nebyl, nicméně, co mě upoutalo, je ta volnost v oblékání žen. souhlasím, nicméně to svazuje. pokud si na sebe mohu vzít cokoli, pak mám rozhodovací dilemata na běžným denním pořádku. zvlášť, pokud jdu di divadla - tam to mají muži stokráte snadnější :)

    OdpovědětVymazat
  83. Neřekla bych, že je to zajímavý článek, spíš zajímavá diskuze, ze které plyne jedna důležitá věc, která mnohým lidem zaměřeným na módu a trendy uniká: totiž že je velmi důležité, aby dotyčnému ta věc slušela a "sedla" (plus by oděv měl být úměrný příležitosti, ale to je snad jasné). A tady milý Vítězslave vidím ono příslovečné jádro pudla. Pokud někdo píše, že některá ze Tvých součástí oděvu je "hrozná", nebo se táže, co za příšernost jsi na sebe navlékl, má dle mého názoru v devadesáti procentech případů na mysli, že Ti to nesluší. (A overal nesluší kromě mimin nikomu, jakkoliv trendy záležitostí se může jevit.) Bohužel některé módní trendy upřednostňují jeden konkrétní typ postavy a ostatní v tom vypadají hloupě až příšerně. Na Tobě na jednu stranu oceňuji, že testuješ, co vše je možné, snažíš se posouvat hranice a vyhýbáš se nudným věcem, na druhou stranu taky občas, když sem zavítám, pokrčím obočí a pomyslím si, tohle ne. Holt někteří jdou dále a chtějí to prodiskutovat, bohužel jim to asi nemůžeš zakázat.

    A ještě jeden postřeh. Tam, kde muž nosí oblek, je po ženě též požadováno společenské odění, které velí žádný nebo malý výstřih, minimálně odhalená ramena, sukni ke kolenům a na nohy silonky (a že v létě kolikrát raději volím kalhoty než silonky), boty uzavřené. Je pravda, že jsme za posledních dvěstě let byly zbaveny povinnosti nosit korzety a krinolíny, ale skutečně neplatí, že si žena na sebe může vzít cokoliv, pokud jde o příležitost, kam muž musí mít oblek.

    Btw. ty obleky Ti většinou moc sluší.

    OdpovědětVymazat
  84. Souhlásím se článkem i s několika komenty. Jako třeba že předsudky jsou zlo a že mám odhalené muže ráda, když je na co se dívat ,)))

    OdpovědětVymazat
  85. Super článok!

    mne to príde, že mužom v dnešnej dobe pristane čokoľvek, ale oni (teda vy) sami ste s oblečením (masovo) začali experimentovať len v posledných rokoch. tak je pre veľa ľudí novinkou niečo zo ženského šatníka napr. vidieť v mužskom.

    ale držím vám palce :D raz to bude úplne normálne :) aj ženy si prešli tým, že keď začali nosiť napr. nohavice/rifle tak to pripadalo všetkým divné, a dnes nosí väčšina žien len nohavice.

    OdpovědětVymazat
  86. popravdě jsem si přečetla jen první odstavec a musím reagovat.
    chlapi v tílku? mokasíny bez ponožek? jo!! a bez debat! v ČR to bohužel není moc běžné. ale když minulý rok přijeli kamarádi ze států, všimla jsem si právě těch tílek. a upřímně jsem jen "slintala" a bylo mi líto, že to u nás "není normální". nevidím v tom problém, líbí se mi to a svého přítele budu nenápadně nabádat k tomu, aby takto oblečený chodil.

    OdpovědětVymazat
  87. Jednou jsem pospíchal do školy a rychle jsem na sebe navlíknul černý skinny stretche a šedivý tílko a učitelé mi pak říkali, že takhle bych do školy chodit neměl, ale zarostlej jedinec ve spocený mikině a teplákách velikosti XXL je v pohodě.

    OdpovědětVymazat
  88. Zajímavý názor z druhé strany. Rozdíly v mužském a ženském oblékání jsou podle mně dané hlavně tím, na co jsi narazil. Emancipaci žen. V původně čistě patriarchální společnosti měly ženy před sebou velký skok ve svém společenském statusu a s tím šel vlastně nutně i vývoj odívání. Muži tuhle příležitost neměli a mít nebudou protože jejich status se nezměnil. Možná. Myslím si totiž, že se změní směrem kterej bych možná hloupě označila "womanizace", kdy se děti budou konečně vychovávat rovně. Klukům se nebudou vtloukat do hlavy blbosti jako muži nepláčou, nenosí růžovou, nedělají to a to musí být rozhodní a živí rodinu..a to by mohlo znamenat i změnu v oblékání. :)))

    OdpovědětVymazat
  89. Ahoj, můžu se zeptat jaké typy žen se ti líbí? respektive, jaký styl oblékání? Díky

    OdpovědětVymazat
  90. To je ale šalamounská odpověď....:-))

    OdpovědětVymazat
  91. http://czechfashionisto.blogspot.com/2011/07/karlovy-vary-ii.html

    Hned druhý komentář: "...tie sortky sa mi zdaju byt az moc kratke, pripada mi to trochu vulgarne..."

    Už chápete, o čem mluvím?

    OdpovědětVymazat
  92. Moc to tady hrotíte. Každého přitahuje něco jiného. A proto si hledáme takové kamarády a takový protějšek podle toho, co nám vyhovuje a ostatní lidi nezměníme...

    Chápu, že ti je líto, že lidi odsuzují něco, co se dá označit jako "nová kolekce, nezničená věc, čistá věc, věc přiměřená příležitosti". Mám občas podobné pocity jako Ty. Kdyby se ti lidi radši aspoň občas umyli a koupili si nové boty:-)

    Mám ráda hodně upravené muže, ale každopádně jsem docela konzerva a mít vedle sebe muže, co má džínové šortky do půlky stehen, psaníčko a glády, tak zdrhám. Na druhou stranu sama nechodím po Václaváku polonahá.

    Zajímal by mě tvůj názor... tuto zimu byly v ženské módě dva převažující trendy - velbloudí kousky a skoro pánský oblek. Takže jsem si koupila velbloudí kabát, velbloudí kalhoty, velbloudí svetr...
    A taky jsem si koupila části pánského obleku upravené pro ženy. Např. chanelovské polobotky Vagabond, černé kalhoty na tělo s aplikacemi jak na oblekových, černé široké kšandy, jednoduchou bílou košili, košili s modrým proužkem, bratrovi jsem sebrala úzkou černou kravatu. Za předpokladu, že je tento oblek v módě, odsoudil by jsi mě jako emancipovanou feministku, mužatku apod., když by jsi mě v něm potkal? :-)

    OdpovědětVymazat
  93. Nemám nic proti tomu, když ženy nosí pánské oblečení nebo věci inspirované pánským šatníkem. Ale jak sama říkáš, jsi konzerva a šortky do půlky stehen a psaníčka se ti nelíbí. Ženy se smí inspirovat pánským šatníkem a muži ne? A kdo vlastně rozhoduje co je dámské a pánské oblečení? Všechno jsou to jen konvence. A to nejsou jen moje názory, ale otázky, které se v módě poslední dobou řeší. O tomto byl můj článek.
    Vezmi si takové kolekce pánských sukní, oblečení s leopardím potiskem nebo boty na podpatku. Viz návrháře/značky jako Rad Hourani, Givenchy nebo Rick Owens.
    A když se nad tím zamyslíš: Proč přestaly ženy nosit spodničky a pak i dlouhé sukně? Začaly pracovat a takové oblečení je nepraktické. A proč by tedy nemohli nosit muži krátké šortky? A proč ne psaníčka? Ženy začaly nosit kabelky, protože u sebe potřebovaly mít různé věci každodenní potřeby. Moderní muž u sebe také potřebuje nosit spoustu věcí, a i když má sako i kalhoty pět kapes, tak sedět si na peněžence nebo krabičce cigaret a sako mít zdeformované vybouleninami není příjemné.
    Ženy mají neomezené možnosti a od mužů se na jednu stranu požaduje hezké oblečení, ale moc toho na výběr nemáme, když nechceme jen kalhoty, tričko/košili a svetr/sako.

    OdpovědětVymazat
  94. Před x lety se móda vyvíjela velmi pomalu a vždy se přizpůsobovala stylu života lidí a uměleckým slohům. Navíc oblékání bylo symbolem životní úrovně, vzdělanosti... Ještě mezi válkami existovala jistá pravidla, ale od té doby už to jde s módou jen z kopce. Každý žije jinak a nějaká pravidla prakticky neexistují, lidé se akorát navzájem odsuzují a vznikají otázky. Ale odpovídat na ně se nikomu nechce. A pokud ano, tak se lítá z extrému do extrému, viz ty pánské podpatky a sukně. Možná bys mohl využít vlivu svého blogu a pár jich zodpovědět? :-)
    Navrhuju nedžínové šortky do půlky stehen, psaníčko s páskem přes rameno... A zašité kapsy. Značky jako např. Massimo Dutti zašívají skoro všechny kapsy. Je strašný vidět, jak se mužům rýsují peněženky, mobily, klíče a doklady na všech možných místech na těle...

    OdpovědětVymazat
  95. Právě kvůli naditým kapsám nosím psaníčka ;)

    OdpovědětVymazat
  96. Tahle diskuse mi připomněla úryvek z výborné Povídky Jeroma Klapky Jeroma: O umění rozhodnout se.

    (...) Jaká škoda, že se jezdecké kalhoty dnes dělají tak vyboulené. Jak je možné, že pánská móda pořád víc a víc skrývá mužskou nohu? Ženy se teď za ty svoje stydí čím dál míň, zatímco my jsme v tomto ohledu stále rezervovanější. Proč není v dnešní době možné nosit hedvábné punčochy, přiléhavé pantalóny nebo slušivé pumpky našich mužských předků? Jsme snad umírněnější - či nastalo snad v této věci jisté zhoršení kvality, a proto je jen moudré, že je jistým partiím zabezpečeno utajení?

    Já sám vůbec nechápu, proč nás ženy vlastně milují. Určitě je přitahuje naše ryzí hodnota, naše cenné vlastnosti - jistě to není jen tím, jak vypadáme v tvídovém kompletu, černém kožichu, vestě, či se stojatým límečkem a cylindrem. Nikoliv, jejich obdiv zřejmě vyvolává jen pouhá síla našeho charakteru. (...)

    Věčná to otázka. Další komentář tento úryvek (snad) nepotřebuje.

    Smilla

    OdpovědětVymazat
  97. Naprosto souhlasím :) Kolem roku 1800 nastal zlom - pánská móda dostala podobu, která zůstala do dnešní doby téměř nezměna. Dámská se nadále stále měnila, ale ta pánská zůstala na mrtvém bodě. A pokusy o změnu se setkávají spíše s negativními reakcemi...

    OdpovědětVymazat
  98. Tak tímhle tím článkem si nepotěšil mnoho žen :)! Co je mi opravdu nesympatické, tak když někdo dává ženu k ženě, muže k ostatním mužům. Teď si nás, naše mno, myšlenky, chování srovnal do jedné řady! Jinak musíš se smířit, že ženy ohledně mody mají více možností a doba se mění. Ano, je to tvůj styl, ale kabelka do ručky či psaníčko není moc mužné a to nejen pro mě. Souhlasím s dojmem anonyma.

    TEREZIE

    OdpovědětVymazat
  99. Je to velmi nesouvisle psané, ale myslím, že k pochopení to je!

    T.

    OdpovědětVymazat
  100. Nevhodně odhalený člověk mě pobouří stejně, ať jde o muže nebo ženu. Muž s kabelkou mi nijak nevadí. To je tvoje věc. Klidně buď tím průkopníkem, ale pak se smiř s povytaženým obočím, protože tak to prostě je, to je riziko toho, co ses rozhodl prosazovat. Něco nezvyklého. Budeš výjimka, budeš v tom sám, je spousta a spousta mužů, které móda prakticky nezajímá. Každého volba a každého následky, které prostě musíš nést. Já osobně to nemám potřebu odsuzovat. Nechci se dívat na to, jak chodí někdo ušmudlaný, otrhaný, v nepadnoucím oblečení. Dál už to můj problém skutečně není. Jenže tvoje oblečení na tobě vypadá povětšinou, jako kdyby bylo o dvě čísla menší. A nediv se, že si čtenáři rádi rýpnou. Děláš totiž to samé. Okázale opovrhuješ ostatními, stálé řečičky o tom, jak jsou Češi konzervativní a malí a netolerantní a závistiví. A čtenáři pak okázale opovrhují zpětně tebou. Jak prosté. Navíc argumentačně zvládáš výhradně etudu na téma "bé, vy jste na mě zlí a vy my nerozumíte". Děláš si to sám. Nechovej se jako povýšený snob, když na to nemáš. Nemáš-li argumenty, klidně skálopevně tvrď, že tráva je modrá, ale alespoň si na tom teda trvej. A nebuď jak malé děcko, co má názor a když ho někdo upozorní, že se plete, tak se rozbulí.

    OdpovědětVymazat
  101. Osobně bych uvítala, kdyby se více mužů začalo zajímat víc o módu a ukázalo kotník/lýtko nebo si místo batohu vzalo jen psaníčko do ruky (naprosto nesouhlasím s komentáři, že to není mužné!!). Nepřijde mi to zženštilé, ani trochu - spíš naopak mi módní sebevyjádření u mužů imponuje.
    Pravdou ale je, že pokud se rozhodneš oblékat něco nezvyklého (např. turban nebo overal) musíš se s mířit s tím, že určitá část tvého okolí bude reagovat negativně. Jak tady již někdo psal, je to riziko, které s sebou zájem o neotřelou a originální módu nese. Bohužel, u nás společnost z míry vyvede kdejaká maličkost, ale přes to se musí člověk přenést. :)

    OdpovědětVymazat