pátek 27. května 2011

Merino je lepší než syntetika


Photobucket

Když mě oslovila PR manažerka firmy Icebreaker, jestli bych měl zájem vyzkoušet jejich funkční spodní prádlo, tak jsem si vybavil takováta přiléhavá polyesterová trička s oranžovými nebo fosforovými pruhy a smrad, který se linul z bráchovy tašky po každém fotbalovém tréninku. Ale když řekla, že jde o prádlo z merina – vlny zvláštního plemene ovcí – tak mě to začalo zajímat.

Z merina mám několik svetrů a nemůžu si je vynachválit. Když je zima tak zahřejí, ale není v nich horko a kromě toho dobře vypadají. Přesně taková jsou trička Beast. Ochladilo mě, když bylo horko, a zahřálo, když večer teplota klesla, a merino vlákna jsou na rozdíl od syntetických materiálů prodyšná. Tričko je tak lehké, jako bych je na sobě vůbec neměl, a i když jsem se v něm zapotil, nezapáchalo a rychle zase uschlo. Merino je navíc materiál příjemný na nošení, nikde neškrábe a trička vypadají úplně „normálně“, jako kterékoliv jiné tričko třeba z bavlny, takže je můžete běžně nosit pod košilí nebo polo tričkem. Já jsem s ním moc spokojený.

Icebreaker se zaměřuje především na výrobu funkčního spodního prádla pro outdoorové a extrémní sporty, horské záchranáře a podobně. Kromě toho vyrábí Icebreaker i svetry a mikiny z merino vlny. Když už Češi tak strašně milují outdoorové věci, tak ať, prosím, nosí toto. Svetr z merina vypadá o hodně lépe než oranžová fleecová mikina a když už v tom vlezete večer do restaurace tak nebudete vypadat jako burani a nikdo neodpadne z toho smradu, když si ji sundáte. A nejvíc mě zaujaly bundy. Jednoduché, decentní, dost hezké na nošení do města a ve volném čase. plní svoji funkci. S těmi fosforovými hrůzami z Goretexu se nemůžou vůbec rovnat.

Zajímavou vychytávkou je Baacode kód, který je u každého výrobku Icebreaker (na zeleném štítku zevnitř na bočním švu) a když jej SEM zadáte, zjistíte, ze které farmy pochází ovce, z jejichž vlny byl váš kus oblečení vyroben. TADY najdete seznam obchdů, ve kterých můžete oblečení Icebreaker nakoupit.

Photobucket

30 komentářů:

  1. Diky za dobry clanek, merino mam v satniku uz 2 roky. Ceny sou vyssi ale jako spodni vrstva do zimni prahy je merino fajn. Na outdoor aktivity samozrejme jen s merinem :)

    Nezminila jste jednu velkou vyhodu tohoto materialu - Merino vubec nezapacha (je lepsi nez syntetika se stribrnymi vlakny), v extremnim pripade muzete jet na vypravu s merinem na nekolik tydnu do hor a nemusite se bat ze se ve stanu udusite :) Tahle vlasnost je samozrejme prakticka i v beznych situacich kdy merino nemusite prat tak casto.

    Merino neni svatym gralem, oproti syntetickym materialum neodvadi od tela tolik vlhkosti, takze pokud se venujete napriklad cyklistice nebo jinym narocnym aktivitam kde se clovek zpoti je lepsi merino nedavat jako uplne spodni vrstvu ale pouzit syntetiku (mam pro tenhle ucel triko Coolmax od Sensoru) ktera vlhkost rychle odvede do vrstvy vys - coz uz muze byt merino.

    OdpovědětVymazat
  2. Můžu ti oscanovat trencle a podívat se, jaký rouna nosíš na kulkách? :D

    OdpovědětVymazat
  3. tvůj blog se začíná stávat spíš reklamou.

    OdpovědětVymazat
  4. Ad první komentář ("Nezminila jste jednu velkou vyhodu tohoto materialu...") - asi si tu někdo myslí, že jsi žena, Víťo. A co se reklamy týče, něco na tom možná bude. Ale jinak pěkný článek, tu firmu znám, ale odradily mě ceny. Snad v bohaté budoucnosti...

    OdpovědětVymazat
  5. Ja se tesim, az Vitu v nejake te jejich super bunde uvidime, kdyz je z nich tak nadseny :-P

    OdpovědětVymazat
  6. great

    www.pinstripeprince.blogspot.com

    OdpovědětVymazat
  7. Kolik za tu reklamu dostáváš ?

    OdpovědětVymazat
  8. Klidně se vsadím, že protiargumenty goretexářů budou pořizovací cena a nepromokavost goretexu. Za sebe říkám, že si radši obleču mohérový svetřík (miluju sekáče!!!) než fleecovou mikinu téže barvy ;)

    OdpovědětVymazat
  9. Anonymní: Není to reklama a nic jsme za napsání tohoto příspěvku nedostal. Píšu o věcech, které mě něčím zaujaly. To vás představa, že jsem dostal peníze, tak žere? Závidíte?

    OdpovědětVymazat
  10. Závist je přirozená lidská vlastnost - jistě, že závidí(m(e)). Ale hlavně nám jde o tvou budoucnost, abys věděl! (myšleno bez nadsázky, pozn. autora)

    OdpovědětVymazat
  11. Bohužel pro sport nepoužitelné. Pokud by to byl tak úžasný materiál, mohl by mi autor vysvětlit, proč jsem na Olympiadu a MS/ME nafasoval atletický drez z toho "smrdutého" polyesteru?

    OdpovědětVymazat
  12. ...no proč proč, protože ve sportu se motaj jenom trekaři a baťoháři, co sou na plesech k vidění v nepadnoucích oblecích, víš? Tak od nich nemůžeš čekat osvícený výběr ovčího rouna a za trest se musíš potit v silónu a dederónu!

    OdpovědětVymazat
  13. Bohužel stále jen pro bohaté... Ale je hezké, že se kosmické technologie vyvíjejí, za pár let to třeba zlevní a pak nebudu smrdět. Ale do teď se musíme spokojit s tím, co je, a outdoorovat ve fosforeskujících barvách (aspoň si nás nikdo nesplete se zvířetem).
    Proti outdoorovému oblečení v restauraci nic nemám. Když to teda zrovna není pětihvězda. Ale vyznavači sportu tím chtějí dát najevo svůj životní styl, stejně jako módní guru chtějí dát najevo svůj styl nošením nejnovějších módních trendů. Trochu tolerance prosím. Mnohem ďábelštější jsou šedesátileté ženy v oblečení pro náctileté.

    OdpovědětVymazat
  14. Je také restaurace jako restaurace. Já chápu, že někdo chce dávat najevo svůj životní styl, ale já když jedu lyžovat, tak si vezmu lyžařskou bundu a když do lesa nelezu v lakových polobotkách. Tak by se snad i vyznavači hor a lesů mohli obléct do města alespoň trochu vhodně, ne? Tolerantní jsem a proti "outdoorovému" způsobu života nic nemám. Vadí mi ale, že se celkově dnešní lidé neumí vhodně obléci, a ještě se vymlouvají na životní styly.

    OdpovědětVymazat
  15. a kto určuje čo je vhodné oblečenie do mesta a čo nie? ...mirka

    OdpovědětVymazat
  16. Komentáře moc nepíšu, protože to nemá cenu je psát, ovšem dnes ho napíšu. Komentář se nebude týkat tvého článku, ale odpovědi na tvou otázku- kdo je fashion bloger? Musím říct, že mě pobavila a vážím si tě mnohem víc. Tohle přiznání nemá žádnou cenu, protože je nepravděpodobné naše setkání, ale pokud se nekdy potkáme tak ti řeknu celý svůj názor.
    tchus

    OdpovědětVymazat
  17. Mirka: Slyšela jsi někdy o "společenské etiketě"?

    OdpovědětVymazat
  18. Například Sportissimo, prodejce sportovní výbavy, říká o trekových botách:

    "Trekové boty jsou vhodné pro nejrůznější outdoorové aktivity, využijete je při rodinných procházkách i vysokohorské turistice. Nízké modely pro běžné nošení a do lehkého terénu Vám poskytnou dostatečnou oporu při lehké a střední turistice a volnočasových aktivitách. Pánská, dámská i dětská vysoká treková obuv s oporou kotníku je vhodná i pro střední a vyšší zátěž a náročnější venkovní aktivity."

    Neberu nikomu názor, že trekové boty jsou pohodlné, ale do města se podle mě nehodí, jsou to boty na sport, outdoorové aktivity. Jak by ses tvářila, kdybys ve škole potkala někoho v úplném fotbalovém dresu, nebo někoho, kdo v obalu na tenisové rakety nosil věci do školy? :D

    OdpovědětVymazat
  19. o spoločenskej etikete som pocula, predstav si... ale o tej by som sa bavila pokial ide o divadlo, ples, operu... to ze ma niekto v zime vetrovku miesto kabatu, alebo trekove boty miesto lodiciek je podla teba spolocensky nepripustne. a podla mna - nech si kazdy nosi v com sa citi pohodlne a uvolnene. nenosim sice trekove boty a vetrovku mam len ked idem snowboardovat, v meste sa castokrat pobavim ked vidim co su ludia schopni "dat na seba" a zapochybujem ci maju zrkadlo, ale nehadzem do jedneho vreca tych co sa obliekaju nevkusne a neprimerane, a tych co sa obliekaju sportovo a pohodlne... ...mirka

    OdpovědětVymazat
  20. a este dodam - poznam par ludi, ktori nosia botasky, niekedy aj trekove boty v zime, zimny kabat nevlastnia... je to ich styl, v tom sa citia dobre a napr. o popularnom hm-ku si myslia, ze tam predavaju nekvalitne lacne handry, za ktore by oni nevyhodili ani cent. je to proste cele len vec nazoru a aspon sme neni vsetci rovnaki. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  21. ad Mirka: Někteří lidé si myslí, že srkat je normální. A někteří si zase koušou nehty. A podle tvé logiky jen prostě nejsou stejní jako ostatní. Ano, oni jsou totiž burani, kteří se neumějí chovat. A stejně jako nejíme rukama, tak se prostě ve vyspělé a bohaté společnosti dodržují nějaké standardy oblékání. Nikdo nikoho k ničemu nenutí, pouze šaty dělají člověka. Nejsou to jen kusy hadru, které mají zakrýt nějaký ten špek. Celkově vypovídají o naší osobnosti. Nejsou zárukou dobrého charakteru člověka, ale slouží jako poznávací znamení. Neobstojí ani argument, že vkusně se obléci je drahé. Já sice HM nenám rád, jsou to podle mně nekvalitní šmejdy (ale některé i hezké a trendy:), rád si připlatím za kvalitu. Nicméně někomu HM přijde dobré /protože prostě kvalitu ještě nepoznal/. Navíc je levné. Takže se tam můžete dobře obléci. Proč tolerovat ponožky v sandálech, smradlavé muže, batohy k obleku, nepadnoucí kabáty od stánku, hranaté boty od Bati, polyesterové košile s krátkým rukávem, umělé kravaty nebo ty zmíněné trekové boty na denní nošení? Proč? Protože jsme individuality? nikoli, protože jsme burani. Pro mě jsou individuality v Londýně nebo Miláně - co kus, to originál. A často to je nejlevnější konfekce alá HM nebo M&S. Viděla jste tam někdy chlapa (místního) v trekové botě nebo s batohem na obleku...?

    OdpovědětVymazat
  22. videla som takych aj v zahranici, aj ked je pravda, ze u nas ich je viacej... a vytrcajuce podprsenky alebo špicate biele kozacky mi tiez pridu odporne... a vacsinou su aj ich nositelky, povedzme, nizsej urovne... ale poznam ludi co nosia v zime vetrovku, v lete tricko + rifle + botasky a to, že ich niekto nazyva buranmi, len preto ze nemaju trenčkot z hm sa ma vzdy tak nejak dotkne, pretoze si myslim ze to nie je fer. ...mirka

    OdpovědětVymazat
  23. ale jasně, když někdo nosí jeans + mikinu + boty, tak to není buran. tady se rozebírají trekové boty, divné horolezecké kalhoty a další podobné šílenosti. Já taky občas nosím jeans + botasky.

    OdpovědětVymazat
  24. Merino je v pohode materiál,velmi príjemný a nevidím dovod, prečo by nebol aj v tejto podobe. Podla mna to stojí za skúšku.
    Flavio

    OdpovědětVymazat
  25. my jsme nedávno objevili poklad v secondhandu. Cardigen Ralph Lauren z merina. Je jako nový a nikdo by neuvěřil, jak ta slabá látka dokáže zahřát! :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Ano, dokáže skvěle zahřát a když je tepleji, není v tom takové horko... prostě skvělý materiál :)

      Vymazat